amaenium amaenium komentáře u knih

Birthday Girl Birthday Girl Haruki Murakami

Krásná povídka, jež dovede každého k zamyšlením nad vlastním přáním a mystikou, které pak přání mohla dívka mít. Mě se osobně povídka líbila a doslov autora mě také velmi potešil.

11.02.2018 4 z 5

Kafka na pobřeží Kafka na pobřeží Haruki Murakami

Zatím se mi zdá, že co další přečtená kniha od Murakamiho, to lepší dílo než to předchozí. Čekala jsem opět něco na způsob Norského dřeva nebo Bezbarvého Cukurua – více takové reálné – ale namísto toho se mi dostalo velmi mystického, chvílemi snového, příběhu a já snad nemohu být více než (mile!) překvapena. Tuhle knihu bych opět mohla řadit mezi díla, jenž se mi hlouběji vryjí do paměti a poskytli mi takový duchovní zážitek. A postava pana Óšimi? Dokonalá. Doporučuji!

07.02.2018 5 z 5

Jak se věci mají Jak se věci mají Ole Nydahl

Knihu nebudu hodnotit hvězdičkami, nehodí se to k tomu.
Pro mě velmi zajímavá a určitě obohacující kniha ohledně úvodu do buddhismu. Odpověděla mi na moje otázky a dala nový pohled na věc.

31.01.2018

Šifra mistra bestselleru Šifra mistra bestselleru Jodie Archer

V knize jsem se dozvěděla spoustu nových informací o knižním světě a výrobě pravého bestselleru. Některé mi přišli zajímavější a prospěšnější, jiné naprosto až pomalu nesmyslné. Například rozebírání románu do takové míry, jestli použiji slovo "řekla" nebo "zakřičela"? Naopak pozornost věnovaná prvním větám mi přišlo zajímavé. Díky tomuhle krásnému nadhledu jsem si uvědomila, jak se chci těmto knihám co nejlépe vyhnout. Mezi mé hlavní žánry nepatří právě věčné četní o lásce na sto způsobů. Posledních sto stran bylo částečně o přežití. A taky jsem zde získala alergii na slovo "bestseller".

24.01.2018 3 z 5

Ghost in the Shell 1 Ghost in the Shell 1 Masamune Shirow (p)

Moje první manga, ze začátku mi dělalo problém nejen čtení, ale také jsem se často ztrácela, co se do obsahu týče.
Po čtvrtině knihy se to vše ustálilo a já si mohla tak užít kyberfantastický příběh. Major mi jakožto hlavní postava byla sympatická a nevadili mi ani poznámky pod čarou, vedle čáry aj. A grafické provedení taky nebylo špatné!

21.01.2018 3 z 5

Elon Musk Elon Musk Ashlee Vance

A tak zatímco mi ve sluchátkách hraje Space Oddity, přemýšlím o genialitě Elona Muska.
Jako hodně lidí, sama jsem o panu Muskovi dlouho nic nevěděla a sem tam někde slyšela jeho jméno a název Tesla. Postupně jsem se však dostala k této knize a nemohu snad ani slovy popsat (!) kolikrát mi při čtení projel mráz po zádech a byla jsem naprosto unešena.. jím! Naprosto jsem se zamilovala do myšlenky Tesly, jakožto aut budoucnosti (nebo - mohu si možná dovolit říct, že už i současnosti) a SpaceX? Konečně zde vidím nějaký krok ku předu co se týče osidlování a kolonizování nových planet! Znovuoživení kosmického programu!
Je to jako kdybyste měli svoji oblíbenou postavu ve své nejoblíbenější sci-fi knize, až na to, že tato postava je reálná a snaží se nejen o ekologičtější přístup k věci, ale také o náš rozvoj, kteří už ostatní dávno vzdali.

19.01.2018 5 z 5

Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Knihu jsem v rámci jiné výzvy četla již podruhé a jsem ráda, že jsem se k ní dostala znovu v pozdějším věku, chápala jsem zde více některé myšlenky a narážky. Jedná se o velmi pěkně napsanou knihu z pohledu dítěte, které tak nějak shrnuje tamní život v Americe. Kniha se mi líbila, měla jsem ji přečtenou vcelku rychle a dokázala mi podsunout nové témata k přemýšlení (například proces), ale bohužel mi neposkytla tak strhující zážitek, jaký dokáží navodit jiné knihy.

18.01.2018

Útok na pekárnu Útok na pekárnu Haruki Murakami

Další taková krásně ilustrovaná oddychovka. Obě povídky byly pěkné, první byla zajímavá střetem pekaře a dvojice, v druhé mi přišla na mysl myšlenka nepochopeného vztahu, pro manžela překvapení jednání ženy.

11.01.2018 3 z 5

Osvícení Osvícení Stephen King

Osvícení pro mě byla kniha zatím tou nejlepší od Kinga, dokonce mě více oslovila než slavné “To”.
Jako první jsem viděla film, takže jsem se nevyhnula srovnávání, obojí však mělo svoje kouzlo a oba konce mi přišli uspokojující.
Všechny postavy mi přišli skvěle vykreslené, atmosféra byla celou dobu napnutá a knihu jsem musela přečíst téměř na jeden zátah. Nemám nic, co by se mi na ní nelíbilo.

07.01.2018 5 z 5

Jsem posedlý číslem sedm Jsem posedlý číslem sedm Milan Kundera

Kniha byla zajímavou vsuvkou a dala mi v některých tématech nový pohled na věc, vnímání románu, jeho dělení a formy. Poskytla mi další možnou cestu, jak bych mohla o románu přemýšlet a vnímat ho.

01.01.2018 4 z 5

Datapoušť Datapoušť Zdeněk Záhora

Kniha je zvenčí krásným uměleckým dílem a zevnitř pastvou pro duši. Po začtení jsem objevila úplně krásný a jedinečný svět u kterého mi fantazie běžela na plné obrátky. Jen málo knih mi zatím dokázalo poskytnout opravdový zážitek ze čtení a tato kniha se mezi ně rozhodně řadí. Nenašla jsem nic, co by mě nějakým způsobem vadilo nebo bych změnila.
Ze začátku jsem však měla pocit, že by o knize mělo vědět co nejvíce lidí, ale teď bych si příběh nejraději uchovala v sobě jen pro mě.
A třeba bych jím zaplatila pouze v případě jiného stejně silného příběhu.

30.12.2017 5 z 5

Bouřková sezóna Bouřková sezóna Andrzej Sapkowski

Abych se přiznala, chvílemi jsem se nutila knihu číst, hlavně ze začátku. U žádného jiného dílu se mi to ještě nestalo. Příliš mě nebavily pasáže právního řádu, včerně častého výskytu latinských spojení. Líbila se mi postava Aguary a konec byl už lepší a poslední kapitola, zakončení se mi moc líbilo!

20.12.2017 3 z 5

Jako řeka, jež plyne Jako řeka, jež plyne Paulo Coelho

Velmi pěkné čtení, líbily se mi příběhy, které autorovi byly vyprávěny i příběhy, které vznikly díky myšlenkových pochodů autora. Trochu mi ovšem vadilo (všimla jsem si, že nejsem jediná), že se kniha často odkazuje na náboženství a na Boha. Osobně mi to příliš nesedlo, ke konci už to ale bylo lepší.

06.12.2017 3 z 5

Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Tento cestopis pro mě byl pastvou pro oči i mysl. Nejenže se mi líbilo moc pěkně napsané povídání o cestě Nepálem a Čínou, ale také mě pobavil humor prince Ládíka. Například dodatečné informace o pandách, které jsou v učebnicích přírodopisu težko objevitelné!
Taková cesta musí být skvělá životní zkušenost a ráda bych jednou zkusila něco podobného. A do té doby? Princ Ládík!

29.11.2017 5 z 5

Proces Proces Franz Kafka

Opravdu nevím, co si mám o tomto díle myslet. Celou dobu se mi v hlavě honila otázka naprosté absurdity. Četlo se mi tom podstarně lépe, než Proměna a jiné povídky, přesto však mi přišli některé pasáže zdlouhavé.

29.11.2017 3 z 5

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Když jsem o knize poprvé slyšela, tak jsem byla zvědavá a lákala mě. Bohužel mi kniha byla nadhodnocena. Jako taková nebyla špatná, četla se poměrně dobře, líbilo se mi, jak jsou členěné kapitoly - po různých postavách, ale zároveň mě - alespoň ze začátku - rozčilovalo, jak jsou krátké. Postavy, až na Alfreda, mi přišli sympatické - nejvíce Emílie - a příběh byl (hlavně ke konci) i napínavý. Ovšem vadilo mi, že příběh byl psát tak... prostě. Přesně nevím, jak mám ten pocit vyjádřit, ale čekala jsem od tohohle tématu, této knihy, když mi byla popisována, trošku větší hloubku. Ale jsem ráda, že jsem ji přečetla, jelikož jsem jako i jiní, o potopení lodi a takové katastrofě nevěděla.

12.11.2017 3 z 5

Majitelé klíčů Majitelé klíčů Milan Kundera

Opravdu mě mrzí, že tuhle hru nemůžu vidět na jevišti!
Velmi propracované drama, absurdita konce mi přišla komická, radovat se nad něčím, co už je vlastně ztraceno... Působivé!

09.11.2017 4 z 5

Deník Anny Frankové Deník Anny Frankové Anne Frank

„Chci žít i po své smrti.“
Žije a jistě ještě dlouho bude žít. Kniha nám dává dva pohledy, jistě obohacující literaturu a to nejen jako náhled na válečné období, ukrývání Židů i poměry mimo úkryt, ale také pohled do duše dospívající dívky, s kterým se nejedna náctiletá ztotožní. Myšlenky, touhy, přání i názory nám ukáží, co všechno v sobě dospívající nese a co jeho rodič vidí za závěsem dětství.

06.11.2017 5 z 5

Gejša Gejša Arthur Golden

Velmi záživná kniha, jež mi dala pocit , že jsem celou dobu stála po boku Čijo, později Sajuri, a vše jsem zažila s ní. Velmi pestré líčení nejen postav, ale i prostředí, atmosféry a dokonce někdy i vůně! Úplně jsem dokázala cítit vůni čajoven a prostředí z knihy. Můžu říci, že mě kniha velmi obohatila nejen o život japonských gejš, ale také třeba válečného a poválečného Japonska.

04.11.2017 5 z 5

Parfém: Příběh vraha Parfém: Příběh vraha Patrick Süskind

Tato kniha je naprostým skvostem. Byla mi doporučena a asi kvůli ní budu i líbat ruce, protože se mi rozhodně vyšvihla do mých nejoblíbenějších knih. V případě hlavní postavy jsem trochu rozpolcená - byla jsem uchvácena jeho genialitou a myšlením, ale na druhou stranu, byl to také vrah, co nebral ohledy na nějaké (pro něj nicotné) životy. Na začátku knihy mi na mysl přišla i Jana Eyrová, připomněl mi to styl psaní a taky atmosféru, kterou jsem z obou knih cítila. Myslím, že tohle je velmi povedené dílo a doporučuji dále všem přečíst!

23.10.2017 5 z 5