Dudák1979

Linie Olgy a Bobbyho jsou vyliceny skvele, ale jejich spojeni mi pak prislo hrozne prekombinovane.

Jakkoli Jana XXIII mám velmi rád a obdivuji jeho lidskost a celou jeho církevní cestu, zdá se mi přístup autora i přes spoustu trefných postřehů dost subjektivní a čpící snahou si vyřídit vlastní účty s katolickou církví.

Muselo to dát autorovi spoustu práce nad resersemi, aby mohl jednotlivé střípky šikovně zasadit do celkové mozaiky pobělohorského dění na pozadí Balbinova života. I čtivé to je. Jen se mi zdá, ze se Komárek do Balbína oblékl, aby mohl vypsat sám sebe. Což u fikce, kterou tento roman do značné míry je, urcite neni špatně.

Trochu jsem cekal, ze se diky te knizecce naucim vyznat se v breviari.... To se sice tak uplne nestalo, ale zase jsem se dozvedel spoustu zajimavych veci. Otec Tichy kazdopadne nabizi kazdemu, at se za nim stavi s breviarem osobne na katolicke fakulte, ze mu to u kafe vysvetli (viz str. 7). Tak toho mozna vyuziju:-)

Jsem vdecny, ze jsem si tuhle knizku mohl jako otec tri malych holcicek precist.

Velmi obohacujici serie duchovnich uvah, ctive, a presto hluboke, jednoznacne doporucuju.

Velice prijemne prekvapeni jak co do napaditosti, tak do autorskeho stylu. Prvoplanovite bylo LGBT cileni (zvlast ve scene na kopci), ale autor zrejme pri psani podlehl marketingu (viz podekovani). Navic musim ocenit prekladatele.

Zensky a pusobive podany zivotopis se zasazenim Smetanova zivota do soudobeho kontextu, poucne a ctive.

Velmi zajimave a podnetne uvahy, zvlaste prvnich 7 mi zabrnkalo na struny srdce...

Nevím. Na můj vkus moc násilné hledání point, které nejdřív udělá z Cohena labilního tragéda, z kterého se následně stane vzývaný Prorok, to vše na pozadí často nesouvisejících filozofickych uvah a zajimavosti z nedavne hudebni historie.
Jdu si Leonarda pustit, at prebiju tu mirnou pachut.

Je blahodárné si tuto stručnou knihu přečíst na vyvážení Vermesova Umučení...

Leoš Kyša prostě psát umí, o tom žádná, ať už jde o klasické brakovky, nebo o román z alternativní reality.

Minimum dochovaných historických faktů autorovi umožnilo napsat čtivy a nápaditý román o cestě mladičkého kněžice Mojmíra k velkomoravskému trůnu na pozadí christianizace teto oblasti. Byť některé pasáže byly nevyvážené a občas jsem si nebyl úplně jistý, zda čtu román psychologický, evangelizační nebo erotický, faktem je, ze Mojmirův příběh byl podaný uvěřitelně a že autor psát umí. Poslední hvězdičku z těch celkových pěti dávám za řadu vtipných momentů.

Parádní brakovka z vcelku promyšleného světa Drsnýho spasitele, vhodná na zkrácení odpoledne a večera po vytrhnutí osmičky.

V tomto případě platí víc než kdy jindy, ze hodnocení knihy rozhovorů se vlastně rovná hodnocení zpovídaného člověka. Přečetl jsem, ale hodnotit nebudu.

Obrovské překvapení. Letité, ale skvěle napsané postapo, s plasticky vykreslenými postavami a hlubokým poselstvím, propojující svět časný a věčný. Poslední část dlouho nedostanu z paměti...

Tady dole plný počet bodu pro zkušeného de Wohla a nahoru prosba o přímluvu od jednoho neuvěřitelného vojáka Kristova!