Denny456 Denny456 komentáře u knih

Zbabělci Zbabělci Josef Škvorecký

Zbabělci jsou prostě dobrý. Je to lehké na čtení a vysoce zábavné. Duševní pochody Dannyho mě bavily. Je krásně popsáno co se lidem v určitých chvílích honí hlavou.

14.04.2021 5 z 5

Žert Žert Milan Kundera

Milan Kundera - světoznámý spisovatel, kterého jsem nečetl. Tak jsem se do toho pustil. Samozřejmě přišlo zklamání. Čekal jsem prostě více. Žert není jednoduchý na čtení, ale práce s jazykem je právě za ty čtyři hvězdy. To mě celkem nadchlo. Jinak příběh (příběhy), pokud o nich můžeme mluvit, jsou takové jednoduché až lehce ploché zápletky, které jsou zajímavě propojeny. Ke Kunderovi se ještě vrátím. Ale již s pocitem, že světoznámý autor nemusí být automaticky spojen s tzv. "wau efektem". :)

14.04.2021 3 z 5

Stráže! Stráže! Stráže! Stráže! Terry Pratchett

Paráda. Společně s Mrakoplašem má nejvíce oblíbená série. Tedy sága o hlídce. Je to nabité a je to úžasné. Tohle dejte a pokud vás opravdu odrazují neustálé hláíšky o tom, že první díly Zeměplochy nejsou nic moc - je to tedy nesmysl, ale ok, tak začněte touto knihou.

25.08.2024 5 z 5

Solaris Solaris Stanisław Lem

Po dočtení knížky jsem měl divný pocit. Ten pocit byl, že někdo napsal velmi dobrou delší povídku či kratší novelu a pak se rozhodl, že z toho udělá román. Ale měl málo textu. Tak na některé části textu vychrlil stránky slov, které nemají vůbec žádnou vazbu na zbytek textu knihy a když byste je vynechali, tak byste si toho jako čtenáři vůbec nevšimli. Tento doplněný text odhaduji tak na 70 - 80 stran, které jsou opravdu navíc a zbytečné.

13.08.2024 2 z 5

Muž z vysokého zámku Muž z vysokého zámku Philip K. Dick

Hodně těžká knížka na hodnocení. Obecně je to těžká kniha i na čtení. Každy si tam může něco najít. I když je to u knížky zvláštní má to mnoho možností "využití". Mě nejvíce nadchnulo, že kniha popisuje dokonce dvě alternativní historie najednou. A obě by se teoreticky mohly stát. Zároveň to ale ani omylem není jen o tom. Má to spousty možností jak kdo pochopí vyznění knihy.

01.08.2024 3 z 5

Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

Slyšel jsem na to pět chválu. No není to špatný, ale hit sézóny taky ne. Čte se to klidně a vše je tak ja má být. Tak jak se pomalu rodí kšeft s kávou, tak pomalu jde i "děj" knihy. Na konci je pak krátká povídka o tom co bylo předtím. Za mě skoro lepší.

18.02.2024 3 z 5

Krev pro divoženku Krev pro divoženku Kristýna Sněgoňová

Druhá kniha, kdy první byla pecka se hodnotí vždy hůře. Sympatické mi bylo, že zůstal svět a hrdinové byli jiní. Bylo to trochu méně zábavné něž jednička, ale jen o fous. Samozřejmě super je i obálka, protože ta původní na jedničce byla opravdu strašná.

18.02.2024 4 z 5

Zítra přijde Olah Zítra přijde Olah Martin Sichinger

Mě to potěšilo, byť jsem vůbec nic nečekal. Ten jazykový posun do jiného věku a přizpůsobění způsobu vyjadřovaní byl dokonalý. Příběh není žádný veledílo, ale pár zajímavých zvratů tam bylo. Takže za mě určitě nově objevený dobrý autor.

12.12.2023 4 z 5

Atentát Atentát Loïc Dauvillier

Knihu jsem začal během posledního útokem Hamásu na Izrael. To snad nemohlo být lépe připraveno. Příběh je velmi těžký a docela mě vzal. V téhle knize není ani jediná postava úplně normální, což mě bavilo. Jen ta kresba je trochu slabší.

14.11.2023 4 z 5

Prokletí pro všechny Prokletí pro všechny Martin Paytok

No není to žádná sláva. Asi bych se opakoval, že děj je tak napřeskáčku, že je potřeba to číst fakt na jeden zátah a že je tam spousty zaměnitelných postav, které ještě autor nazval dost podobně. Prostě se to moc nepovedlo a trochu mě to přišlo, jako by si to autor na závěr po sobě už nepřečetl.

20.08.2023 2 z 5

Metro 2034 Metro 2034 Dmitry Glukhovsky

Já se přiznám, že vybočím z řady, protože mě se líbil i druhý díl. A ano uznávám, že je jiný, ale za mě taky dobrý. Není jednoduché psát něco po první knize s "wau efektem". Tady se to za mě povedlo.

20.08.2023 4 z 5

Projekt Kronos Projekt Kronos Pavel Bareš

Je tam dost postav. Je tam fakt dost postav. Sakra neměl jsem si psát nějakou mapu, kdo je kdo? A sakra, kdo je zase tohle a s kým se sešel? No nebylo to lehké a přehledné a nejvíc mě zklamalo, že když jsem se konečně chytil, kdo je kdo, tak už mi zbývalo jen 40 stran. Ale bylo to dobrý. :)

29.01.2023 4 z 5

Stříbrná cesta Stříbrná cesta Stina Jackson

Je to dobře napsané, čte se to rychle a odsýpá to. Trochu mě zaskočilo, že jsem rozuzlení věděl už v půlce knihy a jen čekal na to, jak se uskuteční.

29.01.2023 3 z 5

Nadace a Říše Nadace a Říše Isaac Asimov

Ja neměl rozečítat tu jedničku. Teď už mě to nepustí a budu muset dopřečíst alespoň tu první trilogii. Čtu to potřetí, vždy s odstupem asi 10 let. Pořád mi to přijde super a pořád mi to přjde, že to je jen pro někoho, kdo má rád politiku a plány v plánech. Pro řadu lidí to musí být zoufale neakční. Mě to neva, ale chápu, že pro řadu lidí to nemusí být jejich káva.

19.04.2022 4 z 5

Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

Sloupky od různých lidí čtu rád. A vždy se hrozně špatně hodnotí, protože mají z logiky věci kolísavou úroveň. Marek Eben dokonce v této knize píše, že ty, co se vám nelíbí , tak se mají vytrhnout a vyhodit. Vtipné. :) No a celkově je to tak napůl, občas jsem se bavil a občas bych trhal.

20.02.2022 3 z 5

Shi. Kniha 1 a 2 Shi. Kniha 1 a 2 Zidrou (p)

Ano tohle je důvod proč číst komiksy. Skvělá kresba, vyborný příběh a to celé dohromady vytváří super čtení. Nakladatelství Vybíral už dávno u mě předběhl Crew a přestože vydává menší počet věcí, tak kvalitativně v podstatě nešlápl vedle, zatímco crew.... No nic. Takže jestli máte rádi vyprávěni o viktoriánské Anglii, tak tohle je pro vás.

02.02.2022 5 z 5

Cujo Cujo Stephen King

Stephena Kinga čtu celkem dost a i Cuja jsem někdy v osmnácti přelouskal. Zkusil jsem znovu a trochu to vyvanulo. Je hodně vidět, že jsme na začátku psaní jinak super autora. Je tam hodně balastu, které má oddalovat napínavější čtení. Ale zápletka a zpracování finalní části knihy je pořád na tři až čtyři hvězdy.

20.01.2022 3 z 5

Pěticípá totalita: 100 let KSČ v rozhovorech Pěticípá totalita: 100 let KSČ v rozhovorech * antologie

První hodnotitel. Aj, aj. Po knížce jsem sáhl v knihovně s tím, že si počtu o dějinách KSČ. Doma jsem zjistil, že krásný obal trochu zavádí a jedná se o rozhovory. Ty však stojí v některých případech za to.
Takže ty co stojí za to jsou: Jan Rychlík, Vítězslav Sommer a Michal Stehlík
- tyhle tři rozhovory profesionálních historiků stojí za to a v podstatě mapují dějiny KSČ, ovšem za pomocí krátkých vstupů v zajímavých dějinných datech.
Ty co nejsou nic moc: Daniel Kroupa, Pavel Žáček - rozhovory plné osobních bolístek, které vystupují poměrně dost na povrch a pánové se je ani nesnažili zakrývat.
Rozhovor s Jaromírem Štětinou - tady se mi chvílemi chtělo smát jisté naivitě a sklonu ke konspiračím teoriím a chvíli mi pána bylo hrozně líto.
Potřebná kniha, kde je potřeba si vybírat.

14.01.2022 3 z 5

Pes baskervillský (komiks) Pes baskervillský (komiks) Jan Štěpánek

Dlaší skvělý komiks na hranici starších dětí a dospělých. Martin Pospíšil se opravdu vytáhl. Atmosféra je super a je mírně potlačen Holmes, což mě baví, protože tuhle postavu zase tak nemusím. A kresba fakt parádní.

22.11.2021 4 z 5

Pomsta a vykoupení Pomsta a vykoupení Alejandro Jodorowsky

A další Jodorowsky. Toho chlapíka mám fakt rád. Nejlepší je, že vždycky přistupujete k jeho knihám s tím, že očekáváte cokoliv a taky to dostanete. Prostě v ději s emůže stát cokoliv a vždy vás překvapí. A proto je super. A tentokrtá opět i kvalitní kresba. Takže super.

03.11.2021 5 z 5