Áža707 Áža707 komentáře u knih

Polibek v New Yorku Polibek v New Yorku Catherine Rider

Letošní rok přišla vánoční nálada dřív a i když jsem obvykle nečetla romantické vánoční knihy, tak teď nějak přišla chuť.
Sice nemám ještě všechny vánoční dárky, nepeču cukroví, ale aspoň jsem zabrousila do tohoto milého příběhu.

Kniha se četla velmi dobře a příběh utíkal svižně. Vánoční atmosféra na vás při čtení přímo dýchne. Úplně úžasný je, když si k tomu uvaříte váš oblíbený vánoční čaj.
Obě dvě postavy jsem si velmi oblíbila.
Charlotte a Anthony jsou velmi sympatický a myslím, že všem je naprosto jasný, kam celý děj spěje. I přesto se s postavami budete smát a postupně poznávat jejich lásku, trápení a myšlenky.

I přesto, že je výsledek naprosto jasný, tak oceňuji jazykovou stránku a vyjádření autorky. V knize najdete plno narážek - například na můj oblíbený seriál Doctor Who. Všechny zmínky a dokonce i místa (části New Yorku) najdete na konci knihy v seznamu, kde je vše vysvětleno a myslím, že díky tomu si můžete lépe dokreslit celý příběh. Takže rozhodně doporučuji se na to mrknout v průběhu čtení.

Dalším plusem je myšlenka celé knihy, která dle anotace není úplně jasná. Hlavní hrdinové se rozhodnout plnit úkoly, aby zapomněli na své ex partnery. Tím pádem se dostaneme k úplně nestandardním situacím, mezi které můžeme zařadit společného psa po pár hodinách seznámení, hrozba zatčení policií a seznámení s Anthonyho rodinou na Štědrý den.

Ke knize mám pouze jednu výtku, ale díky vánoční atmosféře, skvěle čtivosti a originálnímu nápadu se na ni nebudu přímo soustředit. Rozhodně vám tento milý příběh mohu jen doporučit.

28.11.2020 4 z 5

Co jsme si nikdy neřekli Co jsme si nikdy neřekli Yasmin Rahman

Sama jsem se knihy trochu bála, hlavně z důvodu, že všichni říkali, jak je to silný příběh. Byla to pravda! Pokud se zrovna necítíte na silné dílo k zamyšlení že které vám občas půjde mráz po zádech, tak tento příběh odložte na později.

Děj má tři hlavní hrdinky, které se z různých důvodů rozhodnout ukončit svůj život a díky stránce MementoMori (v překladu: pamatuj na smrt) je osud spojí dohromady. S každou máme možnost se v průběhu seznámit a zjistit co se vlastně děje.

Opravdu hodně mě oslovilo, že to nejsou jen "obyčejné" puberťačky jejichž život skončil po rozchodu s nějakým blbcem. Každá z postav má svůj příběh a svou hloubku, můžeme se seznámit s Carou, která je na vozíku, Mehrín muslimkou - pro které je sebevražda naprosto nepřijatelná a nakonec s Olivií, kterou zneužívá přítel od její matky. Všechny problémy jsou zde představeny takovým způsobem, že máte pocit, jak kdyby si autorka vším prošla.

U této knihy doporučuji přečíst i poděkování, protože zde je výčet lidi, kteří autorce pomáhaly právě v tom, aby dílo bylo co nejvíc autentický.

Příběh je skvělý, v některých částech vtipný, ale je hodně k zamyšlení. Čte se dobře i přes to o jakých věcech pojednává. Hlavně obsahuje dokonalé myšlenky a myslím, že může některým lidem ukázat, že už je něco špatně, když mají například podobné smýšlení. Má skvělou gradaci a ten konec? Ten mě prostě dostal, já jsem to třeba nečekala. Trochu mi zde chybělo vyřešení problému se stránkou.

A co je naprostá dokonalost? GRAFICKÉ PROVEDENÍ celé knihy. To mě doopravdy dostalo! Bylo to úžasný a celý příběh to velmi dobré dokreslovalo.

Je to doopravdy napsané procítěně a za mě by se taková tématika měla dostat k více lidem a měla by jim ukázat, že sebevražda není nejlepší řešení. Na konci knihy jsou i adresy, kam se člověk může obrátit, když má nějaký problém.

01.10.2020 5 z 5

Úplně cizí lidé Úplně cizí lidé Liane Moriarty

Každý máme své problémy, potíže a i věci se kterými se někdy nedokážeme upřímně vypořádat a občas je prostě nejlepší únik od reality.
Úžasná obálka byla první věc, která mě u knihy oslovila a pak už to šlo jen dal v dobrém.

Příběh je zajímavý, napínavý a hodně vás zajímá, co bude na jeho konci. I když já jsem zrovna očekávala totální masakr. Dobře se čte a je psaná lehkým, svižným tempem a i když jsou v něm obsažena vážná témata různých generaci (stárnutí, sebevražda, ztráta někoho blízkého, podvody, hubnutí...), tak se u ní i pobavíte.

Úžasný je i to, že každé z hlavních postav můžete nahlédnout do hlavy a to 9 lidem, kteří jedou navštívit lázně a třem pracovníkům lázní včetně majitelky. Každý má svůj pohled na svět a nějaký názor na určitý "problém", jelikož ne všichni považuji za problém, to co ostatní.  Já si nejvíc oblíbila Frances a to i přes to, že její věk je úplně jiný než můj.
Úplně jsem nechápala, jak některé postavy mohly své výroky či myšlení myslet vážně, ale to potvrzuje, že jsme každý nějaký.

V plno věcech a myšlenkách jsem se našla a nejen v pohledu, že bych je sama zažívala, ale v mém vlastním okolí.

Konec byl dle mého naprosto skvěle Vymyšlený a dotažený a do poslední chvíle jste nevěděli, co vás tam čeká a jak už jsem psala, já jsem třeba očekávala něco extrémně negativního.

Není to tak silný thriller že kterého byste nemohli spát, ale rozhodně je to velmi dobré čtení a myslím, že každý v tom najde něco k zamyšlení.

Knihu doopravdy doporučuji.

29.09.2020 4 z 5

Začít znovu Začít znovu Mona Kasten

Příběh se dobře čte, je napsaný s lehkostí, ale přesto zde najdeme vážná témata moderní doby jako je sexuální obtěžování, zneužívání a znásilnění.

Postavy byly skvělé a občas mě jejich rozhovory a scény dokázali velmi pobavit.
Allie mě dostala pro svoji kuráž a Kaden s vyjadřováním typického bad boye a přesto se zranitelnou části sama sebe. Líbil se mi jejich "vývoj", či jak to jinak nazvat a to jak postupem času odhalovali všechny nejhorší životní tajemství. Jediné, co mi k nim nesedlo bylo, když v konverzaci používali muž/chlap apod. V ten moment jsem si nepředstavila vysokoškoláky, ale nějaký dospělý třicetiletý chlapy.

Většinou nemám postavu, že bych jí nenáviděla, ale matka Allie mě přiváděla k šílenství a obdivovala jsem hl. hrdinku, jak se jí přes telefon vzepřela.

Celkový konec knihy měl správný zvrat a napětí a následný krásný zakončení. Plusový body za ukázku následujícího dílu, protože to hodně navnadí. Už se těším na pokračování a doufám, že zde budou Kaden s Allie zase k vidění (teda spíš k přečtení).

02.09.2020 3 z 5

Tři temné koruny Tři temné koruny Kendare Blake

Chtěla bych pochválit autorčin styl psaní, který mě naprost uchvátil. Kniha má poměrně dost popisný začátek, jelikož se zde seznamujeme se všemi královnami a rodinami, které je vychovávají.

Celkový svět je postaven moc dobře a rozhodně vás zaujme. V průběhu celé knihy si můžete dávat dohromady celé území (velké plus kniha s mapou) a i střípky historie o nejsilnějších královnách.

Příběh si zamilujete, protože od půlky knihy vás zajímají intriky a co bude následovat po nějaké události. Jsou zde hlavní tři postavy rovnocenné dědičky trůnu, kdy každá je originální a má své vlastnosti a osobnost a díky popisu na začátku si je nemůžete splést. Každá z nich má určitý dar a je obklopená lidmi, který mají stejné vlohy. Mirabella elementárka ovládá živly, Katharina travička může pozřít nejprudší jedy a Arsinoe naturalistka zase umí vykouzlit nejrudější růži i krotit šelmy.
Kupodivu se neshodnu s většinou, ale Katharina mi nijak zvlášť nevadila. Přijde mi, že všechny její projevy jsou výsledkem toho, co jí nasadili do hlavy.
V knize můžeme sledovat jejich vývoj a proměnu na konci knihy.

Posledních 100 stránek bylo nejnapínavějších a napadne vás milion otázek, na které vám pochopitelně autora nedá odpověď a snad otevřenější konec byste nenašli. A vlastně vás napadá jen WOW, OMG, WTF a Sakra to nemůže myslet vážně!?

Doopravdy knihu všem moc doporučuji, myslím si, že jsem ji ještě plně nevstřebala :D

23.08.2020 5 z 5

P.S. Líbíš se mi P.S. Líbíš se mi Kasie West

Stejně jako dvě předchozí knihy od autorky, byla nápaditá a čtivá. Okamžitě vás vtáhla do děje, který velmi příjemně utíkal a výborně se četl. Ani nevím jak a byla jsem na konci knihy. ????

Je to příjemná romantická kniha ze života středoškoláků, kteří se potýkají se svými problémy ve škole, s přáteli i v rodině. Zde opět autorka zabrousila i do jiného tématu než jen obyčejná love story, čímž mě znovu ještě víc nadchla.

Opravdu velmi mě oslovila myšlenka dopisů, které si dva neznámí předávali při hodině chemie. Musím říct, že jsem asi naprosto nepřemýšlela nad tím, kdo by mohl být tajemný ctitel. Takže to pro mě bylo příjemné překvapení při dotčení k této části. K tomu skládání hudby a písně bylo další velmi příjemné plus.
Obě dvě postavy jsem si oblíbila a celkově jejich špičkování a hašteření. Nahlédnutí do soukromí každého z nich, byla další věc, která knihu obohatila.

Trochu mě zamrzelo, že není řečeno, jak dopadla soutěž o nejlepší tvorbu písně. Řekla bych, že by si to kniha zasloužila, protože k tomuto bodu celou dobu hlavní hrdinka směřovala.

⭐ 4,7/5

04.08.2020 3 z 5

Bez naděje Bez naděje Colleen Hoover

Příběh se dobře čte a i když na začátku čekáte jen povrchní zážitek, tak tohle má doopravdy hloubku a myšlenku. Je to další z vážnějších témat dnešního světa.
Od půlky knihy vás děj celkem vtáhne a vy nevíte, co čekat na jejím konci. Sice vás na začátku zaráží bláznivá zamilovanost hlavní hrdinky, ale myslím že nakonci máte Sky rádi a obdivujete ji. Za mě skvělá kniha s ohromným příběhem, kde nechybí trochu vtipu a jedna velká lovestory.

Vím, že plno lidí v díle nepoznávají autorku, ale je to jedno z prvních díl, co napsala a pro mě to bylo seznámení s autorkou. Hodlám si přečíst i pokračování a to Ztracená naděje, kde je příběh vyprávěn z pohledu Holdera.

12.07.2020 4 z 5

Můj brácha se jmenuje Jessica Můj brácha se jmenuje Jessica John Boyne

Moje první kniha s transgender tématikou a rozhodně si myslím, že by takových knih mělo být více. Příběh je jednoduchý a dobře se čte, ale myšlenky, zážitky a zkušenosti z něm mají sílu a váhu. Je vidět, že i autor sám se potkal s nepříznivými reakcemi během svého života. Velmi oceňuji jeho práci a snahu o pochopení lidí, kteří jsou transgender.
Tato kniha mě velice oslovila a rozhodně si myslím, že toto téma by se mělo stát známějším a mělo by být dostupnější i v knižním světě.
Je zajímavé, že plno lidí knihu nehodnotí zrovna kladně, jelikož jim vadí styl psaní a že je příběh vyprávění mladším sourozencem Samem, který podle nich nereaguje adekvátně k situaci.
Mě to naopak zaujalo. Není to pohled člověka, co si tím sám prochází (i když věřím, že i z tohohle úhlu to může být zajímavé a zase více zaměřené na myšlenky daného jedince), ale pohled někoho blízkého, kterému nikdo nepomůže, jak se s tím vyrovnat a celé to pochopit. Proto jsou jeho reakce nepřiměřené. Hlavním důvodem jsou rodiče, protože tohle téma je "špatné" a o tomhle se nemluví. Tím, že oni zaujmou toto postavení, jak pak má mít jasno puberťák, kterému je 13?
Někdo psal, že ve stejném věku by se takhle nezachoval, ale to je důvodem, jakým byl veden a výchovan. Hlavní hrdina však není veden k tomu, že mohou být takové lidé a že to není nic špatného.

Knihu bych rozhodně doporučila všem!

11.07.2020 5 z 5

Selekce Selekce Kiera Cass

Před několika lety jsem se bavila o této knize s několika lidma a měla jsem to na seznamu svých knih, co chci jednou přečíst. Z nějakého nevysvětlitelného důvodu jsem to neustále odkládala a pomalu i zapomněla, dokud na mě nevyskočila reklama na jinou knihu od autorky.
Čekala jsem tuctový dívčí román, ale očekávání bylo naprosto chybné. Kniha mě naprosto dostala a vtáhla do děje, že jsem nepřestala číst dokud jsem se nedostala na konec. Takže jdeme na druhou část a jsem jediná koho štve Aspen?

15.06.2020 4 z 5

Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Další skvělé příběhy o Geraltovi. Už se těším na další knihu. Kniha se dobře čte a vtáhne vás do děje.

01.03.2020 4 z 5

Hodná holka Hodná holka Mary Kubica

Začala jsem dneska ráno číst tuhle knihu a už jsem se neodtrhla. Než jsem se začetla, chvilku mi trvalo se orientovat, kdo je kdo, ale to bylo jen chvilku. A pak už to jelo! Hltala jsem příběh a skládala dohromady celou skládačku. Některé věci mě napadli, u některých jsem očekávala jiné vyústění. Za mě doopravdy bomba kniha, která je čtivá a napínavá.

17.04.2019 4 z 5

Anglické listí aneb Coolturní šok Anglické listí aneb Coolturní šok Alena Damijo

Čtivé a vtipné :) člověk pozná Anglii z jiného pohledu, než když tam je týden na organizovaném výletě. Opravdu jsem se od srdce zasmála!! Když zrovna sedíte ve vlaku do autorčina rodiště a celý kupé na vás kouká jak na blázna, to nemá chybu :)

16.04.2019 5 z 5

Polibek v Paříži Polibek v Paříži Catherine Rider

Po této knize jsem sáhla úplně náhodou, protože jsem chtěla číst nějakou e-knihu, a nakonec jsem ji měla přečtenou za dva dny. Tato série je pokaždé o někom jiném, takže vlastně ani nevadilo, že jsem se k druhému dílu dostala až po čtyřech letech.

Kniha je krátká a děj dobře ubíhá. Hlavní hrdinkou je Serena, která vyrazí za „romantickou a ideální“ Paříží, aby zrekapitulovala líbánky svých rodičů. Původně byl výlet plánován i pro její sestru a maminku, ale shodou okolností zůstane v Paříži sama. Jean-Luc se stane nedobrovolně jejím průvodcem a na jednu noc i pronajímatelem, a tito dva rozdílní lidé se snaží najít společnou cestu městem lásky.

Serena je občas hodně otravná, jelikož viděla jen svůj itinerář a naplánovanou každou sekundu života. Jean-Luc jí zase chtěl ukázat „jeho Paříž“, a díky tomu docházelo k mnoha nedorozuměním. Strašně moc se mi líbil rozhovor Sereny s maminkou a její uvědomění, že ne vše může být tak dokonalé, jak se zdá. Jean-Luc také měl své mouchy a ještě nesl břemeno z předchozího vztahu. Když omylem v jednom baru narazil na svou bývalou přítelkyni, tak je z toho řádná mela. Co se týče postav, tak mě strašně děsil Ethan a jeho extrémní plánování (oproti němu Serena byla naprostý amatér).

I přesto, že je kniha krátká a naprosto očekávaná, obsahovala pár pěkných momentů.

„Pořád utíkáš… Vždycky jsem si myslela, že to děláš proto, abys zjistil, jestli s tebou lidi poběží, ale už si tím nejsem tak jistá. Spíš mi připadá, že ve skutečnosti utíkáš rád!“
„Ne že by byl špatný kluk. Popravdě je vážně skvělý. Ale on… on mě neviděl.“

Co se mi vážně líbilo, že se jedná o clear romantiku a i když je to příběh o tom, jak dva lidé sobě navzájem propadnou za krátký čas, tak já jsem to vnímala jako jejich začátek. Pokud hledáte příjemnou, vánoční clear romantiku, tak tohle mohu jen a jen doporučit.

01.01.2025 4 z 5

Poslední hvězda Poslední hvězda Radek Sterakdary Starý (p)

Byla jsem ráda, že jsem nejprve dala rereading 1. dílu, jinak bych byla doopravdy ztracená.

Stejně jako u prvního dílu jsem zvolila formu audioknihy, a když jsem doplňovala poznámky, tak jsem byla ráda, protože ostatní účastníci ve štafetě psali, že se nemohli začíst a že je příběh tolik nepohltil. Audioknihu velmi příjemně namluvila Jitka Ježková.

Pravděpodobně díky audioknize jsem nenašla moment, kdy bych se nudila. I přesto, že jsem s druhým dílem navazovala na předchozí, tak mi zde plno věcí nedávalo smysl. Vlastně jako kdyby je čtenář měl vědět, ale nikde nebyly řečeny. To mě bohužel mátlo a občas bych potřebovala větší vysvětlení (například dcera Fruny nebo Sknar na jiném světě).

Celkový příběh byl zajímavý a opět naprosto neočekávaný a plný zvratů, pro které se tajil dech. Postavy jsou zde staré známé, ale i pár nových.I tento autor si trochu libuje v tom, že když si někoho oblíbíte, tak ho nečeká nic jednoduchého. Byla jsem ráda za postavu Harariho, miluji ho a je naprosto skvělý. Jeho poznámky jsou top. Dále jsem si užila i špičkování a rozhovory mezi Arilou a Laraemem. Celkově musím přiznat, že se mi líbil rozdíl mezi dvěma národy a snaha se s tím vypořádat a najít možnost společného soužití.

Musím přiznat, že oproti jedničce mě Arila občas štvala, jak se snaží vše vyřešit a zvládnout sama. Také jak z ní autor dělá někoho, nad níž není. No a co se týče konce, tak ten mě dostal, protože jsem začala smutnit a pak přišel šok, a to nejen jeden. Takže jsem opravdu zvědavá, kam vlastně celý příběh bude směřovat. Na rozdíl od ostatních čtenářek se na další díl chystám, ale opět nejspíš formou audioknihy.

Nesmím zapomenout na skvělé ilustrace, které naleznete v knize, a také na slovníček, který je na konci knihy. Bohužel, o to se člověk ochudí, pokud jen poslouchá audio. Pokud vás baví fantasy, které má skvělý svět a nenajdete tam více než jeden zadrhel, tak je Arila ta pravá pro vás. Rozhodně říkám, že se nejedná o nic jednoduchého a chce to trochu více soustředění se na svět.

24.11.2024 4 z 5

Do morku kostí Do morku kostí Camille DeAngelis

Tohle byla kniha, kterou jsem musela řádně zpracovat, a po dlouhé době opět nevím, jak ji hodnotit.

Když se zamyslím nad samotným tématem či motivem knihy, tak musím říct jedno velké fuj! Kdybych hodnotila jen toto, tak se nepřehoupnu přes jednu hvězdičku, ale to by nebylo hodnocení dané knihy, ale jen myšlenky, se kterou se nemohu ztotožnit.

Příběh je zařazen jako young adult, a tím pádem je jednodušší, nejsou zde nechutné krvavé popisy jedení, a má své chyby či nelogičnosti. Upřímně si přiznejme, že to má více knih tohoto žánru, a přesto jsou hodnoceny vysoko. Přesto se knize naprosto nedá upřít čtivost, nikdy jsem se nenudila a do čtení jsem se nemusela nutit, čili odpouštím drobné nedostatky.

V mnoha hodnoceních naleznete, že by lidé snesli více popisu jedení, ale na rovinu musím přiznat, že mně stačilo, co zde bylo, mám fakt dobrou a bujnou fantazii.

Maren je hodně naivní, a to, co zná nejlépe, je útěk.Když se na ni vykašle její jediná jistota – matka, vydává se na pouť za nalezením svého otce. Když potká Sullyho, který je stejný jako ona, nemá žádné hranice, zábrany a bez problémů mu uvěří. Až pouť přes celou Ameriku ji změní. Sully je její první setkání s realitou, že není sama. Následně potká Leeho, který jí nemaže med kolem pusy a je k ní naprosto přímý a upřímný. Maren je nucena se na některé situace ze svého života dívat jinak.

Travis (ošetřovatel otce) je „normální“ člověk, který je posedlý něčím zvláštním a neobvyklým a snaží se tomu všemu porozumět z opačné perspektivy. Dá Maren zajímavý náhled života, co by se stalo, kdyby jednou neutekla, a myslím, že to je ta hlavní myšlenka na konci, kterou nám autorka chtěla sdělit, že prostě Maren zkusila zůstat.

Každý, koho Maren potkala při své pouti, ji nějak obohatil a pomohl, aby Maren vyzrála (dospěla by bylo moc troufalé slovo). Posun hrdinky v této knize byl opravdu ohromný a nečekaný.

Strašně se mi líbil jeden komentář na databázi knih, kdy slečna psala, že jí spíš kniha přišla o hledání sama sebe a já s tím souhlasím a nejen o hledání, ale přijetí a sebelásce.

Ten konec mě odrovnal doopravdy. Po dočtení jsem seděla na gauči a říkala si: Co se to tam sakra právě teď stalo?!

Romantická linka nebyla nijak extra výrazná, spíš jsem je brala jako kamarády, které spojovalo společné tajemství a jen se vše prohloubilo tím, co společně zažily.

Některé zvraty byly doopravdy nečekané (Sully).

30.10.2024 4 z 5

Trůn padlých Trůn padlých Kerri Maniscalco

Ani nevím, kde začít. Tohle splnilo veškerá moje očekávání a dostala jsem možná i trochu více! Miluju to! S každou stránkou jsem se víc propadala a zamilovávala. Příběh je krásně temný a skrývá nejedno tajemství, které postupně odhalujete v průběhu celého čtení. Zvraty byly opravdu nečekané (asi kromě toho jednoho, ale to autorce odpustím ). Za mě ideální spooky & spicy čtení.

Trůn padlých je z nové knižní série Princové hříchu a volně navazuje na předchozí sérii Království prohnilých. Ovšem není nutné mít přečtenou předchozí trilogii, aby došlo k pochopení příběhu. Knižní série se odehrávají ve stejném světě a některé postavy se prolínají skrz oba příběhy. Trůn padlých se dějově odehrává po sérii Království prohnilých a v této knize sledujeme jiného hříšného prince.Přiznávám, že zpočátku na mě působilo velmi zvláštně oslovení a mravy, které se spíše hodily do jiného století, a k tomu slovník, který byl použit. V momentě, kdy se děj přesunul do nadpřirozeného světa, tak na mě slovník postav už nepůsobil tolik nepatřičně.

Celkově děj plynul velmi dobře a nepřišla část, kdy bych se nudila. Autorka nám servírovala jednu nečekanou bombu za druhou, zápletka byla opravdu výborná a já jen se zatajeným dechem čekala, co přijde dál. Když už si myslíte, že jste něco odhalili, tak vás autorka zase zmate a zavede jinam. Najdete zde části, u kterých se zasmějete, bude vás mrazit a dokonce i krásné myšlenky, o kterých budete ještě chvíli přemýšlet.

Invido je nucen se zapojit do temné hry. Když nevyhraje, tak hrozí, že přijde o vše. Osud (nebo spíš Pán hry) mu přivede do cesty neobyčejnou umělkyní Camillu a společně se snaží vybojovat cestu k vítězství. Oblíbila jsem si Camillu i Invida, tvoří skvělý pár a krásně se doplňují.Navzájem zkoušejí své hranice a pokouší se odhalit Invidův hřích. Jejich vzájemná hra a chemie mě velmi bavily a hodně mi k sobě sedli.

Rozhodně můžu doporučit všem fanouškům fantasy, kteří chtějí zkoumat smrtelné hříchy a k tomu i další nadpřirozené postavy – sukuby, víly a čarodějnice. Upozorňuji rovnou, že někdy to bude až pekelně hříšné, ale nějak zvlášť mi to nevadilo a příběh to nerušilo. Ještě mohu říct, že zde není velký cliffhanger, který by vám nedal spát, takže vás nezabije, že další díl této série zatím nevyšel ani v zahraničí.

23.10.2024 5 z 5

Zdar jak sviňa 2 Zdar jak sviňa 2 Honza Žanek Hlaváček (p)

Hned jak to šlo, tak jsem se pustila do druhého dílu a musím říct, že mě nezklamal jako první.

Koncept knihy funguje úplně stejně jako v prvním díle, takže vám ho tu složitě nemusím představovat. Akorát jako velké plus hodnotím, že zde byl přidán překlad i vtípků, které jsou u každého pojmu či sousloví použity, a tak si knihu může každý nebrňák užít na 100 %.

Čtení stejně jako u předchozího dílu ubíhalo rychle a já jsem se doopravdy hodně pobavila a smála. Největší výtlem jsem chytla u „švigrmutry“ a nemohla jsem se přestat smát. Význam mi byl jasný i bez nápovědy, ale já jsem smích prostě nemohla zastavit.

Grafika je perfektně zpracovaná a obrázky mě občas bavily ještě více než samotný text. Děkuji autorovi za pár poznámek, které mi napsal, a já jsem pak zkoumala obálky obou dílů ještě víc.

Pokud chcete nějakou odpočinkovou knihu, u které se velmi pobavíte a přitom i dozvíte něco nového, tak vám tuhle mohu jen a jen doporučit.

Za zaslání této skvělé knihy děkuji @nakladatelstvijota! :)

09.10.2024 5 z 5

Palác lží Palác lží Erin Watt

Konečně jsem se dostala ke čtení třetího dílu Royalů a musím říct, že jsem nemohla popadnout dech. Naskočila jsem doprostřed dramatu a když už jsem si myslela, že by to mohlo být lepší, tak se to ještě víc zamotalo. Byla to doopravdy jízda, první dva dny jsem si vydržela dávkovat pár stran, ale pak jsem to prostě musela dočíst (samozřejmě, že jsem nekončila ve 2 ráno).

K Reedovi a Eastonovi se už asi nemusím vyjadřovat, miluju jejich chování, jejich energii, pošťuchování s Ellou a zároveň i ochraňování. Humor byl perfektní už v předchozích dvou dílech a i teď jsem si to ohromně užívala. Ty situace, hlášky a sarkasmus jsou prostě top.

Cousins si vysílačkou zavolá o pomoc. „Potřebuju tu posily a hned. Mám tu pět rozzuřených Royalů.“

Když už jsem u těch postav, tak musím zmínit, že mě strašně štval Steve a několikrát jsem opakovala, že je totálně na přes držku. No a další postava, která by si zasloužila pár facek, byla Jordan. Když už jsem si myslela, že bych si ji mohla oblíbit, tak se zase projevila. Mrzela mě laxnost a celkově přístup Calluma. Čekala jsem, že se trochu víc postaví za Ellu a její přání ohledně bydlení a tak. Ještě musím dodat, že mě velmi překvapilo, čí bylo dítě Brooke. Naopak postava, která mě doopravdy mile překvapila, byla Dina. Zpočátku byla taky na ránu a nenáviděla jsem ji čím dál tím víc, ale ten konec? Super!

Příběh se stejně jako předchozí dva četl výborně a děj rychle utíkal. Přinesl zajímavé zvraty a překvapení. Rozhodně mohu říct, že je to velmi povedené ukončení příběhu o Reedovi a Elle. Tento díl oproti ostatním končí příjemně a nečeká na vás velký šok. Musím se přiznat, že jsem finální zápletku neodhalila a byla jsem doopravdy příjemně překvapena.Úplně minimální náznak pokračování tady je a já se na něj rozhodně časem chystám, jelikož jsem si Eastona zamilovala už v těchto třech dílech.

Celkově hodnotím sérii velmi vysoko a pozitivně. Užila jsem si zatím každou minutu, kterou jsem dostala.

21.09.2024 5 z 5

Nabíječ Nabíječ Alice Clayton

Téhle knize jsem se dlouho vyhýbala. Když mě kamarádka přesvědčovala, že je kniha vtipná, rozhodla jsem se, že to teda zkusím.

Poslechnuto jako audiokniha, kterou namluvila Sára Saudková. Všeobecně mám raději mužské interprety, ale většinou si zvyknu na ženské hlasy po nějaké době poslechu. Na tento hlas jsem si absolutně nemohla zvyknout, vůbec se mi dobře neposlouchal a hlavně paní nedokázala odlišit jednotlivé postavy, takže jsem občas měla pěkný nepořádek v tom, kdo mluví.

Knize jako takové musím vytknout opakované "óčko", které bylo skoro na každé strašně a přišlo mi to vážně otravné. I to jak o něm hlavní hrdinka mluvila a přemýšlela. Prosím, už nikdy!

Z příběhu mě spíš bavila první polovina, kdy se Caroline nastěhuje a její soused je Nabíječ a ona řeší situaci po svém. Samozřejmě jejich vzájemné setkání bylo zábavné a nevyhnutelné. Doopravdy jsem se bavila a užívala jsem si vtipy, které nám autorka přinesla. Přibližně v polovině mi přišlo, že příběh ztratil původní kouzlo a překlenulo se to v romantický příběh bez špetky předcházejícího humoru.

Velké vyvrcholení příběhu se nekonalo, asi jsem čekala něco víc, reakce Caroline na vzniklou situaci byla spíš dětinská, než jak by se měla zachovat dospělá žena. Aspoň, že v tu chvíli Samon zachoval chladnou hlavu. Následující scéna na mě nepůsobila sexy ani příjemně, spíš jsem celou dobu přemýšlela, že je to nechutný.

U knihy jsem se doopravdy pobavila, ale myslím, že tam humoru mohlo být více. Celkově hodnotím jako průměr, momentálně nedokážu říct, zda chci v sérii pokračovat.

3 /5

03.09.2024 3 z 5

Jeden rok Jeden rok Eleanor Corvin (p)

Hlavní hrdinkou je Ema, která není obyčejná dívka, ale je to smrtka. Pokud znáte smrtky od Neala Shustermana, tak na ně rychle zapomeňte, protože tady si autorka připravila něco naprosto jiného a vlastně souvislost je jen to "povolání". Ema je výborná hrdinka a její druhé jméno je sarkasmus a myslím, že jí i její hlášky si velmi rychle oblíbite. Někdy vás přiměje se smát nahlas. Ema není jediná smrtka, kterou v knize potkáte, ale v Ruinách jich naleznete doopravdy hodně. Eminy kamarádky Annu a Tessu, které se s Emou nádherně doplňují, Eminina poradce Erika a pak i Luciena s Eskarem. Každá z postav má skvělý charakter a já si je oblíbila, hlavně to špičkování mezi nimi a no pochopitelně nemohu zapomenout to jiskření mezo Emou a Eskarem.

V průběhu knihy se dozvídámé o smrtkách a celkově o fungování jejich světa a taky o duších, které nejsou ochotné opustit náš svět. Některé smrtky mohou mít i speciální schopnosti, stejně jako naše hrdinka, které se postupně ta její začne více rozvíjet. Některé věci zde byly vysvělteny dobře, u některých bych ocenila více informací, ale jelikož se jedná o první díl série, tak je možné, že některé mé otázky budou zodpovězeny až v následujících dílech.

Děj jako takový mě bavil od počátku. Velmi zajimávé byly části, kdy Ema vzpomínala na svou minulost, která je rettelingem naší známé Červené Karkulky, ale naprosto to otáčí babička náboženská fanatička. Náznaky z historie jsem si celkově užívala a bavily mě. Bohužel musím přiznat, že hlavní gradace pro mě přišla moc brzy a pak už se v knize v podstatě nic nestalo a to mě poměrně mrzelo, protože celý příběh měl dobře našlápnuto. Taky bych ocenila trochu více náznaků do budoucna a nějaké lákadlo na další díl. Nevědět, že kniha je počátek série, tak bych to považovala za poměrně zdařilý stand alone.

I přesto knihu mohu doporučit fanouškům YA fantasy s romantikou a na další díly se těším.

31.01.2024 4 z 5