Disease komentáře u knih
Z Reachera je čím dál větší Mirek Dušín. Doufám že časem v knihovně narazím na staší kousky.
Je to slabší než předchozí povídkové knihy, ale pořád vcelku vysoká úroveň. Trochu mě mátlo vyprávění v první osobě a ještě k tomu z hlediska kanadského typoně se zvláštním poměrem k emigrantům. Ovšem pohled na emigranty očima tohoto pána je dost zajímavý a posová knihu trochu jinam, kde by vzhledem k zamotanosti zápletky jakožto prostá detektivka určitě nebyla.
Je potřeba se smířit, že se nejedná o horrory (s výjimkou titulní povídky) a potom si už jen užívat zvláštní poetiku Shirley Jackson. Navzdory tomu, že některé povídky jsou vyloženě bez pointy, jsou značně zneklidňující.
Finále se fakt hodně povedlo, škoda že celkově má série postupně stoupající tendenci, chtělo by to více vyrovnané booky.
Příjemně srozumitelně popsaný stav (nejen) české společnosti. Myslím, že bude dobře fungovat i jako "rukověť pro jednání se spoluobčany".
Hodnotím stejně jako Život si se mnou zahrává, přesto, že ten se mi líbil více. Tady vítězí forma. Ale jaká forma!
Precizní žurnalistika a precizní popis jedné aféry a jejích důsledků.
Téma, na které by stačil článek v časopise. Podle toho také kniha vypadá.
Parádně odvyprávěný politický thriller. Rozhodně to nejlepší z watchmenovských "levobočků".
Přestože nejsem cílovka, dost mě to pohltilo. Parádní kresba i příběh.
Velmi podrobný (zejména v období před rokem 1989) pohled zvenku. Ze začátku taktéž zajímavý náhled na naše dějiny.
Na úplně horrory, spíš duchařské povídky a černý humor ala Roald Dahl, ale zábava zaručena.
Komixová adaptace knihy, která mě kdysi příliš nenadchla. Jo, jako komix to funguje určitě líp, ale trochu mi vadila Fabryho tentokrát až příliš mainstreamová kresba. Co se týče děje, hodnotím podobně jako knihu: Podlondýn je fajn nápad, ale příběh je taková standardní putovni fantasy.
První část mi připomínala stylem spíš Karla Poláčka, ale pak už je to ten klasický Škvorecký. V ediční poznámce je sice uvedeno, že některé povídky byly přepracovány, nicméně mě stejně udivuje, že ty z 50. lech mohly tenkrát vyjít.
Pro mě, který věděl, že existoval nějaký Roubal a vraždil lidi, celkem zajímavé, ale jen tak do poloviny, kdy mě začal otravovat tak trochu bulvární styl psaní. Do tramvaje v pohodě, doma bych to odložil. "Fotodokumentace" tristní.
Jsem rád, že té artušovské legendy tu bylo jen minimum. I když už je celá série tak nějak nastavovaná kaše, čte se to pořád dobře.
Ústřední příběh se mi líbil hodně, země Oz tak nějak s rezervou.
Kresba Jana Štěpánka se mi líbí od první přečtené Komety, takže jsem si knihu užil. Nicméně mě mrzí, že většina námětů jsou adaptace a ty "originální" za moc nestojí. Taktéž bych uvítal, alespoň jako pár vzorků, ty staré agitační kousky.
Nesbo je tedy i zručný povídkář, jak se ukázalo. Vše se sice točí kolem vztahů, jak už napovídá název sbírky, ale rozhodně to není monotónní. Za mě nejlepší Odpad a Odd, úvodní Londýn je fajn, ale tak nějak zápletkou připomíná Millerovo "Zákazník má vždycky pravdu", nejméně se mi líbila Fronta, kde mě vypravěčka a její postoje dost iritovaly.
Je to určitě fajn, jen má Hooky občas problém udržet myšlenku a občas opustit myšlenku.