Ema22 | Komentáře u knih | Databáze knih

Ema22 Ema22 komentáře u knih

Zápisník alkoholičky Zápisník alkoholičky Michaela Duffková

Předem si velmi cením odvahy autorky jít s kůží na trh. Od knihy jsem však čekala víc. Zpočátku jsem se hůř orientovala v kompozici, některé události se objevily nelogicky víckrát (v blogu, v samotném textu knihy, v hodnocení blízkých). Myslela jsem si, že se Míša soustředí na svou závislost a její léčbu, půjde více do hloubky, velikou část však zabíraly potíže tatínka, nemoc a rozchod s manželem. Ani stylem vyprávění mi kniha není blízká, čtivá je, to ano, ale podle mě by jí prospělo trochu učesat.

09.08.2021 2 z 5

Hamlet, dánský princ Hamlet, dánský princ William Shakespeare

Dokonalý a hlavně velmi čtivý překlad klasického díla se spoustou narážek, vtipů, na druhou stranu hlubokých úvah o smyslu lidského života, volbě ukončit svůj život předčasně a touze po pomstě, která způsobí zase jenom tragédii. I po čtyřech staletích tak aktuální.

30.04.2021 5 z 5

An(n)a. An(n)a. Sára Báchorová

Není to veselé čtení, opravdu ne. Zvlášť když se vás osobně dotýká. Knížka má zajímavou kompozici, kombinuje rámcovou, retrospektivní a vložené deníkové zápisy. Rozhovory mezi Anou a Annou rychle posouvají děj dopředu, autentické dialogy dalších postav vás udržují v napětí, jak to vlastně všechno skončí(?).
Zvlášť mě oslovily popisné pasáže detailů, např. "Na parapetu leží mrtvá moucha. Jak je tu asi dlouho? (...) Zkroucená muší křídla odrážejí světlo ze staré lampy na stropě. Divím se, že ji ještě nesežral žádný pavouk. Těch je tu určitě také mnoho. Chci do ní cvrnknout, ale nedosáhnu na parapet, tak ji tam nechám jen tak ležet."

Je mi smutno z bezmoci a samoty autorky, ale současně obdivuji její odvahu vyložit karty na stůl a podělit se o své prožitky a vnímání reality (pro mnohé nepřijatelné a nepochopitelné).
"Čím víc se snažím pochopit samu sebe, tím víc se ztrácím.
Kdo vlastně jsem?
(...)
Křičím z plných plic, volám o pomoc, ale nikdo mě neslyší. Asi mluvím jiným jazykem a nikdo mi nerozumí. Proč mi nikdo nepomůže? Proč si nikdo nevšiml, jak mi je, a nechali to dojít tak daleko?"

08.12.2019 5 z 5

Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Příjemné čtení se spoustou zajímavých myšlenek. Zvlášť mě zaujala bdělá mysl a "Náš pocit štěstí nebo neštěstí neutváří podmínky, v jakých žijeme, ale to, jak se na ně díváme." Sama ke štěstí potřebuju další kočku, to vím už dávno.
Jeska je bezprostřední svou láskou k jídlu a citům ke kocourovi ze sousedství. Rozhodně sáhnu po dalších dílech a vyzkouším meditaci v podání Ivany Jirešové.
"Budeme-li moudří, mohou největší problémy vést k těm největším prozřením."

10.07.2019 4 z 5

Maryša Maryša Vilém Mrštík

Bratři Mrštíkové podali tragický příběh mladé Maryši srozumitelně, ačkoliv scénických poznámek je na můj vkus přespříliš. Ohledně děje nejdou do detailů, bití i trápení je několikrát zmíněno, přímo i nepřímo, ale čtenář má dost prostoru zapojit svou fantazii. Kolik bylo Vávrovým dětem? Hrál Filip v závěru svou náklonnost, nebo chtěl vše urovnat?
Jako četba k maturitě? Proč ne. Ale pozor, krátké drama skrývá promyšlenou kompozici, spoustu vedlejších postav a po jazykové stránce může být oříškem.

10.09.2017 5 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

(SPOILER) Sice je to teprve moje druhá kniha od Aleny Mornštajnové, ale nemůžu se zbavit dojmu, že jsem "to" už někde četla, stejně jako pasáže z koncentračního tábora v Haně. Čerpala z Orwella a Kantůrkové? A citát paní Karly na obálce znám od Arnošta Lustiga jen s malou obměnou: Život není to, co chceme, ale co máme a vydržíme. Na druhou stranu mě velmi zaujaly kapitoly z Magdina života v ústavu, byly mrazivé. Dost mě mrzí, že autorka prozradila pointu už v názvu kapitoly. Jsem vděčná, že nenastal 27. listopad 1989.

28.06.2023 3 z 5

P.S. P.S. Aňa Geislerová (p)

Příjemné, odpočinkové čtení před usnutím. Mnohdy jsem si užívala názorovou shodu. Podobné postřehy a náhled na to, co stojí za pozornost. Krásné ilustrace mě zaujaly na první pohled, hlavně ta potoční na straně 187.

15.10.2022 3 z 5

Klíč k výběru partnera pro manželství Klíč k výběru partnera pro manželství Miroslav Plzák

Kdybych to bývala věděla dřív:)
V klasifikaci žen jsem se nenašla, jsem nejspíš ein Musterknabe. Pan Plzák servíruje mnoho stereotypů v manželství a vztazích bez servítek, až jsem si říkala, že jsem snad nebyla a nejsem tak naivní. Zřejmě ano. Co s tím? Budu méně mluvit a méně řešit.

24.12.2021 4 z 5

Uprdelismus Uprdelismus Jan Menděl

"Když si připustíte, že kdykoliv můžete o všechno přijít, nutí vás to zamyslet se nad tím, o co přijít nemůžete."
Knížka mě potěšila. Zastihla v pravou chvíli, potřebuju přestat spoustu věcí moc promýšlet a řešit. Potřebuju se zdravě naštvat a pak některé starosti prostě nechat plynout svým směrem a tempem. Chci být alespoň částečným uprdelistou, ač se mi to označení trochu příčí. Honza Menděl mi v jedné kapitole otevřel oči, měla jsem dojem, jako by psal o mně. Zhlédla jsem i rozhovor a část přednášky. Někdy je prima se podívat na starosti z jiného úhlu pohledu.

14.10.2021 3 z 5

Podivná knihovna Podivná knihovna Haruki Murakami

Velmi podivná jednohubka přečtená na lavičce v parku. Atmosféra příběhu mě cele pohltila. Zvláštní konec nakonec tradičně překvapil.

04.07.2021 3 z 5

Svatý Xaverius Svatý Xaverius Jakub Arbes

Přečetla jsem doslova jedním dechem. Arbesův styl není pro současného čtenáře snadno čitelný, rozhodně však představuje velkou výzvu. V množství přechodníků snad překonal i Vančuru:) Opět mě překvapilo, jak mě dokázal vtáhnout do děje, ráda jsem si připomněla všechny detaily. Dokonale zachytil tajemnou atmosféru jak malostranského kostela, tak cesty za pokladem. Malou část jsem poslouchala jako audioknihu načtenou Janem Hartlem. Byly to jedinečné tři hodiny.

27.04.2021 4 z 5

Umřel jsem v sobotu Umřel jsem v sobotu Josef Formánek

Tak to jsem nečekala. Mísily se ve mně pocity strachu z úryvků z více než sto let staré knihy o spiritismu, zvědavosti, jaký bude Maranův život. Hltala jsem stránky a poznamenávala si zajímavé myšlenky. Určitě sáhnu po dalším Formánkovi. Zítra? Děkuji za Pavla a Lustiga.
Mám jedinou výtku. Některé rýmované pasáže mi do textu prostě neseděly.
"Kromě pytlů pod očima neměl jiných zavazadel."
"Roztříštěni na kousky, hledáme se. Děláme cosi, aby to tak nekřičelo.
Ale prázdnota přece nemůže křičet."

28.02.2021 4 z 5

Něžná je noc Něžná je noc Francis Scott Fitzgerald

Poslouchala jsem na pokračování zdramatizované. Krása. Jiné než Velký Gatsby, spousta motivů se opakovala.

07.01.2021 4 z 5

Candide Candide Voltaire (p)

(SPOILER) Knihu můžete číst jako absurdní příběh o neuvěřitelných příhodách hlavního hrdiny a jeho blízkých, ale také jako promyšlenou kritiku své doby. Nemám dokonalý přehled o autorově současnosti, jeho osobních sporech, válečných konfliktech, soudních sporech, filozofických školách a dalším, a proto nejsem s to odhalit všechny narážky. Ale i tak jsem si četbu opět užila. Protikladné úvahy mě přinutily se zamyslet. Umírající a znovu se objevující postavy pochybovat o jevech, které mnohdy chápeme jako definitivní. A narážky na literaturu jsem si vyloženě užila.
"...Jenom hlupáci obdivují u uznávaného básníka všecko. Já si čtu pro sebe a mám rád jen to, co se mi hodí."
"Ale copak to není radost," řekl Candide," kritizovat všecko napořád a vidět chyby tam, kde jiní spatřují jen krásu?"
"Pracujme a nechme mudrování, " řekl Martin. "To je jediný prostředek, jak učinit život trochu snesitelný."
"To jste řekl velmi dobře, odpověděl Candide, "nicméně musíme obdělávat svou zahradu."

25.09.2020 4 z 5

Jsi tam, brácho? Jsi tam, brácho? Marek Herman

Knihu jsem dostala od své starší sestry, abych lépe porozuměla sobě, svým třem sourozencům, svým dětem, rodičům. Ráda čtu knihy, které mě utvrzují v mém přesvědčení. Spoustu věcí tak nějak vím, jen na ně občas zapomínám. Nemá smysl si zpětně vyčítat, co jsem udělala špatně, hledím kupředu, to můžu ovlivnit. Staré chyby ne. Pousmála nad tím, že ženy musí provést změny ve svém životě do padesátky, to teda moc času nemám:) Záclony měním skoro pravidelně a hodlám v tom vytrvat. Do dětského pokoje chodím po zaklepání a raději se nerozhlížím, trochu těhotná jsem myslím nebyla nikdy a na tom posluhování budu muset zapracovat.
Jen mám dojem, že je v knize role otce dost podceněná, nějak se autorům z výchovy vytratil.
Záznamy telefonních hovorů z auta jsou psané velmi čtivě, trochu bych ubrala na neformálnosti. Doporučuji kamarádkám a posílám dál:)

29.04.2020 4 z 5

Šílené výčitky Šílené výčitky Liane Moriarty

Odpočinkové čtení. Dost mě iritovalo, že jsem v půlce knihy, a stále nevím, co se na tom zpropadeném grilování stalo. Mám ráda napětí, ale tady bylo zbytečně protahované. Jinak byla kompozice dobře promyšlená. Na muj vkus vic nakousnutych témat, která vyšuměla do prázdna (třeba hromadění).

16.08.2019 3 z 5

Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Pokolikáté už?
Čím jsem starší, tím více oceňuji Otčenáškův styl. V knize je tolik hezkých přirovnání a metafor.

07.05.2018 5 z 5

Franz Kafka - Člověk své a naší doby Franz Kafka - Člověk své a naší doby Radek Malý

Jako velký nadšenec knih Franze Kafky tleskám. Informace jsou naservírovány přehledně, stručně a poutavě, nechybí spousta citací z deníků, další tvorby. Nejznámější povídky také obrazem. Velmi mě potěšily krásné ilustrace Renáty Fučíkové. Tuhle knihu prostě musím mít.
"Místo, které v práci zastávám, je pro mne nesnesitelné, protože odporuje mé jediné touze a mému jedinému zaměstnání, jímž je literatura."

10.09.2017 5 z 5

Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Jsem zklamaná. Podle komentářů jsem čekala mnohem víc. Příběh sám o sobě hezký je, ale vůbec mě nezaujal styl. Nebo je to překladem? Zbytečně jednoduchá syntax, prazvláštní přirovnání. Čtení jsem si neužila na rozdíl od ilustrací Heleny Konstantinové.

22.03.2017 2 z 5

Aprílová škola Aprílová škola Jiří Žáček

Jezevčíci, ti si hoví, vždyť to jsou psi salámoví, podívej se, mámo, sama, je to salám s nožičkama. Jako pejskař jezevčíkomil nemůžu než Žáčka pochválit.

17.03.2017 5 z 5