Akemi4 komentáře u knih
Hodnocení bych rozdělila na dvě části - Méně mít (2*) a Více žít (4*)
Část Méně mít mě hodně potrápila a několikrát jsem byla v pokušení knihu odložit, nebo lépe – někomu darovat. Má nešikovné formátování a špatnou stylistiku (dobře je vidět kontrast u příspěvku Marcely z Žijeme minimalismem). Když už jsem našla zajímavé myšlenky, jednalo se o citace z jiných knih (kterých je tam až příliš a jsou velmi dlouhé). Obecně jsem z toho měla pocit, jako když píšete referát na daný počet slov a vypomáháte si vším, co vám přijde pod ruku. Pokud vás toto téma zajímá, doporučuju spíše (velmi citovanou) Marii Kondo a její Zázračný úklid.
Naproti tomu mě část Více žít dost bavila, stejně tak se mi lépe vnímaly příběhy, zlepšila se stylistika, témata byla lépe zpracovaná. Nakonec jsem byla ráda, že jsem s knihou vydržela :)
Tuhle knihu jsem četla snad věčnost...
Musím říct, že jsem měla velký problém s prolínáním dějových linek – samostatně se mi líbily, ale střídaly se nevhodně ve chvíli, kdy se konečně něco dělo a čtenář se do příběhu začetl.
Kdybych si nepřečetla recenzi, ve které byla kniha vychvalována i přes prapodivnou a k žánru absolutně se nehodící obálku, tak bych se k Vadné asi vůbec nedostala.
A přitom je tak parádní! Hodně příjemně mě to překvapilo, celá ta myšlenka je skvělá a fakt jsem zvědavá, kam se to bude ubírat dál.
Byla jsem v pokušení dát čtyři hvězdičky za tu příšernou redakci (normálně bych se podivila, že to po sobě asi nikdo nečetl, ale tady se to tak nějak dalo čekat), každopádně to si ta kniha nezaslouží.
Tohle byla hrozně nevyrovnaná knížka.
Začátek mě nudil tak, že jsem ji málem ani nezkoušela přečíst. Pak se to ohromně rozjelo (resp. začala část, kde už vypráví Cyra) a hrozně mě to zaujalo... no a konec zase takový nijaký a poměrně předvídatelný.
Nakonec hodnotím průměrně, nápad knihy se mi velice líbil, ale občas to bylo strašně těžkopádné a nečtivé.
Jasně, Eadlyn mě sice štvala (o něco míň než kdysi její otec, ale štvala), každopádně musím říct, že mě to bavilo víc jak původní série. :)
Některé historky vtipné (především ty, které mě nalákaly na Facebooku), zbylé celkem obyčejné a nezajímavé, případně jako bonus obsahují násilný záchodový humor. Nejsem žádná fajnovka, ale těch fekálií a věcí z nosu už na mě bylo fakt moc.
Jinak mi některé příběhy připomínaly jednu nejmenovanou skupinu na Facebooku. Tam se taky vždycky smíchy kácí celá ordinace, metro apod., prostě kdokoliv, kdo přijde s tím ostrovtipem do styku (cca okruh 20 km).
Deníček moderního páru aneb jak vypadá knížka, která se píše pro peníze.
Fotrův deník jsem četla ještě když vycházel jen na blogu, bavila jsem se nad ním, bavím se i dnes nad facebookovými příspěvky, ale tohle mě fakt neoslovilo. Ženský pohled na věc mě nijak nezaujal a celkově jsem z toho měla pocit, že Dominikovi došla šťáva. Z vtipů jsem sem tam poznala jeho styl, ale většina hlášek působila utahaně, skoro až násilně, přišlo mi, že tohle téma mu moc nesedí. Jako jo, přečíst se to dalo, občas jsem se i pousmála, ale abych to zhodnotila slovy autora: „Chybělo tomu srdíčko.“
Tahle série je jak horská dráha. Z minulého dílu jsem byla strašně nadšená a nemohla jsem se dočkat, až otevřu další díl. Pak se ke mně kniha dostala, začala jsem číst. A odložila ji. A zase začala. A odložila. Po víc jak měsíci mám dočteno, uf.
Problémem téhle autorky je (a pozoruju to třeba i u Dvora trnů a růží), že sice vytvoří zajímavý a poutavý námět, ale neumí ho zpracovat. Spousta myšlenek v knize byla super, linie Manon mě bavila (i když se mi tam moc nehodila), ale celkově je to tak strašně ukecané a rozvleklé, že mě to prostě nezaujalo a nedokázala jsem se začíst.
SPOILER!
Zabíjet Dorianovi potenciální manželky je už asi pravidlem (Nehemii chápu, tohle bylo divné a zbytečné), z Aediona, zajímavé a silné postavy, se najednou stala fňukna, která všechno dělá pro Caelenu (což taky není úplně mimo, ale díky podání mě to absolutně neoslovilo).
KONEC SPOILERU
Teď mám dilema, jestli mě příští díl zase nadchne, nebo už to mám vzdát.
Některé pasáže mi moc neseděly (knihy!, skoro nic nedarovat, jen vyhazovat a vyhazovat, všechno se dá koupit znovu, až to bude třeba), ale z jiných jsem si hodně odnesla, povedlo se mi vytřídit dost věcí a celkově hodnotím knihu pozitivně. :)
Nesmírně čtivá kniha, užívala jsem si ji ještě víc jak (dost podařený) film.
S myšlenkami v knize rozhodně souhlasím, ale nic nového a převratného, co mi má změnit život (jak kniha slibuje), jsem se vlastně nedozvěděla.
Jedna hvězdička dolů za to, že mě nesmírně štve Gideon. :D
Škoda toho, že se příběh trochu vlekl, protože ten konec... ach.
Jsou to dobré knížky, ale přijde mi, že by bylo lepší, kdyby to skončilo už po třetím dílu...
Geocaching, odkaz na Japonsko a napínavá detektivka s parádním koncem... mohla bych chtít víc? :)
Sice už jsem viděla film, takže to pro mě nebyl takový šok, ale stejně... smekám, musím si od autorky rozhodně ještě něco přečíst.
Autorku jsem si oblíbila už u knihy Pět a ani tentokrát nezklamala. Opravdu skvěle promyšlený příběh. Nemůžu se dočkat, až si od ní přečtu něco dalšího. ;)