Airelle
![Polib mě znovu Polib mě znovu](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504077/polib-me-znovu-LSG-504077.jpg?v=1668019539)
(SPOILER) Na druhý díl Osobního strážce jsem se opravdu těšila, zaujalo mě, že tentokrát bude příběh vyprávěn z pohledu bodyguardky, což je funkce pro ženu dodnes netypická, navíc panebože ona bude chránit samotného prince! Už od prvních stránek jsem věděla, že se mi Silver bude líbit, je správně sarkastická a nenechá si nic líbit, navíc je to Ryanova kamarádka, a Ryan jí svým způsobem zklamal, a tak není překvapivé, že mu nedá nic zadarmo. V práci se jí zrovna nedaří, takže přijme Ryanovu nabídku, aby strávila nějaký čas u něj a u Ivy v Kanadě. Hned na letišti ve Vancouveru se setkává s Prescotem, princem Nového Skotska, kterého je nucena zachránit před masou paparazzi. Prescot je sympaťák, který se sice občas chová jako trouba, ale je vtipný, laskavý a na svoje postavení i pokorný a skromný.
Netroufám si hodnotit, který díl se mi líbil víc, protože se mi zkrátka líbily oba! Stella píše opravdu fantasticky a já doufám, že se brzy dočkám i dalších jejích knih. Rozhodně si místo v mojí knihovně zaslouží, protože knihy, které potěší a pobaví, si ho budou zasloužit vždycky!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421743/vzkaz-v-lahvi-jWZ-421743.jpg?v=1569402800)
(SPOILER) Od Nicholase Sparkse znám mnoho knih, potažmo i jejich filmové verze, ať už je to Bezpečný přístav, Milý Johne nebo jeho nejznámější a nejpopulárnější Zápisník jedné lásky. Všechny tyhle knihy jsou opravdu srdcervoucí, některé končí šťastně, jiné ne, a zrovna Vzkaz v láhvi je ten druhý případ.
Theresa během své dovolené nachází na pláži láhev a v ní překrásný dopis od Garetta jeho zesnulé ženě Catherine. Therese jako známe sloupkařce netrvá dlouho a dopátrá se dalších dvou dopisů, ze kterých zjistí, odkud Garett pochází, a tak vydává se poznat muže, který píše ty nejsmutnější a nejkrásnější dopisy přímo od srdce. Jaký Garret bude? Překonal už smrt své ženy?
Theresu i Garetta jsem si velmi rychle oblíbila, i když ne vždy jsem s jejich jednáním souhlasila. Pokud jde o lásku, tak se nesmíme vymlouvat na cokoliv, to vždy vede ke krizi. Co se týče knihy, tak mě občas překvapilo zvláštní slovosled ve větách nebo občasné chyby (no to už je v knihách spíš zvyklost).
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Před svatbou Před svatbou](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501810/pred-svatbou-TqV-501810.jpg?v=1665068516)
Poslední ze série Bridgertonovi se věnuje Gregorymu, ten sice není jako poslední z bratrů Bridgertonů nejžádanější partie. Věří na lásku na první pohled, a tak když poprvé spatří Hermione vůbec nečeká, že by o něj nejevila zájem a byla zamilovaná do někoho jiného. Hermione má naštěstí kamarádku Lucy, která jí před nežádanými nápadníky ochraňuje, nebo respektive ochraňuje nápadníky před odmítnutím. Lucy je zasnoubená, jedná se však o dohodnutý sňatek. Sama Lucy ale na lásku nevěří.
Stejně jako mnohým mi tenhle díl přišel nejslabší, místy byla hluchá místa, která mě nebavila, ale jinak hodnotím vesměs pozitivně. Bridgertonovi a celkově tvorba Julie Quinn je sázkou na jistotu. Miluju ten její jednoduchý styl, smysl pro humor a romantiku. Trochu mi chyběla Lady Danburyová, která se vždy alespoň mihla v každém díle.
Pokud hledáte odpočinkové čtení, jsou Bridgertonovi tou správnou volbou.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Tajemství v nás Tajemství v nás](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485060/tajemstvi-v-nas-EwY-485060.png?v=1667491636)
(SPOILER) Přiznám se, že jsem z knihy a z celého příběhu mírně rozpačitá. Čekala jsem trochu větší spád, mohlo to být klidně o půlku kratší a mě by to možná pak víc bavilo. Vadilo mi neustálé opakování slov, ať už to bylo oukej, Drž hubu nebo perplex, které se téměř nepoužívá a tady se vyskytovalo fakt hodně.
Věc, co mě mrzí hodně je i fakt, že se tu hodně mluví o portrétu, který ma Cole o Tesse napsat, dokonce ho napíše, ale my si ho nepřečteme, ač by to bylo nejspíš to nejzajímavější z celé knihy.
Jestli se někdy pustím do dalšího dílu, tak doufám, že se dozvím, jestli se Tessa a Ella znají od dětství, protože jinak nechápu, proč to tam autorka zmiňuje.
Příběh neurazí, ale ani nenadchne. Navíc tomu chybí wau efekt, i když by se tu dal očekávat.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Někdo jiný Někdo jiný](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485039/nekdo-jiny-Zh8-485039.png?v=1648137980)
(SPOILER) Moc jsem se na pokračování těšila, ale přiznám se, že jsem byla zklamaná.
Já vím, že když je mi přes 30, tak nejsem cílovka těchto knih, ale je to tak těžký si říct pravdu? Pro mě bylo důležitý mít vždycky ve všem jasno, vědět jestli mě ten koho miluju taky miluje, mám za sebou tolik jednostranných lásek, že o tom možná časem napíšu i knihu :-) V knize je pár hot momentů, kdy už si daj pusu, nebo si jí skoro daj, a pak to zase jeden z nich pokazí, to mě tak vytáčelo.
V tom vztahu jsme se dál posunuli na pár posledních stránkách a to si myslím, že byla opravdu obrovská škoda. Chtěla jsem s nimi zažít tolik skvělých momentů a místo toho jsem prožila jen utrpení a řadu nedorozumění. Chápete, že oni se ani nepohádali? Casey se vždycky stáhla, odešla na gauč k Mikey nebo k Lucienovi a nedala jim ani šanci k vyjasnění věcí. Vždyť ten Auri kolikrát ani nemohl tušit, co jí vadí, nebo jak se cítí. Holky kluci jsou natvrdlí! Těm musíte říkat věci na rovinu, oni si to fakt nedomyslí.
Doufám, že další díl Někdo zůstane, který je o Lucienovi a Alize (říkám Vám už teď, že si myslím, že se tam ta holka pod tíhou práce a povinností složí), bude lepší.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Už nikdy tvá Už nikdy tvá](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529786/uz-nikdy-tva-659d13e514db3.jpg?v=1704793061)
(SPOILER) Kniha mě zaujala už na jarním bookstormingu, nejen svou obálkou, ale především anotací, takže jsem si jí samozřejmě nemohla nechat ujít.
Příběh je vyprávěn dvěma postavami - studentkou práv Avery a jejím bývalým přítelem Edenem. Navíc se díky flashbackům dozvídáme i historii jejich vztahu.
Jedná se o autorčinu prvotinu, a co si budeme povídat, německé autorky nasadily laťku hodně vysoko.
Líbí se mi prostředí, ve kterém se kniha odehrává. Nápad s renovací starého sídla za účelem levného studentského bydlení je taky skvělý. Bohužel se autorka hodně rozepsala v popisných pasážích a je to velká škoda.
Hlavní postava Avery mi nesedla, její problémy mi přišly hodně těžce uvěřitelné, ač se většinou do postav dokážu vcítit, tady se mi to nepodařilo.
Oproti tomu Edena jsem si oblíbila a bylo mi ho líto, do jeho situace jsem se vžila snadno, přesto mi některé jeho reakce přišly neadekvátní.
Knize by rozhodně prospělo zkrácení minimálně o 100 stran, děj by měl pak větší spád.
Druhý díl má být o May, která už teď vyčnívala a jako postava mě zaujala ze všech nejvíc. Na knihu s ní se tedy opravdu těším.
Moc děkuji holkám s @kniznizavislaci se kterými jsme si knihu přečetli. Opravdu jsem si to užila.
Hodnocení: 3,5/5
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Musí to být happy end Musí to být happy end](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414938/musi-to-byt-happy-end-98v-414938.jpg?v=1565885801)
(SPOILER) Už jste se někdy nemohli smířit s koncem knihy nebo filmu?
Mně se to stalo celkem nedávno u jednoho fantasy, naštěstí má série ještě jeden díl, takže doufám, že to ještě není konec. Proč to ale píšu. Hlavní hrdinka se nemůže smířit se špatnými konci knih a filmů, a tak si založila blog, kde upravuje všechny špatné konce. Řídí se zajímavým heslem: Nakonec všechno dobře skončí. A když ne, pak to ještě není konec.
Její život nabere nečekaný směr v momentě, kdy odhalí snoubencovu nevěru.
Na knihu jsem si musela zvyknout, neseděl mi styl a hlavní hrdinka mi lezla svou vlezlostí a hlavně lhavostí šíleně na nervy. Jen co se přiznala k jedné lži nahradila jí další nebo “jen“ polopravdou. Její motivy mi byly až do posledních kapitol záhadou a Oscara, který se stal cílem její péče, mi bylo opravdu líto. Mohl si vzpomenout mnohem dřív, kdyby Ella stále nemanipulovala s pravdou.
Konec knihu naštěstí vylepšil, i přesto že byl mírně uspěchaný, tak se nakonec vše vysvětlilo. Přiznání Elly bylo opravdu smutné a vysvětlovalo, alespoň částečně její chování, ale rozhodně jí neomlouvalo.
Autorce musím poblahopřát, že hlavní hrdinku napsala charakterově barevnou, která mě tak dokonale rozčilovala. Některé její nápady byly opravdu hezké.
Knihu jsem četla v rámci štafety, jinak bych jí asi ani nedočetla. Vadili mi občas až absurdní situace a co mě štvalo nejvíc byly spoilery. Jak totiž Ella přepisuje konce filmů, tak Vám ho vlastně celý prozrazuje. Nejvíc mi to vadilo u filmu La La Land, který jsem neviděla, ale už vím, jak dopadne. Přečtení knihy nechám na Vás, já se ke knize už určitě nevrátím.
Hodnocení: 2,5/5
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Skládačka života Skládačka života](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527053/skladacka-zivota-655f33ca1b46f.jpg?v=1700737994)
Už jste se někdy dostali ke knize, která Vám ve Vašem životě pomohla? Skládačka života ke mně přišla ve správnou a velmi mi pomohla vidět svět zase jinýma očima. Pohladila mě po duši, naučila mě děkovat za to, co v životě mám i co v něm nemám.
Moc se mi líbilo autorčino vyprávění o jejím životě, o jejich dcerách i jejich studentech. Během chvíle projdeme velkou částí života jejich dcer, velmi mě oslovili dopisy k narozeninám dcer, až natolik, že i já jednou svým dětem napíšu takové dopisy, abychom se tomu mohli v jejich dospělosti i zasmát.
I já momentálně procházím napínavým životním obdobím, ale snažím se k němu přistupovat s ještě větší pozitivitou než je u mě zvykem.
Děkuji moc za poskytnutí knihy k recenzi @ruthstryhalova
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Potrhané duše Potrhané duše](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502460/potrhane-duse-jhR-502460.png?v=1663834735)
(SPOILER) Ke knihám jsem se dostala v rámci štafety u @kate3003_with_book a jsem moc ráda, protože @pribehyodjany píše skvěle.
Velmi se mi zalíbil svět, ve kterém se příběh odehrává. Hlavní postavou je Ellie, která se po své smrti probere na neznámém místě a začne se cvičit jako smrtka.
Co musím rozhodně vyzdvihnout je to, že děj je postaven na postavách, vše se točí kolem Ellie, která je mi sympatická a není naivní jako většina dívčích postav v YA fantasy.
Romantická linka je uspěchaná, přesto se mi líbí a Black je takový pekelný Rhys.
Druhý díl byl ještě mnohem větší jízda než ten první, ač jsem tomu zprvu nevěřila. Ocitneme se rázem ve světě plný upírů, démonů nebo vlkodlaků, a příběh se rázem zamotává a dostává grády.
Vztah mezi Blackem a Ellie je lehce upozaděn, ale v závěru druhého dílu opět nabere zajímavý směr.
Mám jedinou výtku a tou jsou jména. Vím, jak je těžké postavy pojmenovat, ale byla bych radši, kdyby se autorka držela buď jen českých jmen anebo cizích. Některá jména byla vyloženě úsměvná a myslím si, že to byl záměr.
Sérii Vám 100% doporučuji! České autorky prostě umí psát a já to budu ráda znovu a znovu opakovat.
Už jen chybí dodat, že se moc těším na další díl, snad bude brzy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Začátek po konci Začátek po konci](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485343/zacatek-po-konci-pQj-485343.png?v=1638203420)
Už jen chybí dodat, že se moc těším na další díl, snad bude brzy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Letní příběh Letní příběh](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506917/letni-pribeh-63de14aaaaae5.jpg?v=1675498666)
(SPOILER) Jaký vyloženě letní příběh Vás naposledy chytil za srdce?
Knihu jsem si půjčila u nás v knihovně, upoutala mě hlavně obálka. Co se příběhu týče, tak je velmi čtivý a s celkem neotřelého prostředí.
Líbilo se mi, jak se celé město rok co rok pouští do příprav renesančního trhu s úžasnými programem a měla jsem pocit, že tam jsem s nimi.
Bylo zajímavé pozorovat, jak jsou hlavní postavy střídavě v roli a pak samy za sebe,
často docházelo k emočnímu zmatení, zvlášť Emily byla hodně zmatená z chování piráta.
Simon, který po svém mrtvém bratrovi převzal veškerou odpovědnost za renesanční trhy, bere Emily zprvu jako vetřelce, a mě velmi mrzí, že jsem neměla možnost sledovat děj i z jeho úhlu pohledu. Emily mě jako vypravěč někdy doslova štvala, protože si situace vykládána úplně jinak, což je ovšem devízou všech žen.
Kniha je součástí série a já jsme zvědavá na další díly, přeci jen je tu ohromné množství dalších zajímavých postav.
Letní příběh si určitě ještě někdy přečtu, ideálně v létě někde u vody s vychlazeným drinkem.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Fraktální šum Fraktální šum](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521813/fraktalni-sum-64ee03c45fce6.jpg?v=1693320132)
Knihu jsem dostala v rámci spolupráce u @humbook @humbook_blogeři a chci ještě jednou poděkovat.
Vzhledem k tomu, že Spát v moři hvězd je ze stejného světa a já čekala knihu v podobném duchu, byla jsem mile překvapena, že se jedná víc o román než o scifi. Navíc jsou tu prvky psychologického románu s mnoha filozofickými otázkami.
Postav je tu výrazně méně a je to za mě jedině dobře, to se týká i délky knihy, méně je tady opravdu více. Příběh je velmi dobře propracovaný, dotýká se důležitých témat, jakými jsou víra, společenské rozdíly, psychické i fyzické vyčerpání.
Nesourodá čtveřice lidí pátrá po původu jedné anomálie, není tedy překvapením, že dochází k tzv.ponorce a samozřejmě se situace vyostří.
Velmi mě bavily pohledy z minulosti, které krásně doplňovaly děj a braly za srdce. Pro Alexe muselo být velmi těžké se se smrtí nejbližšího člověka vyrovnat.
Závěr mi přišel mimořádně vyostřený a skvěle jsem se bavila. Knihu Vám tedy doporučuji a dejte mi vědět, jak se Vám líbí Paoliniho scifi svět.
Jen upozornění přečtěte si nejdřív Spát v moři hvězd, protože Fraktální šum obsahuje spoiler.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jménem mojí sestry Jménem mojí sestry](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480465/jmenem-moji-sestry-mAT-480465.jpg?v=1631462825)
(SPOILER) Knihy na sebe volně navazují, proto jsem se rozhodla napsat recenzi dohromady. Knihy jsou vyprávěny z pohledu babičky, která postupně odhalí všechna rodinná tajemství.
Vždy jsem velmi milovala vyprávění babičky a dědy, pratet i prastrejdů, dnes už mi nemá kdo vypravovat, tak jsem ráda, když si nějaké vypravování můžu aspoň přečíst.
Příběhy sester dvojčat mě naprosto pohltil, byl tak srdceryvný, až se mi někdy tajil dech. Fandila jsem oběma, aby našly své štěstí, jen bohužel své mladí prožily v době, která štěstí zrovna nepřála.
Na příběhu Soni je nejvíc vidět, že nic není černobílé a že láska je mnohdy opravdu slepá.
Ester jsem si oblíbila až v druhé polovině druhého dílu, její postava byla velmi dobře napsaná, opravdu jí člověk musel nejdřív poznat blíž a odpustit jí její sobeckost a sebestřednost, sama byla potrestaná víc než dost.
Co se týče stylu psaní, tak přeci jen výtky mám. Obě knihy jsou napsané dnešní češtinou a ubírá to příběhu na autentičnosti, což byla zvlášť u dialogů velká škoda.
Doufám, že budou mít knihy pokračování, protože přeci jen nebylo vyřčeno úplně všechno.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tahle krásná povídková kniha se ke mně dostala díky štafetě, kterou pořádá sama autorka @jitkaproksova
Kniha je plná krásných příběhů ze života s určitým přesahem. Některé příběhy se mi líbily víc a některé míň. Některé jsem tak úplně nepochopila, což je ale kvůli tomu, že nemám podobné životní zkušenosti.
Občas jsem si říkala, že by povídky mohly být i delší, přeci jen mají cca 10 stran. Najdete tu příběhy o lásce, o smrti, o přátelství, o rozchodech i o štestí. Knihu jsem přečetla na jeden zátah. U pár příběhů jsem doslova nedokázala zadržet slzy.
Postavy jsou velmi lidské a reálné, opravdu máte pocit, že čtete posbírané příběhy ze života, proto jsou příběhy tolik emotivní a každý ve Vás něco zanechá, i kdyby to mělo být jen poučení.
Moc děkuji, že jsem si mohla knihu přečíst a rozhodně se poohlédnu po dalších knihách od autorky.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poslední slova Poslední slova](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508850/posledni-slova-mLM-508850.jpeg?v=1673218520)
(SPOILER) Byla jsem velmi mile překvapena, že se nejedná o klasický román, ale najdou se tu i prvky detektivního thrilleru. Chvilku jsem měla i o některé postavy strach.
Co se týče děje, tak i ten mě překvapil svou plynulostí a velmi se mi líbila i hlavní zápletka, navíc odhalení hlavního padoucha mě naprosto šokovalo. Málokdy to říkám, ale tohle jsem opravdu nečekala!
Olive mě svým chováním zvlášť na začátku neskutečně vytáčela, nakonec jsem postupem času pochopila, že její chování je velmi podmíněno výchovou a pocitem, že vše musí mít pod kontrolou. To se změní zvlášť potom, co se u jejich dveří objeví její synovec Josh, kterého vidí poprvé v životě.
Hledání Oliviny sestry Lily mě natolik vtáhlo do děje, že jsem se nedokázala od knihy odtrhnout.
Pokud jste knihu nečetli, tak bych to být Vámi napravila, opravdu si pozornost zaslouží.
Pár věcí zůstalo nevyřešeno, ale není se čemu divit, vždyť je to série. Takže já jdu shánět druhý díl a vy si přečtěte ten první. Obálka tentokrát dost mate.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tajný pánský knižní klub Tajný pánský knižní klub](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496759/tajny-pansky-knizni-klub-B6i-496759.jpeg?v=1654292377)
(SPOILER) Hlavní postava Gavin taky nečte, alespoň do doby než ho manželka Thea vyhodí z domu a on skončí u svých kamarádů, kteří ho přijmou do tajného knižního klubu, díky kterému se má jeho manželství nerozpadnout.
Co se týče postav, tak mi ale neskutečně ze začátku lezly na nervy. Thea víc než Gabon. Neustále říkám, že základem každého dobrého vztahu je komunikace, když nefunguje komunikace, tak nefunguje ani to ostatní. Oni dva byli aspiranti na manželskou terapii, jenže je ani jednoho nenapadla jako řešení jejich problému. Oba se chovali nelogicky.
Celá kniha se vlastně celou dobu točí na jejich vztahu a na jejich problému, který mi ve finále přišel úplně mimo. Byl to jen důsledek jejich nekomunikace a lží, co za dobu jejich vztahu vznikly. A musím říct, že mi tahle dějová linka knihy nestačila. Ze začátku mi přišla ta myšlenka vtipná, ale když se to jako jediný důvod omílá pořád dokola, tak to nestačí. Čekala jsem nějaký zvrat, který by knihu vystřelil ještě o stupeň výš a nezůstala by ryze průměrná.
Jako pozitivní hodnotím nápad autorky. Škoda, že ho nedotáhla.
Moc děkuji @literoza za štafetu, díky poznámkám se mi kniha četla o dost lépe.
Knihu si přečtěte, protože ostatním štafetářkám se líbila. Neurazí, ale nenadchne.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Tíha vesmíru Tíha vesmíru](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314883/tiha-vesmiru-Xu9-314883.jpg?v=1609777056)
(SPOILER) Ke knize jsem se dostala mou nejoblíbenější formou, a tou je štafeta. Vždy si užiju poznámky ostatních štafetářek, někdy se s nimi pohádám (ne že by to věděly), někdy si s nim popláču a někdy zasměju, dost často se ale shodneme a to se mi líbí ze všeho nejvíc.
Tíha vesmíru je přesně ta kniha, která mě naprosto překvapila, což není tak těžké, když nečtu anotace. Takže jsem si myslela, že jde o fantasy, ale je to YA romantika, která se dotýká docela náročných témat.
Libby a Jack mají oba hodně problémů a potýkají se s nimi v průběhu celého příběhu spolu s nepřijetím ostatních ve škole, šikanou nebo nevěrou jednoho z rodičů.
Celou knihu jsem Libby fandila, Jack mě štval, protože své problémy tajil a skrýval před ostatními, a kolikrát to bylo úplně zbytečné. Jedná se ale o YA, takže budiž autorce odpuštěno emocionální fňukání obou postav.
Moc děkuji za štafetu @sabi_z_knihy a knihu doporučím všem, co mají rádi romantické příběhy ze střední školy.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Eragon Eragon](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/1108/odkaz-dracich-jezdcu-eragon-cNZ-1108.jpg?v=1434792943)
(SPOILER) Celou sérii považuji za můj velký čtecí rest, protože jsem si ho chtěla přečíst už na střední škole a co Vám budu povídat, to už je hoooodně dáááávno
Co musím vyzdvihnout:
Komunikace mezi drakem a jezdcem
Skvěle napsané postavy
Jazykový styl
Velmi propracovaný fantasy svět
Co mě zklamalo:
Příliš mnoho popisů
Zdlouhavý děj - pořád cestovali z místa na místo
Smrt Broma
Vlastně první díl nepřinesl žádnou výraznou zápletku
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Skryté bouře Skryté bouře](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516623/skryte-boure-653a9b0ee2848.jpg?v=1698339599)
Která série Vám doma nesmí chybět?
Moc děkuji @sberatelka.knih a @knihydobrovsky za poskytnutí knihy k recenzi.
Skryté bouře je další kniha ze série Fletcherova univerzita. Každý díl se dá číst samostatně, jen si občas vyspoilerujete předchozí díl.
Musím říct, že se mi tenhle díl líbil víc než ten předchozí. Rychle jsem si oblíbila hlavní postavy, a to i z důvodu, že jsem je víc znala z předchozích knih. Spálené mosty ale stále zůstávají moje nejoblíbenější.
Lenny je holka se spoustou tajemství, ale jedno je tedy opravdu obrovské, kdo četl druhý díl, tak už ví, že Lenny je striptýzová tanečnice Daisy.
Creed je hodnej kluk a nejlepší kámoš Lenny. Líbí se mi, jak je charakterní, i přes svou složitou minulost, má své cíle a touhy.
Oba se potkali už před lety a zajiskřilo to, jenže jejich vztah zůstal ryze přátelský. Vše se zkomplikuje v momentě, kdy se Creed zamiluje do Daisy a denně jí navštěvuje v klubu.
Mám tenhle styl příběhu ráda, asi mě nikdy neomrzí odhalování tajemství. Opět se kniha dobře četla, mám nejraději, když příběh plyne a stránky doslova letí pod rukama. Navíc se v celé sérii vyskytují dost závažná témata, která jsou mnohdy opomíjená.
Knihu i celou sérii Vám doporučuji. Moc recenzí na tyto knihy jsem tu neviděla a je to obrovská škoda. Dejte vědět, jestli jste sérii četli.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jsem roztříštěná Jsem roztříštěná](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151731/jsem-roztristena-151731.jpg?v=1361284477)
(SPOILER) Ke knize jsem se dostala v rámci štafety u @nicacola_knihy a musím říct, že je psaná opravdu zajímavým stylem. Chvíli jsem si myslela, že jsem roztříštěná i já.
Kniha se velmi dobře četla, na to, že se tam vlastně ve finále nic moc neděje, svět není vůbec vystavěný a nic se o něm nedozvíte, je to až s podivem.
Ráda bych napsala, že s charaktery a vývojem postav je na tom kniha lépe, ale bohužel tomu tak není. Juliett mi nejdřív bylo líto, pak mě štvala a až potom jsem si jí trochu oblíbila, hlavně pro její statečnost. U Adama si polovinu knihy nejste jistí, jestli je klaďas nebo záporák, ale Warnera si ostatní štafetářky na rozdíl ode mě oblíbily. Za mě je to teda psychopat a padouch a jedno velký NE. Oblíbila jsem si asi nejvíc z celé knihy Kenja a Adamova malého bratra Jamese.
Hodně mi to připomínalo mojí oblíbenou Divergenci, takže nejsem tak přísná, jak by si kniha možná zasloužila. Říkám na rovinu, že se na 288 stranách dozvíte tak tři informace z fantasy světa, dvě o Juliett a jednu o Adamovi, což je hodně málo.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)