Devorah Devorah komentáře u knih

Nakonec přijde smrt Nakonec přijde smrt Agatha Christie

Tak trochu netypická Christie, a přesto, dle mého názoru, se může řadit mezi ty nejlepší tituly, co napsala.
Detektivní příběh z prostředí starověkého Egypta, kdy na pozadí příběhu doslova bují vášně, nenávist, intriky a všudypřítomné zlo. Mrtvolami se to jen hemží, falešnými stopami také, zato zločinec se před námi důmyslně skrývá do posledních stránek příběhu. Ten je tak poutavě napsán, že čtenář skoro cítí na kůži všudypřítomné rožhavené slunce, horko, prach a neustálý pocit přicházejícího nebezpečí.

27.04.2020 5 z 5

Italské prázdniny Italské prázdniny Jan Werich

Ačkoliv se jedná o útlou knihu, najdeme v ní nejen cestovatelského průvodce z Prahy do Říma a zpět, ale i různé vzpomínky na dobu minulou, úvahy a vtipné komentáře, kterými je knížečka hojně protkána.
Jan Werich spolu s dcerou Janou podnikli cestu do Itálie, do Benátek, Padovy, Bologne, Florencie a taktéž do věčného města Říma, kde se setkali se spoustou zajímavých lidí, zažili mnoho vtipných situací a ochutnali spoustu výtečných jídel. O tom tento ne zcela běžný cestopis je, ale také o komentářích k historickým událostem, o asociacích, hodnocení aktuálních dějů i obecných lidských problémů. A to vše s vtipem a neuvěřitelnou lehkostí.

25.03.2019 5 z 5

Mrtvá v knihovně Mrtvá v knihovně Agatha Christie

V této knize pomáhá slečna Marplová policii vyšetřit zločin, který se stal u její přítelkyně - v jejich domě, v knihovně se našlo tělo mladé ženy, jíž nikdo nezná. A to je prvotní úkol, který se snaží Jane Marplová rozluštit. A i když jí mnozí vnímají jako popletenou starou dámu, opak je pravdou. Vystupuje zde plná života, má spousty trefných poznámek a čtenáře baví svými výroky.
Jako vždy , i v tomto případě, se jedná o pečlivě propracovanou zápletku s překvapivým rozuzlením. Jedno je jisté, milovníci Agathy Christie nebudou zklamaní.

02.04.2023 5 z 5

Vážka Vážka Michel Bussi

V této knize se Bussimu podařilo vytvořit skvělé napětí od první do poslední stránky. To mne nutilo knihu číst, neodkládat a doslova hltat každé slovo plné dalších a dalších pochybností. Ano, pochybnosti jsem měla až do konce a také neúprosný pocit, že si s námi autor hraje jako kočka s myší. Nahrává tomu i retrospektivní styl vyprávění, kdy čtenář stále jen kdesi tápe.
Dle mého je dílo skvěle promyšlené, žádné zbytečné průtahy a nudné odbočky se tak nekonají.

12.01.2023 5 z 5

Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Gaiman odvedl sakra dobrou práci, když se rozhodl převyprávět staré příběhy o severských bozích. Zavádí nás do úžasného a drsného světa obrů, oživlých mrtvol, spravedlivých, ale také lstivých a úskočných bohů. Některé povídky jsou velmi vtipné, jiné naopak místy až depresivní, ale přesto je vše skvěle vyváženo. A jako bonus navíc hodnotím nádhernou obálku, která celé dílo pěkně uzavírá.

14.12.2022 5 z 5

Kopretiny pro zámeckou paní Kopretiny pro zámeckou paní Stanislav Rudolf

Literatura pro děti a mládež, která se dá skvěle číst i v dospělosti. A možná si jí dospělý čtenář vychutná o to lépe, protože už ví, už zná život a všem těm historkám, které se Katce - co by hlavní pubertální hrdince -dějí, se může upřímně zasmát. Anebo naopak s trochou hořkosti mírně a vědoucně pousmát.
Tato kniha je plná skvělých hlášek, člověk se každou chvíli musí smát, i kdyby nechtěl.
Je to prostě nadčasová knížka pro všechny generace. Miluju.

15.09.2022 5 z 5

Smrt staré posluhovačky Smrt staré posluhovačky Agatha Christie

Malé šedé buňky mozkové Hercula Poirota nikdy nespí a důkazem je právě tato skvělá detektivka z pera Agathy Christie.
Opět bravurně vše vyřeší, jak je u něj ostatně dobrým zvykem. Ovšem, co mne v této knize neskutečně baví je on a bláznivá spisovatelka Ariadne Oliverová. Ty jejich slovní potyčky, její nápady na odhalení vraha, jeho infarktové stavy z jejích vyšetřovacích metod, to si čtenář Agathy Christie nesmí nechat ujít,  protože tolik nenásilných humorných prvků mezi hlavní dvojicí se v jejích dílech hned tak nenajde.

15.12.2021 5 z 5

Pět malých prasátek Pět malých prasátek Agatha Christie

Ačkoliv se jedná o relativně útlou knihu, čtenáři toho poskytuje více než dost.
Na scénu opět vstupuje Hercule Poirot, malý belgický detektiv s navoskovanými kníry a brilantními dedukcemi.
Tentokrát se vydáváme hluboko do minulosti, ve které se stal zločin. Zločin, který ovlivňuje přítomnost a mohl by ovlivnit i budoucnost dvou mladých lidí. Vzpomínkami se tak vracíme do dne, kdy se zločin udál a před námi tak vyvstávají emoce, které sžírají všechny přítomné. Láska střídá hněv, žárlivost se rázem mění v posedlost a na scénu vstupuje i všudypřítomná nenávist.
Děj rychle ubíhá, vše se krásně propojuje až do velkého finále, kdy odhalení vraha je již jen pomyslnou třešinkou na dortu. Bravo, monsieur Poirot!

19.02.2020 5 z 5

Kmotr Kmotr Mario Puzo

Poprvé jsme ji četla v pubertě a už tenkrát mi přišla výborná. Skvěle napsaná, poutavá zápletka, naprosto vtáhne do děje. Od té doby jsem ji stihla přečíst ještě párkrát a názor se nezměnil. Kniha je neskutečně čtivá, popisuje naprosto dokonale vztahy mezi tehdějšími "rodinami" , které tenkrát ovládaly podsvětí v Americe. A ano, kniha je skutečně napsaná tak, že se čtenář přiklání na stranu organizovaného zločinu, v tomto případě reprezentovaného rodinou Corleone. Mě osobně toto pozvání být jejich součástí a v jejich společnosti rozhodně nevadilo.

03.10.2017 5 z 5

Ani později, ani jinde Ani později, ani jinde Delphine de Vigan

Někdy je osud záležitostí vteřiny....která nakonec život zúčastněným stejně nezmění.... anebo právě v tom tkví ten nový začátek? Možná i tak by se dala popsat kniha od Delphine de Vigan.
Muž a žena, dva hlavní hrdinové, kteří se neznají, mají své depresivní životy plné zoufalství a beznaděje, žijí ve velké Paříži, touží po společnosti někoho, kdo je bude milovat a bude jim nablízku.
Celý příběh je o touze po změně, nepřízni osudu, o vyhoření a pochybnostech o důležitosti bytí. Jde o čistou realitu se vší všední krutostí, žádný cukrkandlový román se šťastným koncem.
Jen z toho závěru mám v sobě mírný pocit rozpolcenosti a prázdnoty, ale to už je můj problém.

01.05.2022 5 z 5

Zapomenutá vražda Zapomenutá vražda Agatha Christie

Některé knihy od Agathy Christie se dají číst opakovaně, a toto je zrovna jedna z nich. Vracím se k ní ráda, stránek má tak akorát, má v sobě určité tajemno, není patrno, zda se skutečně stala vražda, děj se nehemží samými mrtvolami a přes to všechno jí řadím mezi to nejlepší, co kdy fenomenální Christie napsala. A díky dobře vystavěnému příběhu nás tak po celou dobu udrží v příjemném napětí.

27.03.2022 5 z 5

Dumasův klub Dumasův klub Arturo Pérez-Reverte

Dostala se mi do ruky tajuplná kniha, která se mnou, po celou dobu čtení, rozehrála přímo magickou hru, jejíž pravidla znal jen její autor. Je plná literární mystifikace a odkazů na všemožná literární díla a jejich autory. Autor pak volí velmi květnatý jazyk a bohatou slovní zásobu, přičemž dokáže zaujmout čtivostí i přes neuvěřitelné množství uváděných literárních faktů.
Sám příběh je výborný – hlavní hrdina s tím svým cynismem k zulíbání, krásná dívka aspirující na Padlého anděla, smrt střídá smrt, pomalu se tak stírá hranice mezi hrou a realitou, černou magiií, autor tak drží čtenáře v napětí až po překvapivý závěr. Nicméně to, co dělá tento příběh něčím výjimečným je prostředí ve kterém se odehrává, a to je fascinující svět vzácných knih a rukopisů, což každý správný knihomol náležitě ocení.

11.05.2020 4 z 5

Na Chesilské pláži Na Chesilské pláži Ian McEwan

Krátká novela, ze které si čtenář odnese to podstatné, a to naprosto bezbřehou osamělost, která na nás ční z každé stránky tohoto příběhu.
Příběh o milujícím se mladém páru, který nebyl připraven na manželství ani na intimitu. Děj se odehrává v roce 1962, tedy v době, kdy se o sexu nebavilo a antikoncepční pilulky se vyskytovaly jen ve sci-fi četbě. Florence a Edward se milují celou svou duší, o tělesném milování toho ale moc neví ani jeden z nich a kvůli tehdejší zapšklé výchově o něm ani mluvit neumí. Svůj svatební den tráví v hotelu na Chesilské pláži. Zároveň s ubíhajícím dějem, který mladou dvojici přibližuje jejich prvnímu sexu, se stupňuje napětí.
Chesilská pláž je tu zcela klíčová, zde jsou totiž vyřčena a nevyřčena slova, která už nelze vzít zpět, nebo doplnit. Čtenáři je tak jasné, že již nic nebude jako dřív, že ti dva se prostě neskutečně minuli a kvůli neschopnosti komunikace již nikdy neprotknou.
Zde se happy end opravdu konat nebude a konec je tak hořký jako sám pelyněk.

10.12.2019 4 z 5

Lučištník Lučištník Bernard Cornwell

Cornwell opět dostál svému dobrému jménu. Občas se v této knize vyskytuje trocha romantiky, která příjemně navnadí. Vzápětí přijde ale akce a napětí v podobě drsných soubojů, muž proti muži tak stojí na bitevním poli a bojují o čest, o slávu svých králů a o svůj holý život.
Kniha má neuvěřitelný spád, skvělé střídání dějů a úžasně psychologicky prokresleného hlavního hrdinu, jehož postupná proměna čtenáře fascinuje. A mne nezbývá nic jiného, než se dát do pokračování této návykové série.

23.09.2019 5 z 5

Maryčka Magdonova Maryčka Magdonova Petr Bezruč (p)

Tak krátká báseň a kolik bezútěšnosti v ní je obsaženo. Neštěstí a tragický osud Maryčky Magdónovy , která spáchala sebevraždu skokem do řeky v nás rezonuje ještě dlouho po dočtení. Pesimismus vyznívající z veršů, neštěstí, těžký úděl chudých obyvatel tohoto „kraje rázovitého“ a celkově bezvýchodné ladění této básně nás i dnes po tolika letech dojímá a stále má co říci. Bravo!

26.03.2019 5 z 5

Gejša Gejša Arthur Golden

Kniha je osobní zpovědí jedné z nejznámějších gejš té doby. Autor se tohoto nelehkého úkolu zhostil nadmíru dobře, jako básník si mnohdy pohrává s přirovnáními a popisy určitých situací. Stáváme se tak díky němu svědky dlouhé, trpké a místy až útrapné cesty malé holčičky směřující k životu profesionální gejši. Od její cesty na výsluní až ke slávě, která je dlážděna nenávistí, zlobou, zahořklostí a již zmiňovanou trpkostí.
Naprosto mistrně je zde podán popis japonské kultury, jejich zvyklostí, ale také znalostí, které musí malá gejša ovládat, aby se mohla stát tím, pro co je zrozena.
Gejša sice nepřekypuje třeskutým napětím, přesto jí propadnete už od prvních řádků a její příběh vám zůstane v mysli ještě dlouho po přečtení.

05.04.2018 5 z 5

Ta přede mnou Ta přede mnou J. P. Delaney (p)

Výborný, tématem skoro až mrazivý thriller. Hlavní špatňák je opředen tajemstvím, váháte, zda vám má být sympatický, či stále ještě ne. A dvě hlavní hrdinky, Emma a Jane, které neví, s kým mají tu čest. To vše zahaleno do minimalistického hávu, minimalistický dům, výzdoba, hlavní mužský hrdina, dokonce minimalismus jako jeho filozofický směr :-) Přiznávám, asi to není pro každého, ale tato kniha si šanci rozhodně zaslouží. Ovšem naprosto poslední stránka celého příběhu mě dostala a vrátila vlastně zpět na začátek. Doporučuji.

05.01.2018 5 z 5

Ještě žiju Ještě žiju Phil Collins

Ooooo lala, tak tohle je jeden z nejlepších, ne-li naprosto nejlepší životopis, co jsem kdy četla. Collins má svěží styl, naprosto skvělý smysl pro humor se kterým popisuje i smutné okamžiky svého života, jako je např. počínající hluchota, vrcholy i pády, neuniká ani před svými manželstvími a rozvody. Je prostě skvělý vypravěč, který si nehraje na to, že je hvězda, ale v první řadě je prostě jen chlápek, co měl a má rád hudbu.

10.10.2017 5 z 5

Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Viděla jsem film, teprve poté četla knihu, ke které už toho bylo napsáno tolik. Ona je chudá holka, která neví nic o světě, životě, nic nedokázala. On je bohatý, úspěšný člověk. Takové klišé, chtělo by se říct. Pak se mu stane nehoda a ona se stává jeho ošetřovatelkou, kamarádkou…..a čím dále v příběhu jsme, tím bližší jsou si i oba. Ne ne, tohle není žádná sladkobolná milostná romance, je to komplikovaný příběh, který pokládá milion otázek o tom, co je v životě důležité, o životních rozhodnutích. Než jsem tě poznala vás v mnoha momentech donutí zamyslet se, co byste udělali být na místě jednoho, nebo druhého z nich. Je to příběh o životě, o touze žít.

26.10.2016 5 z 5

Toyen: První dáma surrealismu Toyen: První dáma surrealismu Andrea Sedláčková

Až doteď jsem si myslela, že o Toyen vím snad vše, i přes její sklony k utajení všeho soukromého. To jsem se ovšem velmi mýlila. Sedláčková odvedla tak výtečnou práci, že ono pomyslné "smekám" je v tomto případě nedostačující.
Naprosto mne její Toyenka pohltila od první stránky až do té poslední. Prožívala jsem všechna odhalení, pátrání i dohady o tom, kde se asi nachází pravda.
Nevím, zda jsem objevila dle Sedláčkové skutečnou Toyen, ale tu, kterou mi představila, s tou jsem se ráda seznámila.

25.03.2024 5 z 5