Alto98

Vynikající. Jen si ještě musím přečíst Fausta, na kterého se kniha taky odkazuje.

Intelektuálovy zápisky z cest po Asii v devadesátých a nultých letech. Osobitý styl s mnoha překvapivými postřehy a přirovnáními. Nejvíc prostoru je věnováno Číně, autor ostatně dělí svůj život na dobu před její návštěvou a po ní.
Motto knihy: "Do Asie jezdíme proto, abychom viděli, jak bizarní, na pouhé konvenci založené a často škodlivé jsou tamní zvyky. Když přijedeme, vidíme pak, jak bizarní, na pouhé konvenci založené a často škodlivé jsou zvyky naše."

Příjemné překvapení! Nejvíce se mi líbila první povídka, Něvská třída.

Psáno v krátkých odstavcích, občas lyrické odbočky. Místy poněkud květnatý styl.
Kniha se mi líbila více než film, ve kterém je pochopitelně příběh zjednodušen a uhlazen. Autora obdivuji, že život nevzdal.

Svět v okamžiku dějinného zlomu, probíhá boj o nové rozdělení moci. Intriky všech proti všem. S každou další kapitolou vypadají předchozí události trochu jinak.
Nejvíc se mi pořád líbí první kniha, kde ještě příběh není tak rozvětvený.

Autorka je empatická a píše dobře. Ale pro knižní vydání příspěvků z blogu bych ocenil nějaký úvod do děje, předmluvu, nebo komentář k životě v Itálii a k psaní blogu. Kniha není webová stránka, je to jiný žánr.

Sbírka kázání z velikonočního období roku 2020. Tento formát mi vyhovuje, kázání jsou kratší a srozumitelnější než eseje v ostatních autorových knihách. I když do textu místy prosakují jeho na můj vkus příliš liberální nejen politické názory, teolog je to vynikající. Formulace a vyjadřování brilantní, je radost tyto texty číst.

Deník single ženy středního věku, místy poměrně depresivní. Hlavním tématem je obtížnost až nemožnost porozumění ve vztahu ženy s mužem. Čtivá kniha, ale: "Něco nám má zůstat tajemstvím. A to proto, aby to mohlo zůstat objektem touhy." (Jan Soldát, Neviditelný Pes, 2019). Pohled z druhé strany na stejné téma je Biomanželka od M. Viewegha.
Edit: autorka ale výborně zpívá.

Dlouho mne žádná kniha tak nezaujala. Zvláštní, jemný styl vyprávění s velkou znalostí prostředí. A překvapivě stále aktuální.

Napsané je to dobře, prostředí zajímavé. Ale děj je na mne příliš fantasmagorický a překombinovaný. Další díl už číst nebudu.
Každý díl série je na téma jednoho žánru detektivek, tento první na téma spiknutí.

Vtipné, ale i k zamyšlení. Deníkové záznamy, které nebyly zahrnuty do první knihy.

Velmi, velmi zjednodušující. Naštěstí život není takto černobílý. Psáno upovídaným americkým stylem, s častým opakováním - i když text napsali Australané. Iritovaly mne časté odkazy na pravěk. Také příklady s mapou, neustále zmiňované, jsou už poněkud zastaralé. Dnes bez navigace bloudí i muži...
Nedočteno, odloženo, nehodnoceno.

Jako výběr z hroznů, povedené.
Velmi by mne zajímal Cílkův vztah k víře. V esejích jsou často náznaky, krouží kolem, ale nikde se přímo nevyjádří. Rád bych si od něj přečetl teologickou esej.

Vidlákův blog čtu rád. Vybrané články jsou z let 2018 - 2022. Autor má zdravě sedlácký, praktický přístup k životu.

Nedočteno, hvězdičkami nehodnotím. Ne každý cestovatel je zároveň dobrý spisovatel. Aspoň fotky jsou pěkné.

Popis Chawdonu pěkný, ale děj je jen červená knihovna.

Pěkné. A smutné, smutné...
Zvláštní a silná kniha. Na konci mi v hlavě zněla píseň Sarajevo od Jarka Nohavici.

Kniha od celoživotního interpreta Bachova díla. Místy dost odborně muzikologicky zaměřená, ale celkově popisuje Bachův život a dílo z různých pohledů, zajímavých i pro běžného posluchače.
Mám ale výhrady k českému překladu. Je velmi kostrbatý, což dost ztěžuje porozumění textu. Nepochopitelně také používá k citátům z Bible archaický kralický překlad, místo dnešního ekumenického. Kniha zřejmě kvůli odbyté korektuře obsahuje množství tiskových chyb.