chaera chaera komentáře u knih

Srdcerváči. Kniha 1 Srdcerváči. Kniha 1 Alice Oseman

(čteno v originále) Jednoduché ilustrace, které vykreslují jednoduchý a neuvěřitelně sladký příběh dvou chlapců, kteří si k sobě hledají cestu. V některých situacích jsem se dokázala s hlavními hrdiny ztotožnit, v jiných mi srdíčko plesalo nad vykreslením jejich vztahu. Začetla jsem se opravdu rychle a než jsem se nadála, už jsem smutnila z toho, že je konec. Je to taková milá jednohubka, když si chce člověk odpočinout od reality. 5/5

14.07.2020 5 z 5

Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Haruki Murakami

Zatím jsem od Murakamiho četla pouze jeho povídky, takže jsem se chtěla konečně pustit do nějakého jeho plnohodnotného románu. Stejně jako u předešlých knih mě i tady Murakami okamžitě vtáhl do příběhu svým osobitým stylem psaní. Pokaždé, když jsem knihu odložila, jsem se nemohla dočkat až se znovu pustím do čtení. Moc se mi líbilo, jak byly všechny postavy realisticky vyobrazené a některé dialogy jsem si chtěla číst dvakrát, protože se mi ty smysluplné konverzace prostě líbily (v minulém měsíci jsem četla hodně absurdních dramat, takže se nyní na rozhovory mezi lidmi zaměřuji více, než obvykle). Určitě se co nejdříve pustím i do dalších knih od tohoto autora. 4.5/5

03.04.2020 4 z 5

Gemina Gemina Amie Kaufman

Líbilo se mi to o něco méně než předešlý díl. Sice zde bylo více akce a napětí, ale vzhledem k žánru je čtenáři jasné, jak každá taková akce dopadne. Takže trochu předvídatelné, i když musím uznat, že některé scény mě dost zaskočily. Po grafické stránce opět dokonalé dílo a musím ocenit i originální zápletku. Momentálně mám rozečtený poslední díl a netuším, co budu se svým životem dělat až tato série skončí. Nejlepší by bylo, kdyby existovalo aspoň tolik dílů, co jich má seriál Ulice. 4.5/5

22.03.2020 4 z 5

Jak je důležité míti Filipa Jak je důležité míti Filipa Oscar Wilde

Knihu bych se nebála označit jako zatím jednu z nejlepších knih, kterou jsem letos přečetla. Příjemná oddechovka, nad kterou jsem se několikrát smála nahlas. Jedna postava lepší jak druhá a samotný závěr a rozuzlení bylo naprosto fantastické. 5/5

14.03.2020 5 z 5

Volání netvora Volání netvora Patrick Ness

Od knihy jsem moc nečekala, tudíž jsem po přečtení byla velmi příjemně překvapena. Byla neskutečně čtivá (přečteno za jedno dopoledne), nabitá emocemi a nádhernými ilustracemi. Určitě příběh, který stojí za pozornost, ale bohužel to na mě bylo celé až příliš depresivní - mladším čtenářům bych to asi nedoporučila. Během čtení jsem občas cítila takovou beznaděj, že mi z toho až vhrkly slzy do očí. Ráda se ke knize někdy znovu vrátím. 4/5

31.12.2019 4 z 5

Pod zámkem Pod zámkem Maude Julien

Knihy tohoto typu se mi velmi těžko hodnotí. Často jsem knihu musela odložit nebo některé pasáže dokonce přeskočit, protože to nebylo snadné čtení. Hodnotím čtyřmi hvězdami, filozofické/vzdělávací části bych vyškrtla, nepřišly mi pro vyprávění důležité. 4.5/5

16.10.2019 4 z 5

Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Druhý cestopis od Zibury, který jsem četla a musím říct, že 40 dní pěšky do Jeruzaléma se mi líbilo více. I přesto jsem si však čtení užila, nechyběl vtip a nadhled + celá kniha byla doplněna nádhernými ilustracemi. 4/5

08.10.2019 4 z 5

P.S. P.S. Aňa Geislerová (p)

Do knihy jsem se pustila bez jakýchkoliv očekávání. Čte se to dobře, rychle, párkrát jsem se nad fejetony i pousmála. Jenže témata se v jednom kuse opakují a za polovinou už jsem měla nutkání knihu odložit, protože jsem se zkrátka nudila. I přesto jsem ji ale zdárně dolouskala až do konce - podruhé už však po knize nesáhnu. 2.5/5

22.09.2019 2 z 5

Hra o tělo Hra o tělo Robert Lawrence Stine

Taková rychlá jednohubka, když si člověk potřebuje odpočinout od bichlí. Námět se mi líbil, je poměrně neotřelý a hrdinové v knize jsou sympaťáci. Je to sice horor, ale je to i tak nějak mile naivní, s tím že je příběh vyprávěn očima jedenáctiletého dítěte jsem se při čtení cítila i podivně nostalgicky. Určitě sáhnu i po dalších knihách ze série, celou dobu jsem byla zvědavá, jak se vlastně příběh vyvine. 4/5

29.06.2023 4 z 5

Asylum Asylum Madeleine Roux

Kdybych dostala pade za každý horror, který se odehrává v (opuštěné) psychiatrické léčebně, nejspíš bych nemusela do konce života pracovat. V této knize je ale neoriginální nejen prostředí, ale i zápletka samotná. Opět jsou zde experimenty, téma šílenství, posedlosti - v podstatě je to takový malý knižní bráška Outlastu.

Musím uznat, že atmosféru to má dobrou a fotografie v knize jsou také zajímavým doplňkem. Líbilo se mi, jak autorka popisovala jednotlivé místnosti a dělala to tak barvitě, až jsem skoro cítila zatuchlý pach podzemí. Navíc má nenáročný styl psaní, takže stránky krásně plynou pod rukama a ví, jak ukončit kapitoly, abyste měli nutkání pokračovat ve čtení. Dan je pak nevěrohodný vypravěč, takže sám čtenář netuší, co se vlastně děje a nutí ho to přemýšlet, komu věřit. Ale to je bohužel jen pár pozitiv a negativa značně převyšují.

Celá kniha je plná nelogičností a fakt, že se jedná o knihu pro mládež, neberu jako omluvu pro to, aby příběh nedával smysl. Máme tu postavy, které existují pouze v závislosti na hlavním hrdinovi a nemají život sami o sobě. Pak také dva zaměstnance školy, kteří nemají na příběh moc vliv a vůbec mi neleze do hlavy, že na celém kurzu na ty děcka vlastně nikdo nedohlíží (možná trochu Joe, ale ten má primárně na starosti hlídkování budovy). A ostatní studenti se jen tak mihnou na pozadí sem tam, takže mi chyběla nějaká uvěřitelnější školní atmosféra (jedná se o studenty posledních ročníků na střední a jestli mě práce s dětmi/mládeží něco naučila, tak že by byli bez dozoru jak urvaní ze řetězu.) Autorka se taky celkem brzo vykašlala na Jordana, který jako jediný z trojice neměl pořádnou dějovou linku (jen naznačenou) a konflikty mezi ním a ostatními vlastně nikdy nebyli vysvětleny.

Velmi průměrný horor, ale dám šanci i druhému dílu, protože mě zajímá, jak se příběh rozvine. 2.5/5

15.06.2023 3 z 5

Hilda: Hilda a troll / Hilda a půlnoční obr Hilda: Hilda a troll / Hilda a půlnoční obr Luke Pearson

Velmi milá a odpočinková kniha! Ilustrace jsou nádherné, hlavní hrdinka - Hilda - je sympatická zvídává slečna a navíc se v komiksu objevuje tolik zajímavých postaviček/příšerek. Určitě sáhnu po dalších dílech, toto čtení jsem si moc užila. 4.5/5

13.07.2022 5 z 5

Můj tajný život Můj tajný život Lucie Hříšná

O životě "luxusní společnice" jsem se prakticky nic nedozvěděla. Snad jen, že se nikdo nedokáže vyrovnat chytré, nádherné a ve všech směrech dokonalé Lucii. Pokud ve mně kniha něco zanechala tak smutek. Nedokáži si představit žít tak nenaplňující život. K čemu jsou hlavní hrdince peníze a obdiv, když jí v životě chybí láska a přátelé? 1/5

27.02.2022 1 z 5

Květy slunce Květy slunce Rupi Kaur

(čteno v originále) Rupi Kaur nejspíš nebude autorka pro mě. Co se týče moderní poezie, raději si přečtu Atticuse. Tyto básně mě zkrátka nechávají chladnou - nelituji, že jsem nad touto sbírkou strávila čas, ale nic moc ve mně nevyvolala. 3/5

15.05.2021 3 z 5

Hračkář Hračkář Andrew Mayne

Šelmu jsem hodnotila 3.5 hvězdičkami, u toho dílu ale musím své hodnocení snížit. Hlavní postavě jsem stále nepřišla na chuť - Theo na mě působí dost arogantně a nehledě na to, co o sobě tvrdí, je zkrátka neporazitelný a zjevně inteligentnější než všichni ostatní. Policie a vyšetřovatelé jsou naproti tomu nekompetentní idioti, u kterých si marně lámu hlavu nad tím, jak se na svou pozici vůbec dostali. Neuvěřitelně se mi všechny postavy v této knize protivily. Navíc zde opět chybí nějaké uspokojivé vysvětlení, proč se Hračkář choval tak, jak se choval (a proč se to tolerovalo). Za mě se jedná o podprůměrnou detektivku, proto ji hodnotím 2.5/5

26.03.2020 3 z 5

Praha noir: čtrnáct povídek předních českých spisovatelů Praha noir: čtrnáct povídek předních českých spisovatelů * antologie

Sbírky povídek moc nemám ráda, protože mi většinou trvá celou věčnost, než je přečtu. Do téhle jsem se ovšem pustila z dlouhé chvíle, protože už mi karanténa a nekonečné vypracovávání maturitních otázek lezlo krkem a já potřebovala nějaký oddych. Vesměs se jedná o průměrné dílo. Některé povídky jsem si po přečtení okamžitě zamilovala a u některých jsem se zase nemohla dočkat konce. Když už člověk neví co číst, asi je toto vhodná volba. Já už bych ji ovšem znovu nečetla - zkrátka nenadchne, neurazí. 3/5

22.03.2020 3 z 5

Proměna Proměna Franz Kafka

Možná mi uniká pointa knihy, ale mně se tohle zkrátka nelíbilo. Ano, je to čtivé a pozoruhodné téma, ale vystavět na tom celý příběh? Měla jsem chuť některé pasáže přeskočit, jak jsem byla znuděná, ale nakonec jsem ji kvůli délce přelouskala celou. Podruhé už po ní asi nesáhnu.

14.03.2020 2 z 5

Nedej se Nedej se Rainbow Rowell

Fangirl jsem četla před několika lety, ovšem k této knize se dostávám až nyní. A na rovinu říkám, že když přijde na knihy s LGBT+ tématikou, nedokážu být nezaujatá, vždyť do té komunity sama patřím. Sice co se týče romantické linky mi přišla chemie mezi hl. postavami poněkud zvláštní (a nereálná), nakonec jsem nad tím schopna přimhouřit oči. Děj měl spád, námět byl originální (podobnost s Harry Potterem opravdu nevidím, snad kromě toho, že se kniha z větší části odehrává na kouzelnické škole) a nad knihou jsem se několikrát zasmála. Určitě se nejedná o nějaký úžasný literární počin, ale jako oddechovka na pár večerů to bylo fajn. 4/5

06.01.2020 4 z 5

Šelma Šelma Andrew Mayne

Má první přečtená kniha v roce 2020. Asi jsem udělala chybu, že jsem ji začala číst hned po Kaštánkovi, který této knize nasadil hodně vysokou laťku. Sice i tato kniha je velmi čtivá a oceňuji i dobrou zápletku, ale bohužel mi celá kniha přišla až neuvěřitelně nereálná. Chování postav mi často nedávalo smysl a hlavně na konci mi chybělo nějaké pořádné rozuzlení. Neuvěřitelně mě štve, že se mi jako čtenáři nedostalo uspokojivé vysvětlení proč to všechno vlastně vrah dělal. I přesto ale dávám knize 3.5 hvězdičky. Kniha mě držela v napětí a děj krásně gradoval. Přečtu si i další díly této série, ale jenom doufám, že v nich hl. hrdina nebude tak nezdolný. A nebude dostávat tak často přes hubu. 3.5/5

01.01.2020 3 z 5

Bourneova totožnost Bourneova totožnost Robert Ludlum

Knihy tohoto typu většinou nečtu, ale rozhodla jsem se jí dát šanci, protože mě zaujala anotace. Hned zkraje musím zmínit, že na to, jaká je to bichle, se čte neuvěřitelně rychle (asi kvůli krátkým větám a spoustě rozhovorům). Děj se vyvíjí velmi pomalu a rozvláčně, informace se dozvídáme společně s hl. hrdinou a tak nějak se nemůžu zbavit dojmu, že se většinu knihy vlastně nic neděje. Ovšem autorův styl vyprávění mě tak bavil, že mi to, že se nic neděje, vlastně ani nevadilo. Ať už se jednalo o špionáž nebo romantickou linku, příběh mi přišel uvěřitelný a já nadšeně hltala stránku za stránkou. Jestli budu mít příležitost přečíst si i další díly, moc ráda tak učiním. 4/5

28.12.2019 4 z 5

Podivná knihovna Podivná knihovna Haruki Murakami

Podivnou knihovnu jsem si naprosto zamilovala. Nápad, ilustrace i samotný příběh mě do sebe hned vtáhli a než jsem se nadála, kniha byla přečtená. Za sebe můžu určitě doporučit. 5/5

25.08.2019 5 z 5