ajasin ajasin komentáře u knih

DNA DNA Yrsa Sigurðardóttir

Autorka zraje jako víno. DNA je ve svém žánru výborné dílo.

23.07.2018 5 z 5

Inferno Inferno Dan Brown

Doporučuji každému, kdo se chystá na návštěvu Florencie, Benátek nebo Istanbulu. Pár zajímavých poznatků o místních nejznámějších památkách z knihy načerpáte. Příběh je klasický Brown - oddychové, napínavé čtení.

17.07.2018 4 z 5

Mám ráda babí léto Mám ráda babí léto Marie Chvojková

Kniha mapuje jeden lidský osud. Obyčejný život jedné obyčejné ženy, který ale rozhodně není nezajímavý. Příběh je poutavý a čte se velmi dobře. Je ovšem psán s určitou naivitou, někdy hraničící s patosem.

27.06.2018 3 z 5

Cizinec Cizinec Arno Strobel

Jako oddychové čtení mohu doporučit. Čtivé, napínavé, dobře zpracované. Určitě dobrý námět na filmové zpracování.

20.06.2018 3 z 5

Peníze od Hitlera Peníze od Hitlera Radka Denemarková

Kniha o lidské hlouposti, malosti, závisti a hamižnosti. A na druhé straně o odvaze, o neuvěřitelné vytrvalosti, o touze žít a dočkat se satisfakce. A i o tom, že se někdy nemůžeme zcela spolehnout ani na vlastní paměť. Psaná zvláštním způsobem a doplněná fotografiemi, které skvěle vystihují atmosféru knihy.

17.06.2018 5 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Jedna výjimečná kniha, která zachycuje jeden z milionů tehdejších tragických osudů.

12.06.2018 5 z 5

Osm Osm Radka Třeštíková

Výborný příběh. Styl, jakým autorka píše, se mi líbí. Velmi líbí.
Svoje hrdiny si rozhodně neidealizuje ani nepřikrášluje. Předkládá nám je tak nějak „ za syrova “. A stejně jako u Bábovek, všichni trochu (někteří i víc než jen trochu) vybočují z normálu.

07.06.2018 5 z 5

Vykupitel duší Vykupitel duší Iveta Pačutová

Krásný, laskavý příběh. A přitom o úplně obyčejných věcech. O těžkém životě na venkově někdy v 19 století. O víře, která tehdy lidem pomáhala tento život žít a i o věcech pro které lidé tehdy neměli vysvětlení. Někdy ho nemají ani dnes.
Chtěla bych vědět, co se se všemi stalo, jak příběh pokračoval.

31.05.2018 4 z 5

Zrádci Zrádci Jiří Šulc

Nádherně podaná nedávná historie. Člověku dojde spousta souvislostí, nutí ho to hledat další informace a fakta. A při tom všem čte krásný a napínavý příběh, u kterého se rozhodně nenudí.

20.05.2018 5 z 5

Nebe, na němž nesvítily hvězdy Nebe, na němž nesvítily hvězdy Rainer M. Schröder

Tato kniha mi rozšířila obzory a vědomosti jako málokterá předtím. Určitě si přečtu pár dalších na toto téma, abych si udělala ucelenější názor.

04.05.2018 5 z 5

Dobrodružství milovníka knih Dobrodružství milovníka knih Charlie Lovett

Knize se dá vytknout hlavně to, že dějová linie, která se odehrává v současnosti, občas sklouzne k obehraným klišé. Ovšem pro někoho, kdo má rád knihy, svět knihoven, antikvariátů a knihkupectví je tento příběh milým únikem do jeho oblíbeného prostředí.

02.05.2018 4 z 5

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Příběh – dech beroucí, čtivost – stoprocentní. Po literární stránce by si ovšem dle mého názoru zasloužila o trochu lepší zpracování. Pak by totiž v konkurenci s touto knihou obstálo jen málokteré dílo. Nicméně i přes to dávám maximální počet hvězd. Rozhodně doporučuji.

19.04.2018 5 z 5

Fabrika Fabrika Kateřina Tučková

Skvěle namíchaný koktejl historických faktů a fikce. Pro brněnské patrioty kniha s další přidanou hodnotou. Já osobně moravskou metropolí pouze párkrát projížděla, ale snad se někdy dostanu i k delší návštěvě. Rozhodně to plánuji.

13.04.2018 5 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Naprosto nečekaně mě toto dílo zcela uchvátilo.

12.04.2018 5 z 5

Marťanská kronika Marťanská kronika Ray Bradbury (p)

Sedmdesát let stará klasika žánru sci-fi, která v sobě nese stále aktuální poselství pro budoucí generace.

06.04.2018 4 z 5

Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

Myslím, že autorovi se podařilo důstojně navázat na původní trilogii. Snad by byl i pan Larsson spokojený. Je velká škoda, že tento svět opustil tak brzy.

01.04.2018 5 z 5

Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Brilantní. Co napsat víc?

26.03.2018 5 z 5

Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Skvěle propracované. Žádná hluchá místa. Alespoň já na žádná nepřišla.

18.03.2018 5 z 5

Na co Alice zapomněla Na co Alice zapomněla Liane Moriarty

Upřímně, prvních 150 stran jsem se trochu nudila. Říkala jsem si „ Jako fajn, dobrý, ale tohle všechno jsem si už přečetla v anotaci. Kdy se konečně pohneme dál?“ A pak jako když se luskne prsty a já se od Alicina příběhu nemohla odtrhnout.

14.03.2018 4 z 5

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Vila Tugendhat. Funkcionalistický skvost a jedna z úžasných památek. V současnosti i pro budoucnost.
Chápu, že základní osnova osudu majitelů této vily ( vysněný domov, jeho realizace a následná emigrace před nacisty a potom i komunisty) inspirovala autora k napsání románu. Já se přidávám na stranu lidí, kteří jsou nadšeni. Sex a vztahy jsou nedílnou součástí života většiny z nás. Koneckonců bez toho, by se nikdo z nás nenarodil. A červená knihovna kde vše dobře skončí? No, já to zde nevidím. Vidím osudy lidí, kteří se vyrovnali s krutou realitou minulosti a žili dál svůj život, jak nejlépe uměli.

05.03.2018 5 z 5