Agatha84 komentáře u knih
Předpokládám, že toto nebude kniha, která by se líbila každému. Četla se mi těžko, přetěžko, i když jsem nestačila žasnout nad tím, jak autorka (už jen to, že mladá žena píše postavu takřka 60ti letého "vyděděnce") kouzlí a kreslí svými slovy. Neuvěřitelné.
Nicméně plný počet nedám kvůli příliš pochmurnému, tragicky depresivnímu pesimistickému ději. Neustále jsem byla v nepříjemném vnitřním rozechvění, co se bude dít. A já bych raději, kdybych měla trochu té naděje...
Po přečtení zůstává rozpačitý dojem společně d úlevou, že už je konec. Ničím nevybočující zápletka "severského" typu. Hodně mrtvol, hodně brutality, špetka bizarnosti. Co mi zcela chybělo a co vždy očekávám je navázání vztahu s nějakou postavou. Jenže tady je to "severské" rozuměj chladné celé. Bez emocí, bližšího poznání jejich vnitřního světa, ... Bez fantazie. Vlastně docela nuda.
Prostě pecka! Obzvláště ten závěr byl dechberoucí, když se rozmotávaly všechny dějové linky. Jasně,že tam bylo pár podivností ohledně vývoje hlavních postav, ale jsem ochotná je odpustit s podmínkou co nejrychleji dodaného pokračování :-)
Možná jsem se tentokrát ztratila v překladu, možná jsem jen nebyla úplně připravená příběh pojmout.
Jistá jsem si, kromě současných 3,5 * tím, že si knihu přečtu znovu a že v ní příště objevím mnoho nového ...
Uff, konečně zdoláno. Tolik mé naděje umořeno v tak nezáživné knize. Těšila jsem se, velmi, po zkušenostech s autorovými předchozími díly, nalákána současným vysokým hodnocením, ale... Celou dobu, kdy jsem se po večerech nutila pokračovat v příběhu, jsem přemýšlela nad tím, co vše mi vadí, ale byl by to sakra dlouhý seznam. Vypíchnu tedy jen neuvěřitelnou míru balastu a psycho žvástů, snažících se o analýzu traumatizovaného... Jo a taky to označení "Andělská tvář" mi dávalo značně zabrat.... Nemá někdo zájem o knihu? :-) Jedna hvězda, snad jen z nostalgie nad O'Louglinem...
Velmi nezáživné, kostrbaté, nepropracované, neemotivní... Takhle nějak si představuji ukázkovou ztrátu času.
Poslední dobou nemám na knihy žádné velké štěstí...Sběratelé zla jsou opravdu jen sbírkou zla. Nemám nic proti vyobrazenému násilí,má-li své opodstatnění, nicméně tady to využité panoptikum sériových vrahů žádný hlubší smysl pro příběh neneslo. Opět se jednalo o prvoplánové, rádoby šokující využití tématu. Jako kdyby to tu už asi tisíckrát nebylo. Připojte dávku stereotypně postupujícího vyšetřování, nudné a ploché postavy, nic neříkající dialogy... mám chuť odebrat ještě jednu hvězdu.
Marně přemýšlím,čím bych si obhájila udělenou hvězdu... Nefunguje tu vůbec nic. Atmosféra žádná, psychologie postav nulová, chemie mezi postavami nefunguje, klišoidní historie hlavní "vyšetřovatelky" zanechávající jí v oparu alkoholu, drog a náhodných jednorázovek je tu už poněkolikáté a nudí.. No a samotný děj se "zápletkami" se mi ani komentovat nechce. Katastrofa!!
Přečteno na základě tipu DK - díky :-) Námět knihy je originální, poutavý, postavy jsou velmi osobité, výborně prokreslené, charakterově bohaté. Trošku (vlastně poměrně hodně) mě mátla ona všeprostupující časová smyčka, kdy se zdá, že dovoleno je prakticky všechno a já dumala, jestli jen nechápu, o co jde, anebo to pochopit ani nejde a autor jen nevyužil časového paradoxu právě k tomu, aby si se čtenářem mohl krutě zahrávat. Každopádně závěr byl více než uspokojivý, stejně do poslední chvíle nevíte vůbec nic, takže já těch 5* dávám a své kritické připomínky zahazuji v dáli.
Nebudu lhát a přiznám se, že se autorovi podařilo mě několikrát rozesmát. Nicméně postupem času si začnete připadat jako - a teď si půjčuji samotnou citaci knihy - "ve vyčpělém sitcomu s namazaným herci". Po sté se kouzlo prostě vytrácí a humor se mění na trapnost. Vezměte několik podivných postav s roztodivnými úchylkami, vsaďte je do zámeckých kulis a bez velkého přemýšlení kupte jednu veselou příhodu za druhou - bez ohledu na reálnost a inteligenci čtenáře. Moc dlouho to bohužel nefungovalo. Další pokračování již rozhodně ne.
Pro mě byl toto nejlepší díl série. Více opravdové policejní práce (samozřejmě s řadou super náhod), milé postavy, k nimž se budete rádi vracet, a především zápletka, která na mě působila konečně trochu realistickým dojmem - bez množství mrtvých a prapodivných motivů.
Čtyři hvězdičky za zklamání z celkového rozuzlení. Asi jsem čekala větší překvapení, nečekané obraty a ono to vlastně dopadlo tak, jak předpokládáte. Ale nevadí, jinak je to zase kniha, od které se nemůžete odtrhnout.
Neuvěřitelné. Ani jednu stránku z toho závratného počtu sedmi set se nenudíte. Naopak,čím více se blížíte ke konci,tím více je vám líto,že už budete vědět všechno a příběh skončí. Za mě jednoznačně nejlepší díl,to Sněhulák byl oproti tomu příliš do extrému vyhnaný odvar :-) Trapně se opakuji,nicméně Nesbo je Pan vypravěč. Ta dokonalá provázanost a logická vyústění jsou obdivuhodná!
Dokonalý styl vyprávění,dokonalý příběh! Laskavé,dojemné,citlivé,inspirující.
Velmi slabé, předvídatelný děj, černobílé postavy a jedno jediné téma jako stěžejní pilíř celé knihy. Bohužel nejsem přesvědčena o tom, že bych se s autorkou chtěla setkat ještě někdy příště.
Přetrvávajícím pocitem zůstává roztříštěnost. Autorka se tak moc snaží napsat poutavý a dojemný příběh, že pro jistotu vsadí na tři (vlastně i více) úhly pohledu a dějové linky popisující výběr toho nejhoršího z druhé světové války. Přesto tato snaha vychází spíše naprázdno. Postavy i samotný děj působí až prazvláštně chladně, odtažitě, sama nevím, čím přesně se toto autorce ne/podařilo. Příběh je to jistojistě smutný, jen zbytečně překombinovaný a stěží zanechávající hlubší dojem.
Tak kde začít ... Mnohokrát již zmíněno,že téma to bylo nepopiratelně společensky závažné a je třeba mít jej stabilně na paměti. ALE.. Na tu rasovou strunu se tu hraje tak dlouho,až vám to připadá falešné. Ruth je tak zapálená v obranu svého pohledu,až vám leze na nervy, konec je tak nepravděpodobně sladkobolný,až si říkáte,zdali vůbec patří na závěr takto pojatého příběhu. Jsem zklamaná, nejenže je vyprávění nesmírně rozvláčné a těžkopádné se všemi svými odbočkami a průtahy,konec je tak nepovedený,že si říkáte,jestli to nakonec nebyla ztráta času. A to je škoda!
Vůbec to nebylo špatné (alespoň rozhodně ne tolik, na kolik by se dle převažujícího hodnocení mohlo zdát :-). Možná je lehce otravné, když od počátku tušíte, kam se směřuje, nebo když dokola čtete popisy toho, co hlavní hrdinka vypije a co zrovna dělá kocour :-). Nicméně autorovi se zcela podařilo vtáhnout mě do děje, a to je podle mě to hlavní!
Už dlouho jsem nečetla nic tak skvělého,co by mě nutilo otáčet stránku za stránkou,i když oči již odmítají zaostřit. Nemám co vytknout. Prostě dokonalé a já jen doufám v nějaké další dílo! Děkuji všem přítomným za tip!
Přes počáteční váhání a přemlouvání se k četbě,jsem se ke konci již nemohla odtrhnout. Doporučuji naprosto všem, neboť je to jedna z nejlepších knih, které jsem měla možnost přečíst! Děkuji Databázi,díky níž mi tento mimořádný literární zážitek byl umožněn :-)