Aymira komentáře u knih
Lee Child nás opět zavádí trochu do minulosti. Konkrétně do roku 1997, kdy Jack Reacher ještě pracoval jako vojenský policista. Tentokrát se s pomocí svých nejvěrnějších kolegů a také lidí z nejvyšších kruhů pro národní bezpečnost snaží předejít celosvětové katastrofě. Na scénu pomalu vstupují noví hráči na poli islámského terorismu...
Děj se odehrává v Hamburku a tento krok považuji za velmi povedený. Nádherné kosmopolitní město v zemi, která je plná amerických vojáků, je ideálním místem pro honbu za strůjci nebezpečného zločinu. Reacher je nucen čelit nejen skrývající se hrozbě, ale i vzrůstajícímu německému neonacismu.
Kvituji používání krátkých kapitol, které umožňují sledovat děj současně na více místech najednou. Nepříliš povedený mi ovšem přišel závěr - byl málo dramatický, uspěchaný a nevysvětlený co se týká islámské stopy.
Průměrná reacherovka, kterou zachránil šokující závěr. Reacher se v ní ocitá v malém městečku, kde kolem dokola jsou jen nekonečné lány pšenice. Opět shodou okolností jako vždy začne pátrat po zmizelem soukromém detektivovi a v hledání mu pomáhá jedna žena a jeden investigativní novinář. Z ženy se dle zvyku brzy stane Reacherova milenka, i když tentokrát mně ti dva k sobě vůbec nešli. Necítila jsem mezi nimi správnou chemii.
Z knihy se dozvíme mnohé o tématu asistovanych sebevražd a v závěru odhalíme, za co všechno jsou lidé ochotni zaplatit horentni sumy. Přestože konecne vysvětlení už bylo mnohokrát v knihách i filmech zpracováno, stejně dokáže děsit i šokovat nadále.
Jiné však bylo to, že Reacher v této knize nezmizel ze scény sám...
Pro mě zatím nejslabší kniha z celé série, proto ji musím hodnotit tak jak hodnotím. Reacher má tentokrát za nepřítele nejlepšího odstřelovače na světě a kroky ho zavedou do Londýna. Už začátek sám o sobě byl divně rychlý a nepravděpodobný a kniha se pak začala ubírat směrem, který byl zklamáním. Závěr byl sice malinko překvapivý, ale ne příliš logický a nedal se moc vysvětlit.
Přiznávám, že jsem neviděla film, takže by moje hodnocení knihy jako takové mohlo být objektivní. No a musím říct, že po předchozích skvělých dílech přišlo tentokrát zklamání. Hned v úvodu se Reacher konečně po několik dílů trvajících peripetiích dostává do Virginie, aby se setkal s ženou, do jejíhož hlasu se zamiloval po telefonu. Návazný děj je něco ve smyslu "jak se s ženou svého srdce dostat co nejrychleji z východního pobřeží na západní a čelit přitom různým nástrahám osudu". Taková trochu road movie. Následuje delší dobrodružství v Los Angeles, kde mělo být zaděláno na strhující finále opět ve Washingtonu. Jenže k tomu bohužel nedošlo. Kniha byla tentokrát bez většího napětí, bez větších akcí, bez nějakého pořádného nápadu.
Přitom se nabízelo několik variant, jak udělat Reacherův život zajímavějším. I v tomto ohledu tak došlo na určité zklamání. Skoro mi přišlo, jako by nás Lee Child několik dlouhých měsíců lákal na něco sladkého a přitom v tu chvíli ani sám nevěděl na co, proto celý děj vyplnil několika jinými knihami. No a co se týká samotné zápletky, o kterou šlo v této knize, tak ta snad ani nestála za řeč. Z mého pohledu zůstala nepochopena.
Celou sérii čtu hezky popořádku a tak se nabízí nespočet možností srovnávání. Všeobecně můžu říct, že Lee Child píše s přibývajícím věkem poutavěji. Obzvlášť tato a předchozí tři knihy byly jedna velká jízda. Děj knihy Muž na odstřel bezprostředně navazuje na knihu Za cenu života - Jack Reacher se stále snaží dostat do Virginie, aby se tam setkal s ženou, jejíž hlas ho upoutal po telefonu. Ovšem ještě mu není přáno. Stále ještě v Nebrasce pozná, že není vždy bezpečné stopovat. A jeho potenciální protivníci poznají, že ne vždy se vyplatí vzít si do auta stopaře.
Děj neuvěřitelně kvapí, je zcela bez hluchých míst. Reacher se připlete do cesty FBI, CIA i syrským teroristům, aby na závěr stanul zcela osamocen proti obrovské přesile. Zasvěceným snad příliš neprozradím, když řeknu, že cestu do Virginie je stále schopen absolvovat. I když ani tentokrát neunikl bez pověstného škrábance...
Tato kniha nás zavádí opět trochu do minulosti a objasňuje příčiny, které vedly k Reacherovu odchodu z armády. Slovy samotného Jacka se odehrává "přesně čtyři a půl roku předtím než se změnil svět". Reacher je vyslán do Minnesoty do malého městečka, které existuje jen díky blízké vojenské základně. Jeho úkolem je dohlížet na vyšetřování vražd krásných mladých žen. Brzy se však, jak je konečně jeho známým zvykem, sám ocitá ve spárech jedné místní krásky. A ne tak ledajaké. Na celém případu od začátku něco nesedí a Jack díky své inteligenci a smyslu pro spravedlnost odhalí, že věci ne vždy jsou tak, jak se zdají (nebo jak se mají zdát být) a stává se něco jako osamělým mstitelem.
Přiznávám, že mi dlouho trvalo se do knihy začíst. Reacher se prakticky ani jednou neobjeví přímo v prostorách vojenské základny a nemá tak možnost nás blíže seznámit s jejím fungováním a s některými postavami. Na rozdíl od předchozích knih navíc nečelí tolika soupeřům - alespoň co se například pěstních soubojů týče. Nerealistická mi přišla i skutečnost, že by se podařilo tak snadno zamést pod koberec vraždu vlivného federálního politika a vysoce postaveného zaměstnance Pentagonu. Na druhou stranu je fakt, že všechno na světě jde ututlat. Když ani po několika desetiletích veřejnosti nejsou známy podrobnosti o vraždě amerického prezidenta... Varování: styčným bodem knihy je rachotící nákladní vlak, který na lidi působí jako afrodiziakum.
Další velmi povedená reacherovka, která má tentokrát navíc i neuvěřitelný spád. Odehrává se uprostřed širých kukuřičných polí v zapadákově v Nebrasce, který ovládá rodina Duncanových. Rodina, jejíž součástí jsou pouze muži. Proč tomu tak je, to může odhalit Jack Reacher, který se v městečku ocitá opět jen tak náhodou. Velmi záhy se nachází sám v soukolí mezi několika zločineckými gangy různých národností a s pomocí svého důvtipu a téměř groteskních náhodných situací si postupně odstraňuje z cesty jednoho soupeře za druhým. Závěrečné zjištění bylo pro mě osobně překvapením. Nevím proč, ale čekala jsem jiný druh obchodu. Ovšem Lee Child byl v tomto mnohem důmyslnější.
Velmi příjemné překvapení a pro mě zatím nejlepší kniha s Jackem Reacherem. Odehrává se v zimě v Jižní Dakotě, kde se teplota nebojí klesnout třeba až pod mínus 30 stupňů. Jack se opět úplnou náhodou ocitá v malém městečku, kde shodou okolností rozehrál svoji partii i mexický drogový boss. Z Jacka se na chvíli stane osobní strážce, který se nakonec musí vydat sám na zdánlivě sebevražednou misi. Všudypřítomný mráz jen podtrhuje tíživou atmosféru. Změnou oproti předchozím knihám je fakt, že tentokrát se mu do života nepřiplete žádná okouzlující žena - snad jen s výjimkou jisté přítelkyně na telefonu. Konec je otevřený a Jackův osud nejasný...
Pro mě zatím ze všech předchozích asi nejlepší reacherovka. Děj se celou dobu odehrává v New Yorku a Jack se tentokrát sám postaví Al-Kajdě. Vlastně se do toho celého zamotal zase úplnou náhodou, jak je u něho zvykem. Je to sice přehnané, dost nerealistické, ale tak už to u příběhů s ním bývá a není to rozhodně na škodu. Z knihy se dozvíme pár poznatků ze sovětské invaze do Afghánistánu.
Opět velmi čtivé, ale přesto tentokrát příběh dost pokulhával a vlekl se. Vlastně se po celou dobu nic moc neodehrávalo. Děj je zasazen do dvou fiktivních městeček uprostřed širého Colorada a Reacher tentokrát jedná na vlastní pěst, i když celou dobu ani sám moc netuší, co se snaží zjistit a jestli se vůbec něco snaží zjistit.
Stejně jako u ostatních knih s Reacherem je i u této po pár stránkách jasné, proč že se jmenuje tak jak se jmenuje. Reacher se tentokrát dává dohromady se svoji bývalou jednotkou vojenských vyšetřovatelů a společně se snaží přijít na kloub tomu, proč si jeho přátelé vysloužili možnost proletět se volným pádem. Postupně odhalují spiknutí, které by mohlo vést k ohrožení vnitřní bezpečnosti Spojených států. Kniha se opět čte dobře, Reacher neubral ze své chladnokrevnosti a preciznosti a na závěr na čtenáře čeká zajímavá akční scéna s vrtulníkem.
Jacka Reachera čtu hezky postupně a Únos zatím patří k nejlepším knihám. Možná je u mě pro celkový dojem z knihy důležité prostředí a zde mi sedlo - New York a proti němu v kontrastu anglický venkov. Jack pátrá po unesených osobách svým typickým způsobem, to znamená neohroženě, nepřemožitelně a s pomocí ženského prvku. Potěšil mě i menší zvrat, který byl však očekáván a příběhu vysloveně sedl. Uvidíme, do jaké části světa Jacka kroky zavedou příště.
Počáteční akce velmi dobrá, doslova se hltá slovo za slovem. Ale pak kniha upadla do průměru. Děj se odehrává v nejmenovaném maloměstě kdesi v Indianě a Jack se dostává do sporu s jakousi ruskou mafií, což už je samo o sobě předzvěst, že to pro něho nebude procházka růžovým sadem. Závěr byl tradičně akční a protože Jack přežije všechno, jde v něm jen o to, kdo všechno patří k padouchům a kdo zemře jako poslední.
Michaela Klevisová píše velmi čtivě, což je výhoda, která u jejích knih dohání určitou průměrnost v ději. Tentokrát se vrhla na pole severské detektivky a to doslova, protože celý příběh se odehrává v téměř nejsevernějším bodě Evropy, kde polární lišky dávají dobrou noc. První třetina knihy je hodně rozvleklá, neboť se po celou dobu pouze seznamujeme s velkým množstvím postav, takže se časem jména začnou malinko plést. Ale s dalším detektivním dějem jsem spokojená (i když o žádném velkém vyšetřování nemůže být ani řeč) a ke konci do sebe všechno krásně zapadlo. Určitě ke spokojenosti velkou měrou přispělo právě prostředí, nejsem si úplně jistá, jestli by takto příběh fungoval i v českých podmínkách. Na další knihu si mileráda počkám a už teď se na ni těším.
Tentokrát jde o návrat do Reacherovy minulosti. Konkrétně do počátku 90. let, kdy padala železná opona a Reacher ještě sloužil jako vojenský policista. Narychlo je převelen z Panamy na malou americkou základnu a začíná rozkrývat zločiny, které možná vedou až na ta nejvyšší místa. Jako oddychovka to není špatná kniha, jede podle již známého scénáře - Reacher pracuje s ženou, s kterou se sblíží, jedná svým typicky klidným způsobem, likviduje každého, kdo se mu postaví do cesty... přes tohle všechno pro mě kniha vyznívala spíše průměrně. Zvláštností je snad jen to, že vedle popisu všemožných zbraní se v této knize autor zaměřil především na tanky.
Zajímavý děj odehrávající se v domě uzavřeném na skalnatém ostrohu nad mořem, kde široko daleko nikdo jiný není. To dodávalo atmosféře na sklíčenosti. Tentokrát se v knize na několika místech prolínaly dva děje - přítomný a minulý, v kterém Jack vzpomínal na jeden dávný nepodařený případ, díky němuž měl velkou motivaci zabít současného zločince. Kniha je proti předchozím jiná v tom, že je vyprávěna z pohledu Jacka, tedy jeho vlastními slovy. Co jiné není, je množství detailních informací o všemožných střelných zbraních, při nichž si jistě jejich příznivci přijdou na své.
Hodně čtivá kniha a velmi silný příběh zároveň. Líbilo se mi, že to autor píše jako by to vyprávěl přímo mně - tykání a užití slov, který v běžným životě užíváme jednoduše všichni, když se bavíme s přáteli. Takže žádnou spisovnou češtinu nečekejte a je to jen dobře. Samotný popis toho, jak se stal vojákem, a následný děj z Afghánistánu byl natolik silný, že hltáte každé slovo. Ale to, co se stalo po návratu, mě osobně velmi emočně zasáhlo a ukázalo se, že život je mnohokrát lepší a silnější než kdejaká fikce.
Na Reachera málo akční. Přišlo mi, že se to vesměs celé odehrává v kancelářích, kde se rozebírá další postup a kdo kde jak a proč. Závěrečná akce byla také celkem odfláknutá. Myslím, že se v ději nabízelo více twistů a celé to mohlo směřovat úplně jinam.
Za mě trochu zklamání. Téměř po celou dobu jsem moc nechápala, o co v ději jde. Líbilo se mi sice prostředí horkem spalovaneho rozlehlého Texasu, ale už méně postavy a zazivnost příběhu. Jack je Jack, ostatní mi ale byli jedno a nikomu jsem zvlášť nefandila. Neobmekcila me ani mala holčička.
Jacka Reachera čtu postupně a zdá se mi, že kvalitou mají knihy vzestupnou tendenci. Alespoň soudě dle toho, jak mě baví. Tentokrát se Jack spolu s FBI snaží vypátrat sériového vraha žen. Kniha má spád, protože je pachatel odhalován postupně a až do poslední chvíle není známo, kdo jím je, i když pozorný čtenář možná tuší mnohem dřív a odhadnout se dá i způsob provedení vražd. Závěr týkající se osobního života Jacka je také vcelku předvídatelný.