Evaho73 Evaho73 komentáře u knih

Dýchej za mě Dýchej za mě Eva Střihavková

Kniha "Dýchej za mňa" je inšpirovaná životom a dielom Augusty Nekolovej, jednej z najtalentovanejších českých maliarok začiatku 20. storočia.
Román sa zameriava na vzťah medzi Augustou Nekolovou a jej mladšou sestrou Miladou. Prostredníctvom ich príbehu autorka vykresľuje nielen život umelkýň v turbulentnej dobe prvej svetovej vojny, ale tiež témy ako silné sesterské púto, zložité rodinné vzťahy, ženská emancipácia a umelecká tvorba.
Střihavková sa snaží v knihe poskytnúť autentický pohľad na život žien v tej dobe, keď boli ich možnosti značne obmedzené.
Veľmi oceňujem, že autorka sa pri písaní knihy opírala o historické pramene, aby čo najvernejšie ztvárnila dobu a prostredie, v ktorom Augusta Nekolová žila a tvorila.
Knihu odporúčam čitateľom, ktorí hľadajú inšpiratívne príbehy o silných ženách.

05.11.2024 5 z 5

Spálená křídla Spálená křídla Karla Kubíková

Kniha "Spálené krídla" je viac než len román. Je to intímna cesta do duše ženy, ktorá sa snaží uzdraviť svoje zranenia. Autorka s citom vykresľuje jej bolesť, hnev a túžbu po zmene. Prostredníctvom retrospektív a vnútorných monológov nám otvára dvere do jej myšlienok a pocitov. Štýl písania je zároveň jemný a intenzívny, čo umocňuje emocionálny náboj príbehu. Ak hľadáte knihu, ktorá vás hlboko zasiahne a núti k zamysleniu, "Spálené krídla" sú pre vás ideálnou voľbou.

08.08.2024 5 z 5

Známky života Známky života Robin Cook

Robin Cook je známy svojím dynamickým a napínavým štýlom písania, ktorý kombinuje medicínske znalosti s prvkami trileru. Kniha Známky života nie je výnimkou, lebo je plná detailných medicínskych opisov a rýchlo sa rozvíjajúcich udalostí. Autor dokáže čitateľa udržať v neustálom napätí a zvedavosti, čo bude nasledovať ďalej.
Celkovo hodnotím túto knihu, ako pútavý lekársky triler, ktorý kombinuje napätie, medicínske detaily a silnú hlavnú postavu. Kniha sa zaoberá dôležitými otázkami medicínskej etiky a morálky v kontexte asistovanej reprodukcie, pričom odhaľuje temné konšpirácie v medicínskom svete. Autorov dynamický štýl písania a schopnosť udržať čitateľa v napätí robí zo "Známek života" zaujímavé a napínavé čítanie. Ak máte radi medicínske trilery s hlbokým ponorom do etických otázok a zložitých zápletiek, táto kniha vás určite nesklame.

09.07.2024 5 z 5

Tisíce metrů ode dna Tisíce metrů ode dna Jasmin Schreiber

Roman, ktorý odo mňa získava veľké uznanie za svoj pútavý príbeh a hlboké posolstvo o smútku, strate a uzdravení.
Dej je postavený na náhodnom stretnutí dvoch ľudí, ktorí sú si blízky práve svojím smútkom. Autorka tu zdôrazňuje význam ľudských vzťahov a podporu, ktorú si môžeme navzájom poskytnúť. Príbeh je napísaný s veľkou empatiou a citlivosťou s využitím krásnych metafor a prirovnaní ktoré dodávajú textu literárnu kvalitu. Ukazuje nám, že aj v najtemnejších momentoch života môže nádej a nové začiatky prísť z nečakaných miest.
Jasmin Schreiber ponúka čitateľom príbeh, ktorý je autentický a hlboko ľudský. Tento debut je dôkazom jej talentu ako rozprávačky a určite zanechá silný dojem na každého, kto ho prečíta. Ak hľadáte knihu, ktorá vás dojme a prinúti zamyslieť sa nad životom a stratou, táto je výbornou voľbou.

23.06.2024 4 z 5

Nezvratné alibi Nezvratné alibi Peter May

Nezvratné alibi sú už piatym dielom v sérii s prepracovaným komplexným a napínavým príbehom, ktorý je charakteristický pre tvorbu Petra Maya.
Príbeh sa odohráva vo Francúzsku a začína nálezom mŕtveho tela mladej ženy v jazere. Tento starý prípad, ktorý sa Enzo Macleod rozhodne vyriešiť, ho vedie na cestu plnú nebezpečenstva a intríg. Enzo sa musí popasovať nielen s vlastnými démonmi z minulosti, ale aj s mocnými nepriateľmi, ktorí sa mu snažia zabrániť v odhalení pravdy. Jeho intelekt a dedukčné schopnosti sú na vysokej úrovni, čo mne osobne ponúklo zaujímavý pohľad na spôsob riešenia zločinov. Vedľajšie postavy sú tiež dobre vykreslené a dodávajú príbehu ďalší rozmer.
Budem sa opakovať, ale autor je skvelý majster atmosféry a detailov. Jeho opisy francúzskeho vidieka sú živé a realistické, napätie buduje postupne, a nakoniec i jeho schopnosti rozprávača sa prejavujú v prepracovanej zápletke a nečakaných zvratoch, ktoré dodávajú príbehu dynamiku.

18.06.2024 5 z 5

Božská Coco Božská Coco C. W. Gortner

Božská Coco je pútavý životopis Gabrielle "Coco" Chanel, legendárnej módnej návrhárky a zakladateľky módneho domu Chanel. Kniha sleduje Coco od jej skromných začiatkov v sirotinci až po vrchol slávy a bohatstva.
Autor tu vykresľuje Coco ako komplexnú a fascinujúcu osobnosť. Bola to ambiciózna, nezávislá a tvrdohlavá žena, ktorá si svojou vytrvalou prácou a inovatívnym prístupom vybudovala módne impérium. Zároveň bola aj kontroverzná osobnosť, ktorá mala pochybné morálne zásady a zaplietla sa do viacerých škandálov.
Život Coco je tu opísaný s jeho vrcholmi aj pádmi. Autor sa nevyhýba ani temným stránkam jej osobnosti a kontroverzným aspektom jej života. Vďaka tomu kniha ponúka komplexný a realistický obraz tejto výnimočnej ženy.

07.05.2024 5 z 5

Věrní kavalíři Věrní kavalíři Cynthia Harrod-Eagles

Tento historický román nás zavedie do 17. storočia a sleduje osudy rodiny Morlandovcov v období plnom politických intríg, náboženských konfliktov a vojen.
Hlavnými postavami sú v tejto časti James Matthias, dedič panstva Morland, a jeho bratranci. Sledujeme ich cestu životom, od detstva až po dospelosť, plnú lásky, straty, zrady a bojov.
Opäť tu autorka majstrovsky vykresľuje dobové prostredie a atmosféru, čo čitateľovi umožňuje preniesť sa do minulosti a zažiť na vlastnej koži život šľachty v 17. storočí.
Dej je pútavý, plný zvratov, postavy sú sympatické a dá sa ľahko s nimi stotožniť, takže sa kniha číta jedným dychom.

16.04.2024 5 z 5

Divoký princ Divoký princ Cynthia Harrod-Eagles

Tentokrát som skúsila audioknihu v podaní úžasnej pani Hedy Čechovej a môj čitateľský pôžitok bol ešte viac umocnený jej skvelou interpretáciou.
Odteraz si už domáce práce ani neviem predstaviť bez Morlandovcov a príjemného hlasu pani Hedy :-).
Opäť skvelá časť, ktorá okrem rodinných problémov poukazuje aj na rozkol medzi protestantskými a katolíckymi prívržencami uprostred meniacich sa zvykov alžbetínskeho Anglicka.

22.11.2023 5 z 5

Rovnice lásky Rovnice lásky Christina Lauren

Celkom zaujímavý námet, ale nemal dostatočne využitý potenciál. Hlavné postavy boli na mňa charakterovo nevýrazné a nedokázali si upútať moju pozornosť. Takisto dej bol na mnohých miestach až príliš stoický a miestami som sa nudila...
Čítala som už lepšie knihy z tohto žánru.

23.05.2023 2 z 5

Ten první Ten první Roni Loren

Pôjdem proti väčšine, ale...
Námet bol neobvyklý a odlišuje túto knihu od žánrovo podobných, no nesadol mi až príliš popísný štýl, kde boli napríklad iba dva dni na 100 stranách. To bolo veľa aj na moju trpezlivosť a hoc nerada musela som preskakovať, aby nuda nado mnou nezvíťazila. Za mňa bol dej až príliš statický, čo podstatne uberalo na celkovej dynamike a vystupňovaní zápletky.

25.02.2023 2 z 5

Není přání jako přání Není přání jako přání Alexandra Potter

Zaraďujem do police s názvom: "Iba relax - raz stačilo".
Nenáročný trochu vtipný, trochu uletený príbeh s nádychom mystiky, po čitateľskej stránke jednoduchý a predvídateľný, o čom naznačuje i samotný názov.
Chýbal mi tam nejaký náboj alebo aspoň náznak jedinečnosti, aby som nemala pocit, že čítam obdobný príbeh ako Bridget Jonesová.

18.12.2021 3 z 5

Až se tě život zeptá Až se tě život zeptá Cecelia Ahern

Tento príbeh je ako sám život, chvíľu otravný, chvíľu trápny, chvíľu nudný, potom zas zábavný, romantický a nakoniec i uzmierený,  šťastný a vyrovnaný.
Ako celok mi to ladí s námetom a nápaditou postavou, do ktorej autorka zosobnila život hlavnej hrdinky.

02.12.2021 4 z 5

Bez rozloučení Bez rozloučení Samantha Young

Knihu som si zvolila na odľahčenie posledných pár hektických dní.
Nejako som sa však nestotožnila s charakterom hlavnej hrdinky a k dočítaniu knihy som sa doslova premáhala.
V príbehu mi chybala nejaká "iskra", ktorá by vo mne viac dokázala prebudiť záujem a zajtra už isto nebudem vedieť v čom vlaste spočívala dejová zápletka....

09.04.2021 3 z 5

Hodina mrtvých očí Hodina mrtvých očí Harry Thürk

Na čítanie podobných kníh musím mať to správne rozpoloženie.
Kniha Hodina mŕtvych očí je veľmi silná výpoveď o nezmyselnosti vojny, o "prebudení" mladých nemeckých vojakov, ktorí najskôr oddane verili Hitlerovým ideálom, ale postupne nimi začali byť vplyvom ich dôsledkov rozčarovaní, začali meniť svoje presvedčenie a prechádzali z jedného fanatizmu s názvom fašizmus, do druhého s názvom komunizmus ?
Aspoň ja som to tak vnímala, lebo v roku 1957, bola kniha naozaj skôr komunistickou propagandou.
Príbeh je však napísaný veľmi realistiký, kde skoro za každou vetou je cítiť vlastné zážitky a pocity autora.
"Bez nôh dokážeme žiť, ale bez nervov sa žiť nedá !!!" Aj takto sa prejavovali výčitky svedomia nad zodpovednosťou za množstvo životov.
Nakoniec mám z knihy veľmi zmiešané pocity a nedokážem sa úplne stotožniť s jej pravým posolstvom, ktoré je ukryté skôr medzi riadkami...

16.02.2021 3 z 5

Život sa so mnou pohráva Život sa so mnou pohráva David Grossman

Kniha Život sa so mnou pohráva nie je pre každého a svojím obsahom skôr uspokojí náročnejších čitateľov.
Nekonvenčný životný príbeh devätdesiat ročnej ženy, ktorá si prežila Titové gulagy so všetkými dôsledkami tiahnúcimi sa cez ďalšie dve generácie, postupne uputával aj moju pozornosť.
Životná voľba, ktorá uprednostnila lásku k zosnulému manželovi pre záchranu jeho cti pred láskou materskou, si vybrala svoju krutú daň aj na dcére a vnučke...
Veľmi sa mi páčila "inakosť" spracovania príbehu troch žien - matky, dcéry, vnučky a ich nevlastného syna, životného partnera a otca v jednej osobe, ktorá túto knihu robí osobitou.
Nakoniec musím pochváliť aj ilustráciu na obale, ktorá veľmi vystihuje podstatu príbehu.
Môj prvý zo štyroch knižných vianočných darčekov bol absolútny zásah na môj čitateľský vkus.

01.01.2021 5 z 5

Porodní bába Porodní bába Katja Kettu

Veľmi zvláštna kniha, ale dokázala na mňa zapôsobiť svojím šokujúcim príbehom o bizarnom milostnom vzťahu jednej pôrodnej baby a narušeného nacistického dôstojníka počas vojnového stavu medzi Fínskom a Nemeckom v období rokov 1944 a 1945.
Drsný až vulgárny jazyk zo začiatku na mňa pôsobil dosť primitívne, ale ako som sa začítavala čoraz hlbšie do príbehu veľmi dotváral atmosféru tej doby a charakter ľudí v nej žijúcich, z ktorých sa vďaka okolnostiam častokrát stávali bezcitné ľudské obludy bez akýchkoľvek zábran.
Páčila sa mi tam jedná myšlienka, že krutá láska si nevyberá medzi rasou alebo dobou...
Príbeh vyrozprávaný z pohľadu žien aj mužov, mi nakoniec odhalil svoju krutú podstatu a napriek množstvu brutálnych scén a primitívnemu opisu mu dávam plný počet.

14.12.2020 5 z 5

Pekařova dcera Pekařova dcera Sarah McCoy

Pekárová dcéra je viacrozmerný román, ktorý u mňa vzbudil záujem hlavne svojím spracovaním, kde autorka zaujímavym spôsobom spracováva minulosť s jej dôsledkami prelínajúcimi sa do súčastnosti.
Najviac ma oslovili zmienky o nacistickom reprudukčnom programe Lebensborn, ktoré autorka spracovala dosť objektívne.
Ďalej chválim celkové vystihnutie nemeckej mentality, kde vyniká hlavne nemecký perfekcionizmus, vlastenectvo, chladnosť alebo odťažitosť v prejavovaní citov, záujem o nastolenie a udržanie poriadku, ako v samotných rodinách tak aj v celej spoločnosti i na úkor najvyšších obetí.
Vina a trest za dôsledky fašizmu zatieňujúce aj obyčajných nemeckých občanov s ušlachtilými skutkami si rovnako zaslužili svoj priestor v tomto románe.
Ďalšou nemenej závažnou témou bolo aj spomenutie problematiky mexických utečencov.
Nakoniec nesmiem opomenúť úžasne zachytenú atmosféru malej rodinnej pekárne, kde som pri čítaní doslova pociťovala vôňu a lahodnú chuť pečiva.
Prekvapenie na záver v podobe receptov, kde niektoré určite stoja za vyskúšanie sú príjemným bonusom.

19.10.2020 5 z 5

Manželka mezi námi Manželka mezi námi Sarah Pekkanen

Vzťahový trojuholník dvoch žien a jedného muža ovplyvnených určitými udalosťami v ich živote, ktoré so sebou zdanlivo nesúvisia, ale nakoniec sa prepoja a odhalia prekvapivé vyústenie zápletky.
Celkom som si užívala nečakané dejové zvraty, ktoré ničili moje predpoklady pri odhadovaní ďalšieho vývoja tohto vzpletitého vzťahu.
Každá postava bola zároveň svojím spôsobom aj obeťou a nevedela som sa rozhodnúť, ktorá si svojim či už dobrým alebo zlým charakterom, získala moje čitateľské sympatie.
Nakoniec nie je to cieľom dobrého psychologického thrilleru ?
Asi áno, ale predsa bol koniec z môjho pohľadu až príliš prekombinovaný...

27.09.2020 4 z 5

Charlotta: Žena T.G.M. Charlotta: Žena T.G.M. Lenka Slívová

Priznám sa, že k prečítaniu tejto knihy ma inšpirovalo najskôr jej rozhlasové spracovanie, ktoré som počúvala v ČRo.
Príbeh Charlotte, jej manžela a ich detí na mňa zapôsobil tak, že som dychtivo začala čítať aj knižné spracovanie.
Kniha je napísaná veľmi pútavo, a keď som si ju porovnávala s dostupnými životopismi, zistila som, že aj realistický.
Obdivujem, akou oporou bola Charlotta pre svojho manžela TGM a ich deti.
Američanka, ktorá sa stala češkou bola veľmi nadaná a verila v génia nášho národa, ktorému všemožne pomáhala ako politický, tak aj tým, že prevzala starostlivosť o výchovu ich detí.
Jej manžel o nej povedal:
"Byla to nejlepší, čím může být žena muži v rodině."
Myslím si, že toto tvrdenie vystihuje všetko.

23.06.2020 5 z 5

Útěk z Treblinky Útěk z Treblinky Chil Rajchman

Chil Rajchman bol vyvolený prežiť, aby nám zanechal aj toto zimomriavkové svedectvo !!!
Musíme čítať tieto hrôzostrašné výpovede, hoci sa nečítajú ľahko, aby sme nezabúdli na najhoršie nacistické zločiny proti ľudskosti, spáchané počas druhej svetovej vojny.
Viac k tomu nie je potrebné dodávať...

26.04.2020 5 z 5