Arella Arella komentáře u knih

Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Kniha mi byla doporučena kamarádkou, ne moc velkou čtenářkou. Po pár prvních stránkách jsem si říkala, že to je opravdu hodně odpočinkové čtení, avšak děj dostal spád, vynořily se otázky, na které není snadné odpovědět, zamyšlení, co vše nám může život přinést, či co se může přihodit. Hartlův jazyk byl dobře čitelný. Trochu mě rušilo 'přemýšlení' zvířecích hrdinů, kapitola o reinkarnovaném psovi v těle holuba už mi připadala trochu přitažená za vlasy a kdyby v knize nebyla, myslím, že by jí nechyběla. Párkrát mi přišlo řešení hrdinů strašně prosté až plytké, jinak jsem se moc bavila a knihu si velmi užila.

30.10.2016 4 z 5

Švábi Švábi Jo Nesbø

Jeden ze slabších výkonů Jo Nesbo, nicméně stále kniha vysoké úrovně. Jazykově bohatá detektivka má dle mého mínění trochu slabší zápletku. A ještè jednu malou výtku bych měla a to tu, že když jsem se ke čtení nedostala každý den, pletly se mi postavy a to zejména asijských jmen. Jinak fajn, i když jsem přečetla skoro všechny knihy této série a znám prozatimní "konec" Harryho Hola, nemohla mi tahle uniknout a ráda jsem se vrátila s Harrym do minulosti.

25.10.2016 4 z 5

Jeden plus jeden Jeden plus jeden Jojo Moyes

Tak moc jsem se těšila, že si u nové Jojo příjemné odpočinu a počtu si a ono teda nic moc. Ani počtení, ani odpočinutí. Rozjezd knihy byl takový pomalý, hlavní hrdinka se v tom plácá a plácá a plácá a pak najednou se tu objeví princ v drahém autě, z jeho popisu jsem poměrně zmatená, protože nevím, jestli si ho mám představit jako superchytrého IT muže co má peníze a nebo je ještě strašně sexy, protože teda cvičí a má románky s krásnými ženami a to zase nechápu, kdy to všechno stíhá a proč by nemohl být jenom chytrý IT v čistém oblečení. Sice má jedno triko asi 200x, ale když si dá každý den čisté, proč ne, že. Rozhodně zajímavé bylo zmínění nástrah moderní doby jako je kyberšikana, která by klidně zasloužila,dle mého mínění, více prostoru. Jako mámě se mi velice líbilo, jak hlavní hrdinka bojovala za lepší zítřky pro své tak trochu jiné děti a jak je měla nade vše ráda. Jako čtenářce se mi už moc nelíbila milostná zápletka, která mi zase přišla plytká, nepropracovaná, místy hodně do červené knihovny a ne že by mi přišla vyloženě vulgární, ale řekla bych, že někdy méně znamená více.

04.10.2016 2 z 5

Rumcajs Rumcajs Václav Čtvrtek (p)

Jedna z nejhezčích dětských knih, které jsme s dcerou četli. Příbèhy nápadité, laskavé, plné humoru. Ne úplně obvyklý je autorův jazyk, který byl pro mè místy docela náročný. Jinak vřelé doporučení všem, přečtěte si tuhle překrásnou dětskou knihu s vašimi dětmi.

12.04.2016 5 z 5

Dívka, již jsi tu zanechal Dívka, již jsi tu zanechal Jojo Moyes

Mám Jojo Moyes ráda, moc jsem se na knihu těšila. První polovina knihy krásně napsaná, krásný příběh, zajímavě rozehraný, moc jsem se bavila. Pak to sklouzlo k žánru velmi levné červené knihovny, až jsem byla naštvaná, že tohle má autorka zapotřebí. Obrovský soudní proces, mediální pozornost, hrdinka je na nesprávné straně a její milý na poslední chvíli najde nějakou starou paní na vozíku, která to vše objasní, by podle mě mohlo být chytřeji a rafinovaněji do příběhu vloženu. Sundávám jenom jednu hvězdu, že mě opravdu překvapil konec, jak to tedy dopadlo. Až pohádkově, bych řekla, protože i teď se mi nechce uvěřit čestnosti jednoho takového muže. A já mám teda pohádky ráda.

17.02.2016 4 z 5

Stříbrná zátoka Stříbrná zátoka Jojo Moyes

Příběh pěkný, chvílemi to bylo i na mě hodně červená knihovna, naštěstí těch pasáží nebylo příliš. Zase jsem se velmi rychle začetla, v pozdních nočních hodinách knihu ne a ne odložit a odtrhla jsem se tak od každodenních starostí a povinností. S Jojo ráda trávím svůj volný čas.

12.01.2016 4 z 5

Policie Policie Jo Nesbø

Se Sněhulákem pro mě jednoznačně nejlepší kousky. Stále vysoká úroveň jazyka, zajímavá zápletka, napínavé od začátku do konce, nemohla jsem knihu odložit a skoro kvůli ní nespala. Líbil se mi vývoj hlavního hrdiny, už tak moc se mi nelíbily některé pasáže popisující zohavení obětí, ale to je asi tím, že stárnu. Jinak za mě plný počet! Doporučuji a přeji napínavé počtení.

29.11.2015 5 z 5

Svědkyně ohně Svědkyně ohně Lars Kepler

Čtivé, napínavé, knihu jsem si užila od začátku do konce.

22.04.2015 5 z 5

Skrýš Skrýš Johan Theorin

Za mě slabší kus od tohoto autora nicméně jsem si tam našla svoje a knihu hodnotím celkově pozitivně. Určitě se k autorovi ještě vrátím. Děkuji

26.12.2024 3.5 z 5

Mezi dvěma světy Mezi dvěma světy Suleika Jaouad

Kniha má velmi vysoké hodnocení a já jsem se i přes náročnost tématu docela těšila. ALE! Tohle se za mně tedy moc nepovedlo. Z boje o život se stala monotematická nuda v nemocnici. Příběh je celý rozkouskovaný a nedrží při sobě a i když je protkaný myšlenkami, které jsou občas hluboké, občas povrchní, občas klišé a někdy i nesmysl, celé se mi to rozpadlo před očima. Jiskra naděje byla zažehnuta v poslední třetině knihy, kdy se hlavní hrdinka vydává na cestu po Spojených státech a zároveň hledá cestu jak vlastně žít po vyléčení, ale ani to se nakonec tak úplně nepovedlo. Jsem zklamaná, chvílemi jsem byla i naštvaná. Námět knihy mi přišel skvělý a velmi silný, ale literární kvalita je prachbídná, hlavně v okamžiku, kdy se autorka pokusila napsat beletristický román. A potom tedy ještě, buď překladatel nebo redaktor nebo prostě někdo z nakladatelství svou práci taky nedovedl nejlépe.

26.11.2024 2 z 5

Nejsem jako vy Nejsem jako vy Jodi Picoult

Nebylo to mé první setkání s Jodi Picoult, takže se mi potvrdilo, že je Jodi dobrá vypravěčka, autorka velkých románů s velkými tématy. První asi 1/5 knihy jsem se však trápila a nemohla se začíst. S velkým zvratem poté mě kniha pohltila a já se zájmem sledovala hlavního hrdinu a jeho rodinu v nové, složité životní situaci. Zajímavé pro mě bylo zejména ústřední téma Aspergerova syndromu a jak tahle diagnóza ovlivňuje životy členů rodiny dítěte respektive mladíka, jak tenký je led mezi klidným, spokojeným a veselým chlapcem a rozšířenou mlátící kolem sebe bytostí, co neví, co se sebou. Bylo to fajn, za mě 4,5/5, a zase se k Jodi někdy vrátím.

13.08.2024 5 z 5

A bylo jitro A bylo jitro Sajjid Kašua

Vynikající. Kašua je pan spisovatel. Děkuji za literární zážitek!

02.01.2022 5 z 5

Pustina Pustina Stina Jackson

Za mě dobrý. Vlastně dost dobrý. Napětí tak akorát, příběh pěkně plynul, i ty retrospektivy byly dobře vloženy. Jazykově vyspělé, možná kdyby byla trošku více poodkryta komlikovanost vztahu otce a dcery, více psychologicky propracovane....i když....někdy je méně více. Za mně moc fajn! Děkuji

06.02.2021 5 z 5

Příběh spořádané rodiny Příběh spořádané rodiny Rosa Ventrella

Příběh z klasického italského prostředí asi nebyl ničím vyjimečný, ale příjemně plynul. Vypravěčský styl mi ničím nepřipomínal knihy Eleny Ferrante, jen ty italské reálie, nálada, povahy hlavních hrdinů. Konec zůstal otevřený, ale vlastně příjemně, protože milostná zápletka ke konci vybízela k prvoplánovému ukončení příběhu. Takže nakonec příjemná záležitost v těchto chmurných dnech.

30.01.2021 4 z 5

Schovej mě v dešti Schovej mě v dešti Jojo Moyes

Sáhla jsem po ní, protože jsem věděla, že se nejedná o žádné hlobokomyslné dílo, ale protože mám prostě J. Moyes ráda, odtrhne mě od reality všedních dnů a vůbec teď jsem si potřebovala prostě oddychnout. A tohle jsem vlastně všechno dostala. Popis prostředí a atmosféry románu je velmi zdařilý a já měla pocit, že tam v tom Irsku jsem s nimi. Některé hrdinky mě štvali víc, některé méně, příběh docela dobrý, konec trošku kýč jak bič, ale to Irsko, to bylo pěkné, to bylo moc pěkné. Dávám tak 70% a děkuji!

14.11.2020 3 z 5

Neopouštěj mě Neopouštěj mě Kazuo Ishiguro

Četla jsem na doporučení, takže jsem na jednu stranu nic nečekala, na druhou stranu jsem čekala víc, než jsem dostala. Celá situace velmi závažná, román ukazuje mimořádně závažné téma, ovšem mi přišlo tak málo naléhavé. Tak anglicky vlažné? Každopádně pozoruhodné a stojící za pozornost. Děkuji.

31.10.2020 4 z 5

Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

Za mě byl tenhle kousek slabší a rozhodně nedosahoval úrovně původní trilogie. Námět a zápletka jsou zajímavé, ale první třetina knihy byla spíše nudná a pak když už se "to teda rozjelo" tomu pořád něco chybělo. Autor ve mně nedokázal udržet napětí a celkově jsem se spíš těšila až knihu dočtu spíš než bych se těšila jak tohle skončí.

12.04.2020 3 z 5

Pacient Pacient Sebastian Fitzek

Tak já vám nevím, já jsem z téhle knihy poněkud rozpačitá. Takové nepromyšlené, málo popisné, že jsem se kolikrát musela vracet v textu a ten konec, ten mi teda přišel až bych řekla utažený za vlasy. Tak já teda nevím. Ale třeba dám autorovi ještě šanci.

17.03.2020 3 z 5

Selfies Selfies Jussi Adler-Olsen

Selfies je poněkud slabší detektivka, než jsem od autora zvyklá. Velice pomalu se to rozjíždělo, některé momenty a vlastně i rozuzlení bylo takové překombinované, bych řekla. I tak zůstávám severské detektivce věrná!

04.11.2018 4 z 5

Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Moc jsem se na tuhle všude opěvovanou knihu těsila, až jsem se zpočátku nemohla začíst. Jako by autorka hledala tu správnou rovinu, kterou po cca třetině našla, najednou to nebylo kostrbaté, ale děj začal příjemně plynout, lehce jsem se vcítila do geniální přítelkyně i jeji geniální přítelkyně. Moc se těším na další pokračování, protože konec nám autorka nabídla vskutku zajímavý a pln dalších očekavání, co se bude dít dále.

23.02.2017 3 z 5