Abroš komentáře u knih
Deníkovou formou psaná kniha z Ruské občanské války,kdy začínali mít navrch bolševici.
Interpretace dějin je různá.Od Čechů,od Němců a právě o tom je tato kniha,která některé mýty vyvrací.Velmi dobré.
Další skvěle napsané paměti.Člověk v nich načerpá mnoho zajímavých informací.V té době jsem nežil,tak nesoudím.
Dle mého názoru,jeden z nejlepších politiků,jakého Češi kdy měli.Nechtěl bych být v jeho kůži se rozhodovat.V té době jsem nežil,tak jsem ani nezažil dobové okolnosti.Vím to jen zprostředkovaně od historiků a badatelů.A ti mají zase svůj pohled.
Tahle kniha je o pohledu samotného pana Beneše.Skvělá
Velmi dobrá studie materiálů o společné historii Čechů a Němců.A je velmi srozumitelně čitelná
Velmi dobrá kniha o peripetiích stavby mostu,který má bosenské historii obdobný význam jako Karlův most u nás.Most stál a stojí,a lidé,národy a jejich historie kolem něho dál probíhají.Složitější čtení,opakuji se-jako každý Nobelovkář
Holokaust z prožitků 15letého chlapce.Popsané složitější formou,ale s poselstvím neskutečně silným.
S Odpustila jsem,Přežila jsem,další kniha z temného období Rwandských dějin,kdy bylo během 90-100dní vyvražděno mezi sebou skoro milion lidí.Surová kniha,
Zajímavý vhled do občanské války v Jugoslávii.Líbí se mi,že jmenuje konkrétní lidi-zločince.Jde vesměs,až na vyjímky o malé ryby.Kteří své činy páchali z přesvědčení nebo z donucení.Pointa knihy je tragiúsměvná,když spolu všichni hrají v Haagském vězení házenou(Srbi,Chorvati,Bosňané).V Jugoslávii byly větší zvěrstva než je mediálně známá Srebrenice.Milan Lukič by mohl vyprávět
Velmi zajímavý příběh jedné velké tragédie a osob kolem ní.Grass byl velmi aktivní v otázce odškodnění příkoří spáchané Němci za druhé světové války.
Kniha o nesmyslnosti války.Složité,ale silné čtení,jako většina Nobelovkářů
Moc hezká kniha.Příběh dvou mužů,kdy se jeden rozhodne pro duchovní a druhý pro světskou cestu.To vše v hávu středověku.Velmi silný příběh
Před mnichovské Sudety pohledem britského novináře.Svědectví o tom,že ze Sudetoněmecké strany nebyl žádný zájem o domluvu.
Skvělá kniha na téma soužití Čechů s Němci,odsun...
Velký zdroj informací.Super
Tvrdý příběh z doby po třicetileté válce.Hlad,mor,požáry.Krajem táhli žoldnéři všech vojevůdců a kradli,vraždili,znásilňovali,zapalovali.Život člověka neměl žádnou cenu.Sedláci byli bezbranní a jejich pán byl stejně bezmocný.Tak se začali bránit a likvidovat beze stopy všechny,kdo jim chtěl ubližovat.Brzy se začali vojáci těmto místům vyhýbat.
Knihu zneužila Goebelsova propaganda a ve své době(když už se vědělo,že se válka prohrává)měla větší náklad tisku než Mein Kampf.
Kniha o tom jak vypadala příprava Němců na podvratnou činnost po prohrané válce.Zajímavé informace o vlkodlacích-wehrwolfech
Knihu jsem dlouho sháněl.Příběh o nerovném soužití dvou mladých lidí,Čecha s Němkou,které končí tragicky.Příběh se odehrává ve třicátých letech v krásném prostředí jesenického podhůří(20km od Krnova).Znám ty místa,je tam nádherně.
Z knihy čiší deprese hlavního hrdiny z neznámého,posléze odcizeného prostředí.
Četlo se mi to dobře.Pátrání novináře po okolnostech snad nejznámější prvorepublikové vraždy.Pravdu dnes už nikdo nezjistí,ale autor vnáší zajímavý vhled,že to třeba částečně mohlo takhle i být.Proč ne
Kdo ví jak by vypadal život nějakého kolektivu na ostrově po ztroskotání.Jak tenká je hranice o ovládání slabých a pocitu moci nebo podřízení?A myslím,že by ani nemuselo jít o děti,jako v tomhle případě.Drsné téma.Velmi zajímavá kniha