ditul ditul komentáře u knih

Buddhovy pohádky na dobrou noc Buddhovy pohádky na dobrou noc Nagaraja Dharmachari

Nádherné krátké pohádečky s ponaučením.

12.08.2021 5 z 5

Kouzelná zvířátka na dobrou noc Kouzelná zvířátka na dobrou noc Andrew Weale

Nádherné krátké pohádečky s ponaučením a návodem na meditace pro děti.

14.07.2021 5 z 5

Probouzení Moravanů. Moravská mytologie Probouzení Moravanů. Moravská mytologie Jaroslava Grobcová

Poslouchala jsem tuto knihu na Youtube a je tak úžasně namluvená a plná zajímavostí o Slovanech a božství, že jsem si ji hned musela pořídit.
***Pohanské znamená venkovské, přírodní. Tu přírodu ctili prapředkové rodní. Církev se stala ovládnout lid mocí, ale dřív musela ty bohy přemoci. Dávní pohanští bohové byli beze sporu mocné síly nadčasové, která z vesmírných sil jim byla svěřena, z té podstaty živlu, měli také jména. Slovanští předkové vírou světla žili, posvěceným modlám by se nekořili. Stařešiny svého rodu uctívali, přímo k Stvořiteli hlavy pozvedali. Církev díky vojsku šířila svou víru, ve výběru prostředků neznala míru. Celou dobu středověku, dobou temna svévolnou neomezenou mocí žehná. I u nás na Radhošti a na Hostíně pálila moravské slovanské svatyně, pronikala všude v místa drahá lidu. Ve vznešená místa nebeského lidu. Proto přírodní bohy neuctíváme, přírodu, co by boží chrám nevnímáme, bereme z ní život a dáváme smetí, klaníme se více zlatému teleti. Zlobí nás povodně, větry, sucha, bláto, lásku k bohům příliš zaslepilo zlato. Ne však to, co voní v květech, slunci svítí, ne však to, co v lidském srdci lásku vznítí.
***Slovanská bukvice, všeslovanské písmo: Písmo při používání určitých znaků slov udržovalo v lidech potřebné vibrace, energii a ta jim umožňovala vysokou úroveň vnímání světa. Byť mnohé úpravy tvar písma změnily, základ slov s jiskrou "RA" slované chránili. A národ moravský ke slovanským patří, jeho jazyk i dnes s jiskrou "RA" se bratří. Je v základu slova pravda, právo, víra. Mnoho slovanských slov kmen RA podepírá: Praděd, Radhošť, hora, rada, zdraví, potrava, mravy a výklad další praví, že obrácení k víře světla boha RA, pro lidské chování má strážit kulturu. Božská jiskra "RA" prostupuje moravské písmo a řeč.
***Nejen přetvořené písmo chtěli tzv. slovanští věrozvěstové vnutit moravskému lidu, chtěli mu podsunout také řeckožidovskou morálku a kulturu. O tom, že se to dodnes nepodařilo i přes krutý fyzický a ekonomický postih přesvědčují nádherné moravské, slezské i slovenské kroje, jejich překrásné výšivky zcela ve slovanském přírodním duchu a také lidové a duchovní staroslovanské písně a zvyky. Proto se církev uchylovala k tomu, že do slovanských obřadů a zvyků zanášela dogmata z církevních příběhů.: Oslava zimního slunovratu byla nahrazena Vánocemi. Oslava jarní rovnodennosti Velikonocemi... Ale vymýtit staré zvyky se nepodařilo. - Vynášení zimy, otevírání studánek, dožínky, hody, posvícení se nám z dob našich předků dochovaly. A mnohé duchovní písně, které si lid nedal vzít, byly pokřestančeny.
***Tabule na posvátném Radhošti nám sdělují, že krásná dřevěná svatyně s věštírnou, postavena bohu Radhostovy měla stěny popsány staroslovanským písmem. Byly do nich vepsány dějiny Valachů a proto byla po příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje, do základů spálena na popel.

11.07.2021 5 z 5

Duchovní léčení Duchovní léčení Robert E. Detzler

Úžasná kniha, plná léčivých energetických obrázků pro různé nemoce, na posílení některých orgánů a emocí. Jsem ráda, že patří do mojí knihovničky. Udělala jsem si kartičky, na které jsem si překreslila některé obrázky, které si dávám pod karafu s vodou (voda přejímá informace a léčí) a některé nosím u sebe dle potřeby.
*Léčivé obrazce v této knize pocházejí od Ducha, který spočívá za vším, co je. Duch bývá také označován jménem Jehova nebo Jahwe. V hebrejštině znamená Jehova "Ten, který je, byl a bude, jediný, sám ze sebe existující, ten, který je věčný." Je tím JSEM, KTERÝ JSEM, který hovořil na hoře Sinaj k Mojžíšovi. Duch je tvůrčím principem spočívajícím za vším stvořeným. Není žádnou konkrétní osobou. Je veškerým životem, látkou i inteligencí. Je nekonečným vědomím, které se nekonečně rozšiřuje. Dalo by se říci, že vše stvořené - duchovně i fyzicky - je projevem jediného velkého Ducha. My sami pak jsme buňkami v jeho těle. Duch se neustále rozpíná a rozšiřuje v procesu expanze, který je nekonečný.

22.06.2021 5 z 5

Peříčko Finista Jasného sokola Peříčko Finista Jasného sokola neznámý - neuveden

Čtyři krásné ruské pohádky v krátké verzi pro malé děti.

14.06.2021 5 z 5

Ze mě : cesta Blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška Ze mě : cesta Blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška Pavlína Brzáková

Krásné myšlenky Jaroslava Duška. Moc se mi líbilo vyprávění o gorilách..
*První, co se učíme, je sčítání. Jedna a jedna jsou dvě. Dvě je víc než jedna. Dvě a dvě jsou čtyři. Čtyři jsou víc než tři. Čtyři a čtyři je osm. Osm a osm je šestnáct. To je ještě víc. Kdybychom opravdu nebyli pokryteckou civilizací a učili své děti, že celek a jednota jsou naší matricí, učily by se děti jako první "dělení". Mohly by se učit třeba: "Tohle je koláč, a když ho rozpůlím, mám dva kusy. Když ho rozčtvrtím, mám čtyři kusy. Když udělám další dělení, mám osm kusů." Učily by se ty samé číslovky, ale jinak. Nebylo by toho víc, bylo by toho pořád stejně, ale získali bychom víc dílů. A tím pádem bychom porozuměli - TENTO SVĚT VZNIKÁ DĚLENÍM JEDNOTY. Rozhojňováním jednoty. Ale my se učíme sčítat. Přidávat. Hromadit. Kupit. Nakupovat. Proč programujeme bytost na sčítání jako na hlavní matematický princip, přičemž dělení je brané jako něco složitějšího, co chápou až větší děti? Vždyť každé malé dítě pochopí, že když má nějaký celek, může ho rozpůlit. Jenže my malého člověka pomalinku programujeme do systému obchodu, hromadění, chamtivosti, a dokonce tvrdíme, že je to přirozené.

09.06.2021 5 z 5

Mimozemšťané - Odhalení největšího světového tajemství Mimozemšťané - Odhalení největšího světového tajemství Steven M. Greer

Konspirace? Proč byla zabitá Marilyn Monroe? Proč Kennedy byl odstraněn? Co zjistil.. co chtěl zveřejnit...?
Jsem překvapena, že lidé opravdu dokáží spáchat sebevraždu, když vidí ufo a je to v rozporu s jejich vírou..  A netušila jsem, kolik vražd bylo provedeno kvůli utajování jejich existence před lidmi..
Zajímavá je i informace o čipu - kdy byl vynalezen a zkoušen.. a hlavně o jeho velikosti 3mm a silné jen několik setin mm už v r. 1984..
*Víte, proč jsme přestali odpalovat jaderné bomby? Zakázali nám to mimozemšťané ze souhvězdí Orion. Tehdy nám řekli: "Podívejte, mohli byste se zničit. My s tím nesouhlasíme. Když se o to pokusíte - když zkusíte zničit tuhle planetu... a buďte si jisti, že tu možnost teď máte... My vám to nedovolíme! A od té chvíle jsme je začali brát opravdu vážně protože už jednou nám tyhle věci zatrhli, když řekli: "Chceme, abyste přestali se všemi těmi testy jaderných zbraní! - Už žádné jaderné testy!!!" Jak Rusové, tak Američané - všichni jsme si byli jisti, že tyhle bytosti mohou kdykoliv přijít a udělat to, co slíbily..

02.06.2021 5 z 5

Aljonuška - Ruské lidové pohádky Aljonuška - Ruské lidové pohádky neznámý - neuveden

Devět krásných ruských pohádek v krátké verzi pro malé děti.

28.05.2021 5 z 5

Tvarytmy Tvarytmy Pavlína Brzáková

Krásné povídání pana Duška při jeho pobytu ve tmě. U některých pasáží jsem ho slyšela, jakoby to přímo vyprávěl. ;)
*Až člověk znovu otevře své srdce natolik, aby Láska mohla volně proudit, nenapadne ho zabíjet. Člověk natolik rozvine Lásku k Prostoru, že ho prostě vůbec nenapadne zabíjet. Je třeba dovolit Lásce, aby se mohla rozvíjet. A pak se vše stane samo.
*V Aramejském Otčenáši, skvělé knize Neila Douglas-Klotze, je verš "Odpusť nám naše viny" překládán poněkud jinak: "Uvolni lana chyb, jimiž se navzájem spoutáváme." Rozmotejme ta vlákna, zbavujme je uzlů, kterými se navzájem poutáme, ikdyž je to někdy tak poutavé... Odpoutejme se... Neboť to je skutečné odpuštění, které znamená, že minulost neexistuje - je to jako výdech, odpouštění dechu, které umožní naplnit plíce novým, čerstvým nádechem.

20.05.2021 5 z 5

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

London dokázal nádherně popsat astrální cestování. Že člověk nejdříve musí postupně vypnout své tělo i mysl, aby se mohl pohybovat za hranicí lidského chápání. Do této knihy musí člověk duševně dospět, aby pochopil.
*Jestliže to domněle důmyslné zařízení - uzel a smyčka - a domněle důmyslný propočet váhy oběti a délky provazu zlámou oběti vaz, proč spoutávají oběti ruce? Společnost jako celek není s to na tuto otázku odpovědět. Ale já vím proč, a ví to každý neodborník, který se někdy zúčastnil lynčování a viděl, jak oběť vyhodí ruce vzhůru, zatne je do provazu, a aby mohla dýchat, uvolňuje si smyčku na krku, která ji dusí.
A ještě jednu otázku bych chtěl položit sebedbalému, ve vatičce chovanému členu společnosti, jehož duše nikdy nezabloudila do horoucích pekel. Proč navlékají oběti přes hlavu a přes obličej černou kápi, dřív než ji pustí do propadliště? Mějte, prosím, na paměti, že co nevidět navlečou takovou černou kápi přes hlavu mě. Mám tedy právo se ptát. Bojí se ti tví pochopové pohledět na výraz hrůzy ve tváři, na výraz té hrůzy, kterou páchají na nás za tebe a na tvůj příkaz?

13.05.2021

Koloidní stříbro Koloidní stříbro Josef Pies

Jsem šťastná, že jsem si tuto knihu objednala, mám z ní radost. Zkouším koloidní stříbro a buď je to silou myšlenky, že mi pomáhá anebo je to tím, že je to "zlato v domácí lékárničce".. a v této knize je dost tipů, jak ho používati i jinak.

05.05.2021 5 z 5

Všichni jsou psychopati, jenom já jsem letadlo Všichni jsou psychopati, jenom já jsem letadlo Jan Hnízdil

Nádherně popsáno, jaký vliv na nás má dětství a to, jak se k nám chovají naši rodiče a nejbližší. Pokud to neumíme v dospělosti zpracovat a odpustit jim a sobě, neseme si to v sobě až do konce života..
*Vymýt mozek si nechá jen člověk žijící v minulosti nebo v budoucnosti.
Vymýt mozek si nechá jen ten, kdo má nějaký problém, nějakou emocionální bolest. Bolest otupuje postřeh, vnímání, obezřetnost, obranu. Když máte nůž v zádech, snadno přehlédnete překlep na jídelním lístku. Člověk může udělat chybu, špatné rozhodnutí, nebo může váhat. Všechno je možné. Jsme jen lidi. Jedině člověk s vnitřní bolestí dělá chybu opakovaně. Opakovaná chyba už není jen chyba, je to rozhodnutí. Rozhodnutí vyhnout se bolesti.
*Touha po vnější moci se vyskytuje u dětí, jejichž rodiče emočně zachraňovali jen sebe, neměli na děti čas, nejevili o ně zájem. Nedokázali jim poskytnout podmínky k nalezení a upevnění sebejistoty. Nejcennější, co může rodič dítěti předat, je schopnost být připravený na život. Nepřítomní rodiče děti na život nejenže nepřipraví, ale odsoudí je planému hledání ve formě různých emočních útěků. Z dětí mohou vyrůst navenek úspěšní a silní jedinci. Uvnitř ale zůstanou zoufalými, někdy i nebezpečnými dětmi.
*Psychopat nemusí být jen zlý a škodlivý. Jestliže má negativní sociální vlastnosti nastavené do nízkého modu, dokáže je kontrolovat a správně nasměrovat, jestliže dokáže lidi přesvědčit o své pravdě a bez násilí je přimět ke spolupráci, může být nejen úspěšný, ale dokonce prospěšný.

14.04.2021 5 z 5

Můj bylinkový svět Můj bylinkový svět Vláďa Vytásek

Vytásek na mě zapůsobil v pořadu Duška, kde byl jako host, tak jsem si objednala jeho knihu. Je krásně zpracována, obsahuje krásné povídání o bylinkách i se základními recepty.
*Když učím vnímat bylinky snažím se, aby si lidé recepty vytvářeli podle vlastní intuice a příliš je nekopírovali. Každý je totiž jedinečná bytost, a tak je pro každého vhodná jiná bylinková směs, včetně poměru bylinek.
*Pro sběru léčivek jsou důležité především láska a pokora, neboť rostlinky je cítí. Je potřeba, aby si člověk k bylince nejprve přivoněl a pak ji poprosil, zda ji může utrhnout. Pokud se rostlinka "vnitřně energeticky usměje" a zazáří, můžeme si ji vzít. Nesmíme se hrnout jako kombajn a rvát všechno, co nám přijde pod ruku. Bylinky tu nejsou jenom pro nás, ale i pro další živé bytosti.
*Lidé si zvykli pořád něco chtít, a děkují stále méně. Je pravděpodobné, že kdyby se naučili víc děkovat, byli by zdravější. Možná si málo vážíme života.
*Člověk, když je nemocný, vyzařuje určité vibrace, kterými může přitáhnout byliny, které mu přijdou na pomoc.

09.04.2021 5 z 5

Da Vinciho kód Da Vinciho kód Dan Brown

Přečteno jedním dechem. Zajímavé, že jsem se dostala ke knize teď, kde se v ní píše, že procházíme obdobím zásadních změn.. Skončily dva tisíce let věku Ryb - a ryba, jak známo, je znamením Ježíše. Jak vám řekne každý astrolog, základní myšlenkou tohoto období bylo přesvědčení, že člověka musí řídit vyšší moc, protože sám za sebe nedokáže myslet. Bylo to tudíž období rozmachu náboženství. Teď jsme ovšem vstoupili do věku Vodnáře, který slibuje, že lidé poznají pravdu a naučí se uvažovat samostatně. Je to převratný myšlenkový posun a dochází k němu právě teď. --- Že by náhoda? Ale náhody přeci neexistují. str. 259 :)

04.04.2021 5 z 5

Krmíme ptáky - ale správně Krmíme ptáky - ale správně Peter Berthold

Úžasná kniha se skvělým návodem, jak ptáčky krmit, v čem jim podávat potravu, jak jim připravit "koupání", které potřebují po celý rok, nejen v teplých měsících. Na konci knihy je i malý přehled častých ptáků. Doporučuji všem ;)
*Vzhledem již akutnímu nedostatku hmyzu mizí ptákům jejich potrava. Především při vyvádění mladých musí "šetřit", nedaří se jim vysedět vajíčka, anebo nezahnízdí již vůbec - a tím se úspěšnost hnízdění u mnoha druhů postupně snižuje.
Jen na pšeničných lánech zmizel od 50. let 20. století zhruba jeden milion tun semen volně rostoucích rostlin. Byly vyhubeny kvůli herbicidům. Spočítáme-li příslušné ztráty semen volně rostoucích rostlin také na polích s kukuřicí, ječmenem, ovsem a ostatními obilovinami a také s bramborami, řepou a dalšími plodinami, dostáváme už pěkných pár milionů tun.
K tomu ještě přispívá skutečnost, že dříve dokázaly trávy a kvetoucí rostliny na loukách vysemenit, protože bývaly zpravidla sečeny jen dvakrát do roka ( kdy se sklízelo seno a otava).
*Naše dnešní mládež už z velké části nezná žádné koroptve, špačky ani skřivany.
Mnozí biologové vyjadřují obavy, že zhruba do roku 2030 by mohl vymřít přibližně každý pátý známý druh na Zemi a do roku 2050 dokonce každý třetí. Německo, které bývalo kdysi v ochraně přírody vzorem, se v celosvětovém měřítku spolu se sousedními zeměmi může "chlubit" nadprůměrným úbytkem.
*Minulostí jsou hejna much, která dříve neodmyslitelně doprovázela venkovské kravíny i kuchyně. A když jsme ještě někdy v roce 1970 rozsvítili za letního večera v pokoji světlo a zapomněli zavřít okno, okamžitě okolo něj začaly poletovat noční můry. Dnes už se často neukáže ani jediná. Rovněž hejna bzučícího hmyzu, která se za letních večerů rojila na pouličním osvětlení a často se pak stala vítanou kořistí netopýrů a ježků, si dnes sotva dovedeme představit. Množství hmyzu se tudíž podstatně snížilo - a nemyslíme tím zdaleka jen motýly, na loukách, které jsou dnes většinou bez květin. Skutečně! V roce 2015 vydal entomologický spolek z Krefeld výsledky výzkumů, které jeho pracovníci ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko prováděli v letech 1989-2014 na více než 80 místech měření. Za pouhých pětadvacet let činil úbytek biomasy zkoumaných much, motýlů, včel, vos, brouků a kobylek až 80% - katastrofální, ba přímo neuvěřitelné!

11.03.2021 5 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Tuto knihu číst v této virové krizi, když člověk vidí, co se za tím vším děje, rozpoutá v hlavě hromadu zajímavých myšlenek.. Takové "varování" pro lidstvo.. (Moje úvaha z duch. hlediska: Třeba jsme si tohle už prožili a teď v přítomnosti jsme dostali možnost změnit svou budoucnost. Kdo ví?)
* To, že je v menšině a že je možná jediný, z něj ještě nedělá šílence. Je pravda a je nepravda, a když se člověk drží pravdy, třeba proti celému světu, není šílený.
* Je zvláštní, že obloha je táž pro každého... A lidé pod touto oblohou jsou také skoro stejní - všude na celém světě, miliardy právě takových lidí, kteří navzájem nevědí o své existenci, odděleni zdmi nenávisti a lži, a přeci téměř přesně stejní - lidé, kteří se nikdy nenaučili myslet, ale v srdcích, v útrobách a ve svalech hromadí sílu, která jednoho dne vyvrátí svět.

06.03.2021 5 z 5

Revoluce Revoluce Jakub Trpiš

Zajímavý příběh několika lidí, kde se ukazuje, jak lehce se nechá člověk zmanipulovat..
Na konci knihy je rozmluva hlavní postavy s Bohem.
*„To je mou podstatou a nejniternější motivací. Chci, abyste byli všichni šťastní."
„Místo toho, abych pomohl všem, využil jsem tvých darů jen pro své vlastní dobro."
„Žil jsi v přesvědčení, že abys vybudoval lepší svět, musíš ten předešlý nejdříve zničit."
„Taková hloupost.. jen výmluva, abych mohl dát volný průchod touze sám sebe zničit. Kde se v nás bere všechno to zlo?"
„Zlo ve skutečnosti neexistuje, stejně jako neexistuje tma. Lidé dělají zlé věci, když jsou frustrování, mají strach, cití se nepochopení nebo úplně sami. Podobné pocity se ve vás hromadí, když se mi vzdálíte. Někteří se dostanou tak daleko, že si ze mě udělají největšího nepřítele a snaží se mě zničit."
„Takže nic takového jako satan neexistuje?"
„Satan je jen pojmem, pomocí kterého se snažíte pochopit svět. Stejně tak jste si personifikovali mě, přestože nejsem žádná osoba.. Jsem hybnou silou vesmíru, která přiměla planety a celé galaxie k pohybu, jsem životem, který prostupuje vším okolo, láskou, díky níž všechny rostliny, zvířata i bytosti překonávají překážky a vyvíjí se. Satan, zlo a nenávist jsou pouhou iluzí. Ovšem i taková iluze může udělat člověku ze života peklo a stejně tak jeho okolí."

17.02.2021 5 z 5

Ticho promlouvá Ticho promlouvá Eckhart Tolle

Kniha, kterou jsem četla po částech a nechávala si prostor pro každou její část, abych si ji mohla v klidu vychutnat.. Je plná krásných hlubokých myšlenek..
*Ticho je vnitřním klidem a společně jsou esencí tvého bytí. Vnitřní ticho a klid změní a zachrání svět.
*Všimni si, že když vnímáš ticho, na nic nemyslíš. Uvědomuješ si, ale nemyslíš.
*V okamžiku smrti se ti život může skutečně jevit jako sen, který právě končí. Nicméně i ve snu musí existovat nějaká esence, která je reálná. Musí existovat vědomí, v němž se sen odehrává; jinak by žádný sen neexistoval.
*Utrpení otvírá skořápku tvého ega, takže má svůj význam. Utrpení je nutností, dokud si neuvědomíš, že není nutné.

30.12.2020 5 z 5

Velká kniha malé Šárky Velká kniha malé Šárky Sarah Kay

Nádherná kniha s nádhernými ilustracemi :)

02.12.2020 5 z 5

Partnerská osudová čísla Partnerská osudová čísla Ester Davidová

Jsem ráda, že jsem se dočkala knihy v papírovém vydání, ebooky nevyhledávám. Dělala jsem si partnerská čísla i na bývalé vztahy a dokonale to sedí. :)

06.11.2020 5 z 5