Evaho73 Evaho73 komentáře u knih

Pokání Pokání Ian McEwan

Pokánie je ľútosť nad spáchaným skutkom so snahou ho odčiniť, ale i veľmi výstižný názov tejto knihy.
Zatiaľ je to pre mňa najlepšia kniha od tohto autora, z troch doteraz prečítaných.
Príbeh pozostávajúci zo štyroch častí sa oproti iným dielam odlišuje atypickým literárnym prevedením, ktoré je u tohto autora charakteristické. Ani jedná z postáv si úplne nezískala moje sympatie, ale oceňujem ich dokonalú charakteristiku.
Rovnako ma pohltila atmosféra... hlavne opisy vojenskej ošetrovne so zranenými vojakmi, vo mne silne evokovali nezmyselnosť vojny.
Čerešničkou na torte bol pre mňa záver, ktorý vo mne zanechal ten pomyselný wow efekt...
Odporúčam skôr náročnejším čitateľom, ktorí dokážu dielo oceniť z viacerých perspektív.

07.01.2022 5 z 5

Umrlčí cesta Umrlčí cesta Peter May

Peter May je bezpochyby môj obľúbený autor, ktorý si ma získal svojimi majstrovkými opismi. Nebolo tomu inak ani v tejto knihe, kedy sa tentoraz pri čítaní na mňa prenášala atmosféra izolovaného a drsného ostrova Harris. Moje podvedomie vnímalo rozzúrené morské vlny narážajúce do skál, škrekot vtákov, bzúkot včiel...
Originálna zápletka súvisiaca s aktuálnou ekologickou situáciou je azda najväčším bonusom, kde spolu s precízne
vyprofilovanými postavami a správne  vystupňovaným nápätim jednotlivých dejových línií prisievajú k dokonalému čitateľskému zážitku.

14.11.2021 5 z 5

Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Presne takto si predstavujem pohodovú oddýchovú literatúru.
Pri čítaní som sa nechala uniesť hygge štýlom a zároveň úplne opantať opísanou pohodovou atmosférou malej rodinnej kaviarne v Kodani.
Bavili ma všetky rôznorodé postavy s odlišnými povahovými črtami, ktoré svojím správaním dotvárali zaujímavý príbeh.
Niekedy si stačí zapáliť sviečku, urobiť dobrý čaj a dopriať si  “sebeckú” chvíľku pohody napríklad aj pri čítaní tejto knihy, ktorá nás prenesie do Kodane plnej najšťastnejších ľudí na svete.

17.12.2020 5 z 5

Dokonalá smrt Dokonalá smrt Helen Fields

Táto séria mi čoraz viac pripomína britský krimi seriál Dempsey a Makepeaceová.
Luc Callanach a Ava Turner si tu rovnako získavajú srdcia čitateľov hlavne svojou charizmou a samozrejme aj svojimi výkonmi.
Táto časť bola opäť prerozprávaná z viacerých perspektív a opäť tu išlo o dva samostatné detektívne príbehy.
Za mňa ďalšia skvelá jazda a už sa teším na tu nasledujúcu !

24.07.2023 4 z 5

Gump – pes, který naučil lidi žít Gump – pes, který naučil lidi žít Filip Rožek

Úprimne priznávam, že pokiaľ by som mala túto knižôčku čítať, asi by mi nepriniesla až taký čitateľský zážitok, ako audiokniha v podaní p. Trojana. Trochu mi totiž prekážal, neviem ako to nazvať jej "strohý štýl" s použitím slangového jazyka, ktorý p. Trojan skvelé doplnil svojim precíteným prejavom.
Oceňujem, že to bolo prerozprávanie z pohľadu psíka Gumpa, čo celý príbeh obvzláštňovalo. Ešte som sa totiž nestretla s knihou, ktorá by nám ľuďom nastavovala zrkadlo prostredníctvom očí zvierat.
Krásno smutný a dojímavý príbeh, ktorý dokáže chytiť za srdce nielen psičkárov.

28.02.2023 4 z 5

Rybí krev Rybí krev Jiří Hájíček

Pán Jiří Hájíček prostredníctvom svojich postáv oživil drámu spojenú s núteným vysťahovávaním obyvateľov niekoľkých obcí okolo Temelína, kde sa mu reálne podarilo zachytiť aj jej dopady na samotných vysťahovalcov.
Okrem fiktívnych postáv boli aj niektoré postavy z príbehu vyprofilované podľa tých skutočne žijúcich. Bola som prekvapená ako historický presne zachytil, či už udalostí spojené s vysídľovaním obcí, ale aj tie politické súvisiace s výstavbou jadrovej elektrárne.
Nemôžem opomenúť úžasnú dedinskú atmosféru a opísané medziľudské vzťahy, ktoré dotvárajú príbehu jeho reálny obraz.
Jedinou chybičkou k úplnej dokonalosti bol profil hlavnej postavy Hany, ktorá má v sebe na môj vkus až príliš veľa prvkov z mužského charakteru - často sa správala ako muž, rozmýšľala ako muž... skrátka jej uvažovanie a správanie nebolo ženské. Keby táto postava nemala svoje meno veľmi ťažko by som v niektorých opísaných momentoch volila, či je to žena alebo muž. To je však iba môj názor, ako som hlavnú postavu pri čítaní vnímala ja osob.

15.05.2022 4 z 5

Cop Cop Lætitia Colombani

Vrkoč je počtom strán skromnejšia kniha, ale veľmi bohatá vzhľadom na svoj obsah.
Mne osobne štýl, akým je napísaná veľmi sadol.
Autorka ma môj obdiv, ako dokázala čitateľom priblížiť všedný život troch žien z troch kontinentov, kde až neuveriteľne vyznieva rozdiel súčasného životného štýlu žien v Indii oproti Kanade.
Pri čítaní som mala pocit, že tieto dva kontinenty delí minimálne 200 rokov !!!
Ďalej sa autorke slušne podarilo poukázať na diskrimináciu alebo túžbu po slobode, ktoré spájajú všetky ženy na svete, hoc v odlišných sférach života.
Nakoniec oceňujem aj spôsob prepojenia osudov troch hlavných hrdiniek.
V tomto prípade mi nevadil ani feministický podtón tejto knihy, lebo je uveriteľne prezentovaný na spôsobe všedného života všetkých troch hlavných postáv.

25.10.2021 5 z 5

Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Kniha Mengeleho dievča sa nečíta ľahko. Je plná bolestí, utrpenia, smútku, beznádeje, či sklamania.
Emociálne ma veľmi zasiahla, častokrát som musela niektoré pasáže predýchavať, lebo všetko opísané nebola fikcia, ale vlastný zážitok pani Violy alebo iných účastníkov koncentračných táborov, s ktorými sa stretla.
Kniha mne osobne vyznela ako autentický dokument, ktorý je kvalitne spracovaný.
Oceňujem zachytenie kontrastu opisom pokojného harmonického života pred vojnou, ktorý sa v priebehu vojny zmenil na doslovné peklo.
Veľmi ma rozosmutnilo aj rasistické správanie sa ľudí tesne po vojne....to bol naozaj fakt.

27.05.2021 5 z 5

Quo vadis Quo vadis Henryk Sienkiewicz

Keď som sa pokúšala knihu Quo vadis čítať ako sedemnásťročná, nevedela som "kam kráčam" ani ju patrične oceniť.
Teraz som sa k nej po rokoch vrátila a som z nej unesená.... Je veľmi zaujímavé, ako sa nám rokmi mení aj náš čitateľský vkus alebo názor na prečítanú knihu.
Quo vadis nesie to najúžasnejšie posolstvo o tom, že láska a dobro dokážu poraziť zlo a prekonať mnohé rozdiely.
Veľmi sa mi páčila opísaná atmosféra starovekého Ríma, ktorá kopíruje reálne historické skutočnosti, kde napríklad krutovláda Claudiusa Caesara Nera bola podaná vierohodne.
Samozrejme som romantička a celý čas som fandila láske rímskeho patrícia Vinicia a kresťanky Lýgie, ale nemenej zaujímavá bola pre mňa i postava Petroniusa, z ktorého som mala v dobrom slova zmysle veľmi zmiešané pocity.
Práve tieto postavy významne oživili dej, čo zároveň oslovilo oveľa širšie okruhy čitateľov, nielen náročných fajnšmekrov.
Vrelo odporúčam tento literárny skôst, ktorý sa právom pýši aj Nobelovou cenou.

13.11.2020 5 z 5

Černá díra Černá díra Yrsa Sigurðardóttir

Ďalšia časť zo série, v ktorej ústredná dvojica vyšetrovateľov skúma dlhodobé dôsledky traumy z detstva.
Skvelá kniha s atmosférou, ktorá si získala moju pozornosť od začiatku až do konca.
Autorkin štýl písania mi sedí hlavne v tom, že neopisuje brutalitu do detailov, vie včas tieto scény zastaviť tak, aby si čitateľ sám urobil predstavu, ako sa daný skutok odohral. Ďalším bonusom sú hlavné postavy, ktoré sú uveriteľné a s obyčajnými ľudskými slabosťami.
Teším sa na ďalší diel !!!

06.02.2022 5 z 5

Sběratel sněhu Sběratel sněhu Jan Štifter

Úžasný literárny zážitok !!!
Musím iba chváliť prepojenie troch časových línii, ktoré spája nadprirodzenosť, tajomnosť, alebo ak chcete paranormálny jav.
Prvky magického realizmu autor využil nielen na vykreslenie celkovej zápletky, ale i na vytvorenie aury záhadnosti, ktorá pohlcuje myseľ čitateľov od chvíle, keď na scénu vstupuje Josef prvá nadprirodzená postava.
Cez tri generácie autor podáva jednoduchým a zrozumiteľnym jazykom svedectvo o živote ľudí, kde podľa mňa najpresvedčivejšie zachytil päťdesiate roky minulého storočia. Postavy z tejto doby boli tak reálne vykreslené, kde som mala pocit, že naozaj žili.
Bolo pre mňa zaujímavé aj zistenie, ako sa mení život mladých ľudí z generácie na generáciu... ako sa menilo ich správanie, pohľad na svet alebo priority, kde najsmutnejšie vyznieva súčasnosť.
Knihu Sběratel sněhu od Jana Štiftera si musím prečítať ešte raz, lebo ukrýva v sebe mnoho, či už literárnych prvkov, zaujímavých postáv alebo svedectiev o živote v 30. a 50. rokoch minulého storočia.

09.08.2021 5 z 5

Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Ani biela ani čierna..... Asi takto na mňa pôsobí postava záhadnej Lisbeth Salanderovej, ktorá vo mne vyvoláva zmiešané emócie.

Chvíľu jej držím palce, aby som o chvíľu zase pochybovala o jej počinoch a zmýšľaní, ale i napriek tomu jej fandím a obdivujem jej inteligenciu.

Musím uznať, že maloktorá literárna postava má dokáže takto opantať, a to svedčí o kvalite aj tejto druhej časti zo série.

16.10.2020 5 z 5

Soběstačný Soběstačný Zuzana Dostálová

Soběstačný.
Málokedy sa autorovi podarí zvoliť tak výstižný názov knihy vzhľadom k jej obsahu, ako je to v prípade tejto knihy.
Autorka tu rozpitváva sebestačnosť hneď v niekoľkých rovinách a z viacerých uhlov pohľadu.
Podarilo sa jej celkom presvedčivo zachytiť problémové rodinné vzťahy a ich ďalší vývoj vzhľadom na rôzne ťaživé životné situácie.
Na pozadí denných rutinných povinností, postavy riešia ťažké otázky ako je vysporiadanie sa so smrťou svojho dieťaťa, či súrodenca, rozvod, striedavá starostlivosť, nedostatok financií, frustácia, ťažká choroba, staroba, dospievanie...
Postavy sú jednoduché, ale prepresvedčivé.
Kniha je ťažká a depresívna, ale o to viac svojim posolstvom údernejšia smerom k nám čitateľom.
Odporúčam hlavne priaznivcom psychologických románov.

09.04.2022 5 z 5

Kyselé třešně Kyselé třešně Lenka Chalupová

Vzdávam hold pani autorke za Kyselé třešně, ktoré sú výnimočné obsahom i  formou literárneho spracovania.
Pár dni som bola virtuálnou pozorovateľkou malej dedinky Lověšice a sledovala osudy jej obyvateľov krátko pred koncom 2 sv. vojny i po jej bezprostrednom ukončení.
Ocitla som sa tak uprostred kolobehu života niekoľkých postáv, ktoré si ma získali svojim presvedčivo vykresleným, či už kladným alebo zápornym charakterom. Každá z nich totiž dokonale zapadla do reálneho obrazu ďôležitých historických udalostí, ktoré sú veľmi závažné...
Ako čitateľka musím iba obdivovať autorku, ako sa jej autentický  podarilo zachytiť život obyčajných ľudí počas vojny a prepojiť ho s niekoľko hodinovým nočným masakrom na Švédských šancích.
Okrem toho ma zaujali aj iné "nerovné" medziľudské vzťahy, ktoré sú v knihe zachytené a v tedajšej spoločnosti boli považované za tabu.
Viac neprezradím a knihu odporúčam prečítať hlavne milovníkom našej histórie.

04.09.2021 5 z 5

Chrám Matky božej v Paríži Chrám Matky božej v Paríži Victor Hugo

Po rokoch som opäť zatúžila prečítať si tento úchvatný historický román a som prekvapená, že tu na Databáze kníh ma vzhľadom na jeho kvalitu pomerne nízke hodnotenie. Všímam si, že priaznivcov poctivých historických románov je čoraz menej a je mi z toho trochu smutno.
Na knihe Chrám matky božej v Paríži ma okrem samotného deja zaujali aj autentické historické opisy prostredia, kde autor vierohodne opisuje budovy, samotnú katedrálu, ulice a rôzné zákutia, čo celému dielu dodáva úžasnú atmosféru.
Samozrejme sú pre mňa výnimočné charakteristiky hlavných postáv, na ktorých sú zvýraznené veľké kontrasty, napr. Quasimodo je navonok obludný, ale srdcom láskavý, spravodlivý a dobrosrdečný.
Nejdem tu teraz rozpitvávať celú knihu, lebo by to trvalo veľmi dlho a bol by to rozsiahly komentár.
Môžem iba z mojej strany odporučiť všetkým milovníkom historických románov, aby si prečítali tento romantický príbeh krásnej cigánky Esmeraldy a znetvoreného Quasimoda, ktorý je zároveň príbehom dobra a zla, lásky a vášne, spravodlivosti a trápenia.

13.01.2021 5 z 5

Babička Babička Božena Němcová

Nedá mi, aby som nenapísala svoje vyznanie k Babičke, ku knihe, ktorá je mojou srdcovou záležitosťou.
Babičku som od detstva čítala niekoľkokrát a navždy ostane pre mňa malou osobnou bibliou.
Toľko jednoduchej úprimnej ľudskej múdrosti a lásky vo všetkých podobách nám môže dať iba máloktorá kniha.
Nikdy nezabudnem ako si babička vážila pre niekoho "obyčajný" chlieb. S akou láskou ho pripravovala, bez požehnania z neho neokrojila a ani omrvinky z neho nepremárnila.
S akou láskou pristupovala k prírode. Nikdy si z nej nebrala viac ako potrebovala. Dokázala s prírodou prirodzene splynúť, poznala všetky bylinky a plody, ktoré ľuďom pomáhali. Nezabúdala ani na zvieratá, pre ktoré mala vždy vo vrecku suchú kôrku chleba.
Akou láskou oplývala k ľuďom. Smútnych potešila, bezradným poradila, bezmocným pomohla a s tešiacimi zdielala ich radosť. Nebola zákerná ani zloprajná.
Žila s vierou v Boha, ku ktorému pristupovala s bázňou a pokorou. Verila na božie požehnanie, bez ktorého nikde nepustila svoje deti ani vnúčatá.
Tieto hodnoty sa im snažila ďalej odovzdávať.

Som prekvapená, aké nízke celkové hodnotenie ma tento klenot.
Darmo súčasným mladým ľuďom už tieto hodnoty nič nehovoria. Radšej uznávajú iné, načo by sa mali s niekým stretnúť a prehodiť milé slovo. Veď preto majú sociálne siete. Žijú virtuálny život a vôbec si neuvedomujú, aký prázdny život žijú.

Som matka, aj keď ešte nie všetky moje štyri detí čítali babičku, spolu sme niekoľkokrát pozerali film, kde som sa ich snažila upozorniť na všetky jeho posolstvá.

Babičku - moju srdcovú záležitosť - odporúčam všetkým bez rozdielu !!!

13.01.2018

Dolores Claiborneová Dolores Claiborneová Stephen King

(SPOILER) Dolores Claiborneová tu rozpráva príbeh a udalosti, ktoré ma prinútii úplne rezignovať na akýkoľvek pozostatok možnej morálky a empatie.
Tento príbeh má viac, oveľa viac, než sa na prvý pohľad zdá, je tu všetko, nenávisť, láska, súcit, zneužívanie detí, pomsta, vina, úprimnosť, klamstvá, fyzické týranie, bohatstvo, chudoba a to nielen v hmotnom zmysle slova, je tam šťastie i smútok... Každý jeden z uvedených pocitov a dôvodov v príslušnej situácii je zvládnutý majstrovsky. Je to jedna z tých kníh, ktoré si v určitom momente musíte prečítať znova, pretože hovorí veľa, podčiarkuje frázy a pozadie aj medzi riadkami.
Dolores je výnimočná postava, je sprostá, prudká, drzá, pomstychtivá, ale vie byť v prípade potreby ľudská a láskavá. Postava, ktorá na mňa zapôsobila, má tisíc aspektov a veľmi zaujímavý príbeh.

07.06.2023 5 z 5

Skříň plná Diora Skříň plná Diora Natasha Lester

Moje prvé zoznámenie s Natashou Lester a jej tvorbou, ktorá na mňa zapôsobila naozaj veľkolepým spracovaním udalostí počas druhej svetovej vojny.
Túto strhujúcu historickú fikciu o odvážnej skupine letkýň a tajných agentoch som prečítala počas troch večerov.
Príbeh prerozprávaný v niekoľkých časových rámcoch ma preniesol do Francúzska, Anglicka a Austrálie. Je to rodinná sága o vojne, láske, prežití, móde, priateľstve a predovšetkým o tajomstvách. Autorka v tomto diele vzdáva poctu k nezlomnej sile ľudského ducha, čo  vyjadrila dokonale vyprofilovanými fiktívnymi, ale i skutočnými postavami, ktoré pre lepšiu budúcnosť dokázali obetovať naozaj všetko...
Knihu môžem iba odporučiť všetkým priaznivcom historických románov.

19.02.2022 5 z 5

Poslední kabriolet Poslední kabriolet Anton Myrer

Strhujúci príbeh o sile priateľstva, ktoré môže za určitých okolností človeka obmedzovať, ale i napriek tomu má pre neho úžasnú hodnotu.
Kvalitné literárne dielo s mnohými posolstvami a príchuťou nostalgie.
Veľmi sa mi páčila rôznorodosť postáv, ktoré autor dokázal vierohodne stvárniť a úžasný štýl jazyka, lebo vďaka tomu pôsobili retrospektívne opisy jednotlivých dejových línii prirodzene a uveriteľne.

16.11.2021 5 z 5

Slušní lidé Slušní lidé J. P. Delaney (p)

Emotívny psychologický thriller, kde samotný námet sa nemusí zdať príliš originálny, keďže s témou zámeny detí sa už môžeme stretnúť skutočne v mnohých dielach. Osobne som bola zvedavá na to, akým spôsobom sa ju autorovi podarí podchytiť a podať, aby vo mne vyvolala tie správne emócie.
Musím uznať, že autor ma príjemne prekvapil strhujúcim dejom, slušnou psychológiou postáv, alebo množstvom prekvapivých a neočakávaných zvratov.
Ako ďaleko sú rodičia ochotní zájsť, aby ochránili dieťa, ktoré milujú ?
Prečítajte si túto knihu a urobte si vlastný úsudok.

07.11.2021 5 z 5