Adelinka22 Adelinka22 komentáře u knih

Neopouštěj mě Neopouštěj mě Laura Kneidl

Kniha mě bavila ještě víc než první díl. I když, taky je tam co vytknout.

K čemu směřuje vztah mezi Lucou a Sage, to bylo asi každému jasné, ale pořád se to nějak natahovalo a trvalo to, než opravdu k něčemu došlo. Dost dlouho byli v takové fázi, kdy vlastně nevěděli, jestli chtějí být zase spolu, nebo nechtějí. V druhé půlce knihy už to ale začalo být zajímavější, hlavně po tom, co se Luca dozvěděl o Saginých problémech a začalo se to konečně řešit. Konec dobrý, jak asi všichni čekali.

Byla to dobrá kniha, dost mě bavila, akorát by se děj možná dal shrnout tak maximálně na 300 stran.

05.01.2025 4.5 z 5

Plyšáček Plyšáček Jukka Behm

Taková obyčejná knížka. Jako jo, dalo se to, ale nějak mi tam chyběla pointa.

Holka, která má na první pohled obyčejný bezproblémový život, normální rodina, ale ukazuje se, že to není tak ideální, jak to může na první pohled vypadat. Rodiče se jí moc nevěnují a nestarají se, co dělá, a podle toho to tak vypadá. Začne se stýkat s cizími muži z internetu a nechá si od nich dělat kdoví co, hlavně je nadšená, že za to dostane peníze. Přišlo mi teda dost špatné, že rodiče neměli tušení, co 15leté děcko ze základky ve volném čase vyvádí. Chápu, že asi neví, co dělá na internetu, ale že ani nevěděli, s kým tráví čas? Že jezdí do jiných měst a potkává se tam s cizími chlapy? To je teda dost špatné. Pořád jsem ale čekala, kdy se stane něco zásadního, myslela jsem, že hlavní postava zažije nějakou zkušenost, ze které se poučí, nebo tak něco. Tady to ale skončilo tím, že jí na to přišli rodiče, a tím kniha skončila. Mohlo to aspoň pokračovat, jak to řešili dál...

Kniha byla dost krátká, přečetla jsem ji tak za hodinu. Nebyla špatná, četlo se to dobře, ale nějaká ta pointa tam prostě chyběla.

05.01.2025 3.5 z 5

Nedotýkej se mě Nedotýkej se mě Laura Kneidl

Kniha mě zpočátku moc nebavila, ale později začala být zajímavá. Sage mě někdy hrozně štvala, hlavně tím, jak svoje problémy odmítala s kýmkoliv řešit, i když měla kolem sebe lidi, kteří by byli ochotní jí pomoct. Jako jo, chápu, že mluvit o takových věcech není lehké, a taky tu navíc byla ta její dohoda, ale stejně... Tajit své problémy a být místo toho hnusná na lidi, kteří jí nic neudělali, není vůbec hezké, a hlavně se tím nic nevyřeší... A to její neustálé opakování "Nemám strach, strach není skutečný" mě už časem (ne)skutečně štvalo. A ten její strach ze všech kluků a mužů vlastně taky. Jako jo, chápu, že po jejích zkušenostech tam byl důvod k obávám, ale mít panické záchvaty málem pokaždé, když uvidí člověka mužského pohlaví, mi přišlo trochu přehnané. Vztah mezi Sage a Lucou byl pěkný, ale i Luca mě občas trochu štval, ale na druhou stranu, muset vydržet od Sage všechno to její chování asi taky nebylo jednoduché. A ten konec? No, bylo jasné, že bude další díl, že takhle to neskončí. Knížka celkově spíš dobrá, i když chvílemi nudná a chvílemi mě tam něco dost štvalo, ale chvílemi mě to fakt bavilo a zajímalo mě, co se bude dít dál.

05.01.2025 4 z 5

Milý Edwarde Milý Edwarde Ann Napolitano

Edward zažil velkou tragédii - jako jediný přežil pád letadla. Na rozdíl od jeho rodiny a ostatních cestujících, kteří zemřeli, Edward přežil, a tak musí žít dál. Jak to ale zvládne? Jak se může dítě vyrovnat s něčím takovým? V knize se střídají kapitoly Před a Po. Chvíli o tom, jak Edward žije teď, chvíli o tom, co se dělo v letadle, než došlo k tragédii. Občas mě to moc nebavilo, přišlo mi, že o tom, co se stalo v letadle, se mohlo napsat trochu dřív, ne pořád jenom natahovat děj a popisovat nezajímavé věci. A co se týče Edwardova života po tomto zážitku, přišlo mi to taky trochu nudné, nic zajímavého se už nestalo, pořád jsem čekala na ten "nečekaný objev", ale nic zas tak zajímavého to nebylo. Kniha celkově chvílemi nudná, ale nápad zajímavý.

24.12.2024 3 z 5

Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Za mě dokonalá kniha, četla jsem už podruhé. Hlavní postavu, Hynka, jsem chápala a vlastně mi ho bylo líto, i když se často choval opravdu hloupě a opakoval pořád ty samé chyby. Prostě člověk, který má v životě nějaké problémy a rád by se z nich dostal, ale úplně mu to nejde. Ale přiznejme si, že takhle to někdy máme všichni. Hynek bohužel svoje životní neúspěchy řeší dost špatně, což ho často přivádí do dalších a dalších problémů. Přesto jsem s ním ale soucítila, protože mi pořád i přes to všechno připadal jako dobrý člověk...

24.12.2024 5 z 5

Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Eleanor je zvláštní osoba, která v dětství zažila spoustu problémů, a kvůli tomu nezvládá normálně žít. Nemá žádné kamarády, chová se zvláštně, ale je jí to jedno, nezáleží jí na tom, co si o ní kdo myslí. Když se ale začne sbližovat se svým kolegou Raymondem, konečně začíná chápat, jaké to je mít kamaráda, a dochází jí, že by možná přece jenom chtěla žít trochu jinak...
Kniha mě moc bavila, hlavní postavu jsem celkem dost chápala, a je hezké, že se dokázala změnit, protože to pak přispělo ke zlepšení jejího života.

Příliš mnoho Kateřin Příliš mnoho Kateřin John Green

Nic moc, celkem nudné. Nic zajímavého se tam vlastně nedělo, postavy taky ničím zvláštní (spíš divné, ale ne tak, že by člověka zaujaly), celkově taková horší knížka. Ale přečíst se to dalo.

24.12.2024 2.5 z 5

Před pikolou za pikolou Před pikolou za pikolou Linda Green

Je takový obyčejný den, maminka Lisa je s dcerou Ellou v parku... A pak se na chvíli otočí a holčička je pryč. Kdo ji unesl a proč? Chce jí někdo ublížit, nebo měl k jejímu únosu úplně jiný důvod? Kniha je chvíli psaná z pohledu matky, chvíli z pohledu únosce, takže můžeme sledovat pocity a názory obou postav a postupně pochopit, proč jednají tak, jak jednají...
Velmi dobrá kniha, přečteno za jeden den.

Andílek Andílek Mary Kubica

Heidi jednoho dne na nádraží potká mladou dívku s miminkem. Přestože ji vůbec nezná, potřeba všem pomáhat ji donutí pozvat si dívku k sobě domů. Nic ale není tak, jak to na první pohled vypadá, a postupně se začínají ukazovat další a další tajemství jak o dívce s miminkem, tak o Heidi...
Velice zajímavá kniha, doporučuju.

24.12.2024 4.5 z 5

Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr Martin Selner

Super, stejně jako první díl. Autor umí i o tomto nelehkém tématu psát zajímavě a zábavně. Obdivuju všechny, kteří se věnují práci s autisty.

24.12.2024 4 z 5

Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

Kenna, která je ve vězení za to, že neúmyslně zavinila smrt svého přítele Scottyho, má dceru Diem, kterou bohužel vůbec nezná. Holčička vyrůstá u Scottyho rodičů, dost se o ni taky stará Scottyho nejlepší kamarád Ledger, bydlící hned vedle. Když se Kenna dostane z vězení, zajímá ji jediná věc - poznat svou dceru. To ale není vůbec jednoduché, Scottyho rodiče si nepřejí, aby vražedkyně jejich syna měla s dítětem cokoliv společného. Když se Kenna náhodou seznámí s Ledgerem, netuší, kdo je a že se zná s její dcerou. On také nemá tušení, že ona je ta, kdo zabila jeho nejlepšího kamaráda a kdo připravila Diem o šťastné dětství v normální rodině. Když se tito dva začnou sbližovat, vše vychází najevo...
Dokonalá kniha, přečetla jsem hodně rychle a určitě si ráda přečtu znovu. Děj byl zajímavý, postavy super. Na Kenně bylo vidět, že to není špatná osoba, že lituje toho, co se stalo, a že ze všeho nejvíce chce být dobrou maminkou pro svou dceru...

23.12.2024 5 z 5

My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane F. (p)

Christiane je typickým příkladem toho, jak to může dopadnout, když se dítě chytne špatné party. Těžké dětství, rozchod rodičů, stěhování a další problémy jí způsobily traumata, kvůli kterým je pak člověk mnohem náchylnější k tomu, aby se dal na špatnou cestu. Bohužel, když na dítě v takové situaci nikdo moc nedohlíží a ono pak má prostor dělat si co chce, kdy chce a s kým chce, může to s ním dopadnout často špatně, a rodiče o tom kolikrát nemusí dlouho mít ani tušení. Nejsmutnější je, že dostat se z takových problémů je mnohem těžší, než se dostat do nich... A někomu, jako zrovna například Christiane, se to bohužel i přes opakovanou snahu nepodaří nikdy.

Autismus & Chardonnay Autismus & Chardonnay Martin Selner

Autor pracuje s autisty, což určitě není lehké. I přesto ale každodenní zážitky umí podat humorně a tak, že vás něco nutí pořád číst dál, i když v knize vlastně k ničemu zásadnímu nedochází. Moc hezké.

23.12.2024 4 z 5

Bez naděje Bez naděje Colleen Hoover

Zajímavý příběh, i když na začátku se tam nic moc nedělo. Až se ale dozvíte hlavní věc, o kterou jde, pořádně se to rozjede. Chvílemi trochu nereálné, ale celkově zajímavé.

23.12.2024 3.5 z 5

Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Zajímavý příběh, kde se vlastně nic tak zásadního nestane, ale přitom se toho děje hodně. Pohled na život jedné obyčejné rodiny, od seznámení rodičů až po pubertu jejich dětí. Takový běžný život, běžné události, které zažíváme všichni, ale stejně o nich autorka dokáže psát zajímavě. Postupný vývoj vztahu dvou lidí, od začátku až po... konec. Jejich zážitky, názory, pocity a taky to, jak to všechno vnímají děti.

Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Na rozdíl od většiny lidí mě tahle kniha nezaujala. Jiné knihy od autorky se mi hodně líbily, ale tohle mi přišlo takové nudné. Děj byl pomalý a takový o ničem. Pochopila jsem, že hlavní postava si v sobě nese nějaké trauma z minulosti, kvůli kterému není schopná normálně žít, ale připadalo mi, že děj by se dal shrnout na 20 stran. Ale některé pasáže byly celkem zajímavé.

23.12.2024 2 z 5

Gump – pes, který naučil lidi žít Gump – pes, který naučil lidi žít Filip Rožek

Pěkný příběh pro všechny milovníky zvířat. Škoda, že nebyl delší. Druhá půlka knihy už nebyla v podstatě o ničem.

23.12.2024 4 z 5

Křižovatka života Křižovatka života Julianne MacLean

Jo, tohle bylo hodně zajímavé. Taková obyčejná šťastná rodina, bez jakýchkoliv problémů... Nebo ne? Jedna událost postupně začne odkrývat další a další tajemství o tom, jak to všechno vlastně bylo.
Přečteno za krátkou dobu, ráda si přečtu znovu.

23.12.2024 4.5 z 5

Páté patro bez výtahu - Rok opuštěné matky Páté patro bez výtahu - Rok opuštěné matky Kateřina Procházková

Tohle se mi teda moc nelíbilo, čekala jsem od toho něco dost jiného. Jestli se těšíte na příběh o tom, jak to opuštěná maminka sama zvládá s dítětem, jste trochu vedle. Spíš očekávejte celkem detailní popis kolikrát i dost nevhodných oblastí autorčina života.
Škoda takového zpracování, téma se rozhodně dalo pojmout zajímavěji a tak, aby kniha lidi spíše zaujala a pobavila, než odradila a znechutila.

23.12.2024 2 z 5

Matěj maluje mapy Matěj maluje mapy Michaela Hošková

Kniha ukazuje, že i autista může žít plnohodnotný život, když má podporu rodiny. Obdivuju rodiče, že to s klukem nevzdali, i když to bylo hodně těžké.
Zajímavě napsané, bavilo mě to.