Eldar80 Eldar80 komentáře u knih

Adam a kabalistický strom Adam a kabalistický strom Z'ev ben Shimon Halevi (p)

Na začátku knihy je v Úvodu napsáno:
"Proto je nutno tuto knihu považovat za vyjádření toho, co pochopil jeden člověk z toho, co ho učili, neboť přestože jsem sefardský žid, nemohu si nárokovat jinou autoritu než své vlastní porozumění Kabale."

Autor znovu popisuje funkci stromu jako v předchozí knize, která je do této trochu začleněna. Ale i tak se vyplatí Strom života přečíst, protože je ve své stručnosti napsán velmi dobře. Adam a kabalistický strom rozvíjí myšlenky z konce předchozí knihy a popisuje pouze člověka a je napsán podrobněji. Knize chybí stručnost, hlavně začátek popisu lidského fyzického těla se věnuje snad celá první třetina knihy. Též díky opakování látky Stromu života. S popisem nejnižších složek psychického těla je první polovina knihy docela nudná. Když se přechází k popisu Já psychického těla, začne být kniha mnohem zajímavější. Doporučuju těm, které zajímá poměrně přesné popsání těla postupně od hmotné směrem k jemnějším úrovním. Kniha skutečně popisuje člověka na Jákobově žebříku a nic jiného. 70%

04.02.2015 3 z 5

Život v kleči aneb Za hory za doly Život v kleči aneb Za hory za doly Rudolf Krautschneider

Kniha se opět skládá ze dvou samostatných částí. První vypráví o těžké práci havířů hluboko pod zemí. Druhá o lidech žijících v té části hor, kde zima trvá skoro půl roku. Je to čtení především o životě a jeho rozmanitých projevech. Ať už to byly myšky během vyprávění o různých pracech v uhelných dolech nebo život vysoko v horách na místech v zimě těžko dostupných. Knížka se podobá Legendě dobyvatelů, už neobsahuje tolik humoru, ale stále se velmi dobře čte. Cítím určité analogie mezi práci nádeníků v legendě o Štěnickém štítu a práci horníků, tak jako životu v lesích v legendě Konoč a životu v otevřené krajině hor. U druhé povídky promítl autor u hrdinů vliv Pražského jara na jejich chování a životy. Vlastně ani přesně nevím proč, ale moc se mi to líbilo. Asi svou autetičností. Pěkné. 75%

18.01.2015 4 z 5

Hněv krále démonů – Ústup Hněv krále démonů – Ústup Raymond E. Feist

Pozor! Rozhodně nečtěte úryvek z knihy na úplně první straně. (Z mého pohledu je úryvek značný spoiler, protože vám dá informace z poslední třetiny knihy.)
Tak tahle kniha pro mě byla konečně velmi příjemným překvapením. Začátek byl jako obvykle značně zdlouhavý jak bývá u Feista nedobrým zvykem. Avšak krátce po sté straně se děj začíná měnit a konečně cítíme monumentálnost magického světa Midkemie podobně jako v poslední knize Trhlinové války. Vlastně se kniha svým způsobem dá považovat za pokračování knihy Zlo v Sethanonu. Všechno mezi tím je pouze jakási výplň - upřímně jsem z Feistova díla zklamán. Po Trhlinové sáze a Impériu se jedná o zcela průměrnou dobrodružnou literaturou. Tato kniha však ukazuje určitý autorův vhled, ve smyslu archetypů, do magického světa Midkemie a nechápu proč tohle umění nepoužil v předchozích knihách. Kniha možná nemá na 5 hvězd, ale v průběhu čtení se dosavadní vývoj děje Midkemianské historie mění natolik, že jsem se plně ponořil do děje. Kniha není nijak zvlášť napínavá, ale děj se pozvolna stupňuje a směřuje cele k jednomu cíli. Invazi třistatisícové armády. Přípravy vrcholí. Válka začíná neúspěšným obrovským magickým útokem. 85%

25.10.2014 5 z 5

Vzestup magnáta - Risk Vzestup magnáta - Risk Raymond E. Feist

Tak tohle jsem moc nepochopil. Vypadá to na tvůrčí krizi. Hlavní hrdinové se vrátili domů a začli dál žít své životy a kniha to popisuje. Proč? Vždyť to šlo popsat pár větami a vzhůru do další akce. Kniha není ani úvodem, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale spíš jakousi mezihrou k další výpravě na Novindus. Úvod totiž aspoň uvádí k něčemu, ale tohle jen popisuje standardní život Midkemianů. Minimálně pro mě je to značné zklamání, protože tohle už ani není dobrodružná literatura. Doufám, že je v tom nějaký smysl, který se objeví později, ale tak nějak mám pocit, že Feist popisuje svou vizi historie Midkemie a čtenářský zážitek z knihy ho prakticky nezajímá. Abych jen nekritizoval - není to špatně napsané, ale bohužel těsně nad hranicí nudy. 45%

08.10.2014 2 z 5

Stín temné královny - Vrazi Stín temné královny - Vrazi Raymond E. Feist

Feist se opět překonal. Ale v tom negativním slova smyslu. Celá kniha je vlastně jakýsi začínající monumentální úvod. Pokud vám vadilo čekání na začátek děje v Mágu Učedníku, tak zde se připravte na fakt, že celá kniha je jakýmsi začátkem. Začátkem, který až v úplném závěru ukáže naději na lepší příběh. Kniha tedy ke konci slibuje hodně. Bohužel se však nedá kniha ohodnotit za to co teprve slibuje. 70%

29.09.2014 3 z 5

Královský bukanýr – Novindus Královský bukanýr – Novindus Raymond E. Feist

A Nicholasův příběh se uzavírá... Kniha samozřejmě začíná přesně tam, kde Crydee skončilo. Děj je bohužel pořád příliš pozvolný a chybí tomu napětí a až ke konci se to zlepší. Úroveň knihy je podobná předchozí, ale aspoň se opět objevují nové nápady a knihu spíš vnímám jako závěr Synů Krondoru. Samostatně to samozřejmě nemá smysl číst, protože z mého pohledu dost záleží jak si hlavní hrdiny oblíbíme. Ale musím se přiznat, že jako celek se mě Synové Krondoru určitým způsobem dotkli a to je asi hlavní důvod proč dávám 4 hvězdy. 75%

24.09.2014 4 z 5

Sefer Jecira Sefer Jecira Aryeh Kaplan

Moderní komentář k sefer jeciře, který popisuje jednotlivé kapitoly a vysvětluje je. Kniha uvádí ohromnou spoustu různých informací, které se týkají Knihy stvoření. Ale bez skutečné znalosti hebrejštiny a chápání symboliky kabaly není možné textu sefer jeciry porozumět. Zjevně proto mohla být kniha bez obav vydána. Čtenář tedy neporozumí onomu Božskému způsobu tvoření, ale udělá si určitou představu o struktuře Knihy stvoření. 90%

22.09.2014 4 z 5

Meditace a kabala Meditace a kabala Aryeh Kaplan

Jedná se vlastně o určité shrnutí všech možných metod práce s myslí, které kabala nabízí. O každé metodě je toho vcelku málo, protože spíš popisuje teoretickou úroveň praxe a z jakého textu pochází. Kniha tedy slouží pouze k tomu, aby si každý byl schopen si dohledat potřebné praxe, které ho zajímají. Tedy spíš určitý seznam směrů, jejich popis a občas příklady praxí. Směrů je totiž docela dost, od pouhých manipulací písmen, recitování až po meditace podobné budhistickým. 85%

22.09.2014 4 z 5

Královský bukanýr – Crydee Královský bukanýr – Crydee Raymond E. Feist

Nebylo to špatné, ale ani to nebylo nijak zvlášť dobré. Podle mě se dá tahle knížka doporučit jen fanouškům Midkemie a těm, kteří mají k hrdinům z Trhlinové ságy určitý sentimentální vztah. Pocitově bych ji přirovnal k Mág Učedník, protože opět se postupně dostáváme k hlavní zápletce a tentokrát to trvá jen 130 stran. Ach jo. S hodnocením je to však horší, protože kniha má úplně otevřený konec a dá se tedy chápat jen jako první půlka úvodní knihy k Hadí sáze. Literárně je to lepší než Trhlinová sága, ale chybějí tomu originální nápady, úroveň je o trochu horší než Královská krev, takže opět pouze 3 hvězdy. Jinak je knížka hezky napsaná, dobře se čte a neopakuje se bída knih Odkazu. 70%

15.09.2014 3 z 5

Královská krev Královská krev Raymond E. Feist

Kniha má podobnou literární úroveň jako Impérium, ale něco jí chybí. Vypráví docela hezký příběh, který prožili synové Aruthy, ale od Feista jsem tak nějak čekal skutečnou fantasy literaturu a ne pouze napínavé příběhy odehrávající se v Midkemii. Je sice mnohem lepší než předcházející sága Odkazu, ale to si můžu přečíst jakýkoliv dobrodružný román odehrávající se v nějaké exotické zemi. Než začne být kniha napínavá trochu si počkáme, ale díky tomu jak dobře to je napsané ani to nijak nevadí. K závěru se děj stává napínavějším, ale kvůli jednoduššímu ději to jaksi není ono. 75%

11.09.2014 3 z 5

Hrsti jadeitu Hrsti jadeitu Alex Irvine

Doporučuju. Velmi zvláštní příběh. Opravdu jsem myslím nic podobného ještě nečetl. Možná to bylo tou zvláštní atmosférou a možná vlivem zvláštní mytologie v jejímž duchu byla kniha napsána. Samotný text na mě nepůsobil dobře, ale atmosféra knihy mne zkrátka pohltila natolik, abych si knihu dostatečně užil, protože se vlastně jedná o indiánskou fantasy nebo jak to nazvat. Na způsob Oko kočky od R. Zelaznyho, ale mnohem čitelnější. (Zelaznyho počin byl již příliš experimentální.) Velká škoda, v lepším podání to mohlo být něco skvostného. 70%

08.09.2014 3 z 5

Pozitivní magie Pozitivní magie Marion Weinstein

Když jsem dostal svou první dávku rozumu a poznání po ukončení hormonálních výkyvů po pubertě, přečetl jsem tuhle knihu snad možná po třetí v životě a po uvědomění, řekněme pochopení, jsem musel tuto knihu okamžitě prodat do antikvariátu, abych ji již nevlastnil. Ano něco se dozvíme, ale rozhodně nedoporučuju číst bez značné dávky skepse. Dalo by se říct, že se jedná o klasické New age. 50%

07.09.2014 2 z 5

Nejskvělejší čarodějové Nejskvělejší čarodějové Alan Carter

Kniha díky obálce nevzbuzuje příliš dobrý dojem, ale ve skutečnosti je mimořádně zajímavá. Četl jsem ji sice dvakrát, ale už docela dávno a tak si nejsem jistý hodnocením. Věnuje se poměrně důležitým osobám naší magické historie a obsahuje tolik zajímavých informací, že by si ji měl přečíst každý koho zajímají záhady, magie a okultismus. 70%

07.09.2014 4 z 5

Nejstarší náboženství: Mezopotámie Nejstarší náboženství: Mezopotámie Jean Bottéro

Kniha je sice vyčerpávajícím pojednáním o náboženství kolébky naší civilizace, ale pouze popisuje a vůbec se nesnaží aspoň trochu zodpovědět ono "proč?". Striktně se drží historických faktů a občas vás na textu překvapí, ona pochybovačnost a povýšenost rozumu nad náboženstvím. Jakoby knihu napsal tupý materialista a nebo křesťan bez špetky esoterního poznání. Ale možná je to dobře, kniha tak je zcela prosta jakývkoli spekulativních teorií a drží se úzce čistě vědeckého poznání o oné neuvěřitelné dlouhé epoše lidských dějin. Občas skoro až pocítíte starobylou atmosféru oné prehistorické epochy. Text se věnuje nejspíše všemu důležitému co bychom hledali u takového náboženství. Sice těm esoterním věcem se věnuje značně stručně a popisně, ale asi to odpovídá úrovni poznání o této kultuře a tradici. Jinak se knize nedá vytknout nic. 70%

02.09.2014 3 z 5

Keltika Keltika Robert Holdstock

Setkávají se 2 světy, ranné starověké Řecko a pozdější pohanská část severní evropy. Zprvu jsem se velmi obával této kombinace, ale skloubení těchto dvou světů je zcela harmonické. To je asi největší klad této knihy. Jinak kniha není psána způsobem, kdy příběhu propadnete, ale naopak budete udržováni v určitém nadhledu. Knížka bohužel kvůli tomu není příliš záživná a dá se doporučit pouze fanouškům Holdstockových předchozích knih. Ostatní toho na příběhu příliš nezaujme, protože se nejedná o fantasy, ale určitou starověkou alternativní realitu a nebo právě náš svět? V tom dále spočívá dokonalost této knihy a to veskrze "reálnou" magií. Žádní elfové, žádní trpaslíci, žádní draci a mágové, ale náš svět z mýtického starověku. 70%

19.08.2014 4 z 5

Zlo v Sethanonu Zlo v Sethanonu Raymond E. Feist

Tímto zakončením začne celá Trhlinová sága dávat smysl. Děj předchozích knih, vlastně ne děj, ale smysl jasně vyplyne na povrch. Kniha je opět psána v pohádkovém podtónu, ale celkově vyznívá mnohem líp než Stříbrný trn. Ikdyž je text knihy poněkud amatérský, tak nečekaný děj a opětovné umné využití fantasy prvků staví knihu vysoko. Zde ještě více než u předchozích knih je zřejmé, že knihy nelze hodnotit nezávisle od ostatních, ale je nutné vnímat ságu jako jeden velký příběh. Kniha z mého pohledu nedosahuje kvalit druhého dílu, ale využití situací, které umožňuje tento literární žánr bylo perfektní. 90%

18.08.2014 5 z 5

Léčba kabalou - Cesta k probuzení duše Léčba kabalou - Cesta k probuzení duše Jason Shulman

Z knihy jsem velmi zklamaný hlavně proto, jak slibně se na začátku jevila. Myslel jsem si: "Konečně zcela současné dílo o kabale!". Žádné opakování teoretických a historických úvodů o kabale jak často bývá zvykem, ale autor se hned věnuje tomu jak se lidé dělí podle toho v jakém ze čtyř světů se myšlenkově pohybují a velmi trefně toto schéma popisuje. Věnuje se zdánlivé lidské osamělosti a zdůrazňuje, že vědomí máme spíše vypůjčené, než že je nám vlastní. Dobře popisuje problém vnímání ega jako něčeho na čem je náš zdravý psychický život založen. Ale velmi brzo se dostavilo zklamání, protože kniha je psána značně těžkopádně a velmi často jsem tápal, co tím chce vlastně autor říct. Je to dost intelektuální dílo a asi jsem již příliš navyklý na budhistickou literaturu, která nemá potřebu přecházet do filozofie. Kniha se ani nezdá vhodná pro úplné neznalce kabaly. S kabalou jsem obeznámený, kdysi jsem si i naučil trochu hebrejsky a tak jsem se na knihu těšil. Asi by bylo dobré dát knize ještě jednu šanci, ale aktuálně na to nemám chuť. Také je možné, že zkrátka již nepatřím mezi lidi pro které je kniha určena.
Přesto, že jsem dal nízké hodnocení, dá se kniha doporučit všem duchovně hledajícím, kteří jsou intelektuálně založení a patří mezi přemýšlivé typy. Taktéž by měli být věřící ve smyslu kladného vztahu k Bohu, kniha je psána v náboženském kontextu, ikdyž zmiňuje i jiné tradice a věnuje se některým shodám s budhismem. Autor knihy se dotýká spousty jiných oblastí, ať už fyzika nebo teorie informace, lingvistika. Rád bych si od něj přečetl i něco jiného, protože v knize jsou pěkné postřehy a závěr knihy je nádherně poetický jak jen lidský život může být. 55%

25.07.2014 2 z 5

Náruč zelené matky Náruč zelené matky Piers Anthony

Myslel jsem si, že mne Piers už ničím nepřekvapí, ale opět se mu to podařilo. Už od začátku jsem počítal s nudným a nepovedeným začátkem. Bohužel realita byla ještě horší. Začátek sice nebyl tak naivní jako u předchozích knih, ale byl neúměrně dlouhý.
Prakticky do poloviny knihy se toho moc nedělo a krom toho se mi děj nijak zvlášť nelíbil. Říkal jsem si, hochu jesli se tohle nezlepší, nedostaneš ani ty 3 hvězdy. Naštěstí kolem 140 stránky příběh dostal větší hloubku. Ani ne tak v ději jako spíš mezi řádky. A ikdyž i dál byl děj docela předvídatelný, musím stále obdivovat jak Piers dokáže využít minulých knih a příběh celé série dále komplikovat. Výslednou známku tak spíš dávám za promyšlenost a hlavně zato, že něco takového snad ani nemá obdoby. Asi nejvíc mě fascinuje, že Piers ač ateista, tak nedostatkem fantazie rozhodně netrpí. Nápady sice skvělé, ale to provedení pokulhává a zde asi nejvíc. Kniha je o trochu lepší než předchozí a víc asi nemá cenu psát, protože to budou číst jen ti, kteří si zvykli na Piersovo neumělé psaní. Nejvíc zvláštní však je, že i přes nic moc začátek a zbytečně natažený konec na mě kniha docela zapůsobila a kvůli tomu dávám 80%

25.12.2016 4 z 5

Buddhova kniha o stresu Buddhova kniha o stresu Joseph Emet

Autor svou knihu staví hlavně na praktikování bdělé přítomnosti a následném odstranění automatických a vtíravých myšlenek. Nabádá naučit se být vědomím u prožívajícího. Soustředit se na to co člověk právě teď dělá. Být u sebe. Vážit si toho co člověk má a mít pokoru. Možná je v tom vidět část jeho učitele, ale narozdíl od něj je mnohem více racionální, ale i tak má v knize několik básní. Mě tahle poetika neoslovuje, ale chápu, že pro některé může být předávaná nauka mnohem lidštější a přijatelnější. Kniha rozhodně není univerzální, protože rady jsou poměrně jednostranné. Jedno přečtení samozřejmě nestačí a člověk by se měl přečtené snažit uvádět do praxe. I přes možná trochu sladký nádech se mi kniha líbila. 80%

12.08.2015 4 z 5

Vládce snů Vládce snů Roger Zelazny

Jedná se o sci-fi jehož hlavním námětem je využití pokročilých neurotechnologií v terapeutické psychologii. Kam až může vést ovládání snů? Pro fanoušky Zelaznyho stylu určitě další podařená kniha, která má tentokrát přesah do psychologie a dokonce dojde i na rozdělení bytosti podle budhistické filozofie. Bohužel kniha nijak nevyniká dějem a má dost slabý závěr. Pro někoho, kdo rád čte akční a napínavé sci-fi, je tohle dost nevhodné. Má to mnohem blíže např. k Solarisu od Lema. Můj názor. Mě se kniha samozřejmě líbila a některé postřehy z psychologie jsem si vychutnal, ale tak slabý závěr zklamal i mě. Kdysi jsem dal knize 2 hvězdy, ale nyní po opětovném přečtení musím uznat, že pouze dvě si rozhodně nezaslouží. Důsledkem je, že to ocení je malá skupina lidí, která tím naopak bude nadšená. 65%

25.06.2015 3 z 5