bábuška bábuška komentáře u knih

Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Kniha která potěší a baví již několik generací.

19.02.2017 5 z 5

Náhradník Náhradník Princ Harry (p)

Kniha nejen vzpomínková, ale rovněž velice smutná. Zpověď dvanáctiletého chlapce který přišel o milovanou maminku a následně je podroben drilu panovnických pravidel, kdy srdečné objetí je zakázané, všechna jednání jsou přísně načasována a oddechovým časem jsou pouze pobyty v internátních školách. Posttraumatická porucha automaticky následuje, nedokáže se smířit s nalinkovaným životem uprostřed chladného chování svého okolí. Upřímně napsaná kniha o "zlaté kleci" v které by se málokdo z čtenářů chtěl ocitnout

20.05.2023 5 z 5

Kód růže Kód růže Kate Quinn

Náročná kniha co do počtu stran, ale autorka opět zaujala svým příběhem. Tři náhodně se setkající dívky z nichž se stanou přítelkyně, společná práce na přísně utajovaném pracovišti při šifrování tajných informací, svou houževnatostí se stanou vynikajícími na kryptografickém pracovišti, z nichž jedna pro závist a obavu z vlastní zrady dosáhne toho, že je umístěna do psychiatrického ústavu. Ovšem další dvě dívky jí po válce pomohou zachránit a udavače po zásluze potrestat. Velice kvalitní četba.

05.10.2022 5 z 5

Černá a purpurová Černá a purpurová Wojciech Dutka

Přečetla jsem dost knih s touto tématikou, ale v této popis všech krutostí které se děly v tomto příběhu, překonaly snad vše. Citace pár slov z knihy: "Všechna slova, která kdokoliv vyřkl, ztratila svůj smysl a rozpadla se na písmena bez významu. Lidský jazyk byl zbytečný a hlas starých biblických knih, v něž kdysi věřil, se proměnil v syčení starozákonního hada plazícího se v prachu země". Osvětim je přirovnávaná k pekelné propasti končící v nicotě a já se skláním před všemi kteří tímto peklem prošli. Je to kniha všech možných hrůz které dokázal vymyslet někdo, kdo se nemůže ani nazývat člověkem.

28.11.2021 5 z 5

Cesty osudu Cesty osudu Sophie Oliver

Začátek dvacátého století. Na jedné straně zbohatlické rodiny, na straně druhé ti, kteří jsou určeni k tomu, aby sloužili a práva nemají naprosto žádná. To je osud, osiřelé Anny, která po krutém znásilnění nemá žádné zastání, naopak vše se zdá že bude zameteno pod koberec. Moc peněz dokáže narychlo Annu provdat za mladíka, kterému je slíbený rychlý postup v zaměstnání. Tím končí první díl slibované ságy osudů obyvatel alpského romantického městečka.

26.10.2021 4 z 5

V tieni V tieni Dominik Dán

V tomto příběhu se vracíme o pár roků zpět, do roku 1991, kdy se v Našem Městě objeví "Ponožkový vrah". Má za sebou aktivity jak v Německu, tak v Holandsku, nyní se vrací domů na Slovensko. A tím začíná pro naši známou skupinu "vraždárov" mravenčí práce při odhalování seriového vraha, který jako by si s pronásledovateli pohrával. Útočí na ženy staré i mladé, nakonec vyšetřovatelé narazí na brutální ubití starší ženy, kdy stopy vedou ke dvěma přátelům z vyšetřovací skupiny. Případ je vyřešen, ovšem náš seriový vrah Ondřej po delší odmlce se chystá k další akci. Musíme doufat, že v další autorově knize bude případ vyřešen.

30.03.2021 5 z 5

Dům na prahu noci Dům na prahu noci Catherine Banner

Mezi Liparskými ostrovy se ztrácí jeden malinký, kde je pouze malý kostel, jednotřídní škola, pár domů ze sopečných kamenů, kde žijí rodiny rybářů a Dům na prahu noci, jednoduchý místní bar. Žádné vzrušení, jeden den jako druhý a tak se v baru přetřásají "místní drby" ale hlavně se osazenstvo zaobírá místními ostrovními fámami a bájemi o zázracích " Svaté Agáty". Příběh nás provází rodinou majitelů baru, jejich dětí od prvních roků až do dospělosti, jak ubíhají roky, mění se i okolní svět, až na některé vyjímky se ani mnoho nemění život na ostrově. Poté je klid narušen válkou částečně i nějakou ztrátou, časem někteří mladí odejdou na pevninu za prací, ale mnoho se nemění. Kniha rozhodně není nudná, naopak je napsána čtivě, já ji tedy mohu jenom pochválit.

20.02.2021 5 z 5

Růže bílá, černý les Růže bílá, černý les Eoin Dempsey

Krásně napsaná kniha, zmíněné skutečné události. Děj čtenáře zcela pohltí.

26.01.2020 5 z 5

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Příliš kruté zacházení při odsunu německých obyvatel z Brna a okolí, poté zatajování o skutečných obětech. Na druhé straně azyl pro několik naprosto vyčerpaných žen v prosté chalupě stařenky Zipfelové, následný návrat do rozbitého Brna, šikana dětí ve škole, naprostá ztráta naděje na normální život. To vše vypovídá autorka tak citlivým a věrohodným jazykem, jako bychom byli součástí všeho toho dění. Vzpomněla pár řádky i svého otce, výtvarníka Kamila Lhotáka. Krásná a nezapomenutelná kniha. P.S. Omluva. Mezi autorkou a mnou uvedeným výtvarníkem K. Lhotákem se nejedná o příbuzenský vztah.

25.08.2019 5 z 5

Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

Z 'bílých' slečinek čiší naivita a hloupá nadřazenost, z jejich černých služek vyzařuje zkušenost a moudrost jejich rasy. Je veliká odvaha bílé dívky Skeeter veřejně upozornit tyto poměry na Jihu Států, kde vždy vládla nadřazenost 'bílých' kteří se nemohou se stávající situací smířit. Velice pěkně napsaná kniha, čtivý příběh.

05.02.2019 4 z 5

Zlomení andělé Zlomení andělé Gemma Liviero

Příběh začíná rokem 1942, mladinká Elsi žije v židovském ghettu v Polsku, ještě nedostudovaný medik Willem provozuje praxi tamtéž a to je jejich první setkání. Všechny hrůzy tohoto prosředí, kde lidé denně mizí a přicházejí další, špína, hlad a zima. Vysoce postavený nacistický důstojník nutí svého syna Willema ke kariérnímu postupu, přestože ten se brání, je odvelen do tábora Auschwitzu, kde se provádí pokusy na Židovkách Cikánkách a dalších vězněných ženách. Willem odmítá tuto práci vykonávat a otec mu zajistí práci vedoucího tábora pro poněmčování dětí. Jsou tam sváženy prakticky "ukradené" děti z různých zemí a nyní se setkáváme s desetiletou Rumunkou Matyldou. Tak se začínají osudy těch tří proplétat, Elsi je určena pro trasport, zlatovlasá Matylda, násilně odvezena od matky a bratrů a Willem, zoufalý ze svého postavení. Je to kniha o krutostech té doby, otřesná i smutná, zanechává v nás hluboký zážitek.

26.11.2018 5 z 5

Dívky beze jména Dívky beze jména Martha Hall Kelly

Nečekala jsem, že na mě tato kniha tolik zapůsobí. Mladinké Polky na kterých byly prováděny pokusy jsou popisovány tak podrobně, že se s tím lze těžko srovnat. Předlohou tohoto skutečného příběhu jsou dvě sestry z Lublinu se svou matkou. Další autentickou osobou je německá lékařka Herta Oberhauserová, která se na mrzačení dívek osobně zúčastňovala a posléze stanula před Norimberským soudem. Třetí protagonistkou je americká dívka Caroline, která se věnuje se svou matkou charitativní činnosti a deset let po válce zařídí pro mladé Polky v USA nápravu zdravotního postižení z Ravensburgu. Neztrácejme paměť jako souzení lékaři a další, se kterými se v této knize potkáváme. Je to příběh, který vám zůstane dlouho a dlouho v srdci i mysli.

17.11.2018 5 z 5

Ztracená manželka Ztracená manželka Alyson Richman

Nečekala jsem, že mě tento příběh tolik uchvátí. Z řádků o utrpení vězňů v Terezíně je cítit jejich touha po tom, aby to celé už skončilo, nemají sílu přežívat všechny ty hrůzy. Jen ti nejsilnější se dokáží alespoň trošičku vzepřít, ale ne vždy přežijí všichni. Příběh veliké lásky Lenky a Josefa, která trvala dlouhá léta, než ji osud dopřál se po šedesáti letech setkat, by patřila zařadit mezi nezapomenutelné milostné literární historické dvojice. Krásná kniha.

27.07.2017 5 z 5

Panský dům a jeho dcery Panský dům a jeho dcery Anne Jacobs

Druhý díl této ságy byl rozhodně zajímavější, válka zamíchala osudy všech postav, t.j. obyvatel celého domu. Bída a hlad se dostala i do tohoto domu, postihla i provoz továrny, bavlna i vlna musela být nahrazena výrobou tkaniny z papíru, válka trvá už čtvrtý rok , ztráta na životech narůstá. Tento díl byl rozhodně čtivější.

25.01.2023 5 z 5

Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Velice čtivá kniha, poněvadž i starší čtenáři si z tohoto období mnoho nemohou pamatovat, ve školách se o těchto přílivech řeckých utečenců nemluvilo, snad jen v krajích kam byli tito stěhováni. Děti si zvykaly hodně pomalu, smutné bylo popisování o neznalosti tekoucí vody, spaní v posteli a j. I starší obyvatelé si těžko zvykali, nemohli se smířit s jinými stravovacími návyky, oblékáním a se sžíváním s původními obyvateli. Smutná byla postava Kuly, oproti zvídavosti a učenlivostí Sotirie; politizování od těch nejmenších až po ostatní nové obyvatele. My současníci už jenom vzpomínáme na slunečné dny a příjemné koupání, tedy ti, kdož Řecko navštívili.

14.08.2022 4 z 5

Esterčini otcové Esterčini otcové Hana Radulić

Překrásný příběh, který dokáže dohnat k slzám. Utrpení mladé židovské rodiny v Praze, násilné odvlečení do koncentráků, kde Sára umírá, Josef se vrací a pátrá po své dcerce Ester. Ta na zfalšovaný křestní list byla ukryta u přátel na venkově, nešťastnou shodou okolností v Lidicích a zároveň s ostatními lidickými dětmi určena k likvidaci. Šťastnou shodou okolností se dostane do rodiny, která touží po malé holčičce, která je očaruje blonďatými kudrnami a modrýma očima. Je to ovšem rodina silně nacistického smýšlení a nový otec, přestože k malé holčičce silně přilnul, je soudcem, který bezmyšlenkově podepisuje tresty smrti a prohranou válku cítí jako nepatřičné příkoří. Jako velké množství jemu podobných beztrestně opouští Berlín a na venkově dál provozuje své povolání. Když se skutečný otec domáhá vrácení své dcery, v náhradní rodině jsou slyšet slova o židovské špíně a jiné, zůstává v čtenáři hořká pachuť o nepochopení válečných důsledků. Krásná kniha plná slz a smutku.

05.08.2022 5 z 5

Volným pádem Volným pádem Markéta Harasimová

Překvapivě jiná kniha než jsem očekávala, ale po domácím násilí ještě ztráta dítěte, to je pouze pro silné nervy. Ať to nečte žádná žena, která je trochu nervově labilní. Víc se rozepisovat nechci, každá odvážná žena ať si přečte sama. Kniha sama se mi velice líbila, opravdu si těch pět hvězdiček zaslouží.

10.05.2022 5 z 5

Sen, který se naplnil Sen, který se naplnil Luca Di Fulvio

Krásné, ale smutné čtení. V rodné zemi chudáci, kteří chtějí v zemi za mořem začít nový a lepší život, se setkávají se stejnou bídou a zneužíváním před kterým utekli. To jsou osudy tří hlavních protagonistů, židovky Ráchel a mladíka Rocca ze Sicilie, a dívky Rosetty. Každý z nich si projde vlastním peklem, brodí se mořem slz i krve a všude přítomným zlem.
Krásná kniha, která stojí za přečtení.

04.04.2022 5 z 5

Holčička, kterou tam nechali Holčička, kterou tam nechali Roxanne Veletzos

Byla to první kniha, která se zabývala okupací Rumunska. Složitý příběh jedné rodiny, dětstství, dospívání a konečné setkání s biologickými rodiči. Vynikla silná láska adoptujících rodičů. Příběh smutný, ale silný.

19.10.2021 4 z 5

Klíč Klíč Kathryn Hughes

Příběh všech protagonistů v této knize mě velice zaujal. Život za zamčenými dveřmi, mezi spoluobyvateli skutečně psychicky nemocnými, léčebné metody a přístup ošetřovatelů, s tím vším se setkává mladá Ellen Crosbyová, snažící se ulehčit v rámci možností některým pacientům přes nevůli ostatních sester. Setkání se stejně starou dívkou Amy, která zjevně do tohoto ústavu nepatří, její láska k ošetřujícímu lékaři a konečně po mnoha letech ve zralém věku se dočkám rozuzlení celého příběhu. Kniha smutná ale čtivá, mile překvapila.

12.10.2021 5 z 5