Aneleh Aneleh komentáře u knih

Když jsi odešel Když jsi odešel John Marrs

Pro mě tedy hodně velká síla... zanechalo to ve mně neodbytné myšlenky na to, kam až může vést nekomunikace mezi partnery. Kdyby si po pravdě vše vyříkali, nemuselo se nic z těch šíleností stát. Tohle je však thriller, ve kterém se až na samotném konci dočkáme vysvětlení, proč Simon odešel a o co vlastně šlo. Chvílemi mi to přišlo až příliš moc natahované a zdlouhavé a hlavního hrdinu s jeho přehnanými reakcemi jsem tedy vůbec nechápala, přišel mi jako hodně velký a bezcharakterní sobec.

20.07.2020 4 z 5

Lži, dokud můžeš Lži, dokud můžeš Mary Kubica

Spíše než thriller bych zařadila knihu do psychologických románů. Osud Clare na nás hned zapůsobí, protože zůstává sama s malou dcerkou a sotva narozeným synem. Už jen z tohoto pohledu musí být příběh velmi emotivní a my mladé matce musíme odpouštět její často až hysterické jednání. Není však divu, co vše si musí domýšlet, když se náhle dozvídá tolik věcí o svém manželovi, které vůbec netušila, že před ní skrýval. Zajímavé bylo střídání kapitol z pohledu Clary i Nicka a co přesně se dělo před Nickovo smrtí. Jednu hvězdičku však musím ubrat za jakousi často až ubíjející zdlouhavost při líčení jednotlivých situací. Chápu, že úmyslné natahování mělo přispívat k většímu napětí, spíše to však svádělo k tomu, abychom některé řádky ve své nedůležitosti téměř přeskakovaly a samotný děj tím jakoby stagnuje.

30.06.2020 4 z 5

Momentky Momentky Barbara Nesvadbová

Jak už sám název napovídá, nejsou to obvyklé povídky, ale pouhé úvahy, momentky ze života. Kniha se mi četla trochu těžce, ze začátku jsem si nemohla zvyknout na strohý, těžkopádný jazyk. U některých povídek jsem se ztrácela a nevěděla, jak se v nich orientovat. Většinou je vše o nevěře. Ale některé myšlenky mě zaujaly, dotýkaly se i vážnějších témat jako je nerovnoprávnost žen, feminismus či morálka společnosti. Nejkrásnější zážitek z celé knihy mi však přinesly neuvěřitelně působivé, emotivní kresby žen.

17.06.2020 3 z 5

Až tohle skončí Až tohle skončí Clare Mackintosh

Na začátku jsem si říkala: tak tohle nezvládnu číst. Mám tři malá vnoučata a bála jsem se, že se při tomhle tématu snad zhroutím. Jenže kniha je psána takovým nádherným způsobem, že jsem se od ní nedokázala odtrhnout. I když její téma je tak závažné, musím ji zařadit k tomu nejkrásnějšímu a nejlidštějšímu, co jsem kdy četla. S rozhodnutím, které musel mladý pár učinit, se navíc spisovatelka vypořádala zajímavým způsobem, který čtenář rozhodně nečeká. Člověk si vždycky musí vybrat jednu cestu, když se octne na křižovatce a může si jen domýšlet, jaká by byla ta, kterou se nevydal. Zde vidíme, co může každá z nich přinést. Je vidět, že autorka má vše perfektně vymyšleno a každému to musí přinést neobyčejný čtenářský zážitek, i jej nadlouho ovlivnit.

14.06.2020 5 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Knihám s válečnou tématikou se odjakživa spíše vyhýbám, ale jsem za to moc ráda, že jsem nyní udělala výjimku. Tenhle příběh je hluboce emotivní i přesto, že se odehrává v tak strašné době. Jeden z těch, který ve vás zanechá stopy navždy. Vyprávění smrti bylo hrozné, děsivé, ale úžasné a tak lidsky opravdové. Zajímavý je pohled na život obyčejných Němců, těch, co si válku nikdy nepřáli a odsuzovali ji, v jaké přetvářce a hrozbách trestů museli žít. V závěru mě trochu mrzelo, že autor neprozradil, zda se manželem Liesel stal Max, i když chápu, že to nebylo v tomto příběhu důležité.

03.06.2020 5 z 5

Dívka, která četla v metru Dívka, která četla v metru Christine Féret-Fleury

Kniha pro skutečné knihomoly, která uklidní a pohladí po duši. Líbil se mi nápad s knihotočem, kdy se pro každého člověka hledá taková knížka, jakou právě jen on potřebuje. Trochu mi to připomnělo náš projekt Kniha do vlaku, kdy se na nádraží půjčují knihy, které se nemusí vracet. Svazek je prostě vypuštěn do světa a sám si najde svého čtenáře. Zde si dívka čte v metru a všímá si ostatních cestujících, aby si na ně utvářela názor podle toho, co čtou. Nakonec se knihy stanou jejím osudem a procestuje s nimi celý svět. Je to poetický příběh s mnoha odkazy na další knihy přímo v textu.

22.05.2020 5 z 5

Žena z čísla 24 Žena z čísla 24 Juliet Ashton

Jistě by se každému líbilo žít v takovém domě, kde si jeho obyvatelé k sobě najdou vztah podobný jedné velké rodině. Trochu je to jako pohádka, které ale chceme uvěřit. V knize jsou však také na druhé straně ukazovány i velmi vážné věci. Během čtení jsem pak nejvíce oceňovala to, jak autorka dokáže neustále překvapovat. Něco se vždy změnilo a ukázalo být úplně jinak právě v té chvíli, kdy bychom to nejméně čekali. Právě proto kniha ani trochu nenudí a navíc každá kapitola začíná vždy jedním krásným a pravdivým citátem. Za mě hezké, příjemné i poučné čtení.

16.05.2020 5 z 5

Jedna + 1 Jedna + 1 Monika Peetz

Vtipných, svěžích a úsměvných knih není nikdy dost. Řekla bych, že tato k nim patří. Tom mi byl sympatický a fandila jsem mu. Díky svému zaujetí pro čísla a matematiku měl problém najít si vážnou známost a jak tomu často bývá, ani netuší, jak blízko k ní má. I čtenář je v závěru knihy překvapen, kde se ta pravá tak dlouho skrývala. :-)

01.05.2020 5 z 5

Babí léto Babí léto Magda Váňová

Tři zvláštní příběhy, které se každému nemusí zamlouvat. Mně se však líbí, jak se autorka nebojí zabruslit mezi neobvyklé nebo ne příliš chvályhodné lidské vlastnosti a vykreslit je s odvahou a upřímností. Ať si každý myslí co chce, i takhle to prostě někdy chodí.

10.04.2020 5 z 5

55+ 55+ Jiřina Tejkalová

Oddechová a nenáročná kniha o přátelství čtyř žen ukazuje s vtipem neveselé situace, které nastávají s blížícím se seniorským věkem. Nicméně mi unikaly některé podstatné spory nebo zážitky z let minulých, spojené s jejich společným podnikáním. V tom jsem se občas ztrácela, možná proto, že jsem nečetla první knihu Já a štrúdl, na který tato kniha navazuje. Prokousat se ke konci mi tedy docela trvalo. Bylo to trošku nezáživné, nevím jestli zkusím další knihy této autorky.

23.03.2020 3 z 5

Čeho před smrtí nejvíce litujeme Čeho před smrtí nejvíce litujeme Bronnie Ware

Je to kniha se závažným tématem, v níž mě nejvíce zaujaly samotné příběhy umírajících lidí a to, jak hodnotili svůj život a jak mnohé v jeho závěru ještě dokázali změnit. V závěru jsem však příliš nepochopila část, pojednávající o samotné autorce. Myslím, že není dostatečně objasněna příčina její náhlé hluboké deprese - pořád je jen naznačováno, že něco špatného v minulosti způsobilo její stavy, ale není čtenáři nic konkrétně vysvětleno, co se jí vlastně přihodilo. To vyprávění o ní samotné jako kdyby rušilo samotný hluboký význam celé knihy. V závěru je však zase hezky vylíčeno, jak žít, abychom nemuseli nikdy ničeho litovat, jak si vážit sebe a života, takže přínos knihy celkově hodnotím na všech pět hvězdiček.

07.03.2020 5 z 5

V dobrém i zlém V dobrém i zlém Michelle Sacks

Na můj vkus až příliš mnoho zvráceností, proto bych neřekla ani, že jde o psychothriller, spíš o pořádný hororový příběh. Protože všechny postavy jsou psychicky narušené, nemůže nás ani závěr knihy příliš překvapit. Přestože nemůžete přestat číst, protože pořád čekáte, kdo bude náležitě potrestán, fascinuje vás a děsí celý příběh pořád víc, když to s přicházejícím koncem vypadá, jako by se vlastně vůbec nic nestalo. I tak tu lze najít spoustu dobrých postřehů, co se týče vztahů mezi nejbližšími lidmi a přáteli, jenž bohužel bývají někdy stejně tak temné a falešné.

21.02.2020 4 z 5

Skryté okno Skryté okno Rachel Abbott

Velmi napínavá a čtivá kniha, v níž nápad se skrytým oknem je zajímavý a dodává příběhu na přitažlivosti a originalitě. Navíc to není jen zábava, protože se zde poodkrývá i vážný společenský problém. Otevřený konec trochu rozladí, ale lze jej vzhledem k dokonalému a strhujícímu ději odpustit.

15.02.2020 5 z 5

Ozbrojená žena Ozbrojená žena Kateřina Janouchová

Ani desátý příběh Cecilie Lundové nezklamal. Opět jsou v něm prvky detektivního i psychologického románu, u každé postavy víme, proč jedná určitým způsobem. Kdo podle názvu čeká porodní asistentku s pistolí v ruce, ten po přečtení pozná, že je to myšleno úplně jinak. Jde o vážný problém dnešní doby, týkající se násilí prováděného na ženách. Autorka ukazuje, jak úspěšně čelit takovým situacím a tím dodává své knize na společenském významu.

26.01.2020 5 z 5

Kočičí host Kočičí host Takaši Hiraide

V knize se nejedná o příběh, je to spíše jakási zpověď. Myšlenky, které přibližují krásu a duši těch úžasných zvířat, jakými jsou kočky. Přiznám se, že jako pravá kočkomilka jsem si vychutnala každou stránku. Je to přesně tak, jak autor popisuje: kočka prostě jednoho dne přijde a zase odejde, ať již sama od sebe nebo protože zemře, ale v nás zanechá ohromný pocit ztráty a prázdnoty - tak moc se dokáže nenápadně vloudit do našich srdcí.

05.01.2020 5 z 5

Carol Carol Patricia Highsmith

Velmi čtivé, zajímavé a zvláštní. Už jen proto, že se příběh týká dvou žen, které se milují možná více než muž se ženou. Ukazuje, co obnáší jejich vztah, nepochopení a předsudky. Celou knihu jsme svědky citových zmatků hlavní hrdinky. Drama se však mění v pochopení sama sebe a samotný příběh končí tak, jak bychom určitě nečekali.

01.01.2020 5 z 5

Bez tebe napořád Bez tebe napořád Taylor Jenkins Reid

Kniha určitě může pomoci všem, kteří se musí vypořádat se smrtí nejbližšího člověka. Je psána velmi emotivně, tak, že se přímo vžíváte do situace a pocitů Elsie. Dojít ke smíření a najít sílu k dalšímu životu, to je strastiplná cesta, kterou nádherně a se vší upřímností spisovatelka popisuje. Je to jedna z knih, jejíž intenzita bude ve mně dlouho přetrvávat a na níž určitě nezapomenu.

16.12.2019 5 z 5

Zmizení Adéle Bedeauové Zmizení Adéle Bedeauové Graeme Burnet Macrae

Dobrá psychologická detektivka, v níž se prolínají dva příběhy - jeden, který se odehrál v daleké minulosti a druhý, který se odehrává nyní. Autor nám dává nahlédnout do zvláštního uzavřeného světa jednoho ředitele banky, kterého dožene jeho čin z mládí. Svými pocity a myšlenkovými pochody se vlastně sám potrestá, ale my jej dokážeme pochopit a konec nás naprosto dostane.

03.12.2019 5 z 5

Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

Příběhů o domácím násilí si můžeme přečíst mnoho, ale tento je jedinečný tím, že je z velké části příběhem autobiografickým. Vysvětluje, proč ženy často nejsou schopné opustit muže, který jim ubližuje, dává nám zblízka nahlédnout do jejich nejhlubších emocí a zcela upřímně vysvětluje jejich pochyby a jednání. Zcela bez příkras také vykresluje osobnost takového násilníka, který bývá velmi inteligentní, vzdělaný a překvapivě mívá mnoho dobrých lidských vlastností. Skvělá kniha, jejíž hloubka ve vás navždy zůstane.

18.11.2019 5 z 5

Exmanželka Exmanželka John Lutz

Příběh šílené exmanželky je neskutečný, ale napínavý a dobře se čte. I když jsou postavy a jejich jednání dobře psychologicky popsány, některá místa jsou na můj vkus až zbytečně moc děsivě vykreslena.

07.11.2019 4 z 5