cori cori komentáře u knih

Dívka na kusy Dívka na kusy Kathleen Glasgow

Životní příběh sedmnáctileté Charlotte, která se snaží vyhrabat se ze svrabu a překonat své démony, jde opravdu na dřeň i proto, že autorka si podobným peklem prošla. První kniha o sebepoškozování, kterou jsem četla, ve mně zanechala hluboký dojem. Přečetla jsem ji za 2 dny.

29.04.2018 4 z 5

Rázová vlna Rázová vlna František Kotleta (p)

Parádní jízda za záchranou světa. Plukovník David Michálek nakope měnitelům prdel. Zajímalo by mě, kolik mrtvol v tomto díle vlastně vyrobil. Spočítal to někdo? Docela ráda bych si přečetla i Hrdinku z Krakova.

Selfies Selfies Jussi Adler-Olsen

Tentokrát Carl s Asadem odhalují příčiny Roseina psychického traumatu a její vztah k zesnulému otci. Mimoto vyšetřují případy úmrtí v jedné rodině (děda, babička, vnučka) a šílenou úřednici, z které se stala vražedkyně. Autor vymyslel dost nevěrohodný příběh, kdy "oběti a vrah" zastávají obě role a jdou si vzájemně po krku. Selfies mě tedy moc nenadchla, ale lepší než Nesmírný.

28.04.2018 3 z 5

Čiň manželu dobře - peklem se ti odmění Čiň manželu dobře - peklem se ti odmění Alena Jakoubková

Červená knihovna o ušlápnuté ženušce, která po letech prozře, nevěrného manžela odkopne, změní svou vizáž, užije si s milencem, začne podnikat a vezme si svého vysněného prince. Nenáročná oddechovka z ranku pohádek. Opravdu je nutné podrobně popisovat, co hlavní hrdinka jedla a vařila, kolik připravila chodů a co k tomu pila?

Tři bábiny kobyly Tři bábiny kobyly Věra Mertlíková

Historická fantasy se slovanskou mytologií a špetkou humoru je pohodové čtení s napínavými scénami i poučením o morálních otázkách (vina a trest). Hlavní hrdinové se musí vypořádat nejen se svými slabostmi, ale i nadpřirozenými bytostmi, lupiči i maďarskými nájezdníky a závistivými sousedy. Ráda si od autorky přečtu i budoucí knihy, jestli nějaké napíše.

24.04.2018 4 z 5

Zasnoubena se smrtí - Zapomenutý příběh Inky Bernáškové, první Češky popravené nacisty Zasnoubena se smrtí - Zapomenutý příběh Inky Bernáškové, první Češky popravené nacisty Jana Vrzalová

Kniha líčí životní příběh Ireny Bernáškové, která díky vlastenecké výchově od otce Vojtěcha Preissiga a nešťastnému bezdětnému manželství věnovala všechny své síly boji proti okupantům (tvorba ilegálního časopisu a převádění lidí přes Slovácko a Slovensko do Maďarska).Autorka se věnuje nejen její ilegální činnosti, ale i dětství a mládí prožitým v USA.
Epizody z Inčina života jsou prokládány informacemi z velké politiky. Mně, protože znám historii, přišly někdy až moc zdlouhavé a nudné (např. popis telefonátů Franka s Hitlerem), ale chápu, že čtenáři neznalí historie potřebují osvětlit souvislosti. Nejvíc na mě zapůsobil konec knihy, v němž autorka líčí Inčino odvážné vystupování před soudem i její poslední chvíle.
Doporučuji přečíst si i vzpomínky její spolupracovnice a spoluodsouzenkyně malířky Milady Marešové - Waldheimská idyla.

19.04.2018 4 z 5

Žoldnéři fantasie: Odvrácená strana světa Žoldnéři fantasie: Odvrácená strana světa Michael Bronec

Sborník přináší deset povídek, které se odehrávají většinou ve pseudohistorických světech. Vítězná Hovězí spravedlnost mě asi zaujala nejvíc. Jako host zde má sci-fi povídku Mirek Žamboch. Viz mé komentáře u jednotlivých povídek.

31.03.2018 3 z 5

Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2 Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2 Tara Bennett

Kniha, která nesmí chybět v knihovně žádné fanynky Cizinky, přináší spoustu fotek a hlavně komentářů herců k jednotlivým stěžejním scénám obou sérií.

29.03.2018 3 z 5

Smrtelné nebezpečí Smrtelné nebezpečí Sandra Brown

Měla jsem dojem, že čtu knižně zpracovaný scénář akčního holywoodského béčka s krásnou ženou v nesnázích a drsným chlapákem, ze kterého se vyklube osudový muž. Jedná se o nenáročnou oddechovku s trochou sexu a akčními scénami. Totožnost hlavního padoucha mi přišla dost nepravděpodobná.

25.03.2018 3 z 5

Varovný signál Varovný signál Lee Child

Reacher se setkává se svou dávnou platonickou láskou a rodičům nezvěstného vojáka nalezne odpovědi na jejich otázky. Reacher oproti jiným dílům tentokrát necestuje stopem, ale využívá první třídy letadel a stává se bodygardem své Jodie. Hlavní padouch a jeho poskoci jsou opravdu ukázkoví.
Akční příběh s trochou erotického jiskření.

22.03.2018 3 z 5

Impérium Impérium Roman Bureš

Závěr trilogie už pro mě neměl takový wow efekt jako předchozí díly.
Možný SPOILER: Autor mě trochu zklamal tím, že největšího současného zlouna s atomovkou pod zadkem (zdravím do KLDR) nechal řádit i ve svém románu. Toňa se z citlivky stala obávanou císařovnou, která neváhá popravovat své nepřátelé a v zájmu vyššího dobra i odpálit atomovku. Konec končí dá se říct happyendem. Představuji si, že nakonec Toňa odejde na penzi a demokraticky zvoleným prezidentem Římské republiky se stane Ježíš Nazaretský.

18.03.2018 3 z 5

Ovšem Ovšem Karel Kovy Kovář (p)

Kovy napsal své "memoáry" lehkým perem, jednotlivé kapitoly se čtou skoro samy. Kniha je cílená spíše na mladší čtenáře, kteří mají problémy např. se svým vzhledem nebo šikanou, Kovy se jim svým textem snaží dodat sebedůvěru.

12.03.2018 3 z 5

Co je v domě Co je v domě Táňa Kubátová

Marta a Kamil, zaměstnankyně ve zkušební době a nerudný mistr na dílně, se od prvního setkání moc nemusí, nakonec však zjistí, že mají mnoho společného.
Nenáročná červená knihovna.

11.03.2018 3 z 5

Bije ve mně cizí srdce Bije ve mně cizí srdce Aline Feuvrier-Boulanger

Niterní zpověď dívky, která zemřela a znovu se narodila díky transplantovanému srdci. Aline má můj obdiv za svou odvahu a boj se smrtí. Svůj příběh sepsala hlavně proto, aby se mezi lidmi rozšířilo povědomí o posmrtném dárcovství a průkazkách dárců.

10.03.2018 3 z 5

Sedmého sedmý Sedmého sedmý Jaroslava Černá

Klára žije ve stereotypním manželství, ze kterého se vytratila láska, a trpí prokletím 7.července, kdy ženy z její rodiny stíhá neštěstí. Řízením osudu potkává Helenu Růžičkovou, která ji poradí a nasměruje správnou cestou.
Autorka propojila červenou knihovnu s motivační knihou, která čtenářka radí, aby nebyly pasivní, vzaly svůj život do vlastních rukou a ignorovaly rady a kritiku druhých lidí. Člověk sám ví, co je pro něj nejlepší.

06.03.2018 3 z 5

Mengeleho dievča – Skutočný príbeh Slovenky, ktorá prežila štyri koncentračné tábory Mengeleho dievča – Skutočný príbeh Slovenky, ktorá prežila štyri koncentračné tábory Viola Stern Fischerová

Mladá Viola žije ve slovenském Lučenci, zažívá první milostné vzplanutí a touží studovat medicínu. Přichází Mnichovská dohoda, připojení Lučence k Maďarsku, rasová diskriminace, vyhazov ze školy, přesun do ghetta a Osvětim.
Mengeleho děvče patří mezi unikátní svědectví jedné z obětí holocaustu, která přežila. Kniha je neuvěřitelně čtivá (zásluhou novinářky Veroniky Tóthové) a předkládá i životní příběhy Violininých příbuzných a kamarádek. Škoda, že kniha končí sňatkem v roce 1946, zajímaly by mě další osudy její rodiny (i případné problémy s komunisty, když oba byli Židé a manžel bojoval v západní armádě).

04.03.2018 4 z 5

Nezvaný host Nezvaný host Lee Child

Ze začátku jsem byla zmatená: Reacher má dům a ženskou, ale budování hnízdečka lásky se naštěstí nekonalo. Reacher je donucen pomoci FBI pátrat po sériovém vrahovi s nezaměnitelným rukopisem, honí se za přízrakem, autor si se čtenářem tak trochu pohrává, aby nakonec naservíroval šokující odhalení. Vraha jsem teda neuhodla.
Smrtící jazyk mně přijde dost absurdní.

27.02.2018 3 z 5

Poslední anglická královna Poslední anglická královna Steve Robinson

Autor z obloustlého genealoga dělá akčního hrdinu ve stylu agenta 007, který vždy unikne o vlásek nájemným vrahům. Zápletka s likvidací královské rodiny (královny Marie, Anna) je zajímavá, ale těšila jsem se na podrobnosti a postupné odkrývání spiklenců z 18.století. Bohužel žádné odhalení se nekonalo, i ztracený potomek vyšuměl do ztracena.
Akční scény paráda, rozuzlení a konec zklamání.

24.02.2018 3 z 5

Pečeť smrti Pečeť smrti Vlastimil Vondruška

Oldřich z Chlumu tentokrát v Praze pátrá po bratrstvu padělatelů listin, kteří likvidují nepohodlné svědky a i Oldřich se stává jejich terčem. Oldřich s Otou protivníky nešetří a řádí s meči jako černá ruka. Nenáročná oddechovka, nad kterou je třeba vypnout mozek a nedumat nad nelogičnostmi.

18.02.2018 3 z 5

Katova dcera a hra se smrtí Katova dcera a hra se smrtí Oliver Pötzsch

Čtyři členové Kuislovy rodiny se postupně přesunou (dobrovolně i nedobrovolně) do alpské vesnice, kde musí vyřešit záhadné vraždy, permoníky, šíleného starce a síť pašeráků. Jakob konečně přestane chlastat, nejhůř dopadne Barbora, která zůstala doma. Ve srovnání s předešlými díly se mi hra se smrtí líbila o něco méně.

13.02.2018 3 z 5