Eorin komentáře u knih
Krásná!
Krásně vystavěný děj, pomalu se odkrývající osudy, takže to stále více a více dává smysl.. navíc velmi silné téma. Knihu jsem nemohla odložit, přečteno na jeden zátah. Geniální..
Srdcovka. Geniální román nejen na svou dobu. Podle mne je to chytré, vtipné, nadčasové a plné laskavosti s níž se Jane Austenová dělila se svými čtenáři o svá moudra. Dnešní romány, jak historické, tak současné, nemají takový obrovský dopad a "náboj", jako toto dílo. Zde totiž stačí drobnosti a je to krásná romantika (aneb jde to i bez erotiky, thank goodness).
Četla jsem to už jako malá holka na základní škole a od té doby patří tento román na první místo v mé knihovně a bez mučení se přiznávám, že jej pravidelně čtu každý rok a jsem na to hrdá.
Děkuji paní Austenová.
Dočteno.. huh! Styl, jakým je tato kniha psaná, nemusí vyhovovat všem, nicméně k dané knize se prostě hodí. Tedy, střídání souvislejšího textu s "dokumenty", gradace a napětí, téměř detektivka.. Je skvělé, že si u této knihy může čtenář postupně dokreslovat příběh, charaktery jednotlivých postav, kterých je tam nepřeberné množství, ale právě ono postupné odhalování a nabalování informací má to své zvláštní kouzlo, díky kterému jsem pak na konci knihy čelila "wow-efektu". A nebyl to wow-efekt radostný, spíše takový zklamaně odevzdaný, protože se stalo nevyhnutelné, ačkoliv čtenář celou dobu doufá, že by to mohlo přeci jen dopatnout jinak.. :)
Rozhodně doporučuji, určitě ne ale všem.
Komentář od Globodecristal mě ponoukl k tomu, abych se podívala na hodnocení - opravdu velmi mě udivilo, kolik lidí dalo Malému princi "odpad". Nechápu, nepochopím, jen překvapeně kroutím hlavou.
Malý princ není zrovna literární "popík", proto chápu jisté nepochopení mnoha čtenářů. Na druhou stranu, nejde zde o nějakou konkrétní pointu, ale o průběžné chápání příběhu a mouder v něm ukrytých, předně v dialozích. Knihu také nelze podávat pouze jako dětskou nebo jen světovou literaturu filozofického rázu, protože obě polohy Malého prince se krásně doplňují a utvářejí tak geniální nadčasový celek, ke kterému se tolik čtenářů tak rádo často vrací po celý život.
Děkuji, pane de Saint-Exupéry, děkuji.
Byla jsem namlsaná filmem a při knize jsem si opravdu smlsla. Skvělé, forma deníku mě bavila, Markovi jsem fandila a "přežívala" jsem s ním. Nedalo se od knihy odtrhnout a tak mohu jen vřele doporučit. Strhující!
nelze hodnotit..
A ve shrnutí - je to prakticky příběh o Otci, který se snaží dostat své děti zpět domů.
Velice čtivé, velice silné. Určité věci člověk začíná postupně tušit, ale přesto je konec dojemně napjatý - a krásně useknutý, takže se čtenář může spíše domýšlet, co se dělo - skvělé!
Opět jde o silně vystavěný příběh, množství postav s propletenými a náročnými osudy. Psychologové by si smlsli ;)
Musím tedy přiznat, že Hana pro mě byla lepší, ale i tento počin má své kouzlo. Doporučuji.
Pro mě je to nádherná a pravdivá kniha o kráse Tibetu a poznávání tamní kultury. Je zde zachycena zlomová doba, která je neopakovatelná a pan Harrer ji podal jemně, klidně, odevzdaně a krásně čistě..
Nečekejte beletrii, je to zkrátka "cestopis a deník" jednoho člověka, který neměl potřebu si nic přikrášlovat. Film jsem viděla jako první (když mi bylo nějakých 13, 14 let) a nadchl mě tak, že jsem se pídila po knize a dopídila jsem se k ní až ve svých 19 letech, kdy mě naplno strhla. Vracím se k ní velmi ráda, je to jako poslouchat dědečkovy vzpomínky...
Četla jsem mnohokrát - jako teenager, jako pracující, v originále, ve všech možných rozpoloženích. Tahle kniha je prostě geniální. Baví mě ten svět, který navíc skvěle funguje. Stephenie jde u své tvorby do detailů a má to opravdu promyšlené a propracované, za což je moje puntičkářská mysl neskonale vděčná.
Příběh sám krásně plyne, je plný akce, napětí, zamyšlení a byť tam lehká předvídatelnost je, není tak moc velká a stejně mě toho dokázalo dost překvapit.
Děj je (aspoň pro mne) neotřelý, baví mě a to velmi. Samozřejmě je cílovkou young adult čtenářka, takže je tam ústředně love story, ale není to žádný přeslazený doják, naopak. Je to takové příjemně vyvážené - od všeho trochu a je z toho plný celek, který má stále co nabídnout.
Rozhodně doporučuji. Pro mne je to kniha, ke které se velmi ráda vracím.
Pokaždé, když tuto knihu čtu, mám dojem, že se u jejího psaní musela paní Austen smíchy někdy popadat za břicho. Je to geniální, vtipné a má to své poselství - ovšem musí se číst mezi řádky, jinak by to také mohlo být jen naivní a nudné.. což ale naštěstí není a já paní Austenové opět velmi děkuji za toto jistě svérázné dílko.
To "kuceju" - i já se přidávám, aneb pan Tilney se stal i mou srdcovkou, do které má pan Darcy kousek delší cestu..
Romantika zde byla opravdu velmi naivní a přijde mi, že se jednalo spíše o takovou menší studii a satyru, než aby to vyloženě konkurovalo třeba Pýše a předsudku. Nicméně já se bavím a bavit se budu nadále, aneb opět jedna z knih, po níž sáhnu, kdykoliv se chci odreagovat, pobavit i si lehce snít.
Dlouho jsem se odhodlávala, dlouho váhala, ale nakonec jsem knize šanci dala a (pokud možno) bez předsudků.
Ale ne, ne a znovu ne. Macek vykrádá původního Saturnina. Děj je nijaký, nemastný, neslaný, jen připomíná to, co se odehrávalo v Jirotkově díle a na to navazuje občasnými glosami.
Je to plytké a za mě, bohužel, gigantické zklamání a naprosté plýtvání mého času i papíru.. Jediná hvězda je za pokus o napodobení stylu psaní Jirotky, tedy jakási prvorepubliková čeština..
Nedoporučuji, odrazuji ;)
Četla jsem knihu už víckrát, po celou dobu čtení ji pokaždé nenáviděla a nakonec jsem vždy s úlevou po dočtení knihu odložila zpět na poličku mezi velikány literatury - je to totiž úžasné dílo (nejen na svou dobu) o lásce, kde nejsou jen motýli a duha a jednorožci, ale naopak silná nenávist, absolutní krutost a vzdor hraničící s šílenstvím. Během celé knihy mě provázejí deprese jak ledový krunýř, které ale nakonec končí jakýms takýms happyendem, takže ten krunýř ze mě po poslední stránce spadne - ale ne dřív!
Geniální, ale musí na to být prostě správná nálada.
Označení YA mě u této knihy ve výsledku překvapilo. Rozhodně nejde o lehké téma a psáno je to také stylem, na který nejsem u YA zvyklá - což je ovšem obrovské plus!
Seriózní a velmi uvěřitelný příběh o nelehkých osudech s hrdiny, kterým fandím a prožívám s nimi všechny jejich naděje i trápení.
Trochu mi to připomínalo A. Doerra a ač nelehké téma, nemohla jsem knihu odložit. Majstrštyk ;) doporučuji
Nádherné čtení, předně historická část. "Přítomnost" už na mě působila až moc červenoknihovně a přitaženě za vlasy, proto ta hvězdička dolů, ale jinak se jedná o nádherný a pro mě dost citlivý a smutný příběh za druhé světové války, který vás (jak bylo zmiňováno níže) tak nějak sežvýká a vyplivne pěkně zdrcené, ale svým způsobem šťastné.. Rozhodně nemohu doporučit všem, ale těm romantickým, citlivým duším můžu garantovat úžasnou četbu i zážitek.
..naprosto geniální hlášky - vžily se u nás v ateliéru a používáme je snad častěji než normální konverzaci.. "Ale té lípy, té lípy já se nevzdááámňmňmň.."
Když jsem knihu dostala do rukou, vůbec jsem netušila, do čeho se pouštím, co na mě ze stránek vykoukne. S kamarádem jsme si jednoduše vyměnili oblíbené knížky a já se naslepo začetla.. Nešlo to odložit až do konce, na který jsem doslova zírala s otevřenou pusou a výbuchem v hlavě.
Velmi silné, velmi hluboké, procítěné a fascinující.
naprostá klasika. Pamatuji si z dětských dob především ilustrace..
(čteno cca před třemi lety) Tato kniha ve mně vyvolala neskutečné emoce, což se snad ještě žádné jiné knize předtím nepovedlo. Po dočtení knihy jsem si myslela, že to vlastně celé bylo docela o ničem a cítila jsem se zklamaná, možná snad i podvedená a zároveň v nehorázném šoku z konce knihy. Spousta postav se svými strastmi i radostmi, různě se proplétajícími (ono to na malém městečku snad ani jinak nejde) a snad žádnou z postav si nelze nějak zvlášť zamilovat, spíše naopak. V určitých chvílích jsem se dokonce přistihla, že knihu čtu spíše s odporem, jaký ve mně svým obsahem (chováním postav) vyvolávala, ALE! Netuším, co paní Rowling chtěla čtenáři knihou říci, nebo jaké pocity v něm vyvolat, nicméně já osobně jsem po dočtení o knize ještě hodně hodně dlouho přemýšlela. O ději, o postavách, zkrátka o všem - byla jsem naprosto uhranutá a prapůvodní odpor vystřídalo nehorázné nadšení. Je to velmi kvalitně popsané a téměř to působí jako thriller, až na to, že je to technicky vzato "běžný život". A to mi na tom přišlo ještě děsivější. Jak si lidé i jen svým všedním životem dokáží (nadneseně řečeno) vytvořit vlastní peklo na zemi - a to nejen sobě, ale i druhým.
Zkrátka, WOW, smekám, paní Rowling, a velmi děkuji.
Ke knize se určitě opět vrátím, ale stále ještě to chce čas na strávení (i po třech letech).
Nádherně napsáno, s citem. Nemohu se ubránit srovnání se Zlodějkou knih, ale o tom sem psát nebudu. Oceňuji krátké kapitoly z pohledů různých postav - každá se svým osudem, se svým pohledem na druhou světovou válku, se svým "posláním". Děj krásně plyne, osudy postav se splétají i rozplétají, je to takové přirozené jako proud vody v řece. Pomalu se odkrývají nové a nové části příběhů jako vrstvy, nabaluje se i určité napětí, dojetí a sympatie, aby to ve čtenáři nakonec zanechalo hlubokou brázdu, která jen tak nenechá na knihu zapomenout - a to je dobře.
Rozhodně mohu jen doporučit a dle mého názoru je Pulitzerova cena právem zasloužená.
Čekala jsem hodně (mediální masáž a recenze na IG), což byla bohužel chyba. Těšila jsem se na vyzdvihovanou atmosféru našich dětských let, ale krom pár zmínek o mobilech a seriálech to zase taková hitparáda nebyla.
První část byla díky základkovské nostalgii čtivější a zajímavější, lépe se vciťovalo do hrdinů a i když to je spíš na vlažné a benevolentní pousmání, pořád to jde - oddychovka.
Ovšem druhá část, dospělácká, to je vyloženě zbytečné. Slátanina, nesympatičtí dospělí hrdinové, průměr, nuda, šeď. Vyloženě jsem se do čtení nutila, abych to už konečně měla za sebou. A ten divný useknutý konec byl jen posledním hřebíčkem do rakvičky..
Bohužel, hodnotím jako chabější průměr - a to jen díky té lepší, nostalgické části z dětství.