chaera chaera komentáře u knih

Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

Tak tohle byla neskutečná jízda. Vůbec jsem se od knihy nedokázala odtrhnout a přečetla jsem ji téměř celou za jediný den (s tím, že jsem ji dočítala cca ve 2 ráno). Vůbec se nedivím vysokému hodnocení, od začátku do konce byla kniha nabitá napětím a akcí a z hrozivých scén mi běhal mráz po zádech (a taky se mi občas dělalo dost špatně od žaludku - jsem holt citlivá povaha). Takto nějak si představuju správný thriller, nemám co vytknout. 5/5

31.12.2019 5 z 5

Letos v zimě Letos v zimě Alice Oseman

(čteno v originále) Srdcerváčům jsem okamžitě propadla, proto bylo pro mě čtení této knihy nezbytností (i když by se spíš hodilo číst ji o Vánocích, ale to mi moc nevyšlo). Velmi krásná a smutná jednohubka o mentálních problémech a rodině (zejména pak o sourozencích). Vyprávění z různých pohledů všech sourozenců se mi moc líbilo a v závěru mi málem začaly slzet oči. Krátká novela o tom, že Vánoce nejsou vždy pozitivní. Už mám doma i Nick and Charlie a co nejdřív se do ní pustím. 4/5

04.03.2022 4 z 5

V polévce miso V polévce miso Rjú Murakami

Scénu uprostřed jsem upřímně nečekala a potřebovala jsem pár hodin na rozdýchání než jsem se vrátila zpátky ke čtení. Japonská literatura má speciální místo v mé knihovně, styl jakým autoři z této země píšou je naprosto fenomenální a i tady jsem si četbu užila (krom již výše zmiňované násilné části). Perfektně vykreslené scény, postavy, napětí se drží po celou dobu knihy. První polovina knihy se mi líbila o něco více, byla více tajemnější, proto hodnotím pouze čtyřmi hvězdami. Určitě ale sáhnu i po dalších knihách autora. 4/5

04.03.2022 4 z 5

Feminismus je pro každého Feminismus je pro každého Chimamanda Ngozi Adichie

Srozumitelně vysvětluje co je podstatou feminismu a proč je důležitý. Určitě mohu doporučit ostatním, ať už se o feminismus aktivně zajímají nebo ne. 5/5

24.02.2021 5 z 5

Tyrolské elegie Tyrolské elegie Karel Havlíček Borovský

Velmi krátké dílo protkané sarkasmem a pěknými rýmy. Přečtené za chvíli a já si jako maturant mohu odškrtnout další knihu ze seznamu. Na to, že jsem od této básně nic moc nečekala, jsem byla mile překvapena. 4/5

25.03.2020 4 z 5

Zkrocení zlé ženy Zkrocení zlé ženy William Shakespeare

Myslím, že někteří čtenáři by si měli uvědomit v jaké době toto dílo vzniklo. Jasně napsat něco takového v dnešním světě by asi byl problém, ale nevidím důvod proč se pobuřovat nad komedií z 16.století. Mně se to líbilo, několikrát jsem se i zasmála a dialogy mezi postavami mě bavily. Za sebe můžu doporučit.

14.03.2020 4 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Na knihu jsem slyšela spoustu chvály, proto mě mrzí, že ji hodnotím pouze jednou hvězdičkou. Bohužel nemám moc co kladného ke knize říct. Nesedl mi typ humoru, knihu jsem četla s kamennou tváří a situace byly poměrně předvídatelné vzhledem k tomu, že všechny postavy mají pouze jednu vlastnost, která pak tvoří celou jejich osobnost. Dokonce mě spousta "vtipných" situací spíše vytáčela a já se nemohla dočkat konce. Tohle opravdu není kniha pro mě. Po dalších dílech již nesáhnu, bohatě mi to stačilo jednou. 1/5

28.12.2019 1 z 5

Netopýr Netopýr Jo Nesbø

První kniha od Nesba, kterou jsem přečetla a nadšená jsem teda nebyla. Bylo to rozvleklé a Harry Hole mi občas přišel dost nesympatický. Na druhou stranu mi sedl autorův styl psaní a oceňuji zasazení do Austrálie a propojení její historie do příběhu. Určitě dám této sérii ještě šanci, už jen proto, že většina čtenářů tuto knihu označuje za nejslabší díl. 2.5/5

18.10.2019 3 z 5

Baskervillský pes Baskervillský pes Arthur Conan Doyle

Úžasně napsaný příběh s dokonalou atmosférou. Naprosto jsem se do této knihy zamilovala! 5/5

26.09.2019 5 z 5

Dark Web: Sex, drogy a bitcoiny Dark Web: Sex, drogy a bitcoiny Dominik Stroukal

Poslední dobou mě to táhne čím dál tím víc k naučné literatuře. Tahle mě okamžitě zaujala svých názvem a i když se nejedná o mé první setkání s Dark Webem, přinesla mi tato kniha spoustu nových znalostí. Kapitoly mají hlavu a patu a co víc, jsou velmi čtivé. Přečteno téměř v rozmezí dvou dnů, tak mě do sebe kniha pohltila. Za sebe mohu doporučit, jedná se o velmi zajímavé a dobře zpracované dílo. 4/5

13.07.2022 4 z 5

Půlnoční slunce Půlnoční slunce Stephenie Meyer

(čteno v originále) Kdyby se polovina scén v této knize úplně vyškrtla, byl by to o hodně lepší příběh. Neuvěřitelně rozvleklé (2 celé kapitoly o tom, že se Edward ptá Belly na úplně zbytečné otázky? Co mi je do toho, jakou učitelku měla ve školce nejradši? S dějem to absolutně nesouvisí) a potenciál autorka nedokázala plně využít. Jako návrat do světa Stmívání to bylo fajn (a abych knize nekřivdila, dozvíme se i něco nového o Cullenových), sledování myšlenkových pochodů ostatních skrze čtení mysli bylo zábava, ale nic se nevyrovná původní sérii. 3/5

09.03.2022 3 z 5

Famfrpál v průběhu věků Famfrpál v průběhu věků Kennilworthy Whisp (p)

Občas je fajn vrátit se do světa Harryho Pottera s těmito "naučnými" publikacemi. Ze začátku velmi zajímavé, ale některé kapitoly mi přišly zdlouhavé a až moc učebnicové. K ranní kávě pěkné počtení a dobře doplní Harry Potter sbírku, ale podruhé už po ní nesáhnu. 3/5

02.03.2022 3 z 5

Pohádky Pohádky Alexandr Sergejevič Puškin

Našla jsem náhodou u nás doma v knihovničce a řekla jsem si proč ne, pohádky mám ráda. A ty rýmované obzvlášť! 4/5

18.01.2022 4 z 5

Ostrov Sukkwan Ostrov Sukkwan David Vann

Tohle byla neuvěřitelná jízda - přečetla jsem ji téměř na jeden zátah. O knize jsem donedávna ani neslyšela, objevila jsem ji zde na databázi knih a anotace mě zaujala natolik, že jsem se rozhodla dát ji šanci. A dobře jsem udělala. Prostředí, zvraty, postavy i atmosféra - vše bylo napsáno tak, že nemám co vytknout. Neuvěřitelně se mi tato novela líbila. Určitě sáhnu i po dalších knihách autora, tohle dílo řadím mezi mé oblíbené knihy. 5/5

02.03.2021 5 z 5

Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Tak nějak nevím, jaké pocity ve mně tato kniha zanechala. Kdyby se jednalo o opravdový příběh, nejspíš by mé dojmy byly silnější. Je to milá povídka s dobrou myšlenkou, ale takových povídek jsem už četla několik, že to na mě zkrátka nedělá takový dojem jako na ostatní (soudě podle hodnocení). Knihu bych s čistým svědomím doporučila ostatním, ale na 5 hvězd mi to zkrátka nepřišlo. 4/5

24.02.2021 4 z 5

Klub divných dětí Klub divných dětí Petra Soukupová

Do knihy jsem se pouštěla bez jakýchkoliv větších očekávání, takže jsem po přečtení mile překvapena. Zahanbeně přiznávám, že toto je zatím jediná kniha, kterou jsem od autorky četla, ale pokusím se to co nejdříve napravit. Absolutně jsem se totiž zamilovala do jejího stylu psaní. Jednu hvězdu z hodnocení ubírám, protože některé pasáže mi přišly nudné, druhá polovina knihy to pak zachránila. Navíc chválím i pěkně vykreslené postavy. 4/5

29.07.2020 4 z 5

Hora mezi námi Hora mezi námi Charles Martin

Přijde mi, že spíše než příběh o přežití se jedná o poměrně rozvleklou romantickou knihu zasazenou do neobvyklého prostředí. Jako fanouška seriálu "I shouldn't be alive", který se zaměřuje na pravdivé příběhy lidí, co museli bojovat o svůj život v přírodě, mi zůstává rozum stát nad někdy absurdními scénami v knize. Nějak se mi nechce věřit, že se dá ujít bůhví kolik kilometrů v mrazu a (často) promočeném oblečení bez toho, aniž by hl. hrdinové trpěli omrzlinami nebo podchlazením. I ta chemie mezi postavami mi přišla poněkud zvláštní. Mám hodně rozporuplné názory na tuto knihu, proto hodnotím rovnými třemi hvězdami, protože se mi líbí nápad a autorův vypravěčský styl. 3/5

28.12.2019 3 z 5

Bílý tesák Bílý tesák Jack London

Místy se táhla, ale i přesto se jedná o neuvěřitelně krásný příběh. Nakonec jsem si Bílého tesáka zamilovala více, než bych čekala. 4.5/5

03.10.2019 4 z 5

Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Krátký, přesto však krásný příběh. Až mi bylo líto, že tak rychle skončil. 4.5/5

21.09.2019 4 z 5

Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

Mé první setkání s Colleen Hoover a musím říct, že za mě docela zklamání. V první části mě příběh Lily a Ryleho absolutně nezajímal. Přišlo mi to uspěchané a nerealistické - konverzace byly jak vystřižené ze špatného filmu, absolutně jsem nevěřila, že by takto spolu mluvily dvě dospělé osoby. Ono všechny osoby se chovaly tak nějak afektovaně a jako karikatury, vyjma deníkových zápisů, kde se mi vykreslení postav líbilo více. A nebýt právě těch deníkových záznamů (příběh Lily a Atlase jsem četla jedním dechem), nejspíš bych se nedostala do druhé části a knihu odložila.

Druhá část je o hodně temnější a děj jde tak trochu stranou, aby udělal místo pro pocity a vnitřní pochody hlavní hrdinky. Myslím, že kdyby v takovém duchu byla napsaná celá kniha (zaměření na emoce místo snahy napsat "fantazii", do které se čtenářky mají vžít, jako tomu bylo v první části), bylo by to bezpochyby na 4 nebo 5 hvězdiček.

Abych to shrnula - první část ve mně vzbuzovala nutkání koulet očima. Vztah byl příliš hrr, autorka se nám snaží tvrdit, že se postavy milují až za hrob, ale kromě pár (ne moc kvalitních) postelových scén ta láska nejde nijak vidět. Kýčovité konverzace jdou překousnout jen těžko a dávají smysl pouze v denících (protože která puberťačka s deníkem nemá sklony být dramatická - já ve svých denících doteď mluvím, jako bych byla hlavní postava v coming of age filmu). Druhá část je sice lepší, ale ne zas o tolik lepší, aby zachránila mé hodnocení. 2.5/5

24.02.2023 2 z 5