alenkacermi
![Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245289/ostrov-sedych-mnichu-245289.jpg?v=1428500389)
Hned na první stránce jsem byla malinko překvapená. Čím? Jménem Lars. Nestává se mi často, abych měla, dvě knihy za sebou, postavy stejného jména. Navíc od českých autorů a zcela nečeské jméno. Naštěstí mě to rozptýlilo jen na té první straně. Děj byl zasazený do úplně odlišného prostředí. V tomto případě na ostrov. Hodně postav a postupně odhalovaná minulost. Ze začátku lehce natahované, ke konci napínavé. Přečtu si i další knihy s inspektorem Bergmanem, tentokrát z Čech
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Muffin a čaj Muffin a čaj](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366888/muffin-a-caj-heC-366888.png?v=1614180266)
Pane jo. To bylo tak nádherné!!! Čtenáři čtěte! Tahle kniha by měla vyhrát cenu Kniha roku a možná i všechny ostatní. Jednoduchý příběh,napsaný tak citlivě,tak něžně. Wau. Tak krásnou knihu jsem roky nečetla a to nepřeháním. S Kitem se usmíváte, pláčete, fandíte mu,aby dokázal Danielovi, že ne všichni lidi jsou zlí. Tolik nešťastný Daniel, ach jo, taky bych mu hned chtěla nějak pomoct. Tolik pocitů, úsměvů, a nakonec i slzí doprovází tato kniha. Chci jí dát aspoň deset hvězdiček. Chtěla bych ještě toho tolik napsat, jsem tak plná emocí a dojmů. Doporučuji všem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední dny Rabbit Hayesové Poslední dny Rabbit Hayesové](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368059/posledni-dny-rabbit-hayesove-ng8-368059.jpg?v=1586359589)
Knihu jsem si půjčila před měsícem, to se ještě nic nedělo. Teď se bohužel tato nemoc objevila i u mě v rodině a slzy mi kapou jedna přes druhou. Znáte to, některé knihy musí být čtené ve správný čas....tentokrát to bylo pro mě trochu drsný.
Nicméně je to pěkně napsané
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tma Tma](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246241/tma-246241.jpg?v=1429175695)
Moje první seznámení s autorem a jsem trochu rozpačitá. Horor je asi silné slovo. Napětí je tady pěkně vystupňované, četlo se dobře, ale nějak to nebylo ono. Konec už byl vyloženě divný.
Ještě zkusím Trhlinu, kterou tady čtenáři chválí.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Setkání v soumraku Setkání v soumraku](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455299/setkani-v-soumraku-lD5-455299.jpg?v=1602943318)
Romantika s příchutí tajemna. Nenáročná a v druhé polovině i trochu napínavá. Hezky se četla
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Cigaretka na dva tahy Cigaretka na dva tahy](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373264/cigaretka-na-dva-tahy-tyw-373264.jpg?v=1553977185)
Moje teprve druhá kniha od Dána. A musím říct, že mu přicházím na chuť. Baví mě detektivové z mord party. To jejich snídání pohromadě, klábosení, pošťuchování. Super.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem 151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412503/151-dni-pacifickou-hrebenovkou-dobr-PHK-412503.jpg?v=1559331689)
No, jak hodnotit knihu, kterou jsem si tak neskutečně užila. Mám pocit, že jsem tam s Goldilocks byla. Prožila si s ní každý den. Rozhlížela jsem se s ní po krásné přírodě, nasmála se, trochu se o ní i bála. Wau. Poslední 151.den jsem měla slzy v očích. Fakt jsem ti fandila - Lůco.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu](https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/7852/chlapec-v-pruhovanem-pyzamu-6546848571946.jpg?v=1699120261)
Dočteno. Přemýšlím, co napsat. Nejdřív jsem si přečetla komentáře čtenářů. A... máte pravdu. Možný spoiler: Bruno je jen malý 9letý chlapec a nemůže tušit, ani si představit, co se děje za vysokým ostnatým plotem. Je kouzelný, milounce naivní, čistý, tak jak malý kluk umí být. Že by si ho nikdo několik měsíců u plotu nevšiml, je nereálné a že by Šmuel neutekl? Ale dobře. A jestli to můžu takhle napsat, kniha byla krásná, dojemná, a...ach ne.... ten konec, ale dalo se čekat , že se něco stane. Vůbec by nebylo špatné, dát to do povinné četby.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pekáč buchet Pekáč buchet](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206146/pekac-buchet-FwG-206146.jpg?v=1418766275)
Jedna z knih u kterých se pobavíte. Několikrát jsem vyprskla smíchy a i když to moc často nedělám, tak jsem ten úryvek přečetla i manželovi - a taky se bavil. Vyloženě jsem si užívala vtipné rozhovory Kláry s Míšou, později i Kláry s Kopřivou. Recepty na začátku každé kapitoly, originální nápad. Určitě vyzkouším ty Makadamové koláčky, jak se nad nimi rozplývali, tak jsem na ně dostala taky chuť. Určitě doporučím. Ty koláčky i tu knihu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Strašidlo cantervillské Strašidlo cantervillské](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/3404/strasidlo-cantervillske-XTx-3404.jpg?v=1620122335)
Vtipně napsané. Strašidla mi bylo i líto, jak se mu nedařilo vystrašit Američany. Moc se mi líbily ilustrace.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poutnice – Tři cesty do Santiaga Poutnice – Tři cesty do Santiaga](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395070/poutnice-tri-cesty-do-santiaga-Gnw-395070.jpg?v=1542657030)
I já patřím k těm, co touží po Santiagu, po té cestě, být sám, pryč od moderního světa. Tahle kniha je krásná. Jen mi zase připomněla, jak moc chci jít.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Od oltáře do Santiaga aneb na svatební cestu pěšky Od oltáře do Santiaga aneb na svatební cestu pěšky](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/437008/od-oltare-do-santiaga-aneb-na-svate-fn3-437008.jpg?v=1584984391)
Četla jsem už pár knih o pouti do Santiaga, tato je rozhodně o nejdelší cestě.
Ano, zúžila se na základní lidské potřeby, a to jíst, pít a kde přespat, ale to se dalo čekat. To je, asi hned po myšlence duchovní, gró jakékoli pouti.
Věřím, že si to manželé užili, já bych s tím svým jít nechtěla, a on to ví :) .
Bylo to čtivé, ale ke konci bych to také trochu zkrátila.
I mně chybí mapa a fotky, obrázky jsem moc nadšená nebyla.
Ty jo, vymanit se na pár měsíců z tohoto světa a jen tak si jít .....
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kdo zabije Evu S.? Kdo zabije Evu S.?](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424586/kdo-zabije-evu-s-hL8-424586.jpg?v=1572616986)
Mně se kniha také líbila. Soukromé očko byl sympaťák. Jen já zjišťuji, že i když je málo podezřelých, tak já mám málokdy správnou trefu na vraha.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rozervané království Rozervané království](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380575/rozervane-kralovstvi-KHP-380575.jpg?v=1527171485)
Autor je můj oblíbený. Skvělý vypravěč, propracované příběhy. Na to je už čtenář u něj zvyklý, a opět nezklamal. Jsem ráda, že od něj ještě nemám všechno přečtené, aspoň se mám na co těšit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Prohnilé město Prohnilé město](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378924/prohnile-mesto-0DM-378924.jpg?v=1525342852)
Budu opakovat téměř všechny komentáře přede mnou. Skvěle napsaná kniha. Úžasně vykreslení hrdinové. Adrenalin, akce, dobrodružství. Přátelství a loajalita v jejich drsném světě. To byla jízda. Ani chvilka na vydechnutí. Super. Doporučím
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šest vran Šest vran](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345027/sest-vran-2dL-345027.jpg?v=1496002075)
Výborná fantasy. Skvěle napsáno, styl psaní mi také sedl. Pořád se něco dělo a občas jsem zapomínala, že jsou hrdinové vlastně ještě děti. Děj je napsán ze šesti pohledů, ale vůbec mě to nebrzdilo ani nerušilo. Určitě doporučím i dospělým.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sběratelka parfémů Sběratelka parfémů](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/312879/sberatelka-parfemu-Eoj-312879.jpg?v=1474484411)
Překrásná atmosféra Francie a voňavých parfémů. Pomalé odhalování tajemstvím opředeného dědictví a prolínání dvou, nepříliš vzdálených, časových rovin. Knihu jsem si užila, byla miloučká a voňavoučká. Tohle byl prostě balzám na duši. Doporučuji
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Krev na sněhu Krev na sněhu](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231260/krev-na-snehu-itA-231260.png?v=1629637373)
Moje první setkání s tímto spisovatelem. Úmyslně jsem začala útlou knížkou. A líbila se mi. Docela jsem si hlavního hrdinu-zabijáka i oblíbila. Určitě si přečtu něco dalšího.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Už teď jsi mrtvá Už teď jsi mrtvá](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383792/uz-ted-jsi-mrtva-4tS-383792.jpg?v=1530212143)
Já jsem opět nadšená. Výborná kniha, plná překvapení a zvratů. Určitě doporučím.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Prokletí brněnských řeholníků Prokletí brněnských řeholníků](https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74538/prokleti-brnenskych-reholniku-kPL-74538.jpg?v=1573460220)
Pro mě jsou detektivky od pana Vondrušky odpočinkem. Hlavní hrdinové jsou mí přátelé už roky,bylo to s nimi pár příjemně strávených večerů. A i když jsem konkrétně tuto knihu četla již podruhé,vůbec to nevadí.