asam komentáře u knih
Do nejmenšího detailu vypracovaný návrh plánu jak zasáhnout a nebýt chycen.
Opět napínavé a čte se samo.
Osud korejské dívky, která se vzepřela tradičnímu způsobu života, porušuje pravidla chování slušné korejské dívky. Příběh se zdá neuvěřitelný, ale může být skutečný. Nikdo se o její pocity nezajímá, nikdo ji nechce pomoci. Všichni ji zatracují.
Druhá část knihy opět řeší vzájemné vztahy v rodině. Situace přeroste až do zvrácené podoby, barvitě vylíčené.
Třetí část se mi zdála zbytečná, nudná. Nic neřeší. Konec zůstává otevřený.
Zaujal mne doslov české překladatelky. Jižní Korea je pro nás dosud málo známá země.
Opět napínavé, neobvyklé téma. Pro spisovatelku je typické rychlé střídání dějových linií. Na to si musíte zvyknout. Když už se rýsuje, že něco policie vyřeší - skok a jste někde jinde, kde vyšetřují co s příběhem sice souvisí, ale z jiného pohledu. Tento styl psaní přispívá k tomu, že jste napnuti, jak to pokračuje dál a čtete a nemůžete se od knihy odtrhnout. Najednou je konec, ale zůstává opět něco nedořešeného a nezbývá než sehnat další díl v sérii, kde se dozvíte pokračování. A tak musím sehnat díl 7 - Strážce majáku, abych se dozvěděla co a jak bylo dál.
To má autorka pěkně vymyšlené.
Beletristicky zpracovaná jedna z pohnutých etap života Ernesta Hemingwaye. Poutavý příběh, Život plný večírků, alkohol teče proudem, a i když chybí peníze žije se naplno.
Doporučuji přečíst.
Na začátku mi trvalo, než jsem strávila všemožná jména a údaje o všech existujících i neexistujících skupinách, které intrikují spolu i proti sobě. Pak se příběh rozběhl, jak jsme u autora zvyklí a napětí trvalo až do konce knihy. I ty osoby, které se mi na počátku pletly jedna přes druhou, najednou dostaly konkrétní podobu.
Opět propracovaný děj do posledního písmene, napětí až do konce a samozřejmě překvapující závěr.
Cizinka je dobře napsaný román. Skokem se z roku 1945 dostaneme do Skotska v 18, století.. Příběh je smyšlený, ale historická data odpovídají. Čte se dobře, a v době, kdy jsme zavaleni horory je to oddychové čtení.
Tak na tento příběh určitě dlouho nezapomenu. Pohybujete se mezi realitou a iluzí dvou mladých dívek. Citlivě, někdy jen v náznacích jste svědky hrůzy, která se odehrává v Osvětimi. Nádherný román o strašných věcech.
A vlčí máky už vnímám úplně jinak.
Láska, zrada, statečnost , boj o čest a slávu to jsou všechno románové prvky. Ale jak sám autor uvádí v doslovu knihy jedná se o historické události. Autor je popsal věrohodně, většina osob skutečně existovala, místa, kde se bojovala jsou skutečná. Lidé dodnes na polích nacházejí kosti, zbytky šrapnelů. Autor tato místa navštívil.
Popis bitvy je strhující. A trocha té romantiky není na škodu, je to velmi čtivé,
Hrdinství, zrada, intriky, krutost, přátelství ale i nenávist až za hrob, Vše najdeme v této knize, která čerpá z pravdivých historických pramenů. Samozřejmě je to beletrie, tak musí být trochu přikrášlena a upravena, aby se pěkně četla, A to se autorovi povedlo. Určitě doporučuji.
Smutný příběh. Ve svých jedenapadesáti letech konstatuje, že ztratila syna- /to nejlepší, co jsem v životě dosáhla bylo narození mého syna -citace z knihy/, nemá známé, bojí se vycházet ven, kde ji pronásledují novináři, nemá nikoho, kdo by jí pomohl a navíc je vážně nemocná. Uplynulá léta nepřinesla moc pěkných chvil, spíše problémy a zklamání.
Droga = zkáza, promarněný život.
Krásný příběh o životě člověka - moudrého, věrného, milujícího ženu, rodinu, přírodu, zvířata Krásně, citlivě a dojemně popsaný život kočovných "cikánů".
Knížka velmi čtivě napsaná, dojemná. Doporučuji k přečtení
Jen se mi stále vkrádá otázka. Kde je ten krásný Člověk Gabriel dnes?
Knížku jsem nedočetla. Souhlasím s tím, že je to opravdu upřímně a otevřeně popsaná prostituce, ale nesouhlasím s tím, že těžké osudové chvíle v životě žen se dají řešit pouze tímto způsobem. Navíc je to kruté vůči dětem, které jsou v tom nevinně. A autorka si tento způsob života vybrala dobrovolně. Z knihy mám i pocit, že náhodné vztahy s muži sama vyhledávala. Určitě se jim nebránila,
Dávám dva bodíky, snad za odvahu jít s tím na veřejnost.
Simon Mawer knihou Pád opět nezklamal. Barvitým jazykem líčí strhující atmosféru horolezeckých výstupů, máte pocit, že jste přímými účastníky. Čerpal ze svých vlastních zážitků z horolezectví / jak sám uvádí v doslovu ke knize/. A příběh o lásce, přátelství, nevěře,- prolíná knihou velice citlivě. Kdyby toto téma zpracoval někdo jiný, mohla by to být červená knihovna. Ale Mawer dokáže psát tak, že mu věříte a s hrdiny jejich příběh prožíváte. Napětí vás provází celou knížkou a rozuzlení na úplném konci ???? Určitě doporučuji k přečtení.
Kniha mě velmi zaujala. Pravdivá diagnóza autistů s Aspergerovým.syndromem, projevy lidí s tímto syndromem a jejich chování vše zasazené zasazená do detektivního příběhu. Napínavé až do konce, i když tušíte jak se bude děj vyvíjet přesto čtete se zaujetím a neodložíte knihu až na poslední stránce. Je to pohled do jiného světa a s autistickými dětmi se můžeme setkat často. Je třeba o jejich chování vědět co nejvíce, abychom je dovedli pochopit. A myslím, že tato kniha nás v ledasčem poučí. I když je příběh smyšlený, projevy jsou popsány odborně.
520 stránek a detektivka?? Zpočátku mě to dost odrazovalo od čtení, neb jsem si bláhově myslela, že jedna mrtvá dívka a vyšetřování její smrti na tolik stránek nevydá a že to bude nuda. Leč omyl. Perfektně zpracovaná zápletka, posychologicky výborně propracované. Nenudila jsem se ani chvilku a do poslední stránky napětí nepolevilo. Byla to první knížka od této autorky kterou jsem přečetla a s chutí se vrhnu na další.Vřele doporučuji.
Pohled na cizince, zvláště na komunitu Ukrajinců pracujících u nás. Jejich problémy, nejen s integrací do odlišné společnosti, ale i vzájemné vztahy mezi sebou samými, jejich zkušenosti s českými spoluobčany, jejich mírná nesnášenlivost vůči Vietnamcům, Mongolům a dalším, kteří jako oni sami hledají uplatnění na trhu práce, to vše se podařilo autorce přesně vystihnout a pravdivě popsat. Trochu mi vadilo literární zpracování, ne vždy byla věta srozumitelná. Čtu rychle a tak jsem se musela třeba vrátit na začátek věty, abych si srovnala o co vlastně jde. Ale to je můj problém. Obdivuji všechny ty, kteří k nám přišli za prací a doma nechali své nejbližší. U nás mnohdy pracují za podmínek, které by našinec určitě nepřijal.
poutavý román čerpající ze skutečných faktů nalezených ve spisech gestapa. Pohled obyčejných prostých lidí, Němců na nacismus, Hitlera a dění v Německu. Jejich vytrvalý odpor nikomu nepřináší nic dobrého, ale oni věří, že přispívají k urychlení konce války a přitom sami kolem sebe utahují smyčku.
Neotřelé téma, velmi svižné čtení. Určitě zaujme naše čtenáře a umístí se na předních místech v hodnocení. Doporučuji.
Na každé větší škole by měl pracovat speciální pedagog, protože dětí s poruchou chování a učení je stále hodně. Bohužel na to naše školství nemá prostředky. Spisovatelka jasně ukázala / a ten příběh je pravdivý/ jak složitá je duše dítěte a jak stačí málo aby se vše pokazilo, nebo naopak zlepšilo.