1alena1 komentáře u knih
Tato knížka by měla být povinnou četbou všech našich mladých studentů, tolik citu, lásky a úcty k matce, které zde najdeme už dnes kolem sebe vidět není. Je jiná doba a mladí dnes mají úplně jiný život a jiné starosti, ale přesto tato knížečka by všem prospěla, je to pohlazení na duši a pan Seifert Nobelovu cenu dostal opravdu zaslouženě.
Jak už je uvedeno v ostatních komentářích,je to kniha našeho dětství či mládí. V té době tolik knih pro mládež jako dnes nebylo na výběr a hlavně nebyl počítač a mladí opravdu četli. Myslím, že tuto knihu, perfektně napsanou, si ve své době oblíbil každý čtenář a je škoda, že se už dnes v knihovnách nepůjčuje. Nemám nic proti knihám o upírech, vetřelcích apod., ale dnešní mládeži by opravdu velmi prospělo, kdyby více četli také i knihy o vztazích mezi lidmi, o dobru a zlu v životě lidském. Vřele doporučuji a určitě se k ní ještě vrátím a připomenu i svému okolí.
Krásná sága jedné rodiny a vlastně výstižná ukázka života menší vesnice v padesátých letech. Napsáno velice čtivě jako všechny knihy autorky.
Jsem moc ráda, že jsem si knihu koupila. Je to jedna z nejzajímavějších ság, kterou jsem poslední dobou četla. Přibližuje nám osudy řeckých emigrantů, kteří se k nám dostali útěkem za občanské války v Řecku. Zajímavá je ta rozdílnost mentalit Řeků a Čechů a na pozadí politických událostí jak šel čas u nás, tak běží život v rodinách uprchlíků a jejich českého okolí. Četlo se velice lehce a samo. Krásně popsané jak kořeny našich předků nás ovlivní na celý život a jak se geny nedají ošálit. Moc doporučuji, nelituji ani minuty prožité s touto knihou.
Co dodat ?
Kniha by měla být povinnou četbou úplně pro všechny. Nevím jak dlouho mi to bude trvat, ale vzpomenu si na ní při každém jídle, při každém otevření plné ledničky, při každém nákupu. Také při každém televizním rozhovoru o naší současné "tíživé" situaci, o naší "nesvobodě".
O této knížce se nedá psát, ta se musí přečíst. Děkuji autorce.
Zajímavá kniha z nedávné minulosti, je fajn si stále připomínat dobu nedávnou, ale "zaplať pánbůh" minulou. Nežehrejme nad naší současností. Rusáci teď trápí jiná území a mnohem mnohem hůř.
To jak snadno se dostala hlavní hrdinka do vězení by se už doufám také takto stát nemohlo, ale nikdy nevíme, kdy na nás osud připraví nějakou past.
Mám Patrika Hartla ráda jako hodného člověka, ale nový román, ač ho autor velmi chválí a má marketing hodný veledíla, je jen soubor někdy uvěřitelných - jindy neuvěřitelných náhod hlavního hrdiny. Připadá mi, že do vyprávění o osudu jednoho chlapíka použil všechno možné, co kdy kde o někom zaslechl a napatlal to dohromady spolu s nějakou svojí fantazií. Navíc mi to i připadá trochu mimo od reality. Taková s prominutím "červená knihovna" roku 2021. Hlubokou myšlenku nelze najít.
Vzhledem ke množství komentářů a recenzí na tuto knihu už se mi nechce ji rozebírat. Zajímavá kostra knihy, na kterou se vše nabaluje, dává dohromady velice čtivý román.
Možná, že kdyby si nyní "v těžké době pandemie" přečetlo více lidí pár knih o holocaustu, zjistilo by se, že když máme co jíst, máme co na sebe, kde bydlet, tak by se přišlo na to, že ta těžká dnešní doba není až tak těžká, jen se prostě nějaký čas musíme omezovat v mnoha aktivitách. Tak to v rámci zdraví nás všech vydržme a bude zase dobře.
Velice mě knížka bavila, příběhy od psychologů bych mohla číst nepřetržitě - velice mě baví sledovat jak často událost, kterou hlavní postava nemohla nijak ovlivnit, naprosto převrátila celý další život. Je strašně těžké zažít něco velmi velmi silného a nenechat si tím zbourat dosavadní život, obzvlášť když se jedná o dítě nebo mladého člověka. Mám knížky Lenky Chalupové velmi ráda, je to další česká spisovatelka, která stojí za pozornost.
Moc se mi líbilo přiblížení těžkého období našich dějin, kdy na pozadí osudů jedné krásné stavby a osudů majitelů této stavby a jejich blízkých si toto tragické období připomeneme.
Kniha se mi četla moc dobře, moc se mi líbilo jak je tam popsáno barbarství při zacházení s tak úžasnou a jedinečnou stavbou v různých etapách minulého století. Osudy postav jsou místy jen tak náznakové.... Je mi líto, že skutečná rodina z vily je tolik naštvaná či pobouřená nepravdivostí osudů svých rodičů popisovaných v knize, snad měl autor předem konzultovat s rodinou to, že nebude psát úplně dle pravdy .....
Těším se na film a moc bych si přála, aby rodina přijala skutečnost, že je to spíše oslava stavby a ukázka těžkosti doby, než "pomluva" jejich předků.
Pravdivé, věrné popsání doby na osudech jedné rodiny, velice dobře uchopené složitosti určitých úseků života třech generací. Alena Mornštajnová je skvělá vypravěčka, všechny tři knihy chválím a doporučuji. Hodilo by se i jako čtení k maturitě.
Souhlasím s větou, že Karel Kryl viděl dál, než ostatní a v tom je jeho velikost (i když byl vzrůstem velmi malý). Škoda, že mu nikdo nenaslouchal a každý ve své zaslepenosti a důležitosti nevnímal signály, které Karel Kryl vysílal a upozorňoval na to, jak se spousta věcí vyvíjí nedobrým směrem. Škoda, velká škoda, že už není mezi námi, ráda bych znala jeho názory na celou dobu po revoluci, moc jsem mu věřila a musím potvrdit, že on se opravdu nemýlil - více Karlů Krylů by bylo třeba mezi námi.
Kniha smutná, těžká, ale výborně napsaná. Přestože se píše o věcech nepěkných, chování dospělých mi zde přijde zrůdné a kdykoli jsou "oběti" tohoto nezdravého chování "rodičů" děti, je to pro mě neskutečně tíživé. Jsem přesvědčena, že každé dítě by mělo mít stejnou startovní čáru a to je vyrůstat v láskyplném prostředí, což je utopie.
Celou dobu jsem tušila a předvídala, kudy se děj vyvine, přesto jsem se snažila věřit, že alespoň něco kladného najdu v životě tak zvláštní rodiny. Snad jen hezký vztah a lásku mezi sourozenci.
Že jednotlivé kapitoly byly střídavě vyprávěné očima jednotlivých postav bylo zajímavé.
Velice čtivá knížka ! Přišlo mi to jako protipól většiny dnešních rodin, kdy matky často nekriticky milují a omlouvají nestandartní chování svých potomků a tady dcera z obrovské touhy po mateřské lásce omlouvá "divné" chování své matky až si tím ničí svůj vlastní život. Svým způsobem je to velmi smutné čtení, kdy za rodičovské pohlazení (které by mělo být samozřejmostí) by dítě udělalo cokoli.
Na debut autorky mi román přijde velmi zdařilý a budu se těšit na další knihu.
Neuvěřitelné čtení. Děkuji za knihu, která otevírá oči. Je strašné uvědomit si, co z člověka dokáže udělat, když se narodí v tak zrůdném prostředí - v KLDR. Doporučila bych tuto knihu do seznamu maturitních knih, protože je strašně důležité vědět, co může se společností udělat nesmyslný režim, který ještě v dnešní době může existovat a existuje. A mladí lidé by si toto měli uvědomit, že není samozřejmost žít ve svobodné společnosti.
Na hlavní hrdince je perfektně ukázáno, že tím, že v něčem žije od narození, tak vůbec, díky izolaci KLDR, netuší, že je něco špatně a ani neumí žít jinak. To uvědomění a poznání, jak to všechno bylo v jejím dosavadním životě, je pro ni neunesitelné.....
Všechny knihy od Lenky Chalupové se mi líbily, přestože jsou každá úplně jiná.
V Pátém Jablku je věrně popsaný krátký úsek našich nepěkných dějin, nástup praktik komunistických špiček - totality. Po každé "čtenářské" zkušenosti s touto dobou jsem ráda, že jsem ji nezažila na vlastní kůži a obdivuji všechny, kteří se ctí přežili tyto roky. Na několika letech jedné rodiny si krásně můžeme udělat obrázek o tom, co je nesvoboda a jak si neumíme vážit současnosti.
Některé povídky jsou velmi zdařilé, jiné méně, ale jako celek dobré a jako nápad vydat knihu, která pomáhá, je na jedničku s hvězdičkou.
Velice čtivá kniha vhodná na prázdniny. Krátké věty, zřetelné postavy, nedá vám odejít a čtete a čtete.
Nebe nad Pernikem je čtivý román, který barvitě přibližuje život v horách pro nás, kteří tam jezdíme tak maximálně na týden zalyžovat, ale jinak si žijeme krásně v centru všeho dění. Obě knihy od mladého Štěpána Javůrka jsou vydařené, jen tak dál....
Byla jsem zvědavá na knihu od známé scénáristky, očekávání dopadlo dobře. Kniha je napsaná "úsporně" bez dlouhých a složitých souvětí, ale mně to v tomto případě vyhovovalo. Na nedělní podvečer super odreagování od všech běžných denních obvyklostí. Ráda si přečtu od Lucie další knížku.