de_baques komentáře u knih
Brilantní (nemám to slovo rád, ale zde je opravdu přiléhavé) analýza šedého (ale spíše černého) pozadí velkohubých frází (lidská práva, evropský integrační proces apod.), které se na nás dnes a denně valí všemi mediálními kanály. Mediálně-politické machinace s realitou, které kniha popisuje z pohledu roku 2009, byly tak neuvěřitelně věrně použity i v ukrajinské krizi a nyní ještě v extrémnější podobě v krizi migrační.
Zajímavá a trochu rozporuplná kniha. Na jedné straně velmi čtivý příběh, který autor celou dobu koncipoval jako tvrdou (a jednostranou) kritiku kapitalismu, na druhé straně v závěru došlo na určitý obrat, ve kterém je přiznáno, že to k čemu celý děj směřoval - prodej Rosy Blancy - vlastně ty lidi až zas tolik nemrzel. Popis pokrytectví a podvodů americké smetánky za dob prohibice asi nikoho zvlášť nepřekvapí nicméně metody a detailní postupy v knize popsané jsou velmi zajímavé.
Neuvěřitelně čtivá a hlavně poučná kniha o tom, jak bezpáteřní jedinec dokáže relativně úspěšně proplouvat turbulentními změnami českých dějin od první republiky až do 60. let a a nadto být vnitřně přesvědčen o pevnosti svého charakteru. Dějově jde samozřejmě o extrémní nadsázku v extrémních dobách, ale nevím proč mi při dočítání knihy přišla podobnost Karla Humbla a současného českého předsedy vlády jako extrémně přiléhavá. Děsivé
Krásná a dodnes vtipná kniha (především si tropí žerty z módního romantismu) se zajímavou zápletkou a inteligentním vyústěním. Stojí za přečtení
kupodivu nejslabší částí byla hned první povídka 1408, zbytek vynikající
opět povedené dílo, není to ale nic nového ani neočekávaného - autor sází na obdobné vypravěčské postupy a tragikomické postavy jako v jiných románech
je to taková skromnější variace Saturnina, knížku člověk přečte jedním dechem a určitě v něm zanechá pozitivní dojem
Opravdu vynikající kniha, příběh velmi rychle vtáhne čtenáře do děje a zrychlující se spád událostí, které směřují do neodvratné katastrofy je mistrovským vyprávěním o statečnosti a zradě na straně řecko-janovsko-benátské a touze po moci a krutosti na straně turecké.
Soubor několika kratších povídek a jedné novely-Dcera Jairova. Všechna díla mají určitý vztah k první světové válce, ve smyslu ovlivnění života jednotlivce krutostí a nesmyslností událostí. Čapek popisuje se syrovou jednoduchostí akty válečné krutosti (srbská "fronta") v konfrontaci s běžnými lidskými vztahy a starostmi,které válka nepřímo vyvolala nebo fatálně ovlivnila.
Velmi dobře zpracované osudy "starého" známého hrdiny z Osvícení. Snad jen poznámka k závěru, kdy příběh zas až tak moc negraduje ani se neobjeví nic zvlášť překvapivého, jak jsem byl zvyklý z jiných knih.
Opravdu velmi dobře a čtivě zpracované historické obrazy, které vynikají především svojí reálností - kromě motivů nenaplněné lásky, zde hraje hlavní roli faleš, nenávist, závist a všudypřítomná krutost doby. Havranovo vyprávění působí jako výborný tmel k takto koncipovaným povídkám a je jen velká škoda, že jich autor nepřipojil více.
+ výborně postavená zápletka s opravdu nečekaným rozuzlením
+ svěží dialogy, které podporuje uzavřený rámec děje odehrávající se v necelých dvou dnech
+ logická, velmi dobře propracovaná souvislost mezi jednotlivými větvemi příběhu
+++ největším plusem je neuvěřitelná aktuálnost díla včetně detailů finančních machinací, jakoby to napsal současný autor o dnešních "kmotrech" (které Arbes nazývá moderními upíry)
+ mrazivé zpodobnění cizího světa
+ propracované vědecko technické ztvárnění fungování kosmické loďe apod.
+ velmi zajímavé aplikace teorie her
- někdy až přiliš přetechnizované, přeteoretizované, zkrátka příliš mnoho složitých teorií a smyšlených pojmů na dm čtvereční textu občas unavovalo.
sled bláznivých dialogů a nesouvislých událostí, chybí pojítko, nevidím smysl...za několik (2-3) nápaditých slovních obratů aspoň 1 hvězdička
Autor opět nezklamal, těším se na další dva díly. Snad jediná připomínka je k nedotaženému vykreslení některých stěžejních událostí - např. pád Jeruzaléma.
Pokud jde o Obraz D.G. připomíná mi stylem některá díla od E.A Poe. Je to poměrně zajímavé vyprávění s originálním stylem a s jasným poselstvím. Ostatní povídky v knize nedosahují úrovně Obrazu.
Zajímavý pohled na úsek historie války za nezávislost budoucích USA, tak jak si ji v učebnicích nikdy nepřečtete. Zde se dozvíte, kdo vlastně vybojoval nezávislost.
+ Výborná historická exkurze přímo doprostřed válečného běsnění - Sedan + Pařížská komuna
- Na Zolu nezvykle dlouhé a opakující se popisy přesunů vojska sem a tam - nicméně knize to neubírá na celkové kvalitě.
Jednoznačně doporučuji, jedna z nejvtipnějších knih co jsem kdy četl. Výborné je i rozhlasové zpracování.
Zajímavé i když trochu jednoduché čtení. Neuvěřitelný sled desítek útěků a stále se opakujících zápletek tvoří první část knihy. Ve druhé pak člověk neví jestli větší vyvrhelové jsou zločinci, které Vidocq namnoze ospravedlňuje a nebo policisté, kteří se ho už jako velitele protizločinecké brigády neustále snaží dostat zpátky mezi zločince.