DzordanoChruno
![Dvojitý pohřeb Dvojitý pohřeb](https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98241/dvojity-pohreb-98241.jpg?v=1323169212)
Čítal som už druhý krát, stále výborný zážitok, ktorý nepokazila ani ťažkopádne vykreslená slepica Sheila (autor by sa radšej mal držať toho, čo mu ide a nepokúšať sa o pochopenie ženskej duše :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Neškodný až po smrti / Spěte sladce Neškodný až po smrti / Spěte sladce](https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97731/neskodny-az-po-smrti-spete-sladce-871-97731.jpeg?v=1587745206)
Čítal som iba "Neškodný...", dobrá kniha: sympatický hrdina (chvályhodné, že sa ani raz neodohrá posteľová scéna), pútavá zápletka a spád, autor dobre udržuje napätie a tých pár nelogickostí knihe radi odpustíte.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Chytrému napověz Chytrému napověz](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26331/chytremu-napovez-26331.jpg?v=1275344126)
Ďalšie z autorových vynikajúcich diel, tentokrát na nerozoznanie od Marlowa. Zaujímavé prostredie, rýchly spád, sympatický hrdina a HLAVNE kopec vtipných hlášok, ktorých vymenovanie by bolo na samostatnú knihu (ale neodpustím si túto: "Horní ret mu zdobil knírek o velikostí vypasené housenky" :-) Bavil som sa výborne. Škoda len tradičného Chase-ovského zvratu v závere, akoby mal autor pocit, že knihe ešte čosi chýba, vypustil vtípky a doplnil mysterióznosť (krysy), čo sa tam nehodilo a knihu mierne pokazilo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Lehce nabyl - lehce pozbyl Lehce nabyl - lehce pozbyl](https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98197/lehce-nabyl-lehce-pozbyl-98197.jpg?v=1323120409)
Dvaja mamľasi a nevydarená vlámačka. Takto zvyčajne iné knihy končia, no táto práve začína a poskytuje pohľad na dianie "po". Brilantná psychologická sonda do myslenia kriminálnikov, ktorých primárnou starosťou je neurobiť chybu. Vzťahy sú vykreslené dokonale, cítite sa ako v hniezde štrkáčov. Záver je troška do stratena, ale možno ho brať ako karmický. Výborné oddychové čítanie.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Psí srdce Psí srdce](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12631/psi-srdce-qe7-12631.jpg?v=1544093889)
Prvá časť, písaná v 1. osobe z pohľadu psa, je výborná. Druhá, po operácii, keď sa celý profesorov domov a svet rozložil, ma vyslovene znervózňovala (určite to mal autor v pláne a podarilo sa mu to majstrovsky :-); už som sa nevedel dočkať (pomerne ľahko predvídateľného) konca. Barykova mi bolo aj ľúto, nemohol za to, no zároveň mi bol nesympatický vzhľadom na analógiu so socíkom: daj hlupákovi funkciu (tu v knihe: daj mu život) a zničí ťa. No nedzieľam názor ostatných diskutérov, ja to za humornú a vtipnú knihu nepokladám.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Srdcerváč Srdcerváč](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16024/srdcervac-HnZ-16024.jpg?v=1525622567)
Napísané je to dobre, ale poriadne si rozmyslite, či to chcete čítať, lebo veľa z toho hnusu vo vás dlho, možno navždy, zostane.
![Vlak do pekla Vlak do pekla](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37004/vlak-do-pekla-g18-37004.png?v=1556316211)
Vačšinou dobré poviedky, aj pre tých, ktorí nemusia sci-fi v štýle medzigalaktických letov.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tak toto je kniha, ktorú odkladám nedočítanú. Som krátko po operácii kýly a smiech mi spôsobuje značnú bolesť v bruchu. Takže sa k dielu určite vrátim, ale za bezpečnejších okolností :-)
Edit: uberám 2 hviezdičky. Vtipné je to iba po Abraháma, potom nemá zmysel pokračovať v čítaní, je to bohapustá nuda. Cítiť, že autor stratil fantáziu a chcel len dokončiť knihu, keď sa už rozhodol napísať ju. To žiaľ nestačí.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kočka, která uměla číst pozpátku Kočka, která uměla číst pozpátku](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/1941/kocka-ktera-umela-cist-pozpatku-5vy-1941.jpg?v=1573292614)
Pre mňa to bolo mäkučké, príjemné, akoby secesné čítanie. Nechápem, ako mi tieto prívlastky prišli na myseľ, ale sú výstižné. Možno škoda tých vrážd, mne by stačilo, keby to zostalo ľahkou prózou, nemusela to byť dráma. (A priznám sa tiež, že nechápem, ako mohol mať hlavný hrdina v minulosti také problémy a konflikty, mne sa zdalo, že je dosť pohodový a tolerantný. Ale to je iba detail, ktorý v knihe nie je vysvetlený. Nič by sa nestalo, keby to v úvode nebolo spomenuté, zmiatlo ma to. Možno sa dozviem v ďalších knihách).
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ještě je můžeme vidět Ještě je můžeme vidět](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15192/jeste-je-muzeme-videt-cVA-15192.jpg?v=1609612769)
Priznám sa, moc sa mi do tejto knihy nechcelo, Adams a agitačné články o ohrozenej zveri? Koho by to lákalo? Ale predtým som dočítal Asimova (studeného ako psí čumák) a už som sa nevedel dočkať aspoň kúska humoru.
V prvom rade: bezmedzne závidím Adamsovi jeho rozprávačský talent. Je to napísané tak ľahko, tak vtipne a tak pútavo, ako by som to aj ja rád vedel. A pritom je to takmer literatúra faktu, cestopis len zčasti. Adams si vymýšľa minimálne a to je druhé, čo sa mi páči: neprikrášľuje príbehy a nedorába k nim farebnejšie závery, ako sa naozaj stali.
Za tretie: závidím mu aj to, že sa napísaním zopár vtipných knižočiek dostal do elitnej skupiny a zarobil kopec peňazí, ktoré mu umožnili zvyšok života stráviť cestovaním po svete. No v jeho prípade je to absolútne zaslúžené!
Na začiatku knihy som mal najprv pocit, že je to len také huncútstvo: pod maskou ochrancu zvierat navštevovať exotické krajiny, kritizovať ostatných "tupých" turistov (inak Adams vôbec nemá rád ľudí, všimli ste si?) a pritom robiť to isté.
Odbočka: toto je inak choroba dnešného sveta: všetci tí cestovatelia, rybári a "výskumníci" z dokumentárnych TV kanálov sa tvária, ako im ide o záchranu pôvodnej prírody, živočíchov či Pigmejov, ale ich vyhubeniu najviac prispievajú práve svojou návštevou...
No Adams tým zvieratám naozaj pomohol. Po prečítaní knihy viem a zapamätal som si o tých lemuroch a papagájoch viac, ako zo všetkých dokumentov, čo som doteraz videl... A keď si tú knihu prečítame všetci, dostanú ohrozené zvery druhú šancu. Takže za mňa klobúk dolu a ďakujem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Losos pochyb Losos pochyb](https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/9121/losos-pochyb-UZE-9121.jpeg?v=1602950621)
Veľmi slabé. Vydanie knihy je prezentované veľmi ušľachtilo: ako zbierka vynikajúcich textov, zozbieraných z Adamsových šuflíkov, mailov a adresárov. V skutočnosti však šlo len o to, priživiť sa na autorovej sláve a zarobiť lóve. Kniha obsahuje všakovaké príhovory, články, úvodníky či predslovy malej umeleckej hodnoty. A tiež fantazírovanie na vedecko-technické témy, pričom nedostatok znalostí autor zakrýva kvázi humorným podaním. Ale výsledok je trápny. A keď Adams počas svojho života nevydal všetko, čo napísal, asi vedel prečo. Mám ho za génia, ktorý by určite nesúhlasil s vydaním tohto paškvilu. Jednoducho povedané: z omrviniek pozametaných okolo stola koláč nevytvoríš.
![Muž se srdcem kovboje Muž se srdcem kovboje](https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/8640/muz-se-srdcem-kovboje-dl6-8640.png?v=1547458106)
20% z knihy prečítané. No neviem, toto má byť tá kovbojská biblia? Leda jak v tom, ako sú aj tu niektoré pasáže nudné. Dlhé, ničnehovoriace opisy, hlavný hrdina je primitív, zápletky sú trapné a polovica z prvej pätiny je chronologický zoznam pasenia kráv raz hore grúňom, potom dolu grúňom a to dokola niekoľko krát. Autor bol zjavne platený od normostrany. Čítal som už viaceré knihy od JS a všetky boli výborné, toto som si nechával ako dezert, no je to zatiaľ odpad. Múdry človek by prestal čítať, ja z úcty ku členom tejto sekty skúsim pokračovať, ale zdvojnásobím dávku whisky, ktorú pri tom pijem. Stay tuned.
50% prečítaných. Opisy sú kratšie, začala sa objavovať priama reč, a teda aj dej, ale len tak nesmelo. Sem tam aj nejaká tá emócia, ale ako keby sa autor bál, že konkrétnosti zatienia ten zamýšľaný abstraktný dojem, ktorý má vykresliť atmosféru života na ranči a na západe všeobecne. Kniha je písaná divne, ako výstrižky z novín. Raz je rozprávanie v 1. osobe, potom nepriama reč, inakedy sa hlavný hrdina vyparí z deja na dlhšiu dobu, až nadobudnete dojem, že kniha žiadneho hrdinu nemá. Možno je to zámer, ani ho nemá mať, aby ste si ho neobľúbili, lebo dej smeruje do slepej ulice, cítite, že ste na poslednom ostrove romantiky západu. Z jednej strany tento svet nezadržateľne nahlodáva systém, účtovníci a právnici, z druhej komercia. A to nemôže skončiť dobre. Len tomu celému chýba spád, kniha je ako čadičový vodopád. Zvyšujem vklad na 2 hviezdy, je to však stále pod očakávania.
Hotovo. Druhá polovica je za plný počet. Je to síce stále písané ako "Zobrané spisy z Divokého západu", ale už je to konzistentné a čím je Monte starší a múdrejší, tým je aj kniha vyzretejšia, čistejšia. Jedna etapa histórie, vyrozprávaná životným príbehom jedného muža. A je vyrozprávaná dobre a poctivo, o čom svedčí fakt, že sa vám pri čítaní zhnusí všetok pokrok a faloš.
Škoda tej rozvláčnej prvej polovice knihy, ale inak: Jupí!
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Poklad Poklad](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15745/poklad-7CW-15745.jpg?v=1418764496)
Kniha začala dobre, pútavo, námet sľuboval vydarený dobrodružný príbeh. Žiaľ, nestalo sa. Dej je prvoplánový a ľahká predvídateľnosť každého ďalšieho vývoja uráža čitateľovu inteligenciu. Kniha je vhodná maximálne na skrátenie času v čakárni u zubára či na WC, a tam aj zjavne bola narýchlo písaná. Piroteskné opisy prezrádzajú ambíciu autorov na sfilmovanie, a aj ja si viem predstaviť, že film by bol lepší ako predloha. Ale inak je to plytčina.
1 hviezdička za sympatického hlavného hrdinu.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Pátý muž Pátý muž](https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79322/paty-muz-m2X-79322.jpg?v=1551123806)
Zbierka pribehov z doby, ked sa Wild West menil na Mild West. Niekedy to ani pribehy nie su, slova len tak plynu a vytvaraju uzasnu atmosferu. Autor mal jedinecny talent na opisy. Kazde slovo je na tom spravnom mieste a casto som chcel, aby poviedka nikdy neskoncila. Pribehy su z cias, ked cierna bola cierna a biela biela. Dobro a zlo boli jasne vyhranene, ziadna hmla medzi tym. Bude to tak este niekedy? A bolo to tak vobec niekedy? Alebo je to len nasa tuzba, aby sme popletenemu svetu lepsie rozumeli? Kazdopadne, western nam tuto tuzbu plni a preto sa stale tesi takej oblube.
Za mna plny pocet.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šepot ve tmě a jiné hrůzostrašné příběhy Šepot ve tmě a jiné hrůzostrašné příběhy](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37529/sepot-ve-tme-a-jine-hruzostrasne-pr-UGG-37529.jpg?v=1639120357)
Tie krátke poviedky sú fajn, dlhé sú nečitateľné - veľa balastu, samé opisy, ktoré zabijú atmosféru a pointu, ak sa dostanete až tak ďaleko a neskončíte medzitým od nudy tiež v hrobke.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Perlička na dně Perlička na dně](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14890/perlicka-na-dne-14890.png?v=1371574727)
Príjemné čítanie, Hrabal zjavne mal rád život a rovnaký postoj mali postavy v jeho dielach, ktoré sa vedeli tešiť z dobra, jednoduchých situácií a malých vecí. Niektoré poviedky sú však pomerne komplikovane napísané, asi záležalo na tom, koľko piva predtým prefiltroval cez ľadviny.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hovory s Janem Werichem Hovory s Janem Werichem](https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71128/hovory-s-janem-werichem-71128.jpg?v=1300402981)
Kniha v podstate o ničom. Dej žiadny, aj humoru len poskromne. Ale neviem, či je to charizmou MH a JW, alebo láskavým súzvukom oboch postáv, číta sa to mimoriadne dobre. Možno je to len nostalgia, Horníčka som zažil v priamom prenose, Wericha už iba zo záznamu, no obaja vo mne zanechali dojem velikánov českej kultúry. A v dnešnej povrchnej a vulgárnej dobe pôsobí ich rešpektujúci a pokojný rozhovor ako balzam. Ďakujem za možnosť znova si ich pripomenúť.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![S úctou Picpus S úctou Picpus](https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98413/komisar-maigret-s-uctou-picpus-zDZ-98413.jpg?v=1393535059)
Maigret tradične nájde páchateľa bez akejkoľvek indície, takže čitateľovi zostáva iba vychutnať si atmosféru a vôňu kalvádosu.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Cesta do otroctví Cesta do otroctví](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25266/cesta-do-otroctvi-25266.jpg?v=1361236164)
Autor má dar vidieť veci jasne a jednoznačne, akurát ich podáva dosť krkolomne a komplikovane. Kniha sa ťažšie číta a prospelo by jej skrátenie o tretinu, nosné myšlienky sa opakujú. No mal by si ich osvojiť každý, komu viac záleží na slobode ako na fatamorgáne plného brucha a rovnosti, ponúkaného socialistami. Bohužiaľ, je to aktuálne aj dnes, a práve dnes.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![V nejvyšších sférách V nejvyšších sférách](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103730/v-nejvyssich-sferach-8pU-103730.jpg?v=1537208202)
Po desaťročiach som znovu otvoril Haileyho. Najprv sa vrátil starý dobrý pocit z autorovho rozprávačského umenia. No neviem, či sa doba zrýchlila, alebo je toto dielo slabším odvarom kníh Kolesá, Hotel, Peniaze, no veľmi skoro ma to začalo nudiť. Čakal som napínavú drámu na tému "jadrový konflikt na spadnutie" (ako paralelu k súčasnej neutešenej situácii), no dočkal som sa prplania v intímnom živote premiérovej sekretárky, zbytočných analýzach sklonov k opilstvu jedného z ministrov a hlavne absolútne nezáživnej linke s bezprízorným utečencom. Keď miera preskakovania nudných pasáží presiahla zmysluplnú hranicu, knihu som odložil nedočítanú...