certik003 komentáře u knih
Knížka je napsaná čtivě a přiznávám, že jsem čekala něco úplně jiného. A děj se mi líbil víc, než kdyby byl podle mého předchozího očekávání. Autorka krásně vykreslila velmi silné přátelství dvou tak moc odlišných dívek, konec se odehrál podle očekávání, ale i tak je vlastně nejednoznačný. Taky se mi líbilo použití jedné kapitoly na začátku i na konci děje v různých kontextech.
3 1/2
Docela mě překvapilo, že autorka své předky moc sympaticky nelíčí. Kdyby nebyl tak moc zajímavý život ve mlýně a zasazení do dějinných události, asi by mi bylo jedno, co se s nimi stane. Ale přesto to bylo moc zajímavé čtení a těším se na další pokračování.
Místy jsem děj doslova hltala, místy se nutila do čtení. Některé věci byly předvídatelné, to jak se Rachel barikádovala v domě, mi nedávalo smysl, způsob provedení vraždy a některé okolnosti se mi nezdály moc reálné. Ikdyž knížka nepostrádala určité napětí, autorka umí psát lépe.
3 1/2
Knížka mě upoutala svojí obálkou, navíc jsem chtěla něco pozitivního a oddechového. Do knížky jsem se ale dlouho nemohla začít, postavy se mi nelíbily a čtení bylo spíš depresivní. Jde o příběh o umění stárnout, o odhalování chyb z minulosti, o síle přátelství, umění si věci vysvětlit a odpustit a věřím, že spoustě lidí se bude moc líbit, mně ale knížka nesedla.
Začátek mě spíš vyděsil, ale pak jsem se dostala k místu, které mě hodně zaujalo a od té doby jsem se od knížky nemohla odtrhnout. Líbí se mi způsob, jakým Pipa zmizení vyšetřuje, jak pečlivě postupuje krůček po krůčku. Autorka umí dobře gradovat napětí aniž by se kolem musela válet jedna mrtvola vedle druhé, což v dnešní době morbidních krváků oceňuju. Rozuzlení bylo perfektní a nečekané. Líbilo se mi i zajímavé grafické zpracování. Jenom tu poslední kapitolu bych nemusela, ale to asi k YA patří.
4 1/2
Tohle bylo moje první seznámení s autorkou. Čtení ve dvou časových rovinách mám moc ráda a asi není žádné překvapení, že ta historická linka byla zajímavější. Nina mě zrovna moc nebavila. Osud Alžběty mi přišel nedokončený, nepochopila jsem, proč došlo k rodinnému odloučení a vlastně bych uvítala, kdyby autorka rozvedla i osud některých jiných postav.
3 1/2
Autorky seřadily svátky, tradice a zvyky tak, jak jdou po měsících. Což je dobře, protože se tyhle věci postupně vytrácejí. Spoustu z nich jsem si vybavila, v mém dětství se ještě trochu dodržovaly, teď už ne. Taky se mi líbila spousta rad, tipů a receptů, obzvlášť rady, jak zapojit děti. Myslím, že si tam může vybrat každý něco.
Úvodní shrnutí předchozího děje jsem ocenila, protože mezi knihami jsem měla delší časový odstup. Kniha líčí další osudy obyčejné rodiny v dalším těžkém období. Autorka dobře vystihla postavy z velmi různého charakterového spektra, což přináší každá taková doba a ještě více vynikne obětavost nebo právě na druhé straně zištnost. Obě knížky se mi moc líbily a můžu jenom doporučit.
Sbírku jsem přečetla jenom kvůli čtenářské výzvě, poezii opravdu nerozumím, ale nechtěla jsem bod obejít přečtením říkadel pro děti. Bohužel se mi ale potvrdilo, že tohle čtení není pro mě. Dvě, tři básně mi připadaly krásné a měla jsem u nich pocit, že asi tuším, co tím chtěl básník říct, zbytek mi ale nic neříkal. Zkusila jsem to, ale fanoušek poezie se ze mě prostě nestane.
Dobře propracovaný vztah obou sester i jejich okolí. Ale tentokrát mě knížka moc neuchvátila, jednání některých postav jsem opravdu nerozuměla a časté sobecké jednání tomu taky moc nepomáhalo. Od autorky očekávám oddechové čtení plné dobře vykreslených rodinných vztahů, to jsem dostala, ale nesympatické postavy mě ke čtení moc netáhly. Ale to je můj problém, věřím, že většině čtenářek se knížka bude líbit.
Tuhle knížku považuju za úplně zbytečnou, předchozí dva díly stačily. Navíc s tím časovým odstupem, co vyšla, jsem si předchozí děj vybavovala matně, a i když jsem si spoustu věcí čtením osvěžila, nebylo to ono.Taky jsem měla pocit, že autorka vykrádá sama sebe. Jsem přesvědčená, že měla napsat úplně samostatný příběh, bez jakéhokoli spojení na osoby z předchozích dílů, pak bych možná byla spokojená.
Knížka, která byla snad všude. I autorovy předchozí knihy v našem malém českém rybníčku vzbudily docela rozruch. Tam jsem ale odolala, protože číst tak rozsáhlé knížky od neznámého autora se mi nechtělo. Metu už jsem si ujít nenechala a jsem moc ráda. Je napsaná velmi reálně, možná právě proto, že je psaná nespisovným jazykem s občasnými vulgaritami, který je mnohými lidmi zatracován, ale většina z nás právě tahle mluví. Navíc si nedovedu představit, že by ranařka Lenka vyprávěla svůj příběh nějak jinak. Do nebe je vynášeno, že chlap tak výborně píše z pohledu ženy, ale autoři thrillerů taky detailně popisují pocity nechutných vrahů a nečekám, že jsou sami vrazi. Bareš je prostě vnímavý a napsal skvělou knížku, u které se nenudíte, která je čtivá, místy pobaví, místy vyvolává napětí nebo nutí k zamyšlení. Jsem si jistá, že by skvělou knížku o stalkingu nebo o nešvarech sociálních sítí napsal i bez metalidí. Mimochodem, úplný závěr, kdy náš stát ví o určitém problému, má na to nařízení a zákony, ale absolutně to neumí řešit, dokládá to, jak s Lenny a NeAlexem naložil. To je prostě typické. Doufám, že autor bude psát dál a mě čeká čtení předchozích knížek.
Knížka mě zaujala nápaditou obálkou, anotace zněla hodně slibně a i vysoké hodnocení tady na DK mě přesvědčilo, že tuhle detektivku si musím přečíst. Bohužel knížka se mi vůbec nelíbila. Nesedí mi styl psaní autorky, její text na mě působí strašně negativně, i dialogy jsou divné, negativní a chladné, viz první rozhovor mezi Eliškou a Alfrédem nebo rozhovory detektiva s manželkou. Proč?! A pokud se mi text špatně čte, postavy jsou tak nesympatické, že je mi jedno, co s nimi bude, nemůžu si užít i tu sebelépe vymyšlenou zápletku.
Velmi zajímavé prostředí, taky se mi líbilo, že se řeší zločin v obou časových rovinách, i když ten z minulosti je zajímavější a tajemnější a byla jsem hodně zvědavá na jeho rozřešení. Takže jsem na konci byla hodně naštvaná, že se to nedovím. Romantická linka se mi moc nelíbila, ale to neřeším, protože kniha je určená náctiletým, postavy jsou docela dobře vykreslené, takže si další díl ujít nenechám.
Tenhle svět je na mě asi už moc komplikovaný, nicméně je originální a zajímavý a nijak mi to nenarušovalo čtivost. Knížka je přiměřeně napínavá a přiznávám, dějový zvrat ke konci knížky mě hodně překvapil a jenom kvůli tomu stálo za to knížku přečíst. Jediné co mi vadilo, je to, že když děj přesunul do akademie, měla jsem chvílemi pocit, že jsem se ocitla přímo uprostřed Bradavic. Poznámky pod čarou mi nevadily, navíc jsem zjistila, že většina z nich je vůči ději nepodstatná a není nutné je číst. Beru to tak, že autor prostě musí být za každou cenu jiný, napsat obyčejný román by mu zřejmě nestačilo, viz Akta Iluminae, která se svým zpracování hodně vymykají. Ale zatímco tam se mi jeho humor moc líbil, v téhle knížce, hlavně v poznámkách autor už hodně tlačil na pilu. Rozhodně si ale nutně musím přečíst pokračování.
Co by knize opravdu hodně slušelo, je pozorný korektor, u tohoto nakladatelství bych čekala trochu jinou úroveň.
Souhlasím s prvními názory na knihu, autorka téma víceméně jenom nakousne, různě přeskakuje z tématu na téma, možná by tomu pomohly nadpisy. Za mě je to trochu zklamání, od knížky jsem čekala víc.
V prvním díle jsem trochu cítila Bradavice, v tomhle jsem si zase několikrát vzpomněla na svůj oblíbený seriál Spartakus. Inspirace starověkým Římem je tady víc než zřejmá. Boží hrob mi přišel akčnější, rozhodně nebudu řešit, jestli by tohle všechno mohla dokázat malá holka, protože jsem si děj užívala a nějaká reálnost mi může být ukradená. I dějové zvraty pro mě byly nečekané a konec? Takový, že nejde nečíst další díl.
Knížku jsem koupila, protože se mi líbila, jak moc krásně je ilustrovaná. Četla jsem ji tříleté princezně, která celou dobu komentovala text i obrázky, takže se jí snad líbila stejně moc, jako mně, navíc se mi text dobře četl a díky tomu, že kromě Malenky se ostatní postavy v ději objeví jenom jednou, tak se krásně dařilo měnit hlasy.
Knížka se nečetla špatně, zápletka byla originální, ale i když jsem chtěla vědět, jak to dopadne, bylo mi celkem jedno, kdo bude ten špatný, protože mi žádná postava nepřirostla k srdci. Konec byl na mě už moc překombinovaný.
I když mi příběh přišel trochu jako kombinace Příběhu služebnice a Hunger games, tak byl příběh originální a napínavý. Líbilo se mi psychologické vykreslení postav, to jak Tierney postupně dospívala a dívala se na svět otevřenýma očima. Milá byla i romantická linka a špetka naděje na závěr.