apq apq komentáře u knih

Koruna z kostí a zlata Koruna z kostí a zlata Jennifer L. Armentrout

Třetí díl byl za mě zatím nejlepší. Jako děj se dost táhne, jistě by kniha mohla být tak o polovinu stránek kratší, ale i tak mě to pořád spíše baví.

28.10.2024 3 z 5

Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

(SPOILER) I tento třetí díl série se mi líbil, ale stejně jako většina ostatních zde musím souhlasit s tím, že byl zatím nejslabší.
Kniha má pořád napětí a čte se dobře, ale oproti předchozím dílům, které byly perfektní, mi tady vadilo víc věcí.
Sklenařský svět je zajímavý, o tom žádná, ale všechna ta tajemství, která Ilan odhaluje, mi přijdou strašně zamotaná a ve všech těch číslech se pomalu ale jistě nadobro ztrácím.
Samotné odhalení identity Ilan bylo pro mě zklamáním. Chápu, že to pro děj bylo nutné, ale doufala jsem, že se nakonec odhalí dobrovolně. Celou dobu jsem čekala, jak na to zareaguje kapitán, ale takhle na to v podstatě nebyl prostor.
Strašně mi vadilo, že pětadvacítka dostala oproti minulým dílům mnohem méně prostoru. Doufala jsem, že zde bude více vykreslen vztah Ilan- kapitán, ale to se bohužel nestalo (krome toho, že Ilan žárlí). Ilan pořád někde běhá v podzemí, a kapitán v tomhle díle není sám sebou, neboť se mu hroutí zem pod nohami.
Postava, která mě fakt štvala a byla nesympatická, byl Armin, doufám (ale bojím se) že nebude mít moc prostoru a hlavně, že nebude mezi ním a Ilan romantická linka (protože jestli nebude s kapitánem, tak doufám, že s nikým).
No, jsem zvědavá na další díl, ale obávám se, že se nebude vyvíjet tak, jak bych si přála.

22.09.2024 5 z 5

Zmije a křídla noci Zmije a křídla noci Carissa Broadbent

(SPOILER) K téhle knize jsem se dostala čirou náhodou a o to více mě mile překvapila.
Svět a i samotný příběh se mi moc líbil.
Hlavní postava byla zajímavá a sympatická.
Nejvíc jsem si oblíbila Vincenta, který tedy rozhodně nebyl svatý, ale líbilo se mi vykreslení vztahu otec-dcera, kde bylo zřejmé jak mu na ni záleží, přestože ostatní lidi pro něj neměli žádnou cenu.
Raihn mě až tolik nezaujal, ze začátku jsem si říkala, že mi na něm něco nesedí a pak ten konec? Jako čekala jsem všechno možné, ale rozhodně ne takovou zradu a že hlavní postavě zabije otce (přestože moc dobře věděl, jak ho má přes to všechno ráda) to byl už vážně vrchol.

22.09.2024 5 z 5

Na východ od ráje Na východ od ráje John Steinbeck

Nevím, zda je u mě problém, že nejsem cílová skupina či jsem neznalá bible, ale z knihy mám zvláštní pocity.
Neříkám, že to bylo špatné, ale kniha mi přišla neskutečně rozvláčná. Autorovy detailní popisy krajiny a činností mě unavovaly. Také jsem nepochopila líčení života postav, které do samotného děje příliš nezasahovaly.
Nemám nic proti vyprávění o několika generacích rodiny Traskových, ale kromě větší zápletky s Cathy, mi chyběla nějaká gradace na závěr knihy.
Chápu, že největší emoce měla vzbuzovat právě Cathy, ale musím říct, že mě mnohdy více vytáčel Adam, který byl tak naivní, až to bolelo, a o jeho vztahu k vlastním dětem jsem měla až do konce značné pochybnosti.
No každopádně, kniha by se mi asi líbila, kdyby byla tak o 300 stran kratší.

15.09.2024 3 z 5

Město z kostí Město z kostí Cassandra Clare (p)

No tak tohle mě teda vážně nebavilo, že jsem knihu nakonec musela odložit a vím, že se k ní nevrátím.
Všechny postavy i prostředí mi přišlo tak divné, až se to nedalo pořádně číst.

12.09.2024

Království popela Království popela Sarah J. Maas

(SPOILER) Poslední díl a zároveň rozloučení se sérii Skleněný trůn (ačkoliv se k ní ještě možná někdy vrátím).
No každopádně Království popela bylo pro mě jedním z nejlepších dílů.
Aelin, která mě ve všech předchozích dílech štvala svých arogantním, rozmazleným chováním, se konečně chová jako královna, kterou má být (ačkoliv se mi stále nelíbilo její tajnůstkářství). Nevím, zda za to může její dvouměsíční mučení ze strany Maeve (což jsem ji litovala), ale od té doby se změnila k lepšímu.
Místo Aelin mě v tomto díle štval Aedion, nad jehož hnusným chováním vůči Lysandře jsem nenacházela slov.
Mezi mé oblíbené postavy rozhodně patří Manon, ale i Dorian, který mi v průběhu série byl čím dál sympatičtějsí.
To, co se ale stalo se Třináctou... to mi autorka neměla dělat.

11.09.2024 5 z 5

Spad Spad Leoš Kyša

No, vlastně nevím, co přesně jsem očekávala, ale knihu odkládám. Nevím, kde je chyba, anebo jsem srovnávala s knihami R. Bureše? Každopádně mě to vůbec nebavilo a ničím nezaujalo.

05.09.2024

Planeta idiotů Planeta idiotů Roman Bureš

Vzhledem k tomu, že jsem četla od autora lepší knihy nejsem tak nadšená, ačkoliv tím rozhodně nechci říct, že by kniha byla špatná.
Děj rychle utíká a i hlavní myšlenka je zajímavá.
Čtenář často přemýšlí, jak by se zachoval na místě hlavní postavy.
Svět vytvořený nemocnými je dost zvláštní a děsivý, ačkoliv byly chvíle (například ochrana zvířat), kdy jsem nemohla popřít, že v té chvíle jsem byla zcela na jejich straně, ale to byla asi výjimka.

05.09.2024 4 z 5

Faja Faja Petra Stehlíková

(SPOILER) Druhý díl série byl ještě lepší, než ten první.
Napětí rozhodně nechybí.
Také se mi líbí, jak se vyvíjí vztah Ilan ke kapitánovi, kdy se oba dva tváří, jak jim na sobě nezáleží, ale když jde do tuhého, tak by se pro sebe obětovali.
Jako jo, Joel má svoje chyby (třeba to, že uvrhl lidi Ilan do otroctví), ale i tak tu postavu miluju, ačkoli ostatní členové pětadvacítky jsou také skvělí a rozhodně ne tak morálně zkažení.
Ovšem obávám se, že se romantické linky nedočkám vzhledem k věkovému rozdílu a faktu, že hlavní hrdince je sotva čtrnáct a všichni si myslí, že je kluk.

05.09.2024 5 z 5

Kdyby ze světa zmizely kočky Kdyby ze světa zmizely kočky Genki Kawamura

Musím říct, že jsem od knihy neměla žádná velká čekávání, ale byla jsem velice mile překvapená.
Kniha nemá nijak náročný děj, ale nutí k zamyšlení, co jsme ochotní obětovat pro prodloužení života, a kde je naše hranice.
Velice mě potěšila přítomnost kocoura pana Zelí, kterého by asi nešlo nemilovat.

05.09.2024 5 z 5

Mrtvá říše Mrtvá říše Stacey Marie Brown

Tak další díl úspěšně za mnou.
Stejně jako všechny předchozí díly, čte se to stále dobře a má to napětí.
K samotnému ději ale. Tenhle díl byl neuvěřitelně úchylný a Brexley a Warwick by se měli jít léčit. A samozřejmě jsem si, ať dělám, co dělám, Warwicka neoblíbila, pořád mi je ta hromada svaloviny odporná.
Rozhodně by si za mě zasloužil více prostoru Killián, což už je od minulého dílu moje oblíbená postava.

26.08.2024 3 z 5

Království těla a ohně Království těla a ohně Jennifer L. Armentrout

Druhý díl série byl rozhodně lepší, než ten první.
Kniha je pořád čtivá, přestože by neuškodil menší počet stránek a méně myšlenkových pochodů hlavní postavy.
Jako přestože mám ke knize spoustu výhrad, tak musím ocenit vývoj vztahu Poppy ke Casteelovi, neboť oproti jiným fantasy knihám to bylo překvapivě věrohodný.

23.08.2024 3 z 5

Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Tak tahle kniha mě neuvěřitelně mile překvapila a nemohla jsem se od ní odtrhnout.
Svět je velice originální, postavy zajímavé a nemám co vytknout.
Rozhodně doporučuji.
Jsem moc zvědavá na pokračování.

21.08.2024 5 z 5

Nezkrotná říše Nezkrotná říše Stacey Marie Brown

Druhý díl série je asi ještě lepší, než předchozí. Hlavní postava mě štvala již méně a Warwick, který mě stále přijde trochu odporný, mě již tolik nevytáčí do běla.

21.08.2024 4 z 5

Říše bouří Říše bouří Sarah J. Maas

Tento díl mi přišel jednoznačně nejslabší. Sice začátek a konec dílů dobrý, ale kdyby to mělo tak o 300 stran méně a autorka vynechala nepodstatné části, nebylo by to na škodu.
A také mi přišlo, že v tomto díle to všechno bylo už moc překombinované, nejvyšší čas přestat.

04.08.2024 2 z 5

Královna stínů Královna stínů Sarah J. Maas

Tak tenhle díl byl teda něco. Zatím jednoznačně nejlepší. Napětí od začátku do konce. Nemohla jsem se od knihy vůbec odtrhnout. Na tolik zvratů jsem nebyla připravená.
Všechny linky mě bavily, kupodivu skoro nejvíce Manon, jejíž kapitoly jsem v předchozím díle přeskakovala.

02.08.2024 5 z 5

Běh o život Běh o život Richard Bachman (p)

Kniha se čte dobře a děj je napínavý. Od autora jsem četla i lepší knihy, ale i takhle stojí za přečtení a trochu mi připomíná Dlouhý pochod, s ní se ale mnoho knih na tohle téma nemůže srovnávat.

02.08.2024 5 z 5

Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Skvělá kniha o skvělém člověku.
Měla jsem přečteno za tři odpoledne a dozvěděla jsem se spoustu nových informací.

Dědička ohně Dědička ohně Sarah J. Maas

Tak s dalším dílem musím říct, že kvalita je opět vyšší, než předchozí díl.
V tomto díle mě sice Caelena opět dost štvala, ale už to bylo lepší, než v předchozích dílech. Velice se mi líbil vývoj její postavy a její vztah s Jeřábem.
Vlastně všechny linky, kromě Manon, mě moc bavily.

25.07.2024 4 z 5

Prokletý rok Prokletý rok Kim Liggett

Tak tahle kniha se mi moc líbila. Velice originální téma a zajímavé prostředí. Kniha se moc dobře četla, a ačkoliv jsem si mnohdy říkala, proč se hlavní hrdinka nezachovala jinak, ve výsledku učinila správně.
Moc pěkná kniha se silným tématem.

25.07.2024 5 z 5