Aneleh komentáře u knih
Tak ano, tohle skutečně stálo za přečtení a už si rezervuji další knihy tohoto autora, kterého jsem doteď neznala. Ale dá se předpokládat, že jeho knihy budou mít nejen nevšední a napínavou zápletku, ale zároveň budou i silně psychologické, když sám autor pracuje na psychiatrické klinice. Když začnete číst, nevíte, co vás čeká a nikdy byste neuhádli, co to bude. Prostě fascinující a úloha strachu v našem životě výborně vykreslena: Strach je živnou půdou pro nedůvěru, nenávist a diskriminaci a dává obrovskou moc těm, kteří ho dokážou zneužít ke svým cílům. Ta největší z pravd na závěr.
Na můj vkus příliš mnoho erotiky, mohlo se to klidně ještě zkrátit a charakter postav také nestojí za nic. Daniela žije se sobeckým manželem a jelikož se cítí zanedbávaná, začne vyhledávat sex s jinými muži. Svým způsobem se jí to vymstí, protože se do posledního z nich zamiluje. Ale zato je konečně těhotná. Podle názvu jsem čekala něco víc smysluplného, i když se to četlo poměrně rychle, moc fantazie pro konec nezbylo. Jak jinak to také mohlo dopadnout. Další knihu této autorky už radši ani zkoušet nebudu.
I když taxíkem nejezdím, knížka mě pobavila a byla i zdrojem mnoha životních pravd. Jen mi to přišlo tak trochu odbyté a některé výrazy jsem příliš ani nechápala. Jestli ale taxikář vozí převážně ožralé lidi, jako je tomu v těchto příbězích, tak mu vůbec nezávidím. Spíš bych řekla, že je to povolání docela nebezpečné, někdy se mi zdálo, že jeho krása se tu trochu přehání.
Bylo to pěkné, ne že ne, hlavně ty zápisky malé holčičky, která se musí vyrovnat s tím, co se stalo její mamince. Byla to taková náhoda, že se to příčí zdravému rozumu, ale stalo se, a proto to zanechává ošklivé následky na všech nejbližších. Zajímavé jsou i ostatní příběhy o tom, co vše se může stát a nás to ani nenapadne, že by to bylo možné. Ale bohužel ta druhá část byla tak divná, že jsem měla chvílemi problémy jí porozumět. Jako kdyby s tou první částí ztrácela souvislost, aby se ke konci zase trochu násilně vracelo vše k tomu původnímu, co se stalo. Proto o hvězdičku méně.
Za mě vrchol autorčiny tvorby. Knížka velmi útlá, zato s velmi silným emočním nábojem. Všímá si situací a emocí, které jak by se zdálo, jsou v dnešní době opomíjené a nedůležité. Přesto určitě v každém z nás jsou, jen jsme si zvykli si jich často nevšímat, mávnout nad nimi rukou a jít dál. Některé z povídek mě skutečně chytili za srdce, např. Pád nebo Prostor XY. Většinou povídkové knihy moc nemusím, ale tahle mi přijde spíš jako jeden velký příběh o nezastupitelné úloze citů, laskavosti a lidskosti v našem životě. Myslím, že kdo má srdce na pravém místě, pochopil a cítí se obohacen.
Eva Benett je mi sympatická svým smyslem pro humor a v některých kapitolách jsem se opravdu srdečně zasmála. Nebere se vážně ani v situacích, ve kterých jí do smíchu opravdu není a to, že jí život přisoudil nemít stálého partnera ani děti nebere jako žádnou katastrofu, i když jí blízkost často hodně schází. Život si užívá, jak jen to jde, je chytrá a dokázala opravdu mnoho. Ne se vším jsem však tak úplně souhlasila, třeba co se týká kompromisů ve vztazích. Řekla bych spíše, že je to o tom vybrat si způsob svého života. Spokojené soužití dvou lidí nespadne samo do klína, musí se pro to něco udělat a z něčeho také slevit. Autorka měla mnoho příležitostí, kdy mohla zvolit život ve dvou. Ale každý muž měl nějaké strašné a neodpustitelné chyby, až mi přišlo, že se jí ani moc nechce hledat na potenciálních partnerech nějaké kladné a pozitivní vlastnosti.
Mám ráda příběhy o strašidelných domech, tento však nebyl tak úplně podle mých představ. Spíš než abych se bála, mi to zvláště ke konci přišlo trochu úsměvné. Jako milovnice koček jsem však ocenila úlohu velkého šedého kocoura - s ním mi to přece jen alespoň trochu bavilo.
Oceňuji zvláštní nápad v této knize. Autorka se pouští do fantazie, která přitahuje každého z nás: jaký by byl náš život, kdyby v určité situaci pokračoval jinak než ve skutečnosti? Vždy jde o určitý bod zlomu, kdy se mohl stát pravý opak toho, co se doopravdy stalo. Kdo by o tom někdy nepřemýšlel, komu by se nehonilo hlavou, jak by na tom byl nyní, jak by vypadal potom jeho život? Také se nám přece stává, když se probudíme ze živého snu, že nějakou dobu nevíme, zda to vlastně nebyla skutečnost a často se ani nechceme vrátit zpět do reality nebo naopak si přejeme, abychom už se probudili. Může nám to pomoci překonat mnohé smutné či nevyřešené události, s kterými se naše psychika nechce smířit. Opravdu působivě napsaný příběh patří k těm, na které se určitě nezapomíná.
Přestože tahle kniha nedostala mockrát pět hvězdiček, z mého pohledu si je zaslouží. Dokázala mě dokonale vtáhnout do děje svojí zvláštní tajuplností a ještě od třetí části jsem byla přesvědčená, že konec bude úplně opačný. Pro mě docela příjemné překvapení. Mohu doporučit všem, kteří hledají hezký a dojemný milostný příběh.
Děsivý příběh, ve kterém vás ze začátku vůbec nenapadne, co se všechno může dít okolo nevinných mořských koníčků a ztráty paměti. Nemůžu vytknout nic zásadního, přesto mě kniha neoslovila, jak bych si přála. Možná menší čtivost a nějak jsem se úplně nedokázala sžít s jednotlivými postavami. Nebo mi prostě jen tento druh thrillerů příliš nesedí.
Psychothriller, který je přímo mrazivý. Nemohla jsem se však rozhodnout, zda tu holčičku odsoudit nebo jí spíše politovat. Přišlo mi to jako pojednání o těžce psychicky nemocném dítěti, které z toho důvodu je vlastně hororem. A jeho matka si to rozhodně nezasloužila. Otevřený konec vyzněl jako že téhle dívence nepomůže vůbec nic, protože je svojí nenávistí k matce přímo posedlá. Proto bych pokračování raději ani nechtěla.
Moje nejoblíbenější spisovatelka mě nikdy nezklame. To, co očekávám, vždy dostanu. Napětí, čtivost, humor, zajímavá zápletka. Je to její zvláštní způsob, kterým vypráví, schopnost dokonale vylíčit všechny postavy, že je máte úplně před sebou. Vidíme jak jednají i co si myslí, dokážeme se do nich vžít. Pro to vše jí tak ráda čtu a každou její knihu si neobyčejně vychutnám.
Jsem přesvědčená, že kniha si zaslouží všech pět hvězdiček, už jen proto, že autorka zcela otevřeně a upřímně odkrývá svoje nejhlubší pocity a nestydí se přiznat i svoje horší vlastnosti a ne vždy správné chování ke svému partnerovi. Potkala ji však ta nejhorší věc, jaká se vůbec může v životě přihodit a navíc v době, kdy se musela starat o kojence. Já sama jsem ji pouze nechápala na konci knihy, kdy se vzdala založení nové rodiny. Velké štěstí měla také v tom, že okolo ní byla tak široká rodina a mnoho přátel a kamarádů, kteří se o ni starali a vždy jí podrželi. Je mnoho lidí, kteří se se stejnou bolestnou ztrátou musí vyrovnávat úplně sami, protože už nikoho jiného nemají, a pro ty to jistě musí být o mnoho těžší. Proto si myslím, že se Carolina zase tolik - chvílemi až přehnaně - litovat nemusela.
Příběh napsaný s velkým citem, mně osobně se velmi líbil a vzal mě za srdce. Hrdinka poznává, co je skutečná láska a to, jak se k tomuto poznání propracuje, je vylíčeno laskavě a nenásilně. Není zde nic povrchního, naopak charakter všech postav se nám rýsuje bez příkras, stejně tak vážná choroba Nancy je brána úsměvně, přitom ale není nikterak znevažována. Je to příběh, na který dlouho nezapomenu. Číst by jej měl každý, kdo hledá pochopení, porozumění, laskavý humor a klid v duši. V této knize se skutečně skrývá zapomenutý klíč ke štěstí a každý, kdo chce, ho tam najde.
Již při čtení jsem měla trochu rozporuplné pocity. Sci-fi není můj oblíbený žánr, tak jsem nejspíš sáhla vedle. Ale nakonec se mi děj docela líbil i dva životy, které Olivie vede, ale byla to prostě taková pohádka pro dospělé, při které pořád tak nějak čekáte, že to povede k něčemu většímu než ke katastrofickým vizím. Téměř celou knihu vypráví samotná Olivie a najednou ke konci se ujme slova její přítel, což mi přišlo trochu zvláštní. Ale bylo to čtivé, takže na odpočinkové čtení dobré.
Za mě hodně poučná kniha o tom, jak se vypořádat s obrovským smutkem a žalem, když vás opustí ten nejbližší. Myslím, že nemusí být nutně jen pro ovdovělé, ale že mnoho zajímavých postřehů a myšlenek přinese všem třeba proto, aby si vážili více každého dne se svým protějškem a prosté skutečnosti, že je s nimi. Navíc kniha je vlastně autobiografická, autorka jí napsala, když jí samotné zemřel manžel a tím větší má přínos.
Od autorky jsem přečetla téměř vše, tato její další kniha je o něco slabší než ostatní. Ke konci se to již trochu vleklo, zdálo se mi to pořád to samé dokola. Prolínání minulosti s přítomností mě ale bavilo i setkání s duchy a čarodějnicemi. Je to příjemná změna. Knize bohužel musím vytknout časté překlepy a chyby v textu - chybí písmenka ve slovech, někdy i celá slova. To na přitažlivosti příliš nepřidá.
Tento psychologický román je dost drsný na téma často se v knihách opakující: Přítelkyně, která naruší celkem poklidný život manželské dvojice. Navíc psychiatrička, která se sama potýká s drastickou zkušeností ve své minulosti a partnerskými problémy. Kam až to všechno může dojít? A co se stane, když mozek odmítá připustit si krutou pravdu? Trochu mi vše přišlo přehnané, ale četlo se to dobře a je jen na nás, čemu budeme ochotni uvěřit.
Krásná a pravdivá kniha o smíření se se smrtí a tragédií, hluboce lidská a napsaná s velkým citem. Navíc ten konec - i když to k němu nenápadně směřovalo a doufali jsme v něj - zázrak se přesto stal, a to v tom, že celá rodina se opět semkla a sblížila, i přesto, že život jednoho z nich navždy uhasl. Vše navíc proloženo nádhernými citáty a vše dohromady nutí k hlubokému zamyšlení.
Andílek by mohl být klidně i psychologický román pro ženy, protože to, co se stalo dvěma hlavním představitelkám, se stane spousta ženám na celém světě. Ale tyhle dvě se se svými traumaty nebyly schopny normálně vypořádat, a tak se z románu stává thriller. Způsob, jakým Willow přišla do rodiny Heidi, mi přišel trochu nereálný, ale jinak docela dobře vymyšleno, i když mě to nebavilo tak, jak bych si představovala.