EmmaKrizova komentáře u knih
Já už to znám, takže napětí moc nebylo. Což je vlastně škoda. Přesto mě překvapilo, jak moc měl Český Achilles namále. Čekala jsem více Prokopa a méně politiky. Moje chyba, neměla jsem čekat. Jaromír, Oldřich, Božena jsou vykresleni dost podobně jak v nedávno vyjité Přemyslově krvi, kterou jsem ani nedočetla. Ďábel na řetězu je určitě lepší. Taky tu Boženu si představuji jinak, koneckonců, byla matkou českého knížete a snad i kněžna, tak to asi nebYla nějáká znásilněná chudinka , ale pořádná mrcha, když se dokázala takhle vypracovat. No nic, budu si to muset napsat sama. Kromě nadšení jsem v knize pozorovala i určitý talent, a ačkoliv film je film (Oldřich a Božena, Břetislav a Jitka)), tak za mě opět určitě ano.
Možná ještě před rokem bych dala 5 hvězdiček, dnes mi ale příjde, že je to jen variace na už 100x čtené. Petr Kukaň z Kukaně, ale bez humoru. Vondruška bez toho klidu, který na mě působí. Je to kniha asi spíš pro chlapy, protože Hynek je fakt dobrej zabiják a to oni ocení.
Tak z úcty ke kvalitnímu papíru a ježíškovi jsem se doštrachala až na stranu 400. Mám ale pocit, že straka na vrbě klovla vedle. Minimálně to chtělo seškrtat. Např. rok 1013 byl šílený. Měla jsem chuť ho vyškubnout. Strašný byl nejen pro jistou ženu, která byla toho roku neustále znásilňovaná a jednou i skupinově a brutálně, ale především pro mě, že jsem to musela číst. Popis historických událostí byl ok. Biskup byl ok, boj pohanů a křesťanů byl ok. Ale Oldřich a Božena ok nebyli. Jen blázen by chtěl spávat vedle člověka, který ho nenávidí. Jaromír to držel , ale od roku 1013 už neměl kule a taky se někam ztratil. Doporučuju spíš film Oldřich a Božena, ten má aspoň grády.
Přečteno za večer a dopoledne, abych už to měla za sebou. Tyhle věci už číst nebudu. Stejně se člověk nikdy nedopátrá proč. Suhlasím , že to bylo jak návštěva u zubaře. A vysokému hodnocení se divím, protože kniha částečně popírá smysl umění.
Opět musím říct že Zamarovský to není . A moc jsem se toho nedozvěděla. Paní autorka vaří z vody. Bohužel. Ale když se nic neví, není potřeba to okecávat. A nebýt doslovu, který napsal Bartoněk , mám v tom ještě větší zmatek než předtím. Zlaté Mykény jsou lepší
Jedna z tech knih, kdy nejvetsi prednosti je maly pocet stran. Chybi tomu predmluva, chybi tomu doslov, chybi tomu informace o autorovi, chybi tomu par slov od prekladatele. Kdyz uz si clovek takovou knihu koupi, tak by snad informace o autorovi nemusel h l edat na netu. Odflaknuta prace. Neni to dobre prelozeno, parkrat to nedavalo ani smysl. Co se tyce obsahu, rady byly povrchni, neurcite, az takove knizeci. Nic se nedalo aplikovat . Cekala jsem, ze v knize najdu to, o cem se zminoval Okamura, ale.neni to tam. Je to prekladem? Pry se velmi lisi podle vydani . Nebo to je v jine knize?
Skoda, ze to Bylo tak zmatene ze zacatku, ze se to rozjelo AZ ke konci, ze anotace na prebalu vyzrazuje dej, ktereho je uz I tak jak Safranu, a ze ty tri babky splyvaly. Protoze jinak to bylo super. Prakticky v kazdem odstavci tragedie. My jsme na vylete v Rime taky bydleli v komunalnim byte, a ve vedlejsim pokoji byla Ruska omladina, tak jsme se ptali, jak se zije v Rusku, a oni ze v Rusku se vzdycky zilo SPATNE, tak na Tom asi neco Bude.
Četla jsem v originále, a jestli mohu posoudit tak Angličtina paní spisovatelky je krásná. Taková anglická , jakou jsem se já začala učit před dvaceti pěti lety. Příběh jde pomalu, vždyť také detektivové jsou už starší. Vraha jsem neuhádla, ale přesto se mi zápletka moc nelíbila, myslím že Agháta měla na víc.
Mně se to taky celkem líbilo. I když jsem se zařekla, že už to číst nebudu. A jsem ráda , že autorka neuvádí čtenáře do rozpaků, aspoň v tomhle díle. A chápu, že homosexuálové musí být, i kdyby na rýži nebylo. Byla by to výborná série, škoda že postavy jsou tak černobílé, a že Šógun pořád zvrací.
V rámci žánru dobrý příběh ze zahrádkářské kolonie. Pohádky a tohle je jediný druh fantasy co snesu. Škoda že se autorka víc nevěnocala těm bylinkám, mohly být třeba kouzelný. Takhle to občas působilo malinko fádně. Universita, cesta do podsvětí...
Krásná obálka, která mě nalákala ke koupi a krásné perokresby. A hlavně ty kočky!
Překombinované, moc lidí , moc jmen. Abych si dělala poznámky kdo je kdo, ne. K rychlému přečtení a zapomenutí. Ale neurazí. A černoch dobrej, dobrý názory.
Zajímavá prostředím i zápletkou. Ale opravdu náročná stylem vyprávění. O hlavním hrdinovi nevíme nic a na str. Asi 70 se dozvíme, že není škaredý. To je tak novátorský přístup v literatuře, hodný Aischyla, že by si zasloužil nobelovu cenu, pokud by tedy fungoval. Nicméně konec to vylepšil, zvYkla jsem si a zápletka byla dobrá. Také se mi líbil přístup Protospathariona Leona k jeho kariéře. Buhu si muset od historie oddechnout, už mě to jaksi neba.
Kniha se ze začátku hůře četla, ačkoliv měla občas i vynikající části, a krásně doplňovala Řecký zázrak. Autoři přesto nepsali se stejným Zaujetím jak Zamarovský. Některé odkazy byly nefunkční, a vazba se mi rozpadala pod rukama.
Super sněhulák, postavený mladejma od hovniválů, jednou takhle po škole.
Dočetla jsem pouze k Alexandrovi. Poněkud mě rušily...citace a úvahy stalina,
Zvláště v úvodu. Doporučuji spíše zamarovského zázrak.