andrii24 komentáře u knih
Byla dcerou Chalupáře. První z rodu Elišky Rabasové. Zahrála si v nejednom díle Bakaláře. Na přední divadelní scéně, po boku svého muže. Přihlížela, když na flám táh´, nikdo menší než..., pádu Ikarově. Obývala jeden Dům, v ulici Bagounově. Kantorka, teta Urbanová z Pana Tau. Žena, která místo pultu opanovala aristokratický pléd, kult královen a hraběnek. Česká Romy Schneider.
Ivan Luťanský: Princ na neděli, který nevrátil se z cest po cizích krajích. Odešel, ale ještě neměl. S romantickým tajem. Do dáli modrých oblaků, za září červánků. Navždy. Mladý, silný, talentovaný. Syn stověžaté matičky. Stříbro Zlaté kapličky. Robert Redford vltavských vod, čtvrti žižkovské. Medových vlasů majitel.
Petr Svojtka: Český James Dean s vlasem delonovským, havraním, hlasem intonačně ryzím, znělým. Sůl prken, co svět znamenají. Měla bych sto chutí na stroji času nechat se /pře/nést a usednout hned, v hledišti, když on na jevišti Romeem… Příliš brzy byl anděly povolán do útrob nebeských bran. Snad tam na něho vytoužený kralevic dánský čekal…
... spustil závoj zdrženlivosti. Památník módního vkusu vysoké elegance pyšných citů. Majestátní rety, co na šatech kavalírů zanechaly ornamentu. Přál si být tím nejdražším kamenem, vsazeným do jejího prstenu. Být v loďce, která pluje jejím směrem. Polibkem na špičce střevíčku. Rád by sroloval podvazkový pás až ke kotníčku, a zašel mnohem dál. Jste ten nejnedostupnější vonný, zralý květ, který opíjí můj dech. Nikdy nepřistoupím na tu roli se scénou loučení, nepřijmu ji. Rajské je milovati, srdce naplniti, však netrhat, nepleniti.
... odpálili snobové davu. Obřadní, zdobní zobani. Pravý, paví výkvět. Dravá, drahá falza. Pozlátkový sněm, když se střep tragiky středem, střelivem orgií všeho druhu, nenasytných mechanismů, sebejistých manýr orgánů doby stal.
Na jedno, jak se básnívá, jak je známo. "Ptáčátka - štamprlátka" pod stolem, pod společnou střechou. I se starou známou, jako lidstvo samo. Ano, "dámou" kocovinou.
Lehce voní letní kytička, čerstvá rosa na/v ní. Těžce celý, zamlžený podzimní pugét. Chuť pozdně podávaného čaje.
Čistě světová, česká Ingrid Bergmanová. Čirá, vznešená nedobytnost paní Ikarie.
Ne a ne se obrátit proti zlovůli vykonavatele. "Lordu Mortovi," strůjci s pohárem krve.
Jedná v rudých rukavičkách. Láska jedna ďábelská. Byla medem. Hříšná soudržnost. Byla jedem. Vzdalující se blízkost. Srdce rozehraje smyslnou symfonii, mysl naplní erotické fantazie, ale duši pro čin dávají tušit, začínají dusit, bušit na ni výčitky svědomí, jež pod kyvadlem času, z útrob neúprosně prosakují, tekou po povrchu.
Dopisní "turistika" nebyla nikdy čtivější. Ty ale píší. Šarm bytí. Šém energií. Na trase: Já a Ty. Ty a Já. A zase zpět. Ten samý, výměnný koloběh. Matka měst, kterou chladí lahodná, Smetanova-á řeka a ta, která umí být sladká a romantická zároveň. V otevřených obálkách.
Ona - česká "Little Mary." On - Obr dobroděj. Ztělesněný půvab. Pěstěná pěst. Rukavička silné elegance. Rukavice stylu v ringu. Spolu, jako hrdličky dvě. V těžkém letu dějin. Srdce ladí, buší ostošest.
Když najedete na drogy, rázem je realita grogy. Pod nebem opiátovým. Krev narkomanova. Barevně vyladí city na poušti. Hnízdo neřesti. Star surreálná. Dávka závratného, úzkostně nechutného stavu výstřednosti. Šílení vetřelci, punkoví mozkožrouti /ko/operující v otevřených hlavách.
Kráčel ke snu, slávy král. Dál a dál vlál, jeho bohatstvím zdobený šál, který až bombastický Las Vegas plán roztrhal.
Mezi kulkami polibky. V prachu války dva prstýnky. Spojenci lásky čekají...
Dezertér literární morálky udeřil na půdu absurdity světské vrchnosti. Ten požitkář, nestydaté múzy vyvolávač, dekadence flámovač. Nemá zábran. Co je zač? Svým přednesem předběhl čas. Slova se změnou obsazení obléká do novátorské, neotřepané stylizace znovu a zas. Okázale se snaží zvěstovat - ve jménu volnosti veršů z nitra se valících. "To jest řetězec myšlenek mé epochy, mé emoční hodnoty. Má řeč, má výpověď, mé jáství - žádný kýč." Odvraťme ten mýtus umělecké konformity. Je nasnadě přijmout dílo dané tvůrčí exkluzivity.
Barbar, kdo ONU nezná. S fondem fantazie, erotické akrobacie. Klasická pohádka pro dospěláka. Kosmická Amazonka, vybavená hvězdnými křivkami, které se zásadně nedrží při zemi.
Umělecká elita. Básnivá meta. Balet = medový to poeta. Maestro marcipánový. Prozaicky jedový... to let lásek křehkých laskonek, premiantek - "/pra/linek," se stuhami a pentlemi. Labutí slečny, stvořeny z andělské pěny. Spanilé /s/plynutí těl "motýlích marionet," služebnic vášní, pod roztančenou choreografií v pocitovém rytmu životních jevišť. Váž/e/né Rusalky, Sněhurky... V sukýnkách lehounkých. Tiše a ochotně napínají své síly, vypínají se po/na špičkách, k výšinám, až do oblak. Žel kroky, vylučující jakýkoliv chybný pohyb. Virtuozita postavení, graciózně klenuté pózy. Krásné múzy v bílých lodičkách snění, mohou dopadnout na růže s trny.
Už ti "padá listí." Už tě odzbrojili, ale... bílá vedle černé, v jedné řadě. Černá bílou objímá. Umíráček klávesnice míru hraje. Ztracená blízkost tebe dojímá.
... cení si tváře temnoty, záře černé podstaty. Chrlič "sladkého" parfému /bez/moci, vzyvatel čar a már. Rakvičkář, který nejedná v rukavičkách. V kostýmu, zračícím rozohněný plamen, rubínový kámen, před nímž i Červené karkulky blednou, v hávu kata jde si výslovně pro maškary nízkosti a jejich šarži nejvyšší, hlavu krvavého katana.
Z mlžných par vystoupila. Vlasy plné pampelišek měla. Jana - kvítek jara. Poutavý, poupěcí citový dotek se křehce rozvil tam, kde by to nikdo nečekal, ve Vlčí jámě, kde silně vyla dominance majetnice, české Simone Signoret. Ostatně oslnivá byla i "její" Žena, která se sladce a vydatně přela o slovo a pravdu s hlavou z hlav nejkorunovanějších, Králem Já I., v peřinách. I coby atraktivní výletnice, kafkovská femme fatale, pro kterou páni rozum ztrácí, do transu je uvádí, v horečnatých dnech, v kamenných zdech, hráčka mrazivého Pasiánsu. Ale Mladý muž, který se v zásadě s ničím nepáře, musí počítat s úrazy, když se ujme Krásky na Jehlách, v nesnázích. Srdce doplácí, v tragédii vyústí, roztrhá na kusy. Zaniká samotný, mýtus romantické lásky, který narazil na neprobádané chemické pokusy.