Andi Andi komentáře u knih

Jak přežít konec civilizace Jak přežít konec civilizace Magdalena Vožická

Psala jsem si výpisky. Ta příběhová část tam byla zbytečně navíc, knize by pouze "populárně naučná" slušelo víc.

03.11.2021 3 z 5

Na jedné vlně Na jedné vlně Jenn Bennett

Nakonec jsem to dočetla. Protože je to paperback, tedy váhově lehká knížka, která se snadno čte a tak si máte co číst v tramvaji, autobuse cestou do práce, z práce. Uvažovala jsem, že to zavřu, přece se nebudu přepínat, ale najednou už byla půlka zamnou, tak: že to doklepu. Uff. Myslela jsem si, že je to YA. Ajaj. Nebylo. Je to pro děti.

03.11.2021 2 z 5

Vítěz je sám Vítěz je sám Paulo Coelho

Odebírám jednu hvězdu za tu divnou kriminální linku - nebo jak se tomu dneska říká? Thriler? Zato se mi moc líbilo, jak byl děj provázaný a žádná z postav nebyla v knize zmíněna zbytečně, pro každou měl autor připravený příběh.
No a samozřejmě nesmím zapomenout napsat, jak jsem se nadchla pro vyprávění o slávě a pozlátku. Tak tedy píšu - ne, nestojí to za to.

11.10.2021 4 z 5

Zvěrolékař na blatech Zvěrolékař na blatech James Herriot (p)

Něco nového. A přitom starého. 50 let stará série a já o ní nikdy neslyšela. Boha, to je přesně ta kniha, která by mnoho děcek ve škole bavila - dala bych to do povinné četby na střední, je to totiž dostatečně dospělé, ale i poučné. Pěkné odpočinkové čtení. Jedna kniha stačí, dávám 4 hvězdičky proto, že beletrii o veterinářích jen tak nenajdete.

08.10.2021 4 z 5

Milostný příběh jednoho života Milostný příběh jednoho života Beth Morrey

Kniha podle mě smutná není. Je obyčejná ... ze života. Osobně mě spíš než její manželský život zajímala její současnost. Líbilo se mi pomalé odkrývání jejích "tajemství." Akorát na obálce je krátkovlasá paní v klobouku, hrdinka nosila vlasy spletené do copu, poté měla mikádo. Zkrátka a dobře jde o poklidné čtení při čajíčku.

13.07.2021 4 z 5

V Japonsku v dobách dobrých i zlých V Japonsku v dobách dobrých i zlých Barbora Markéta Eliášová

O cestě jedné paní, která si zamilovala Japonsko, do Japonska. A jak se tam měla dycky skvěle. Popisuje cestu tam, návštěvy svých známých a přátel, a za poněkud (sice už třetí) ale krátký pobyt odjezd domů do vlasti. Jinak mě opravdu v knize mnoho věcí zarazilo. Proč byli cizinci po zemětřesení ze země hromadně odváženi, proč tam autorka nezůstala, když chtěla? Proč se cizinci v té zemi mezi sebou moc nebavili, proč si země nepomáhali navzájem? Zarazilo mě agresivní chování místních vůči Korejcům, když dokázali využít "chaosu" a ty lidi jít i dokonce (beztrestně) zabíjet ... ale hlavně, že k (k bílým?) cizincům jsou naučeni chovat se uctivě ...

13.07.2021 4 z 5

Strážci Země Strážci Země Tomáš Crlík

Zajímavé, zvláštní. Ví autor o všech těch experimentech na zvířatech a lidech, které se opravdu dějí? A jak ví o tom, že draci byli vyrobení? Více otázek než je ve čtení fantasy pro mládež zdrávo. Ale jako ... super. Smekám, na takový příběh o pohádkových bytostech jsem ještě nenarazila.

22.06.2021 4 z 5

Klíč k času Klíč k času Natalja Ščerba

(SPOILER) Tahle kniha dokázala něco, co žádná jiná už dlouho ne. Neskutečně mě na*****. Totiž, byla jsem naštvaná na ty padouchy, na ty záporáky za to, co hlavní hrdince prováděli. Za to, jak se k ní chovali, cítila jsem tu bezmoc, protože ona ještě časodějovat neumí že jo ... Jinak jsou tam taky postavy, které z té holky dělají bůhví co. Takže buď jsou tam lidi, kteří ji mají rádi, nebo ti, kteří ji nenávidí. Nikdo nic mezi tím nebo tak. Ale tak knížka je to pro děti, jsou tam pohádkové motivy, ale i přesto dokáže být neskutečně přímá a "netaktní" k dětské duši.

14.05.2021 3 z 5

Úkol přežít Úkol přežít V. Mahaněnko (p)

Je to škoda, nižší hodnocení kniha dostala pravděpodobně proto, že jsem si ji přečetla hned po Goblinu Bylinkáři od Atamanova. To mě chytlo hned. Už se chystám na třetí díl. Toto se mi zdálo moc neskutečné, takové alá Waltari - kdy se jeho postavě vždy všechno daří a vždy se všechno povede. Netvrdím, že v Bylinkáři se to neděje, ale je to uvěřitelnější, opravdu bych ráda dokázala vysvětlit proč. - Jde o četbu pro mládež, mělo by to být v popisku knihy specifikováno.

14.05.2021 3 z 5

Herní tester Herní tester Michael Atamanov

Prvních pár kapitol jsem přelouskala bez zájmu - tedy chvilku trvalo, než jsem se do příběhu "vžila", zdálo se mi to moc neskutečné, vzdálené. A víte co? Nakonec to bylo opravdu super, velmi dobrodružné se zvraty v ději (pravda, občas nelogickými). Líbilo se mi, že má autor spoustu nápadů - jak ve virtuálním, tak ve "skutečném" světě - které dokázal propojit, jsem si jistá, že v dalších dílech se to ještě více zamotá. Rozhodně si přečtu další díl.

28.04.2021 5 z 5

Na dvoře japonského vládce Na dvoře japonského vládce Giles Milton

O více než 100 stran ochuzená verze oproti originálu. Vyprávění je to čtivé, přesto napsané jakoby jednostranně. Pouze z pohledu jednoho Angličana o Angličanech, netuším kolik toho v české verzi oproti té anglické chybí, v této se zdá, že svým krajanům autor věnuje více pozornosti, než by si zasloužili - tedy pokud jde o podtitul knihy, kde se píše - "Dobrodružství prvních Evropanů v ostrovní říši" dočítáme se hlavně o Angličanech a jejich (s prominutím) neschopnosti cokoliv udělat, či vůbec pracovat. Budižkničemu, opilci, kurevníci - typičtí námořníci té doby. Je mi jasné, že je nadlidský výkon takovou chásku srovnat do latě. Nepovedlo se. Japonci měli ty námořníky/obchodníky/cizáky bez špetky snahy o aklimatizaci a přizpůsobení se místním zvykům ze své země vyštípat už dávno. A to nejen Angličany. (čest výjimkám - například Williamu Adamsovi) (Jezuity mezi výjimky nepočítám, protože ti se přizpůsobili jen proto, aby získali nové ovečky)

08.04.2021 3 z 5

Daleko od hlučícího davu Daleko od hlučícího davu Thomas Hardy

Odolala jsem se nejdříve podívat na film, aby mě ten vizuál neovlivňoval. Knihu jsem četla na dvakrát, protože mě hlavní hrdinka zpočátku neskutečně iritovala. Nechápala jsem, jak může mít Gabriel rád takovou krávu. Ale čtivost díla mě znovu přitáhla. Další věc, kterou jsem nechápala, byla hierarchie. Vlastníků hospodářství bylo všude možně plno, ale nikde jsem se nesetkala s příkladem, že by se zaměstnanci takto dobrovolně nechali ponižovat a podřizovali se. U nás bylo zvykem zaměstnavatele na vesnicích oslovovat "hospodáři, hospodářko." Určitě ne "pane, paní." Možná se to týkalo jen jí, ty její výstřelky a manýry, nechápu ale, proč to ostatní trpěli. Nelitovala jsem jí a vše, co se jí stalo, si zavinila sama svou hloupostí. Aspoň potom trochu zmoudřela a ponaučila se. Ten konec je moc zrychlený, údajně napsán na objednávku. Snad ho autor na poslední chvíli předělal, proto je tak odbytý? Hodnotím vysoko za velkou čtivost, příběh sám už tak zajímavý nebyl.

12.02.2021 4 z 5

Dámské kupé Dámské kupé Anita Nair

Od poloviny knihy jsem byla přesvědčená o tom, že dám plný počet a drželo se mě to až na úplný závěr knihy, který to podělal. Nic ve zlém, kvůli několika posledních stran si knížka snížení hodnocení nezaslouží, jen se mi osobně nelíbil. Jinak je to velmi pěkná a čtivá kniha.
Tzv. "tradice" společnosti a náboženství ve světě svazují mnoho žen. Nakonec jsem ráda, že jsem se narodila v ateistické zemi.

12.02.2021 5 z 5

Zpěvy staré Číny Zpěvy staré Číny Bohumil Mathesius

Čínská poezie je ztracena v překladu. Přesto jsem ráda za vůbec nějaký překlad. Selekce básní z různých dob. Básničky jsou to ale bohužel pořád stejné dokola ... o stejných tématech napříč autory. Lidová vyprávění mám nejspíš poněkud radši - až na ty hororové prvky.

26.01.2021

Šantaram Šantaram Gregory David Roberts

Nóó?! Tak něco takového jsem teda nečekala! Příště, až vám známý doporučí knihu, že je hrózně super a zajímavá, přečtete si aspoň anotaci. Takže: prý "je to kniha plná moudrosti a filozofických otázek, duchovna a vůbec je to všechno zabalené do propracovaného příběhu." Zhruba tohle mi bylo řečeno! Otevřu tu BIBLI a dostanu mišmaš cestopisu po Indii s částečně autobiografickým románem napsaným kriminálníkem, který utekl z vězení. Chápu, pokud by byl nevinný a systém by po něm nespravedlivě šel. Jenže on zas tak nevinný nebyl, že ne? Bankovní loupeže nejsou zas taková hrůza, beru ohled na jeho minulost, jenže pak se v Bombaji zaplete do lukrativnějšího byznisu. A to už jsem fakt s prominutím na*raná, nemám nervy a žaludek na to číst jak jsme "my mafiáni vlastně hrózně fajn lidi." Dočetla jsem do části, kdy navštívili trh s otroky, konkrétně malý trh s dětmi, kde bylo napsáno, že je vlastně dobře, že tam jsou, protože tak mají alespoň šanci na nějaký život ... ! WTF? Jaký to život po prodeji asi tak bude, prosím vás? To mi vysvětlete. Ani jsem se radši nechtěla dozvědět, jak to bylo dál ...
Hvězdička za čtivost a květnatý jazyk.

21.01.2021

Vladař Vladař Niccolò Machiavelli

Copak je to tu za kecy, že jde o nadčasové dílo? Spousta částí už aktuální není a ani nemůže být - ve většině částí světa už vévodové a králové nejsou, nebo takhle - jsou! Někde. Ale nikdo se o ně nezajímá! Jen fanoušci monarchií a oná "šlechta" sama (dokonce se dodnes rozmnožují pouze mezi sebou) mno nic, odbíhám od tématu. Tedy Vladař. Pro onen počátek oficiálního novověku po průmyslovou revoluci ještě možná dobrý, ale pak už určo ne. No a fakt, že je v díle stále brána v potaz uchvatitelská tendence panovníků jako něco normálního se mi nelíbí. Anexe území je barbarství aneb:
„Kdo ukradne háček na ryby, je popraven, kdo ukradne zemi, stane se prvním ministrem.“ — Mistr Čuang-c´

20.01.2021

Tisíc kousků tebe Tisíc kousků tebe Claudia Gray (p)

Přečteno v ten samý den, ve kterém mi knížka přistála v ruce. Čtení šlo samo. Souhlasím s některými komentáři níže, bylo by možná i lepší, kdyby to bylo více sci-fi pro dospělé, nevím jak to nazvat, než pro mláděž. V těch knížkách pro holky je na mě moc ťuťu muťu příběhu navzdory, když má zrovna dobře našlápnuto. Odebírám hvězdičku, páč jsem se nemohla nijak do postav ... ehm, nebyly tak reálné, nechci říct přímo vžít. Ale tak rozumíme si, ne?
Parádní zvraty v ději. Další díl možná někdy ... (v jiné alter realitě už možná hltám další díl, kdo ví? Omluva autorce sdílící tento časoprostor semnou, v této realitě to ale jen tak nebude). Jedna z lepších scifi pro mláděž. Ale jsou i lepší.

17.01.2021 4 z 5

Nemůžete za to vy, ale on Nemůžete za to vy, ale on Georgia Witkin

Doufala jsem, že svým relativně vysokým hodnocením pomůžu zvýšit ono hodnotící číselko, ale ono prd. Je to pořád modré. Nevadí, ale je to škoda, pač je ta knížka fakt čtivá a je tam dost zajímavých věcí. Ne, není to nic namířeno proti mužům, jak se může z názvu knihy zdát, spíš jen jde o autorčino pobízení k sebevědomí ženy. Víte, mnoho žen se shazuje a ponižuje. "I ty hloupá, nestojíš mu za to ... " apod. Tady se tvrdí, že to, že jste úžasná je fakt, teď jen najít chlapa, který to vidí. Pokud ne - nemůžete za to vy, ale on!

17.01.2021 4 z 5

U štěstí dam U štěstí dam Émile Zola

Zhruba před 10 lety jsem četla Zabijáka v rámci povinné četby ve škole, pamatuji se jak mě velmi překvapila čtivost dílka, dokonce jsem se i začetla. Nana už tak zajímavá nebyla, každopádně styl psaní autora je mi sympatický, U štěstí dam jsem četla společně se svou sestřenkou, děj byl zajímavý a poutavý. Ale trpěla jsem tím jak málo dobrých postav tam bylo.

10.11.2020 4 z 5

Běh času Běh času Anne Tyler

Jsem trochu mimo z toho závěru, já bych se rozhodla jinak. Kniha ze života. Líbilo se mi, že autorka v situacích, kde bylo přítomno více lidí vypisuje co si jednotlivé postavy myslí.

02.07.2020 3 z 5