DzordanoChruno
![Slovácko sa nesúdí Slovácko sa nesúdí](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32033/slovacko-sa-nesudi-9pg-32033.jpg?v=1565431247)
Pekná, vtipná knižka z doby, keď bol svet ešte analógový. Neviem, či sa jedná o autorskú tvorbu, alebo sú tam aj "sobrané ftipi", ktoré sa tradične rozprávali v miestnych sklípkoch. Každopádne pobavilo. Len mi je ľúto, že som nerozumel každému slovu, ale zase keby to nebolo písané v nárečí, nebolo by to ono.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Maigret a soudcův dům Maigret a soudcův dům](https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98412/komisar-maigret-maig-98412.jpg?v=1386202678)
Slabšie dielo, veľa nedokončených viet, náznakov, Maigret je hnusný na svojho podriadeného Mejata. A zločin nielen objaví, ale aj zápletku vlastne nakoniec vyrieši tetka Aďa.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Maigret a Dlouhé Bidlo Maigret a Dlouhé Bidlo](https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64511/maigret-a-dlouhe-bid-64511.jpg?v=1322503835)
Konečne detektívka s Maigretom, kde nie je iba nonšalantná francúzska atmosféra, ale aj logika. V doterajších knihách prišlo rozuzlenie náhodou, omylom, alebo nevysvetliteľným myšlienkovým pochodom hlavného komisára. Tu všetko na seba nadväzuje a i keď dej ubieha pomaly a vyšetrovanie viazne, netreba vypiť hektolitre alkoholu ako Maigret, aby ste to strávili. Inak v tejto knihe je už z Maigreta riadny notorik, ktorý dopíja aj nedopité pivo po susedných kanceláriách... Trocha zvláštne na hrdinu, ktorého si máte obľúbiť.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kronika ohlášené smrti Kronika ohlášené smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13015/kronika-ohlasene-smrti-NwW-13015.jpg?v=1549807238)
Panoptikum bláznov, všetci po totálnej lobotómii. Nečudoval by som sa, ak by to odrážalo skutočnú náturu latinoameričanov, no ale potom s nimi amen-glória :-) Skôr mi to však príde ako dokonalá paródia, všetci do jedného sa totiž chovajú neskutočne absurdne. Samotná nosná idea knihy a osudovej vraždy zo cti mi príde vedľajšia - oveľa viac ma vtiahol perfektne vymyslený a vykreslený x-rozmerný labyrint vzťahov a pováh značného množstva postáv. Navyše som sa veľakrát zasmial, tak vtipne napísaná kniha sa nevidí často a chápem, že autor bol naozaj géniom a Nobelovu cenu dostal právom.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Záhrada kostí Záhrada kostí](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16216/zahrada-kosti-16216.jpg?v=1243254894)
Je to ponuré, studené, vlhké, plné smradľavého hnisu, vyvrhnutých vnútorností, rozkladajúcich sa mŕtvol, páchnucich bezzubých dychov odporných špinavých sviniarov, hlavné postavy nemajú čo jesť, čo si obliecť ani kam ísť. V knihe nie je ani štipka humoru a pôsobí obzvlášť deprimujúco. Stále tam prší, mrzne alebo je hmla. Ak vás toto láka, čítajte. Ale ak nechcete byť sklamaní, nečítajte až do konca. Autorkina práca na tejto knihe sa podobá maliarovi, ktorý mesiace trpezlivo vykresľuje najjemnejšie detaily a odtiene na svojom diele, no pred záverom na plátno vychrstne kýbel sračiek. Tak ako je úvod knihy presvedčivý, tak je záver tupý a neuveriteľný; autorka tú zbierku hlúpostí, náhod a nepravdepodobností namixovala tak zle, že musí znechutiť každého s IQ nad 25. Nevadí mi červená knižnica ani zbytočná súčasná dejová linka, obe som preskakoval. Vadí mi ale, a to zásadne, autorkin skrat v hlave, ktorý ju presvedčil o tom, že nitiek v knihe musí byť milión a všetky sa v závere musia za každú cenu rozpliesť, nech už je to urobené akýmkoľvek primitívnym spôsobom. A že jej to čitatelia zožerú aj s navijakom...
Teta by nemala písať detektívky, nech sa radšej venuje dejinám lekárstva alebo historickému románu. Za mňa je to odpad, dokonca ešte horší ako detektívky Michaely Klevisovej. Bohužiaľ, začínam sa priklánať k zovšeobecneniu niekoho z diskusie nižšie, že ženy nevedia napísať kvalitnú detektívku.
![Maigret má strach / Maigretova dýmka Maigret má strach / Maigretova dýmka](https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64345/maigret-ma-strach-maigretova-dymka-64345.jpg?v=1297602896)
M. má strach: Napísané je to bravúrne, zaujímavo; rozhovory sú skôr v náznakoch, nedokončené, väčšina postáv tápe a je si toho vedomá. Maigret je mizantrop, ktorý to nikomu neuľahčuje, nechá ich topiť sa v kakaniciach. Ale pointa moc uveriteľná nie je a na môj vkus je to príliš socialistické.
No a Maigretova dýmka je úplný blábol, odpad, vycucané z prsta, nedáva žiadny zmysel, ako sa pán detektív dopracoval k rozuzleniu.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Malý Mikuláš Malý Mikuláš](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/2618/maly-mikulas-0Ew-2618.png?v=1647711929)
Tak pre veľkých čitateľov to môže byť stráviteľné iba z nostalgie, ak to čítali ako deti. Inak je to plné zloby, mne to vtipné nepríde.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Možná, možná ne Možná, možná ne](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/2708/mozna-mozna-ne-jFn-2708.jpg?v=1622227750)
Veľa zaujímavých postrehov a zamyslení na témy, ktoré sa dotýkaju každého, alebo by sa mali: láska, život, smrť. Nie je to nič objavné, autor skôr pomáha spomaliť a všímať si veci v sebe a okolo nás. Žiaľ, v knihe je aj zopár vyslovene nudných či trápnych pasáží (rozjímať o blahodárnych účinkoch pitia šťanky je pod úroveň autora aj čitateľa). No a výpočet kapitol uzatvárajú pasáže, kde sa prejavila autorova sebestrednosť (pýcha je mocná čarodejka); Fulghum je presvedčený o svojej genialite a niekedy to zle maskuje. Hyperaktivita a rozdávanie múdier na každom kroku (dirgovanie orchestra, naivné hry na úvod každého jeho seminára, a pod.) spolu s americkým zlozvykom "s každým sa dať do reči a obohatiť ho svojimi univerzálnymi zisteniami" - na to som už alergický. Ceklovo teda iba priemer.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Případ vyděšené písařky Případ vyděšené písařky](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23931/pripad-vydesene-pisarky-PqX-23931.jpg?v=1553943610)
Dobré čítanie, ale tradične hlúpy a skratkovitý záver celú knihu pokazí. V čase písania asi nebolo potrebné, aby detektívka mala hlavu a pätu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Sny o kopci Bunker Hill Sny o kopci Bunker Hill](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15059/sny-o-kopci-bunker-hill-1aE-15059.jpg?v=1652852721)
Nie je to ani pútavé, ani vtipné. Nímandov, ktorí trpia komplexom viaccenosti a pritom nikdy nič nielenže nedokázali, ale ani neurobili, je všade plno. Čo ma teší, je zistenie, že to nie je výsada iba dnešnej doby. Za to dávam hviezdičku, inak zbytočná kniha.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Třetí volba Třetí volba](https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58863/treti-volba-bas-58863.png?v=1619876889)
Flynn bol majster (verili by ste, že trpel dislexiou?) a ak by som vedel písať, chcel by som to robiť takým štýlom, ako on. Dej je plynulý, pútavý a celkove dobre stráviteľný, a ak sa autor aj odchýli od hlavnej línie, nie je to na dlho, takže to nenudí. Dielo však stráca na kvalite naivitou pri opisoch "všemohúceho" IT-čkára, ktorý behom minúty hackne siete tajných agentúr, operátorov a zahraničných bánk a o ďalších pár sekúnd už sa mu na displeji zobrazujú fotky možných páchateľov, mapy pokrytia GSM signálom spolu s približnou polohou hľadanej osoby. Také pripečeno-americké. Chápem, že vypustením týchto skratiek by sa plynulosť thrillera spomalila, no úplne hovädziny sa nedajú akceptovať a za toto by som hodnotenie knihy určite znížil. Naopak, nehappyendový záver oceňujem, takže po miernej oscilácii: 3,5*
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek) Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek)](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46697/jama-a-kyvadlo-a-jine-povidky-9Ee-46697.jpg?v=1549195685)
Zaujímavý začiatok, pomerne nudná stredná pasáž a uponáhľaný zjednodušený koniec, to je charakteristika takmer každej Poeho poviedky. Okrem Maelstromu a Usherovcov ma to moc nebavilo, asi je 200 ročný odstup od vydania predsa len veľa. Chudák Poe to zjavne nemal v hlave v poriadku, väčšina príbehov sa točí okolo smrti alebo strachu z pochovania zaživa.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Převzetí moci Převzetí moci](https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68479/prevzeti-moci-aCX-68479.png?v=1619876825)
Tejto knihe ťažko niečo vytknúť. Začiatok síce vyzerá, že sa bude jednať o glorifikovaný pohľad na amerických superhrdinov, dej sa však rýchlo prenesie do USA a stane sa oveľa uveriteľnejším a prirodzene stráviteľným. Nie je tu žiadne čierno-biele podanie sveta; motívy teroristov chápeme a aj schvaľujeme (nie však ich metódy); hlavný hrdina je napriek svojim bojovým schopnostiam normálny a nedokonalý; na americkej strane sa pohybujú aj postavy so slizkými pohnútkami, a pod. Vďaka štýlu, akým je príbeh podaný, si amíci udržia sympatie čitaleľa, zvlášť u mňa je to pomerne výnimočné, väčšinou držím palce slabšej protistrane. Oceňujem tiež veľa technických zaujímavostí a presnú špecifikáciu použitej výzbroje. Autor bol zjavne dobre zorientovaný. Zopár technických výhrad by sa možno našlo (napr. vetrací či finančný tunel), ale bez nich by nebolo možné knihu napísať - udalosti by sa bez nich nemohli stať. Tie naopak vyváži niekoľko pomerne "politicky a spoločensky nekorektných" hlášok - vďaka za ne, dnes už by nikto takú knihu nevydal. Za mňa teda 5*.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tři mušketýři 1. díl Tři mušketýři 1. díl](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43701/tri-musketyri-1-dil-43701.jpg?v=1341267839)
Príbehy z Údolia dutých hláv. Nebavilo ma to.
![Hybatelé Hybatelé](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14977/hybatele-4vZ-14977.jpg?v=1550440569)
Prvá polovica knihy ma bavila, počínajúc Londýnom to už je až do konca slabšie. Oceňujem autorov prehľad v kvantovej fyzike.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ptáci, zvířata a moji příbuzní Ptáci, zvířata a moji příbuzní](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11459/ptaci-zvirata-a-moji.jpg?v=1355527806)
Pasáže, opisujúce rodinný život, ma dosť iritovali. Na druhej strane sa text o zvieratách čítal dobre. Oddychovka pre mládež.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Říše strachu Říše strachu](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24299/rise-strachu-24299.jpg?v=1384019899)
Keď prečítam 20% knihy a stále neviem, kto je kto, asi je niečo v neporiadku. Dej skáče po celom svete, podávané informácie zdanlivo nesúvisia, osoby sa chovajú nekonzistentne, stále je v centre diania niekto úplne iný... Možno som mal vydržať, ale riskovať ďalšiu stratu času už nebudem. Pár kníh od Crichtona mi sedelo, ale väčšina žiaľ nie.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Tři jízdenky do Dobrodružství Tři jízdenky do Dobrodružství](https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57291/tri-jizdenky-do-dobrodruzstvi-57291.jpg?v=1293099269)
Pomerne nezáživné. Neviem, či tie príbehy boli natoľko dobrodružné či pútavé, aby stáli za knižné vydanie. No a samotné metódy lovu zveri mi prišli dosť barbarské. Predpokladám, že autor taktne vynechal nejeden príbeh, kedy to skončilo rozpučenou alebo obesenou zvieraťou.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Podpis čtyř / The Sign of the Four Podpis čtyř / The Sign of the Four](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24884/podpis-ctyr-24884.jpg?v=1253356804)
Na dobu vzniku asi super, dnes už však rovnako naivné, ako James Bond.