apq apq komentáře u knih

Silo Silo Hugh Howey

Kniha se mi líbila, četla se dobře a i téma bylo zajímavé. Jak ale tady již někteří zmiňují, neuškodilo by méně popisů, a spíše zas popsat jiné důležité aspekty.

06.02.2025 4 z 5

Zrádci krve Zrádci krve Lynette Noni

(SPOILER) Třetí díl je jednoznačně parádní. Na rozdíl od mnoha knižních sérii nemá Ranhojička sestupnou kvalitu, ale právě naopak.
Stejně jako předchozí díly, nechybělo napětí a byla zde spousta zvratů.
Napětí mezi Kivou a Jarenem bylo zasloužené, a nečekala jsem, že s tím až tak dlouho vydrží.
Caldonova "smrt" mě překvapila, ale doufala jsem, že by nám něco takového autorka neudělala.
Celkově tedy knihu hodnotím kladně a celé zakončení série bylo takové, jaké mělo být .

23.06.2024 5 z 5

Až budou viset Až budou viset Joe Abercrombie

Zatímco první díl byl o seznámení s postavami, tak druhý díl série byl pecka.
Napínavé od začátku do konce.
Jak již několikrát v komentářích zaznělo, hlavní postavy mají spoustu chyb, ale právně možná tím jsou sympatické.
Nejvíc mě bavila linka putování s Bayazem, kde bylo zajímavé sledovat vývoj vztahů mezi postavami.
Dále linka v Dagosce, kde Glokta opět nezklamal, a nechápu, proč mi tato spíše záporná postava je vlastně čím dál víc sympatická. Ale jinak nebyla zde žádná linka, která by byla nudná a nezajímavá. Celá kniha se moc dobře čte.

27.01.2024 5 z 5

Nadaný žák Nadaný žák Stephen King

Tak takhle kniha mě velice překvapila. Myslela jsem si, že mě ničím nepřekvapí, ale opak je pravdou. Od začátku až do konce napínavé. Obě hlavní postavy mi přišly s každou další stranou méně a méně sympatické. Ale postupně jsem se utvrzovala v tom, že Tod jednoznačně mnohem zvracenější.
Konec byl nečekaný a potěšil mě (spoiler: bála jsem se, že z toho Todd snadno vyvázne)
Další spoiler: zabíjení toulavých zvířat a bezdomovců mi nepřišlo u Dussandera příliš logické, vůbec to k jeho postavě nesedělo, a to z mnoha důvodů.

13.12.2023 5 z 5

Černá a purpurová Černá a purpurová Wojciech Dutka

Kniha se dobře čte a samo téma je zajímavé a nevšední. Hlavní postavy mají jak sympatické, tak nesympatické vlastnosti. Mám však pár výtek. Letopočet psaný písmeny byl vyloženě iritující. Opakující se myšlenky to samé. Autor mohl zmínit, do jaké míry to je podle skutečnosti (I když nedělám si iluze).
Ps: byla jsem ráda, že byla záchraněna Růžena místo sobecké, líné a namyšlené Mileniny matky, která ještě k tomu okradala vlastní rodinu.

23.09.2023 3 z 5

Dlouhý pochod Dlouhý pochod Richard Bachman (p)

Kniha mě naprosto pohltila. Takové napětí jsem dlouho nezažila. Protože je celý děj jen o pochodu, nepřestává to bavit a čtenář netuší, jak to skončí. Závěr byl také překvapivý.

19.08.2023 5 z 5

Impérium Impérium Roman Bureš

Skvělé zakončení série. Autorovi se podařil vykreslit napínavou a místy skutečně až beznadějnou situaci hlavní hrdinky, mnohokrát jsem se obávala, jak to vlastně skončí.

02.04.2023 5 z 5

Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Kniha se mi velmi libila, je čtivá a vzhledem k tomu, že je v ich-formě, o to více zajímavá.

02.05.2021 5 z 5

Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Skvělá, napínavá kniha.

06.03.2021 5 z 5

Zatmění Zatmění Stephenie Meyer

Za mě super pokračování.

26.12.2020 5 z 5

Jižní Amerika: z Buenos Aires na Machu Picchu Jižní Amerika: z Buenos Aires na Machu Picchu Petr Nazarov

Velmi pěkná kniha.
Po přečtení máte pocit, jako byste celou výpravu také absolvovali.

17.07.2020 5 z 5

Británie Británie Simon Scarrow

Velmi povedený díl a za mě také jeden z nejlepších.

20.03.2020 5 z 5

Gothikana Gothikana RuNyx

(SPOILER) Knihu mám přečtenou za dva dny, z čehož je zřejmé, že se mi líbila. Skvěle se to čte a prostě chcete vědět, co bude dál. Hlavní hrdinka je docela sympatická, Vad taky (až na jeho občasnou dlaždičskou mluvu), ačkoliv by mohl mít ještě temnější minulost (či současnost) aby to byl skutečný "ďábel", ale budiž.
Velkým plusem je krásná obálka a ořízka. Mínusem je ale hrozné množství sexuálních scén, kdy se snad každý čtenář musel bát o jejich duševní i fyzické zdraví. Jo a místo happyendu by mě potěšilo tragické zakončení, ale to je jen můj vkus.

26.12.2024 4 z 5

Koruna z kostí a zlata Koruna z kostí a zlata Jennifer L. Armentrout

Třetí díl byl za mě zatím nejlepší. Jako děj se dost táhne, jistě by kniha mohla být tak o polovinu stránek kratší, ale i tak mě to pořád spíše baví.

28.10.2024 3 z 5

Zmije a křídla noci Zmije a křídla noci Carissa Broadbent

(SPOILER) K téhle knize jsem se dostala čirou náhodou a o to více mě mile překvapila.
Svět a i samotný příběh se mi moc líbil.
Hlavní postava byla zajímavá a sympatická.
Nejvíc jsem si oblíbila Vincenta, který tedy rozhodně nebyl svatý, ale líbilo se mi vykreslení vztahu otec-dcera, kde bylo zřejmé jak mu na ni záleží, přestože ostatní lidi pro něj neměli žádnou cenu.
Raihn mě až tolik nezaujal, ze začátku jsem si říkala, že mi na něm něco nesedí a pak ten konec? Jako čekala jsem všechno možné, ale rozhodně ne takovou zradu a že hlavní postavě zabije otce (přestože moc dobře věděl, jak ho má přes to všechno ráda) to byl už vážně vrchol.

22.09.2024 5 z 5

Na východ od ráje Na východ od ráje John Steinbeck

Nevím, zda je u mě problém, že nejsem cílová skupina či jsem neznalá bible, ale z knihy mám zvláštní pocity.
Neříkám, že to bylo špatné, ale kniha mi přišla neskutečně rozvláčná. Autorovy detailní popisy krajiny a činností mě unavovaly. Také jsem nepochopila líčení života postav, které do samotného děje příliš nezasahovaly.
Nemám nic proti vyprávění o několika generacích rodiny Traskových, ale kromě větší zápletky s Cathy, mi chyběla nějaká gradace na závěr knihy.
Chápu, že největší emoce měla vzbuzovat právě Cathy, ale musím říct, že mě mnohdy více vytáčel Adam, který byl tak naivní, až to bolelo, a o jeho vztahu k vlastním dětem jsem měla až do konce značné pochybnosti.
No každopádně, kniha by se mi asi líbila, kdyby byla tak o 300 stran kratší.

15.09.2024 3 z 5

Království popela Království popela Sarah J. Maas

(SPOILER) Poslední díl a zároveň rozloučení se sérii Skleněný trůn (ačkoliv se k ní ještě možná někdy vrátím).
No každopádně Království popela bylo pro mě jedním z nejlepších dílů.
Aelin, která mě ve všech předchozích dílech štvala svých arogantním, rozmazleným chováním, se konečně chová jako královna, kterou má být (ačkoliv se mi stále nelíbilo její tajnůstkářství). Nevím, zda za to může její dvouměsíční mučení ze strany Maeve (což jsem ji litovala), ale od té doby se změnila k lepšímu.
Místo Aelin mě v tomto díle štval Aedion, nad jehož hnusným chováním vůči Lysandře jsem nenacházela slov.
Mezi mé oblíbené postavy rozhodně patří Manon, ale i Dorian, který mi v průběhu série byl čím dál sympatičtějsí.
To, co se ale stalo se Třináctou... to mi autorka neměla dělat.

11.09.2024 4 z 5

Spad Spad Leoš Kyša

No, vlastně nevím, co přesně jsem očekávala, ale knihu odkládám. Nevím, kde je chyba, anebo jsem srovnávala s knihami R. Bureše? Každopádně mě to vůbec nebavilo a ničím nezaujalo.

05.09.2024

Planeta idiotů Planeta idiotů Roman Bureš

Vzhledem k tomu, že jsem četla od autora lepší knihy nejsem tak nadšená, ačkoliv tím rozhodně nechci říct, že by kniha byla špatná.
Děj rychle utíká a i hlavní myšlenka je zajímavá.
Čtenář často přemýšlí, jak by se zachoval na místě hlavní postavy.
Svět vytvořený nemocnými je dost zvláštní a děsivý, ačkoliv byly chvíle (například ochrana zvířat), kdy jsem nemohla popřít, že v té chvíle jsem byla zcela na jejich straně, ale to byla asi výjimka.

05.09.2024 4 z 5

Nezkrotná říše Nezkrotná říše Stacey Marie Brown

Druhý díl série je asi ještě lepší, než předchozí. Hlavní postava mě štvala již méně a Warwick, který mě stále přijde trochu odporný, mě již tolik nevytáčí do běla.

21.08.2024 4 z 5