DonPax DonPax komentáře u knih

Krysař Krysař Viktor Dyk

Obdivuji přesný a pregnantní styl autora, Krysař se krásně čte. Děj je koncentrovaný, žádné zbytečné průtahy. Myslím si, že Dyk by snadno mohl z tohoto díla udělat třísetstránkový román, kdyby chtěl, ale neměl by jistě takový úspěch. Tato novela je po právu stálicí všech maturitních seznamů.

29.10.2020 5 z 5

Faja Faja Petra Stehlíková

Očekával jsem plynulé pokračování Naslouchače, kterého se mi dostalo. Autorka odvedla opět kus velmi dobré práce, příběh má spád a čte se rychle. Dá se říct, že jsem si při čtení příjemně odpočinul. Na druhou stranu mě zase mírně štvala hlavní postava (zdá se, že to k téhle sérii prostě patří) a děj byl ke konci až příliš překotný a chaotický. Možná to ale je účel, aby čtenář sáhl po následujícím dílu. Rád si ho přečtu, i když asi ne hned teď.

21.12.2021 4 z 5

Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Nečekal jsem od toho příliš, počítal jsem spíše s nějakou generickou oddychovkou. Musím ale říct, že mě autorka příjemně překvapila tím, jak zajímavý a nápaditý svět dokázala vytvořit. Ke konci knížky už jsem hltal jednu stránku za druhou, děj je strhující a všechno hezky odsýpá. Hlavní postava mi už sice občas lezla krkem, ale vidím to tak, že dám šanci i druhému dílu. Laťka je vysoko, první díl mě nezklamal, takže doufám, že to tak zůstane i nadále.

18.07.2021 4 z 5

Zbabělci Zbabělci Josef Škvorecký

Zbabělci jsou skvěle napsané dílo zachycující pohled skutečných obyčejných lidí na konec války, bez jakýchkoli příkras. I když si myslím, že by nevadilo, kdyby ho Škvorecký napsal trochu kratší. Dannyho myšlenkové pochody jsou zdlouhavé a čím dál víc otravné, ale na druhou stranu bych řekl, že Danny je zde vystižen velmi uvěřitelně a je jaksi "správně" nesnesitelný. Jinak spád děje je výborný a četlo se to snadno.

08.05.2021 4 z 5

Možnosti milostného románu Možnosti milostného románu Jan Němec

Hlavní dějová linka nebyla příliš zajímavá, byla místy až trochu otravná, ale o ni tu v prvé řadě nešlo. Podstatné jsou zamyšlené odbočky a úvahy o partnerském životě a lásce, se kterými jsem se dokázal ztotožnit a které knihu povznesly. Zajímavé jsou autorovy hrátky se způsoby vyprávění (o nich jsem zaslechl a hlavně kvůli nim jsem si knihu pořídil). Jako "normální" román se to určitě nazvat nedá - pokud od toho člověk má očekávání jako od "normálního" románu, bude asi zklamaný, nečte se to jednoduše. Já jsem však zklamaný nebyl. Zároveň jsem ale nebyl ani příliš nadšený.

25.02.2021 4 z 5

Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek) Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek) Edgar Allan Poe

Pěkně sestavená sbírka, v níž lze najít jak povídky skvělé až fenomenální, tak i povídky průměrné až slabé. Dobrý vhled do Poeovy tvorby.

24.10.2022 3 z 5

Cizinec v cizí zemi Cizinec v cizí zemi Robert A. Heinlein

Cizinec v cizí zemi je pozoruhodná kniha, vůbec jsem se při četbě nedivil tomu, že byla kdysi v době svého vydání tak kontroverzní. Vždy mě velice potěší, když je kniha něčím neotřelá a podnítí mě k přemýšlení - takových podnětů v ní bylo plno. Byla to moje první zkušenost s Heinleinem a věřím, že ne poslední.
Četl jsem nové nezkrácené vydání, takže dílo působilo úplně a uceleně, bohužel některé pasáže a například Jubalovy monology byly na mě až příliš rozvleklé. Nicméně to byl příjemný zážitek!

14.07.2021 4 z 5

Alois Nebel Alois Nebel Jaroslav Rudiš

Nejsem zrovna typický čtenář komiksů, ale tohle se mi opravdu líbilo. Velmi sugestivní a povedené kresby a zápletka inspirovaná životem na samém okraji společnosti. Zhltl jsem to skoro jedním dechem.

24.05.2021 5 z 5

Příběhy vašeho života Příběhy vašeho života Ted Chiang

Každá z povídek je zcela jiná než všechny ostatní a každá je jiným způsobem ohromující. Ve většině nejde o samotný děj příběhu, ale spíše o myšlenkové experimenty, které mě moc bavily. Například mě také příjemně překvapilo, jak citlivě je napsaný Příběh tvého života, a jak přesvědčivě a až samozřejmě působila povídka Peklo je nepřítomnost Boha. Jsem rád, že jsem na Chianga narazil, doufám, že si budu moct přečíst i Výdech.

27.06.2021 5 z 5

Možná že odcházíme Možná že odcházíme Jan Balabán

Velmi silné a hezky napsané povídky. Vždycky mi bylo líto, že tak záhy skončily, vžít se do děje a do postav pro mě bylo pokaždé až záhadně jednoduché - ale uvědomuji si, že přesně to vše nejspíš byl autorův záměr. Doufám, že budu mít možnost si od Balabána přečíst i nějaká další díla.

01.04.2021

Žert Žert Milan Kundera

Moje úplně první přečtené dílo od Kundery. Ano, stydím se za to a hodlám to dohnat, protože jsem na tomto románu poznal, že jsem přicházel o hodně. Náročné téma, náročná výstavba a náročné autorovo vyprávění se může zdát jako nepřekonatelná bariéra, ale Kundera zde přesto dokázal vytvořit skvělý počin. Chvíli trvalo, než jsem se zorientoval v postavách, ale pak jsem se s nimi ztotožnil a četlo se mi to velice snadno. Tísnivá atmosféra poúnorového období na mě přímo dýchala a samotné vyvrcholení a závěr byly skvěle vykreslené.

19.03.2021 5 z 5

Cizinec hledá byt Cizinec hledá byt Egon Hostovský

Myslím, že v Hostovském jsem našel svého nového oblíbeného autora, tato kniha je po románu Sedmkrát v hlavní úloze druhá, kterou jsem od něj přečetl. Je skvěle napsaná a poutavá, hlavní postava doktora Marka je sympatická, ale přitom pořád záhadná.

09.03.2021 5 z 5

Sedmkrát v hlavní úloze Sedmkrát v hlavní úloze Egon Hostovský

I když to není příliš dlouhý román, najde se tu spousta věcí, které lze obdivovat. Postava Kavalského je velmi působivá a také ostatní jeho blízcí jsou skvěle vykresleni - každý z nich je jiný a zosobňuje určitou část společnosti. Vše prostupuje dusivá atmosféra 30. let, kdy se nezadržitelně vzmáhá nacismus a ani společenská elita, mezi kterou postavy patří, mu nemá šanci vzdorovat. Je škoda, že Hostovskému není věnována taková pozornost, jakou by si zasloužil. Doufám, že si najdu čas a přečtu si od něj i jiná díla.

24.12.2020 5 z 5

Hordubal Hordubal Karel Čapek

Velmi dobře napsané, mrazivá atmosféra by se dala krájet. Líbí se mi, jak Čapek v jednotlivých "knihách" mění styl vyprávění. S určitostí můžu říct, že to není to nejlepší, co Čapek napsal, ale i tak je to velice působivé a k zamyšlení.

18.11.2020 4 z 5

Stříbrný vítr Stříbrný vítr Fráňa Šrámek

Je to moc hezké čtení, autorův jazyk je krásný. Škoda, že jsem se občas v lyrických částech a některých dějových odbočkách ztrácel. První polovinou díla jsem se musel hodně prokousávat, v té druhé už mi čtení šlo mnohem lépe. I s hlavní postavou Jeníka Ratkina jsem se sžíval delší dobu, ale nakonec se mi to podařilo. Souhlasím s názorem, že tuto knihu by člověk měl číst ve správném věku, a mám pocit, že jsem se do něj trefil. Zajímalo by mě, jestli za nějakých pár let, až se k Šrámkovi vrátím, uslyším ještě, stejně jako Jeník, stříbrný vítr, nebo si podobně jako profesor Ramler postesknu, že už jej neslyším...

15.11.2020 4 z 5

Zde by měly kvést růže Zde by měly kvést růže Josef Svatopluk Machar

Velmi pěkná sbírka epických básní se společným velice silným tématem nerovného postavení žen ve společnosti. Lidské příběhy o neštěstí, životní deziluzi i domácím násilí zachytil Machar brilantně. Třešničkou na dortu je krásný epilog.

11.11.2020 5 z 5

Markéta Lazarová Markéta Lazarová Vladislav Vančura

Vančurův vypravěč mě upřímně baví. Je originální a perfektně pracuje s jazykem, nápadně se odlišuje od nudné většiny, která jen suše popisuje děj. Někdy jsem ale musel číst pozorněji a občas jsem se ztratil, zvláště u vyhrocených pasáží. I když jsem historické próze nikdy moc neholdoval, Markétu Lazarovou jsem přečetl docela rychle, i příběh se mi líbil.

09.11.2020 4 z 5

Planeta Eden Planeta Eden Stanisław Lem

Ke knize jsem přistupoval už předem bez očekávání propracovaných postav a soustředil jsem se na to, jak Lem dokázal zkonstruovat záhadný svět, ve kterém se vše odehrává. A nebyl jsem zklamaný! Atmosféra plná znepokojivé nejistoty by se dala krájet a morální dilema i setkání s mimozemskou civilizací jsou představeny velmi umně. Co mi vadilo, byly až příliš barvité popisy krajiny - obdivoval jsem autorovu trpělivost a preciznost, ale pod spoustou líčení sem si nedokázal představit nic. Nicméně to byl skvělý zážitek a doufám, že si někdy v budoucnu udělám čas třeba na Lemův román Solaris.

24.01.2022 4 z 5

Nesmrtelnost Nesmrtelnost Milan Kundera

Tahle kniha je mimořádný zážitek. Zaujaly mě Kunderovy myšlenky, autorské postupy a architektura celého románu. To, že nehodnotím pěti hvězdami, je především můj vlastní problém - nejspíš ještě nejsem dostatečně připravený na to, že autor píše román "tak, aby se nedaly adaptovat, jinými slovy, aby se nedaly vyprávět". I když se mi to velmi líbilo, Nesmrtelnost jsem musel číst na můj vkus až příliš dlouhou dobu. Ke Kunderovi si člověk asi musí postupně nacházet cestu.

20.06.2021 4 z 5

Kulový blesk Kulový blesk Liou Cch'-sin

Velmi neotřelé sci-fi. Přestože je oproti trilogii Vzpomínka na Zemi méně akční, bavil jsem se a četlo se mi dobře. Námět a myšlenky autora jsou fascinující. Autor má navíc originální způsob psaní, který je mi paradoxně i přes svou jistou chladnost sympatický. Chladné jsou i postavy, ale dá se na to zvyknout. Samotný konec románu mě uchvátil a mám z toho skvělý pocit. Výborný počin, i když asi zůstane ve stínu Liouovy velké trilogie.

28.12.2020 5 z 5