dusty komentáře u knih
Velmi působivé čtení. memoárrémán Kde je zakopán pes jsem už četl v 90. roce, ale teprve spolu s Deníkem kontrarevolucionáře vytvářejí plastický obraz komunistického Československa.
Kdo nedal maximum hvězdiček, je blázen. Není mnoho alespoň stejně vtipných knížek.
Jedna z knih, která mě od začátku strašně nudila a četl jsem ji do "sté" strany s donucením. Ale pak si mě Mann obtočil jemným předivem ještě jemnější ironie a byl jsem v tom až po uši.
Tak to já na rozdíl od ostatních musím tuhle knížku pochválit. Městké děti nevědí o zvířatech vůbec nic a kálení je normální zvířecí činnost. Spíše mám malinko problém s tím mravním ponaučením, které z toho plyne. Nemyslím si, že zub za zub a oko za oko je něco, co bychom měli dětem vštěpovat.
Tuhle knihu by měl číst každý, kdo trpí sentimentálními vzpomínkami na předlistopadovou dobu a zároveň každý, kdo nevěří tomu, že inteligentní a přemýšliví lidé se dokaží propůjči k propagandě zla a navíc tomu i uvěří.
Vysocký je prostě bard, který nakopne i pohladí duši. Osobně dávám přednost překladů Jaromíra Nohavici.
Jedna z nejlepších monografií jakou jsem kdy četl. Obraz státníka, který úplně nezapadá do obrazu otce vlasti. Karel IV. byl prostě pragmatik až na půdu. Opravdu to stojí za přečtění.
"Úchvatná" kniha, lepší než Jirotkův Saturnin. Vždycky, když je mi smutno, začtu se do téhle snůšky demagogie a ideologie. Kupodivu mě to vždycky pobaví.
Souhlasím, tohle by měl číst každý, ale je to tak děsivé čtení, že jsem to několikrát odložil.
Poprvé jsem to četl, když mi bylo 15 a byl jsem unešen. Dneska už se mi to čte velmi těžko. Asi musí mít člověk ten správně rozháraný stav duše. :)
Výborně napsaná kniha o Francouzské revoluci, která vyvrací mnohé mýty o revoluci.
Úžasná kniha o stalinismu napsaná očima malého chlapce.
Původně jsem tuhle sci-fi nechtěl číst, protože sci-fi období mám už dlouho za sebou. Pak se mi ta knížečka připletla do ruky spíš náhodou. Teď po přečtení musím napsat, že jsem se dlouho utápěl v ošklivén omylu. Vždyť ono téměř nejde o sci-fi, ale o téměř současný příběh odlidštění lidstva. Prostě úžasné čtení plné úžasných myšlenek.
Další moje srdeční záležitost. To je prostě sága, jak má být, plná kouzelného jazyka.
Krásná pohádka o psu Roverovi a čarodějích. Moc pěkné čtení nejen pro děti.
Úžasná mytologie pro každého, kdo chce vědět, o čem se mluví v Pánu prstenů. No ne úplně pro každého, spíše pro nás Tolkienofily.
Tohle je jedna z nejzáživněji napsaných "historických", ale hlavně je to srnada na pátou.
Mám s touhle knihou problém, spousta lidí se při jejím čtení směje nahlas, ale já se můžu uzívat. Mockrát jsem ji odložil a přečíst ji celou jsem se musel donutit. Když to srovnám s Bůh ví od stejného autora, tak mám podezření, že při psaní Hlavy XXII musel být Heller namol.
Mor je moje srdeční záležitost. Zvláště pak teorie malého všedního hrdiny může dát dnešku nové náměty na zamyšlení nad společností,
Celkem zajímavý svižně psaný historický román. Lieckfelda jsem předtí neznal a knížku jsem koupil ve výprodeji. Přesto mě příjemně překvapila.