ellescorpio komentáře u knih
Nemastné, neslané. Po přirovnání k Bryndzovi a Marsons jsem byla hodně natěšená-tak ani omylem. Nezáživné, ne a ne se začíst a vůbec mě to nebavilo.
Opět povedený kousek. Jednička skvělá, dvojka mě vůbec nebavila, ten Avy šamstr mi dost pil krev a do třetice zase super. A seržant Lively byl úžasný!
Pořád nevím, co přesně mi na knize nesedí. Přišlo mi, že mě to vůbec nevtáhlo do děje a jako bych to pozorovala na plátně. Dost mi chybělo vysvětlení motivů, pohnutek a myslím si, že je v knize fůra nevysvětlených míst (s tím jsem trochu měla problém i u prvního dílu). Žádná z postav mi není sympatická. Kniha mi přijde neosobní. Je mi jasné, že pro překladatele musí být oříšek správně zvolit tykání/vykání, když je originál anglicky, kde to není rozlišené, ale fakt mi přijde děsně divný, aby si parťáci vykali. Kor v US, kde bývají jak siamská dvojčata.
Autorka píše skvěle, je to poutavé a dobře se to čte. Minus je, že jevšechno neuvěřitelné, nepravděpodobné, ať už co se týče děje, policejních postupů, získávání informací, zkrátka to moc běží předvídatelně a bez komplikací. A neskutečně mi šlo na nervy, jak se téměř na každé stránce vyskytlo "zazubil se".
(SPOILER) Tenhle díl se mi líbil nejméně. Lottie mi neuvěřitelně drásala nervy svou neschopností, xanaxem a chlastem, celá vesnice mrtvých a na konci jsem se fakt musela soustředit kdo má s kým nemanželský dítě a kde skončilo a kdo s kým je jak příbuzný.
Je znát, že je to prvotina. Námět spíš na povídku a nepříliš originální. Další knihy už jsou mnohem povedenější.
První půlka skvělá. Mělo to spád, bylo to napínavý a připomínalo mi to Odložené případy. Druhá půlka zpočátku nudná a poté naprosto neuvěřitelná.
(SPOILER) Fajn oddychovka, vraha jsem uhádla, obdobně, jako ve Hříšných lidech města pražského radu Vacátka trklo, že takhle ustlat umí jedině ženská, tak mě zde trklo, že tak perfektně vygruntovaná chata bude rukou zkušené ženy :-)
Autor se s každou další knihou zlepšuje a je to skvělé, napínavé, že místy ani nedutám a nemůžu se dočkat pokračování. Obrovské plus za shrnutí předchozích dílů na začátku. Opravdu oceňuji, protože např. u Šestého dítěte mi tohle dost chybělo (a jelikož u obou dvou autorů mezi pokračováním byly desítky jiných knih a já si pamatovala jen obrysy) a pro jistotu jsem si do čtečky nachystala i předchozí knihu, vůbec to nebylo potřeba.
Tahle série mě naprosto uchvátila, dlouho se mi nestalo, že bych takhle vplula do děje, sžila se s hrdiny a třískalo se ve mně, že chci vědět, jak to dopadne a zároveň ji nechci dočíst. Nenápadný kousek, který fakt stojí za přečtení! Srovnatelný s prvním dílem a moc se těším na třetí díl.
Zatím jsem v polovině a mám dost smíšené pocity. Zápletka zajímavá, ale hlavní hrdinka Nina se chová jak úplná ...!! a neskutečně mi jde na nervy. Což se mi stává málokdy, ale tady je ta nevycválanost, impulzivnost a snad i hloupost úplně rušivá. Jelikož je Ursula Poznanski mou oblíbenou autorkou, je to pro mě docela rozčarování a trochu se nutím, abych knihu vůbec dočetla.
Když jsem loni dočetla Pátou oběť, která skončila velkým wow, nemohla jsem se dočkat dalšího pokračování a říkala si, že nesmím zapomenout, jak to dopadlo. Koupila jsem po roce Šesté dítě a pamatovala jsem si samozřejmě prd. Trvalo mi poměrně dlouho, než jsem se chytila. Pak měl střed pěknou gradaci, bylo to napínavý, bohužel posledních asi 180 stran, kde byl děj neskutečně překombinovaný a absolutně neuvěřitelný, sráží hodnocení dolů.
Na knihu jsem se velmi těšila, ale jsem trochu zklamaná. První polovina skvělá, četlo se to samo, ale pak to bylo zdlouhavé, místy nezáživné. Pokud to srovnám s historickými romány jako Quo vadis, Agónie a extáze, Kámen a bolest, Jméno růže, které mě naprosto pohltily, tak tady musím dát hvězdiček míň.
Už dlouho se mi nestalo, aby mě něco takhle nechytlo a vyloženě rozčilovalo, spousta chyb a nelogičností. Vůbec mě to nevtáhlo do děje, nutím se ji dočíst (jsem skoro ve třetině) a nechápu to vysoké hodnocení.
Deavera miluju, ale tohle pro mě bylo trochu zklamání. Bylo tam i pár chyb a děj v rámci kapitol strašně blbě navazoval, u Deavera jsem zvyklá, že se to čte jedním dechem, tady ne.
Dějová linka 1969 skvělá. Pět hvězdiček. Posledních stran a dějová linka 1999 dvě hvězdičky a eaa jako cože? Absolutně neuvěřitelný a překombinovaný.
Ze začátku to vypadalo dobře, posledních sto stran naprosto neuvěřitelných, nemělo to hlavu patu a pachatel patřil nejspíš do skupiny superhrdinů..
Kniha mě velmi mile překvapila, byla dost porovnávána k Agathě Christie, které, ačkoliv Poirota ve filmu zbožňuju, fakt neholduju a vždycky jsem se ztrácela v záplavě úplně pitomých kilometrových jmen. U Nevitaneho hosta jsem si stáhla 20 stránkovou ukázku e-booku a záplava jmen. Odloženo. Jenže po Carterově Nenávisti jsem potřebovala lehčí četbu a tak jsem Nevítanému hostu přece jen dala šanci. A ono to bylo super! Žádná hluchá místa, super atmosféra, sněhem zapadlý hotel, z kterého není úniku, množící se mrtvoly a překvapivý motiv pachatele. Skvělá oddychovka na víkend.
Jsou různé thrillery a severské krimi, kde si říkám do háje, to bylo drsný a pak je Carter. Taková kapitola sama pro sebe, s nikým neporovnatelná. Stran provedení vražd (nejen zde, ale ve všech knihách) je autor až děsivě originální a nějak mám trochu nutkání si ho ztotožňovat s Lucienem, protože tohle vymyslet...:-) Nicméně super, nevím, kdy naposled jsem nemohla spát z toho, jak to dopadne a v půl čtvrtý vstala a šla to dočíst. Drsnější než obvykle a za mě ještě o stupínek lepší než Zloba.