babicka_amalka babicka_amalka komentáře u knih

Procházky Prahou Procházky Prahou Václav Vilém Štech

v době vydání knihy pan profesor ještě žil a kromě knihy nám zprostředkovával všechny své vzpomínky a znalosti osobně - tak alespoň vzpomínka na ty krásné časy a jeho osobu;

Pražské figurky Pražské figurky Václav Cibula

potěšení ze čtení umocňují půvabné Cibulovy ilustrace;

22.02.2017 5 z 5

Podivuhodné příběhy ze staré Prahy Podivuhodné příběhy ze staré Prahy * antologie

příjemná připomínka starých časů

Procházka Prahou historickou Procházka Prahou historickou Jaromír Soukup

něco se změnilo, něco zůstalo - zajímavé pro porovnání se současným stavem (o co vše jsme v Praze mj. přišli)

20.02.2017 5 z 5

Vzpomínky obchodníka s obrazy Vzpomínky obchodníka s obrazy Ambroise Vollard

sehnala jsem ji v antikvariátě a četla jako čerstvá gymnasistka už někdy kolem r. 1970; a bylo to pro mě zjevení - nádherná kniha o nádherných věcech, Paříži, bohémském životě;

Cesty s tetičkou Cesty s tetičkou Graham Greene

půvabná knížka a příjemná změna oproti jeho jiným se "špionážní" a politickou tématikou

Dva kroky od vrcholu Dva kroky od vrcholu Miroslav Šmíd

obdivuji všechny, kteří to dokážou!

19.02.2017 5 z 5

Co je co? - Příručka pro každý den (2) Co je co? - Příručka pro každý den (2) Roman Reisenauer

naprosto nepostradatelný pomocník - nejen ke křížovkám ;-)
v době svého vydání nebylo o internetu ani vidu, ani slechu - a tohle byl skvělý zdroj informací; užitečnosti přispívalo i skvělé členění, takže se v příručce snadno a rychle hledalo;

19.02.2017 5 z 5

Staré Město pražské : architektonický a urbanistický vývoj Staré Město pražské : architektonický a urbanistický vývoj Dobroslav Líbal

naprosto excelentní kniha - obsahem i rozsahem; není divu - jejími autory jsou vynikající odborníci;
Doc. JUDr. PhDr. Dobroslav Líbal, DrSc. v podstatě zavedl v SÚRPMO zpracovávání stavebně historických průzkumů (nejen) památkově chráněných objektů, ale i mnoha zdánlivě obyčejných staveb, Ing. Muk mu v práci zdatně sekundoval; výsledkem práce jejich i dalších kolegů byl rozsáhlý a jedinečný archiv průzkumů - dnes bohužel rozprášený po různých institucích;

Velká kniha světců Velká kniha světců Slavomír Pejčoch Ravik

něco takového tu dlouho chybělo, zejména v době, kdy nebyl internet;
sama jsem to pro své "mezery ve vzdělání" kdysi velmi postrádala při studiu umění a architektury....

S písní kolem světa S písní kolem světa Maria Augusta Trapp

četla jsem několikrát; nejen, že je kniha čtivá, ale především příběh je velmi silný a způsob, jakým se potýká celá rodina s osudem, obdivuhodný;

Tři mentolová lízátka Tři mentolová lízátka Robert Sabatier

knihu jsem nedávno četla znovu při probírání knihovny - a opět jsem si čtení velmi užívala; laskavé čtení;

Italské prázdniny Italské prázdniny Jan Werich

moc ráda jsem tuhle útlou knížku četla, několikrát....

Náměsíčný průvodce Prahou Náměsíčný průvodce Prahou Přemysl Rut

příjemné a pohodové čtení; Rutovy texty mám ráda a ani tento nebyl zklamáním;

18.02.2017 5 z 5

Anna proletářka Anna proletářka Ivan Olbracht (p)

povinná četba - tak jsme přečetli jako mnoho dalších....

18.02.2017 2 z 5

Muž století Muž století James Thayer

vynikající kniha

Chcete vidět zlatou Prahu? Chcete vidět zlatou Prahu? Bohumil Hrabal

i já jsem většinu povídek už četla; přesto mi to souborné vydání po letech udělalo radost;

Chci to hned Chci to hned Kingsley Amis

mám Amisovy knihy ráda, takže jsem přečetla i tohle; i když to nedosahuje nejvyšších kvalit, jako doplnění k těm povedenějším není přečtení ani téhle knížky ztrátou času;

18.02.2017 4 z 5

Pařížská neviňátka Pařížská neviňátka Gilbert Cesbron

rozhodně stojí za přečtení

Sladko je žít Sladko je žít Otakar Štorch-Marien

úžasná kniha, která dává nahlédnout nejen do autorova života, ale přibližuje i dobu plnou kvasu a tehdejšího kulturního a společenského života;
neméně dobré jsou i oba následující díly;