Aknel26 Aknel26 komentáře u knih

Létem políbená Létem políbená Lenka Lanczová

Tohle ne. Nezaujala mě hlavní hrdinka ani její dilema, zda se vrátit k bývalému příteli, nijak mě neokouzlilo ani prostředí prázdného kempu. A protože mám sama takové zranění, kvůli jakému se na mě staré babičky dívaly se soucitem a kluci mě neobletovali, fandila jsem Jitce, aby našla svou lásku a díky ní ztratila šílenou nejistotu... Takže na konci jsem byla – POZOR, SPOILER – zklamaná.

Třináctá komnata Třináctá komnata Lenka Lanczová

Zajímavý námět a ještě lepší vykreslení mně cizího prostředí studentů stomatologie. Linda prožila velký šok, když se dozvěděla, jak to s ní bylo, a úplně chápu její aktivitu. K rodičům, hlavně k tátovi, se ovšem chovala jak puberťačka. Plusové body dávám za sympatické postavy, pár vtipných situací i návrat Tomáše Koubka a dalších známých.

Milenky a hříšníci Milenky a hříšníci Lenka Lanczová

Moc chválím návrat ke starým známým – rodině Šímových. Paní Lanczová skvěle využila charakteristiky, které známe z Hvězdy naděje; až tedy na Marcelu, ze které udělala pěknou mrchu. Ale chápu, že potřebovala nějakou zápornou postavu. Naopak třeba Monika, Vik i Romanka přesně zapadají do mých představ, jak to s nimi mohlo asi být dál... Ivaniny příhody z rodinného života byly fajn i vtipné, Klára mě naopak nebavila vůbec. Vyvolává mrazení, jak snadno se dá utajit milostný poměr, aniž by manželka něco tušila.

Pošeptej po větru Pošeptej po větru Lenka Lanczová

Po závěrečném dílu trilogie o Monice a Mikulášovi jsem sáhla hned několikrát, a to i poté, co se mi narodil syn. Líbilo se mi, jak se Monika pozvolna sžívá se skutečností, že tak mladá bude maminkou, a to dokonce dvou dětí, a také Miky se mění z velkého fráji v rozumného kluka. U něj je ten „proces“ zamilovávání se do vlastních dětí ještě reálnější, o čemž svědčí i hláška jedné z mých kamarádek z doby, kdy jejich dceři byly asi čtyři měsíce: „Už i Pavel ji začíná mít rád.“ Opět se setkáváme s Danielou a Gábinou a také s Tomášem Koubkem, kterého známe z příběhů o Nele.

Manželky, milenky, zoufalky Manželky, milenky, zoufalky Lenka Lanczová

Největším kladem této knížky je zachycení toho, jak to funguje v knihovnách. Jaká tam jsou oddělení a jaké úkoly mají jednotliví zaměstnanci. Alexandra by se asi mojí přítelkyní nestala, i když v té plejádě kamarádek patřila k těm snesitelnějším.

Potížistka Potížistka Lenka Lanczová

Knížka na vážné téma, jímž je znásilnění. Šárka je líčena jako samotářka a introvertka, holka, která si prošla šikanou a dalšími útrapami, ale navenek působí sebevědomě, je vtipná a pohotová. Mně přijde taková moc rozpolcená, nevěrohodná. A k tomu ten vyhrocený závěr... Ne, toto není knížka pro mě.
Mimochodem, jen tak namátkou jsem knížkou listovala a na třech stránkách jsem napočítala třikrát "bavím se" a třikrát "pobaveně". Kam se poděla bohatá slovní zásoba z autorčiných starších knížek?

Vůně deště Vůně deště Lenka Lanczová

Jedna z mých nejoblíbenějších, hlavně pestrostí příběhu. Pavla tu neřeší jen lásku, ale i rodinnou situaci, maléry ve škole, starosti v oblasti citové – a především jeden velký průšvih, do kterého se dostala svou neopatrností. Knížka je plná jedinečných postav, drobných příhod z domova i ze školy a především spousty skvělých hlášek. Taky mám kolikrát chuť napsat si na čelo idiot, to aby každý hned věděl, s kým má tu čest!

Letní něžnosti Letní něžnosti Lenka Lanczová

Myslím, že o tom, jak mě tento román zaujal, svědčí hlavně to, že jsem si zapamatovala příběh sestry hlavní hrdinky (mimochodem dost ujetý), a nikoli její vlastní osudy. A pořád přemýšlím, jestli to byla právě Simona, kdo na sebe prozradil, že jí holuby z nosu... Asi se k této knížce budu muset ještě vrátit! :-D

Náhradní princ Náhradní princ Lenka Lanczová

Konečně zas lanczovka za pět hvězdiček! Jana je super holka, vtipná a pohodová, její vyprávění je plné veselých příhod a dýchá z něho ta pravá atmosféra léta, mládí a přátelství.

Hříšná touha Hříšná touha Lenka Lanczová

Je zvláštní, že zrovna tato knížka, která mi přišla velice přitažená za vlasy, byla inspirována skutečným příběhem. Zajímavostí je forma románu, kdy se ve vyprávění střídají obě hlavní postavy, Dan i Sára. Konec je otevřený, ale návštěva stránek paní spisovatelky napoví, jak to s Danem asi dopadlo.
Dovolím si tu doporučení jiné knížky, která je psaná z pohledu páru – Jana a Jan od Jiřiny Trojanové. Je z 80. let, a pokud člověku nevadí trochu vojenských reálií, dostane se mu barvitého romantického příběhu, vyprávěného dvěma sympatickými lidmi v průběhu asi deseti let; navíc psaného opravdu pěkným jazykem. Kam se hrabe Hartl s Okamžiky štěstí!

Nebe plné hvězd Nebe plné hvězd Lenka Lanczová

Nic moc. Nelíbilo se mi, jak Romana podrazila nejlepší kamarádku, myslím, že ani alkohol takové chování neomlouvá. Vztah s Hynkem jsem také nijak neprožívala; on taky dohromady žádný nebyl. Se zájmem jsem sledovala, jak se vyvíjel třídní kolektiv (my jsme takový nikdy neměli a průběh posledního zvonění mě úplně fascinoval) , a pobavily mě půtky Romany s mladší sestrou.

Zašeptej do vlasů Zašeptej do vlasů Lenka Lanczová

Z mého pohledu zbytečná kniha.Děj se točí kolem toho, jestli Monika je, nebo není těhotná, přičemž chvíli bulíkuje Mikulášovi to a chvíli ono. Vše podstatné se odehraje v prvním a třetím dílu.

Andělé noci Andělé noci Lenka Lanczová

Není to román, ale ucelená povídka, kterou máte přečtenou raz dva. Jde o opětovné setkání s jednou ze známých postav – s jakou, zjišťuje čtenář spolu s hlavní postavou při téměř detektivním pátrání.

Šeptej do ticha Šeptej do ticha Lenka Lanczová

Monika Váchová poprvé. Knížka ukazuje stinné stránky modelingu, ale především to, jak se Monika vrací z mola do „normálního“ života středoškolačky. Mimochodem, jejich školu bych moc ráda navštěvovala – žádná matika, žádné přírodní vědy, zato čtyři roky psychologie, sociologie... To pak už nemusí chodit na vejšku! Jinak byl ale příběh fajn, líbil se mi Moničin vztah s Jáchymem a dobře jsem se bavila naschvály souseda Blachouta.

Čas něhy Čas něhy Lenka Lanczová

Hezký příběh o nesmělé Petře, která se snaží skrývat svůj handicap a s hledáním sebe sama jí pomáhá ten nejsprávnější a nejhezčí kluk, jakého si může patnáctiletá dívka představit. Baví mě ovšem, jak si Petra, která jede na chatu s bratrem jen na pár dní, aby si tam četla a s ostatními moc nepřišla do styku, bere s sebou diskotékový obleček včetně falešného piercingu.

Sběratelka polibků Sběratelka polibků Lenka Lanczová

Svatá prostoto, to opravdu existují takové husy? Andrea dá každému klukovi, co se v jejím okolí vyskytne, a jedinkrát, kdy k tomu nedojde, není to z důvodu jejího svědomí, ale protože má kluk malý penis? WTF? Nemá snad ani cenu komentovat příběh, nedej bože jeho konec, který byl jasný od začátku. Zastavím se jen u setkání se starými známými z Půlnočních snů. Zatímco jindy mě takové zmínky potěší, tady mi to přišlo poněkud násilné.

Lásky a nálezy Lásky a nálezy Lenka Lanczová

Poprvé je hlavní postavou vysokoškolačka. Alice studovala stejnou školu, stejný obor a měla i stejné profesory jako já, no vážně! Dokonce i otázka ohledně četby v cizích jazycích padla, měli jsme z toho zkoušku (resp. kolokvium), takže z tohoto důvodu mi byla knížka blízká. Příběh byl ale průměrný, spíš slabší. Ani v jednom vztahu jsem Alici nedržela palce, snad až v tom posledním...

Kapky rosy Kapky rosy Lenka Lanczová

Tato prázdninová knížka se povedla. Růžová princezna Karolína mi byla v něčem podobná, taky jsem ráda trávila prázdniny na chatě v lese s pěknou knížkou než nějakou divočinou.Ale i Karolína pochopila, že před skutečným životem se ani ve svém klidném světě neschová – a že to je dobře. Líbil se mi kontrast mezi ní a drsným Matějem.

Doteky noci Doteky noci Lenka Lanczová

Další kniha se zápornou hrdinkou, nebo alespoň z mého pohledu. Nikol mi nebyla vůbec sympatická a její pohnutky jsem chápala ještě míň než ty, které měla zlodějka snů Daniela.

Postel plná růží Postel plná růží Lenka Lanczová

Takový trochu kýč, červená knihovna. Je to absurdní, ale přestože Nelin příběh byl plný zvratů a osudových rozhodnutí, víc mě zaujala její kamarádka Lenka.