Abikk Abikk komentáře u knih

Smrt v temnotách Smrt v temnotách J. R. Ellis

K poslechu Smrti v temnotách mne nalákalo přirovnání k Midsomeru. Bohužel nemohu souhlasit. Nepříliš záživné, rozvleklé a bez napětí. Opět jsem ráda, že jsem knihu získala díky klubu audiotéky a do dalšího dílu nejdu.

20.05.2024 2 z 5

Silnice č. 9 Silnice č. 9 Tina Frennstedt

I druhý díl této série mne bavil.

06.05.2024

Se džbánem pro vodu Se džbánem pro vodu Marie Horová

I druhý díl série byl zajímavý a napínavý. Postavy mi nejsou nesympatické. Díly jsou krátké a pěkně odsýpají, tak se asi rovnou pustím do třetího.

30.04.2024 4 z 5

Nenalezená Nenalezená Remigiusz Mróz

Příběh plný zvratů, který mne hezky ke konci oblbnul. Skočila jsem na to :o) Není to žádný poklad pokladů, ale bylo to tak trochu něco jiného, než na co jsem zvyklá.

29.04.2024 3 z 5

Ester Ester Markéta Prášková

Netřeba se více rozepisovat, vše tu bylo již napsáno. Silný a smutný příběh, který mohu určitě doporučit. Toto je první kniha od autorky. Koukám, že je plodná a doufám, že ostatní příběhy budou stejně dobré jako tento :o)

22.04.2024 5 z 5

Zapomenuté dívky Zapomenuté dívky Sara Blædel

Napínavý thriller s neotřelým koncem. Kniha se mi moc líbila. Jen mě mrzí, že nemohu sérii poslouchat od prvního dílu. Po celkem nízkém hodnocení jsem mile překvapena a rovnou jdu na další díl :o)

07.03.2024 5 z 5

Lovci lebek : český thriller z prostředí speciální pátrací jednotky Lovci lebek : český thriller z prostředí speciální pátrací jednotky Hana Hindráková

(SPOILER) Celkem povedená detektivka. Díky krátkým kapitolám četba odsýpá. Konec za mne překvapivý, čekala jsem happy end :o)

05.03.2024 3 z 5

Symetrie odplaty Symetrie odplaty Tim Weaver

Jednohubka na pár desítek minut. Za mne zbytečné, nedodělané s otevřeným koncem ...

21.02.2024 2 z 5

Kníhkupec z Kábulu Kníhkupec z Kábulu Åsne Seierstad

Zajímavý příběh jedné rodiny v Afghánistánu. Nic překvapivého pro ty, co už nějaké takové knihy mají za sebou. Líbila se mi a určitě stojí za přečtení.
Pro zajímavost a k zamyšlení - výňatek z iLiteratura.cz:
"Když kniha v roce 2002 vyšla, vzbudila jednohlasné nadšení a ovace. Jediný z kritiků se nepozastavil nad otázkami, které si položí každý pozornější čtenář. Tyto otázky vzbudil až samotný knihkupec, občanským jménem Shah Muhammad Rais, když v roce 2003 přijel do Norska. Rais obvinil autorku, že v knize podala lživý obraz jeho rodiny a zneužila jeho pohostinnosti, a dokonce se rozhodl, že ji zažaluje. Když o několik měsíců později vyšel Knihkupec v Kábulu v afghánském překladu, Rais prohlásil, že život celé jeho rodiny je ohrožen, protože jisté pasáže knihy by v jeho rodné zemi mohly vyvolat pobouření a touhu po pomstě. Rais se proto rozhodl odjet do Norska, kde chtěl napsat svou verzi Knihkupce v Kábulu. V tomto záměru mu však zabránilo norské ministerstvo zahraničí, které mu neudělilo turistické vízum s odůvodněním, že by Rais zažádal v Norsku o azyl. Přístup norských úřadů vzbudil pobouření a poprvé se začalo spekulovat o pravdivosti knihy. V tomto bodě celá aféra kolem knihy prozatím končí, Raisovi nebylo opětovně uděleno vízum a záležitost utichla.

Vraťme se však k oněm sporným otázkám. Nejproblematičtějším aspektem knihy je postava samotné novinářky. Kromě předmluvy a závěru se Seierstadová zcela upozaďuje, nevyjadřuje své názory, ani dění nijak nekomentuje. Kniha ale přesto nepůsobí jako autentický záznam zážitků, přítomnost novinářky je citelným filtrem, přes který jsou všechny události vyprávěny. Tento filtr je však velmi neprůhledný. Kniha neukazuje jasně, zda se Seierstadová zapojila do chodu rodiny, či byla pouhým pozorovatelem. V předmluvě autorka sice píše, že žila a spala v jedné místnosti s ženami. Na druhou stranu je z textu patrné, že měla přístup i do světa mužů, kam je afghánským ženám vstup zakázán. V knize nenajdeme ani zmínku o tom, jak afghánské ženy Seierstadovou přijaly. Braly ji jako přítelkyni, nebo sokyni? Měly k ní důvěru? Měly vůbec důvod se jí svěřovat? Za stejně zásadní považuji otázku, jak Seierstadová s ženami i muži komunikovala. V textu se nikde nedozvíme, zda znala místní jazyk, nebo měla tlumočníka. Z tohoto důvodu je velmi těžké posoudit, do jaké míry jsou přímé řeči postav autentické."

09.01.2024 4 z 5

Stín ve dveřích Stín ve dveřích Tim Weaver

Zcela se ztotožňuji s komentářem Hakate. Hodně zvláštní byl tento díl. Jestli se chtěl Weaver pokusit o něco jiného a překvapit, mne to nenadchlo. Alespoň nám konečně částečně přiblíží příběh Hayleyho.

05.01.2024 3 z 5

Ďáblův spár Ďáblův spár Lara Dearman

Soulasím s 3* komentáři, že ač se to zdálo jako velmi slušná detektivka, tak bohužel tak nekončila. Neobjasněná témata budou objasněna snad v dalším díle, pokud nějaký bude. U prvních dílů nejsem moc kritická, každý se musí vypracovat, takže aspoň 3* si to zaslouží :o)

03.01.2024 3 z 5

Vrány Vrány Petra Dvořáková

Neuvěřitelně silný a smutný příběh jedné rodiny, který bohužel je reálný. A ten konec .... uuufff, ale zároveň wow ....

10.03.2021 5 z 5

Muž s unavenýma očima Muž s unavenýma očima Martin Goffa

Po Marku Vrázovi jsem začala sérii Mika Syrového. Detektivka je to obstojná, ale nijak mne to nenadchlo. Nicméně mu dám ještě šanci :o)

05.12.2024

Tajemství hedvábného vějíře Tajemství hedvábného vějíře Lisa See

Moje druhé setkání s autorkou a opět skvělý příběh. Drsná doba, drsní lidé a drsné tradice (pro mne nepochopitelné). Podvazování noh u tak malých dívek mi přišlo dost brutální. Hlavně výsledek (pokud dívka přežila) není vůbec hezký na pohled. Ale jak již tu bylo zmíněno, jiný kraj, jiný mrav. Určitě mohu knihu doporučit :o)

11.09.2024 5 z 5

Tajemství sedmi ještěrek Tajemství sedmi ještěrek Veronika Černucká

Jako většina hodnotících musím dodat, že to bylo dost blbé. Soutěžící Xena s Mr. Beanem, to mi z toho vzešlo, až na to, že u Mr. Beana se zasměju. Naštěstí je kniha krátká a necelých 6 hodin přednesu mne donutilo doposlechnout. Pokud bude druhý díl jako audiokniha zdarma v klubu audiotéky, zkusím mu dát šanci. Alespoň vím, co mne může čekat :o)

06.08.2024 2 z 5

Balíček Balíček Sebastian Fitzek

Moje první kniha od Fitzeka a určitě budu pokračovat. Děj odsýpal a o zvraty nebyla nouze. Konec skvělý. Doporučuji :o)

10.07.2024 4 z 5

Oko Oko Bernard Minier

Trochu jsem bála dle anotace, co mne čeká. Na horory nekoukám ani je nečtu, nebaví mne. Ale takovýchto témat, kdy vrah napodobuje vraždy spisovatelů či scénáristů jsem viděla i četla hodně, tak jsem se nebála a šla do toho. Nicméně přišlo ke konci velké zklamání. Příběh je to zajisté napínavý a drsný, ale bohužel rozuzlení mi to zkazilo. Ráda bych také upozornila ty, kteří knihu ještě nečetli, že bohužel v komentářích se vyskytují dva důležité spoilery, které nejsou za spoilery označeny a může to dojem z knihy zkazit. Já už to léta kvůli tomuto nešváru nedělám, kazí mi to zážitek z knihy a jsem za to opět ráda. Komentáře čtu zásadně až po dočtení/doposlouchání :o)

08.07.2024 3 z 5

Mizení Mizení Jiří Březina

Pro mne celkem průměrná detektivka. Něco mi tam chybělo .... napětí? Konec mi přišel trochu odfláknutý a rychlý.

29.06.2024

Eugenie: Příběh české hoteliérky Eugenie: Příběh české hoteliérky Jana Poncarová

Jako mnozí tu jsem se na knihu těšila, neb mám ráda příběhy podle skutečných udalostí, ale jsem zklamaná. Kniha by se měla spíš jmenovat Příběh ženy českého hoteliéra, protože ona jako hoteliérka se objevila na pár stránkách. Dále linka s Johnem .... ošizené ... stejně tak její děti ... cesta do Ameriky ... Zvláštní a rozporuplné, proto za mne 2,5*

16.05.2024 3 z 5

Severka Severka Nina Špitálníková

Dlouho jsem čekala na audioknihu a konečně jsem se k ní dostala. Mám velmi ráda knihy z této země. Opět drsné, surové a smutné vyprávění, tentokrát 17ti leté severokorejky, které chtěl otec zachránit život ... jak to dopadlo se dočtete v dalším napínavém příběhu od Niny Špitálníkové.

13.05.2024 5 z 5