Alma-Nacida Online Alma-Nacida komentáře u knih

Intimní historie od antiky po baroko Intimní historie od antiky po baroko Vlastimil Vondruška

Vždycky mě mnohem méně zajímaly různé historické artefakty, u kterých bývá popisek "kultovní předmět" , než nějaká úplně obyčejná věc každodenní potřeby. Takže jsem s četbu celkem užila, ale právě vzhledem k té mé fascinaci každodenností jsem plno věcí věděla. A sem tam se tam i něco opakuje. Proto ty tři hvězdy.

28.05.2020 3 z 5

Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Zase jednou lituji, že nejde dát dvě a půl hvězdy, protože tady to bylo přesně napůl dobré (zápletka, prostředí, posun hlavních postav) a napůl nuda ( ukecanost ještě děsivější než v Kukačce, matení čtenáře zdánlivě důležitými detaily jako výraz obličeje číšníka a příhodné objevení se přátel z mládí s obskurními dovednostmi).
Mám ještě třetí díl a myslím, že na něj časem dojde, ale ne hned. Celkově, když by člověk nic moc neočekával, tak je to průměrná detektivka.

17.05.2020 3 z 5

Starý kraj Starý kraj Dörte Hansen

Kniha zdánlivě bez příběhu poodkrývá vlastně několik propletených osudů a jako by lehce plynula, proložená odkazy na přírodu, ale pod tou lehkostí číhají noční i denní můry. Bylo to velmi zajímavé a jazykově bohaté čtení, s kapkou suchého humoru. Hvězdu ubírám za skorohappy end s hasičem, ten byl podle mě trochu navíc. :)

16.04.2020 4 z 5

Jak jsme se nedali aneb Kapitoly z dějin národního úpění Jak jsme se nedali aneb Kapitoly z dějin národního úpění Zdeněk Šmíd

Tak to byla opravdická pecka! Je to jednak velmi vtipná kniha, ale potom jsem se zamyslela a řekla si, jak je kritické myšlení důležité... vždyť i já si myslela, jak jsou ti Němci...ehmm... zlí? ;-) Že by moji učitelé dějepisu byli spíš podučitelé? :) Celou knížku krásně vystihuje citát o (údajně) vařených vejcích z Velvar na Karlův most:
"Příběh o vejcích je pověstí kocourkovskou. Ty vznikají proto, že lidé odedávna touží mít svého černocha, aby vypadali bělejší, svého Žida, aby vyhlíželi árijštěji, a svůj Kocourkov, aby působili chytřeji."
Chce se mi dodat: A své utlačitele, aby vypadali čistě a nevinně. :)

07.06.2018 5 z 5

Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Troufám si říct, že tím, že je autorův styl dost podobný jako v jeho Stoletém staříkovi, ztratila kniha dojem naprosté jedinečnosti, kterou už právem prvorozeného "vytěžil" Stařík. Ale jinak mi anabáze s atomovkou připadla ještě o něco vtipnější, absurdnější a dějově svižnější i přes několikaleté prodlevy typu "a pak dva roky pěstovali brambory". Taky bych ráda věděla, jestli je opravdu švédský král takový demokrat, jako v knize... nezbývá, než ho pod nějakou neuvěřitelnou záminkou navštívit. ;-)

13.09.2016 5 z 5

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Smekám před autorem, nedokážu si teď vzpomenout na žádnou jinou knihu, kde se moje pocity ohledně hlavního hrdiny proměnily tak radikálně jako zde od odporu po skoro... lásku? No jo, už asi jo. :-)

16.11.2015 5 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Jedna z nejlepších knih, které jsem v poslední době četla. Strhující příběh, čtivý styl, zkrátka samá chvála :).

09.10.2012 5 z 5

Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Manžel na pěst, spartánský dům, plno slepic a ujeté sousedky kdesi mezi lesy a k tomu obdivuhodná schopnost dělat si (nejen) ze sebe srandu. Číst to úplně sranda není, je to takový křivý úsměv skrz slzy, se mi zdá. Neměla to Betty lehké.
Celkem tři a půl hvězdy.

07.10.2024 4 z 5

Jak ulovit malou štiku Jak ulovit malou štiku Juhani Karila

Pokud vás realita za krkem tíží až moc, jestli máte chuť vzdát své každodenní zápasy, ale zatím jste to neudělali, pak je to kniha přesně pro vás. Pro mě přišla v pravou chvíli. Byl to skvělý výlet do Laponska a jsem fakt ráda, že komáři a ovádi nebyli opravdoví. ;) Natož pak bludimon. Ale raracha možná potřebuju jako mazlíka... ;)

20.09.2024 5 z 5

Kosti, pasti, slepice Kosti, pasti, slepice Jeffery Russell

Dobrá, vtipná i napínavá fantasy, které podle mě nic nechybí a zaslouží si krásných pět hvězd. Těším se na další díly série.

20.08.2024 5 z 5

Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

Knížka na nějakých stoosmdesáti stranách rozehrává příběh, který působí trochu naivně, sem tam podstrčí nějaký ten vtípek a občas promrhá šanci vtělit čtenářovi seznam dobrých knih. Působilo to na mě tak dětsky, jednoduše, dojetí se nedostavilo. Za mě dvě a půl hvězdy.

19.07.2024 3 z 5

Svoboda Svoboda Jonathan Franzen

Kniha o vztazích, o vzdálenosti lidí, které počítáme mezi své nejbližší, o patologických závislostech a nezdravých vztazích, která pro mě má jednu hlavní vadu, a to nepřítomnost sympatické postavy. Všichni buď jsou, nebo se časem vyvinou, v příšerné toxické osobnosti. Chvílemi to už bylo na mě moc do té míry, že mi začalo být jedno, jak to bude s postavami dál. Za mě se zázrak nekonal, tři hvězdy.

05.12.2023 3 z 5

Imaginární přítel Imaginární přítel Stephen Chbosky

Audiokniha v podání Igora Bareše je stravitelnější než četba, ale i tak musím s lítosti říct, že je to zbytečně natahované a místy působící až jako karikatura žánru. U audia jsem pořád usínala, takže jako sedativum dobrý, ale očekávání - napětí a (příjemné) mrazení se nedostavilo. Dvě hvězdy s odřenými paprsky. ;)

03.11.2023 2 z 5

Síla psa Síla psa Thomas Savage

Asi jsem měla velká očekávání. Zápletka byla stroze minimalistická, celkově vztahům chybí větší propracování. Film si asi nechám ujít, celkově hodnotím jako průměr, dvě a půl hvězdy.

22.09.2023 3 z 5

Co dělal Mehmet Erbil o dni volna Co dělal Mehmet Erbil o dni volna Louis De Bernières

Lidskost a prostá slušnost, takové povzbuzení na dvou desítkách stránek. Autorova předmluva dodala povídce rámec, bez kterého by to asi nebylo ono. Tato jednohubka pro mě byla jako milé pohlazení.

16.09.2023 4 z 5

Krvavé tažení Krvavé tažení Brian McClellan

Druhý díl mě bavil mnohem víc než první, děj se soustředí na tři hlavní postavy a dává tak příležitost skončit v napínavé chvíli a přeskočit na to, co zrovna prožívá jiná postava. V podstatě je román vybudován ve stylu klasického dramatu; zatímco první díl byl expozice s kolizí, ve druhém následují krize a peripetie. Jen doufám, že závěr nebude katastrofa. Snad přežije aspoň někdo. I když bez božské kuchyně, nevím, nevím. ;)

27.08.2023 4 z 5

Okrasné dreviny parkov a záhrad Okrasné dreviny parkov a záhrad Martin Červenka

Knížku mám od dětství, je to takové první seznámení s okrasnými dřevinami a jejich pěstováním, množením i použitím v zahradách. Oceňuji krásné a věrně ilustrace a kapesní formát velikosti jako známější edice OKO.

29.07.2023 5 z 5

Prorokyně a hlupák Prorokyně a hlupák Jonas Jonasson

Čekala jsem Jonassona a dostala jsem... Jonassona. :) Takže vlastně v pořádku, jen je to vlastně tak trochu variace na stále stejné téma. Poslouchala jsem audioknihu opravdu velmi, velmi dlouho. Periodicky jsem usínala průměrně po jedné a půl kapitole, takže jako uspávanka dobrý. Jinak asi potřebuju udělat si od tohoto autora pauzu. Možná až do konce světa. ;)

02.06.2023 3 z 5

Anděl zapomnění Anděl zapomnění Maja Haderlap

Ráda si vybírám tituly z menšinové literatury a tady jsem měla díky náhodě možnost přečíst si tuto zvláštní knihu o traumatu přicházejícím skrz generace. Že z toho asi budu mít noční můry, to už je jiná věc. Po poetickém začátku kniha pořád víc a víc temní a není to čtení pro slabší nátury. Zvlášť v kontextu války a válečných zvěrstev hned vedle u sousedů.

28.12.2022 4 z 5

Růže a lev Růže a lev František Niedl

Pořád čtivé, napínavé i zábavné, ubylo popisu a přibylo akce, jen se mi zdáli klaďasové moc kladní a záporák opravdu odpudivý a celý děj poněkud předvídatelný. Do třetího dílu jdu, to zas jo. ;)

16.12.2022 3 z 5