Eicherik Eicherik komentáře u knih

Soukromá vichřice / Mladý muž & bílá velryba Soukromá vichřice / Mladý muž & bílá velryba Vladimír Páral

Dvě knihy v jedné a obě zdařilé.
Soukromá vichřice. Líbí se mi ten Páralův překotný, uspěchaný a kolovrátkový styl, ALE v některých momentech se stává chaotickým a nepřehledným. Citace z jiných knih jsou zajímavé, ALE je jich v knize přespříliš. Z těchto důvodů ubírám jednu hvězdu. Příběh jako takový je o vyvíjejících se vztazích mezi muži a ženami. Od naprostého okouzlení, přes zvyky, jistoty, až ke stereotypu a dál a dál. Samotný příběh se mi líbil moc, jen konec mi přijde takový urychlený.
Mladý muž & bílá velryba. Román o lásce, o lidech, o vztazích, o chemičce a o bílé velrybě. Nejvíce ale o vztahu mladého muže ke starší ženě. Malý chemický epos a moje nejoblíbenější kniha od Vladimíra Párala.

08.05.2019 4 z 5

Cesta pro vraha Cesta pro vraha Jaroslav Velinský

Kromě hromady sněhu a pořádné kosy si v jedenáctém příběhu užijeme také humornou cestu na hory, trampskou romantiku a samozřejmě Otovo pátrání i Otovy ctitelky. Jsem spokojen a těším se na další případy.

05.05.2019 5 z 5

Kniha hřbitova Kniha hřbitova Neil Gaiman

Po knize jsem sáhl, protože mě od mala fascinují hřbitovy. Jsem spokojený, protože se autorovi podařila precizně vystihnout atmosféra "kamenné zahrady", která je v knize částečně rozčleněna. Kniha obsahuje spoustu zajímavých postav, je pěkně ilustrovaná a má velmi vkusnou obálku. Příběh je rozdělen do tematických kapitol, ke konci nabývá na dramatičnosti a závěr se povedl.
Neváhejte a nahlédněte za starobylou bránu kamenné zahrady.

04.05.2019 5 z 5

Betonová zahrada Betonová zahrada Ian McEwan

Šokující? Zvrácené? Úchylné? V dnešní době? V roce 1978, kdy kniha vyšla poprvé tak určitě šokující byla, ale dnes už rozhodně ne. Příběh je to nevšední, poměrně krátký, ale s velmi povedeným závěrem.

03.05.2019 5 z 5

Dáma se zeleným slonem Dáma se zeleným slonem Jaroslav Velinský

V tomto díle nás bezděčný detektiv, teď nikoliv soustružník, nýbrž brigádník Ota Fink, zavedl do prostředí kulturních pracovníků mimo naše hlavní město. Sedmý případ je opět čtivý detektivní příběh se spoustou zajímavých postav a brilantních dialogů. Zbývá jen otázka, zdali Ota rozluští záhadu zeleného slona.

01.05.2019 5 z 5

Zmizení princezny Zmizení princezny Jaroslav Velinský

Nádherná česká detektivka, postavená na vyšperkované hovorové češtině, nejprostším lidovém humoru a precizně vykreslené atmosféře padesátých let. Sympatický soustružník Ota Fink nás v tomto dílu provede mimo jiné prostředím nočního podniku s nevalnou pověstí, obeznámí nás s některými lokálními hudebními veličinami a představí nám své tři potenciální přítelkyně. A nebyl by to Ota Fink, aby nezjistil, kam zmizela princezna.

28.04.2019 5 z 5

Unesená Unesená Mo Hayder

Pěkný krimi thriller. Opět nás čeká Caffery, Blecha a Chodící muž. Jelikož na sebe jednotlivé díly této série částečně navazují, doporučuji ji číst chronologicky.

27.04.2019 5 z 5

Nástup Nástup Václav Řezáč (p)

Příliš černobílé a příliš agitační. Román neobsahuje žádnou zajímavou postavu a děj se vyhýbá příliš krvavým a drastickým detailům. Literárně bych knihu ohodnotil třemi hvězdami, ale za tu nehoráznou agitku jednu hvězdu ubírám.

21.04.2019 2 z 5

Volání odnikud Volání odnikud Jaroslav Velinský

Přečetl jsem svojí další finkovku a jsem opět spokojený. Tentokrát nás děj zavede do roku 1960, částečně do čundráckého a vojenského prostředí. Docela mě překvapuje, jak málo je tato série čtená. Přitom se jedná o naprostou lahůdku pro čtenáře české krimi.

14.04.2019 5 z 5

Dvanáctá karta Dvanáctá karta Jeffery Deaver

Knihy z této krimi série jsou zábavné, ale nedá se nic dělat, musím ubrat jeden pentagram za překombinovanost a určitou nepravděpodobnost, kterou se Případy Lincolna Rhyma vyznačují. Nicméně se rád pustím do dalších dílů.

13.04.2019 4 z 5

Letní smrt Letní smrt Mons Kallentoft

Druhý díl série Malin Forsová. Po úporném mrazu z prvního dílu nás v druhém zasáhlo úmorné vedro. Tenhle letní díl se my líbil ještě více než ten zimní a už se těším na díl podzimní. Autorův vyjadřovací styl mi velmi sedl a opět dávám knize pět pentagramů.

06.04.2019 5 z 5

Stalo se prvního září Stalo se prvního září Pavol Rankov

Naprosté nadšení. Tři muži a jedna žena, kterým obrátily život na ruby dějinné události let 1938 - 1968. Tahle kniha je i kronikou jedné generace, která si musela všechno vyžrat. Příběh je to velmi lidský a je psán poutavým jazykem. Velmi se mi líbila i humorná, nebo spíše černohumorná dějová složka.

30.03.2019 5 z 5

Ďábelské hry Ďábelské hry Angela Marsons

Kim Stoneová se v tomto dílu utká se zdatnou sociopatkou. Knihu bych doporučil čtenářům psychothrillerů.

24.03.2019 5 z 5

Stalker Stalker Arkadij Strugackij

Tohle je můj čtenářský návrat ke knize Piknik u cesty, tentokrát pod názvem Stalker. Tenhle román stojí na geniálním nápadu, kdy Zemi navštíví mimozemšťané a zůstane po nich neobyvatelná zóna plná podivuhodných předmětů a smrtících míst. Do zóny se ilegálně vypravují stalkeři, pro které je pátrání po těchto věcech nebezpečnou profesí. Ale je to opravdu všechno, co tu po této mimozemské návštěvě zůstalo?

16.03.2019

Němý křik Němý křik Angela Marsons

Problémová hlavní vyšetřovatelka. Anglické prostředí. Zločin s kořeny v minulosti. To je to, co mě baví a už se těším na další případy.

09.03.2019 5 z 5

Turnerovy deníky Turnerovy deníky Andrew Macdonald (p)

Nemohl jsem odolat a musel jsem si politicky nekorektních 20 000 mil pod mořem přečíst. Čtení je to kontroverzní, neveselé a v mnohém ohledu nadčasové. Literární hodnota knihy není vysoká, ale nutí čtenáře k zamyšlení.

02.03.2019 3 z 5

Hvězdná hodina vrahů Hvězdná hodina vrahů Pavel Kohout

Naprostá paráda. Hvězdná hodina vrahů je román, odehrávající se v posledních měsících druhé světové války v protektorátu Čechy a Morava a to zejména v Praze. Ústředními postavami je dvojice kriminalistů, jednoho českého a druhého německého, pátrajících po sériovém vrahovi vdov, jehož řádění má navíc rituální charakter. V knize je ale více zajímavých postav a charakterů, včetně velmi žensky rafinované Grety. Román není čistokrevnou krimi plnou zvratů, ale i kronikou, která uvěřitelně zobrazuje těžkou dobu a mašinérii mocenského boje. Hvězdná hodina vrahů si plně zasluhuje plný počet hvězd.

17.02.2019 5 z 5

Pod ochranou pohanského boha Pod ochranou pohanského boha Tim Severin

Thorgils, hrdina tohoto románu je skutečnou historickou postavou a události z Thorgilsova života, zde vymyšlené, čerpají většinou z islandských ság. Kniha je jednak odyseou jednoho neobyčejného života a zároveň kronikou některých historických událostí. Jedinou slabinu tohoto dílka vidím v občasných hlušších pasážích.

"Pouze cestou oběti a bolesti mohl otevřít svou mysl a ducha moudrosti. To je jedna věc, která nás odlišuje od křesťanů. Ti věří, že duše žije v srdci, ale my tvrdíme, že přebývá v mysli a že když se osvobodí mysl, je osvobozen i duch."

10.02.2019 5 z 5

Déšť Déšť Sára Saudková

Celou knihou prostupuje neustávající stále přítomný déšť. Jako detektivní debut se mi zdá Déšť zdařilý a pokud by bylo nějaké pokračování, tak bych ho uvítal.

09.02.2019 5 z 5

Neobyčejný benediktin: Advent bratra Cadfaela Neobyčejný benediktin: Advent bratra Cadfaela Ellis Peters (p)

Takový nultý díl této série. Nějaký čas jsem zvažoval jeho koupi, ale nakonec zvítězila motivace vlastnit kompletní sérii. Mimo jiné se v jedné ze tří povídek dovíme, jak se Cadfael stal mnichem.

03.02.2019 4 z 5