derrry komentáře u knih
Někdy člověk před sebou musí utéct, aby se našel... Být cynikem, napíšu, že jediné, co tam chybí, jsou postižené děti. Jsem cynikem, ale líbí se mi tak křehkost příběhu a propracované postavy, jejichž příběh se vyjevuje postupně. Méně flashbacků by bylo lépe, někdy byly navíc a situace se stejně vyjevovala v dialozích. Oceňuji, že kniha nesklouzla do stereotypu červené knihovny.
A smíchem lehla celá tramvaj... znám z Odposlechnuto v Praze. Příběhy z reálného provozu, které fungují jako facebookové posty, méně už jako kniha, protože jsou vesměs monotematické. Ale Burger má neskutečný pozorovací talent, celkem cit pro pointu a velmi zábavný jazyk, takže do dopravního prostředku ideální. Ano - guilty pleasure.
Škoda. Na knize by mě zajímalo nejvíc to, kolikrát hrdinové spolkli knedlík, který se jim udělal v krku, když cokoliv řešili. Zatímco v prvním dílu byla Rosie ještě jakž takž emočně zvládnutelná, v druhém je to tak lítostivá, že se divím, že vůbec funguje a něco dělá. Adam byl snesitelný, ale že by byly postavy sympatické, to ne. Číst téměř šedesát stran o tom, jak má Rosie zlomené srdce... ani napodruhé nedočteno, to fakt nešlo. Kasten umí lepší knihy.
Mohl to být krásný steeplechase s pár překážkami... a je z toho nudná chůze na 20 km. Vyškrtat milostné linky, více se soustředit na případ, nedělat pět příběhových twistů a bylo by to dobré. Takhle je to utahané a vedlejší postavy jsou trochu ploché. Místy vtipné.
(SPOILER) Taková jednohubka na odpoledne. Na společenský román bez přesahu, prostě vražda a co za ní, na detektivku užvaněné a "přemýšlivé" postavy. Takhle nějak si představuji výsledek potlachu scénáristů Vražd v Midsomeru a Dobré Vody (jo, to je ten soci seriál o koních, ve kterém Lukáš Vaculík vyhraje Velkou pardubickou), když se jako na potvoru opozdí Dick Francis.
V krásné zahradě krásného zámku se najde mrtvola. A nebyl by to Exner, kdyby se do toho nezamotal, kdyby všechny nenaštval a vraha nenašel. A při tom jen tak mimochodem neobloudil nevinná srdce dívek a dam. Mně tahle kniha bavila a Kodet se na tu roli hodil. Jen sakra - vidím název a naskakuje mi hlasem Petry Janů, že jen málo lidí tuší, že je lord..
(SPOILER) Chvílemi mi to připomínalo Vybíjenou. Ze začátku super, téma (psát o pinpongu a nenudit - wow), ale pak se to začalo natahovat a natahovat. A přitom postavy zajímavé, nápad taky, knih o životě za šedé normalizace moc není. Stejně tak divoká 90. léta (jo, kuponovku ještě někde mám, fakt). Ale čím důkladně byla stavěna pointa, tím těžší a neuvěřitelnější to bylo. Všichni se všemi propleteni v době nefejsbůkové? Počáteční nadšení teď střídá rozčarování. Ale je to kniha, o níž se přemýšlí, takže za mě ok.
Ten konec se mi vybaví pokaždé, když koukám na Velkou Pardubickou. Je to skvělé, zápletka z dostihového prostředí, že by i Francis záviděl. A na to, že je to pro děti, tak je to docela drsná kniha.
Pro mě vrchol série. Hlavně proto, že Blaine je Blaine a potom v podstatě harlekýnka. Jenže v Kingově podání (takže tak).
(SPOILER) Roland si opět zvolil. Eddieho, který volit nechtěl a Oddetu, která volit nemohla. Průchody mezi světy, epické bitvy i křehké vzpomínky na dětství. Napsáno čtivě, způsobem, který nedovolí knihu odložit. Pořád nevím, jestli je to fantasy nebo dystopie.
Skvěle napsaná kniha. Má spád, drajv, a všechno do sebe zapadá - USA na přelomu milénia, hospodářská krize, snaha najít nového Jobse i změnit svět. Poselství je jasné: nevěřte nikomu, komu je přes třicet. A vlastně - nevěřte ani nikomu pod třicet aneb jak jedna holka tahala za fusku půlku planety a jak jí to procházelo aneb senilové se slabostí pro mladé blondýnky aneb ulov si svého jednorožce aneb fake it until make it.
Typický příklad toho, že vám kdysi někdo pochválil slohovku... Téma je zajímavé, ale v oblasti YA existuje mnohem mnohem mnoho lepších knih, z nichž tematicky ční Srdcerváči. A řešení domácího násilí v knize nutí člověka mlátit hlavou o stěnu, protože je zřejmé, že je to tady jen fancy manýra. Nevadí, fotr tě zmlátí, tak se chytíme za ruce a u stolu si o tom popovídáme a vše bude sluníčkové... nebo slunečnicové...
(SPOILER) Taková česká vykrádačka Suburry (filmu, seroš neznám). Milá, se švihem, tempem, spádem, ale vykrádačka. A poslední scény - nevím proč, naskočila mi Textilia.
Ani napodruhé to nešlo dočíst. Jediné, co by mi ulevilo, bylo majnout Eleanor něčím po hlavě. Dost mě překvapuje, že to nenapadlo žádnou z postav, teda v té části, kterou mám přečtenou.
Stačí třetina a člověk ví, jak to skončí a proč. Příběh klišé jak hrom. Cokoliv ze severské školy - to tam je.
Tentokrát trochu slabší než předešlé, ale stále hodně dobré, detektivka, která neurazí a nemá bombastické akce, postavy apod.
(SPOILER) Společenský thriller o tom, co dá do pohybu zmizení místní holky - Twin Peaks verze 2020 bez koláčů. Myšleno doslovně.
Rozjezd knihy je poměrně pomalý, autorka skoro 200 stran spíše představuje postavy, vzájemné vztahy, myšlenkové pochody a jejich přešlapování se projevuje v přešlapování autorky. Tak nějak zapomíná na to, že už by to chtělo trochu akce. K té se člověk musí prokousat a zase... není to nic neviděného a nečteného. Kdyby se proškrtalo tak 200 stran a zrušily se ty "bombastické" cliffhangery na koncích skoro každé kapitoly, tak ok, ale jinak člověk váhá, jestli dočíst, nebo ne. To by se u Kingových Nezbytných věcí stát nemohlo, ač jsou tématem podobná.
Za mě nejlepší díl v sérii. I proto, že se část odehrává ve východním Prusku a dějiny meziválečného Polska a Německa jsou tady výborně podané. Zhustěné a ta mlčenlivá atmosféra i národnostní problémy jsou místy mnohem lepší než Rathovo pátrání, protože zápletka je tak trochu jasná. Asi jako když se v české literatuře píše o Sudetech.
Navnadil mě článek někde na internetu a krátce před tím četba McKintyho. O Irsku ve druhé polovině 20. století přece nemůže být špatná kniha. Tak jo, může. Nevtipné, zápletky nijaké, prostě jeden puberťák, co neví, jak se životem dál. Tak zevlí, prudí, prodává drogy, podléhá kámošům, hledá kámoše, hledá kámošku, kámoška ho našla, pak spolu kámoší... kolik že to má stran? Tolik? Boooože.
Zajímavě pojatá odborná publikace, která se dívá na počátky továrního průmyslu v českých zemích z hlediska disciplinace, hygieny, každodennosti. Potlačuje v souladu s aktuálními výzkumy dějiny techniky, technologií a do popředí staví otázky každodenní práce, vzdělávání a života továrních dělníků. Doporučuji všem studentům VŠ oborů historie.