evilunicorn evilunicorn komentáře u knih

Toulavá země Toulavá země Liou Cch'-sin

Příliš často sbírky povídek nečtu, hlavně proto, že mám pocit, že na tak malém prostoru nemůže jít příběh do hloubky. Ovšem, zde jsem udělal výjimku,neboť autorova trilogie Vzpomínka na Zemi mě naprosto uchvátila. A dobře jsem udělal.Zajímavě postavené a vymyšlené příběhy spolu s téměř až filozofickým vyústěním.. Autorův styl je až téměř hypnotický ,smekám před tím jak dokáže mistrně okolo myšlenky vybudovat příběh. Obrovská spokojenost.

23.03.2022 5 z 5

Bývali jsme bratři Bývali jsme bratři Ronald H. Balson

Konečně silný příběh s neotřelou zápletkou,který se neživí na klasických klišé válečných témat.Obě dějové linie mě bavily stejně,což se mi příliš často nestává..Navíc decentně pojatý milostný vztah příběhu dodává jakousi jiskru ve tmě hrůz druhé světové války.Pro mě společně se Zlodějkou knih a Jsou světla, která nevidíme jedna z nejlepších válečných knih.

23.03.2022 5 z 5

Propast Propast Jozef Karika

Knihy od Kariky mám hodně rád, tyhle mysteriózní thrillery jsou jeho parketa. A byť je zrovna Propast z nich nejslabší, pořád si udržuje vysoký standard.Tahle kniha nemá zas až tak silnou atmosféru jako knihy předchozí,ale smekám před autorem, jak pouze s jednou postavou a doslova několika metry čtverečními dokáže vytvořit takový příběh. Hodně mě bavily psychické stavy hrdiny v poslední třetině.. Já si to užil a navzdory hodnocení zde jsem spokojený.

11.03.2022 4 z 5

Máňa a my druzí Máňa a my druzí Simona Bohatá

Protože mě autorka nadchla svým Klikařem Benym, logicky jsem sáhnul i po její starší knize a rozhodně toho nelituji. Byť jsem mladší ročník než autorka a hrdinka knihy v jedné osobě, přesto mi při čtení začaly zničehonic vyskakovat vzpomínky na vlastní dětství plné her ale i ony obskurnější zážitky(jep,taky jsem vlastnil pionýrský šátek). Je to psáno s nadhledem a shovívavostí k druhým, občas jsem se od srdce zasmál.A na to, že zde není jediná přímá řeč, se mi to četlo výborně. Bavilo!

10.01.2022 4 z 5

Klikař Beny Klikař Beny Simona Bohatá

Vážně dobré.. Na pozadí komunismu,se tu odvíjí příběh, který ačkoliv je zaplněn postavami s poměrně smutnými osudy,vyznívá vlastně pozitivně. Hovorová čeština se kupodivu k tomuto dílku hodí a já si čtení knihy opravdu užil.

21.12.2021 5 z 5

Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

Tudor je podle mě knihu od knihy lepší. Výborně vystavený příběh, kdy dílky skládačky do sebe postupně zapadají díky odhalování minulostí postav. Špetka hororu okořenila už tak výborný thriller. Hlavní postavy jsou sympatické a hlavně uvěřitelné.Za mě velká spokojenost.

23.10.2021 5 z 5

Rybář Rybář John Langan

Skvělé!Hrozně jsem si užil ten pomalý rozjezd, to pomalé vytváření atmosféry.Miluju horory s přesahem a tohle je přesně ten typ příběhu.A byť se mi zdá, že autor čerpal odkud se jen dalo,mě to neskutečně bavilo a některé obrazy budu z hlavy dostávat asi dlouho.Trochu mě mrzí, že některé věci zůstaly otevřené, ale na druhou stranu si aspoň člověk může vytvářet vlastní hypotézy.A jsem jediný, kdo v knize cítil lehký odkaz Neila Gaimana? Majstrštyk!

20.09.2021 5 z 5

Ginny Napořád Ginny Napořád Benjamin Ludwig

Originální hrdinka a neotřelý námět na příběh činí z téhle knihy nevšední čtenářský zážitek.Zřejmě díky tomu, že autor čerpal ze své vlastní zkušenosti je příběh podán lidsky a citlivě, ale zároveň v některých chvílích až téměř thrillerově. Krásné nahlédnutí pod pokličku z názvem autismus.No výbordelně!

20.09.2021 5 z 5

Mrchožrout Mrchožrout Jack Heath

Za mě docela milé překvapení! Taková svižná thrillerová jednohubka,se spoustou zvratů, čtivá a napínavá až do samého konce.Obzvlášť vrahův motiv byl překvapivý a originální.Nečekal jsem to,ale tahle útlá kniha si plný počet plně zaslouží.

25.04.2021 5 z 5

Říše Říše Roman Bureš

Pátá kniha, kterou jsem přečetl od autora a musím říct,že tak temnou,depresivní a ponurou četbu jsem nečekal.Je znát,že Bureš má za sebou i historické romány- dokáže výborně vystihnout atmosféru doby(byť fiktivní).Je to čtivé a akční,se špetkou sci-fi a člověk si jen může říkat "Díky Bohu,že to těm náckům nevyšlo". Bavilo mě to,i když Inferium mi bylo asi přece jen bližší. Pořadí částí mi nevadilo,ba právě naopak.. užíval jsem si,jak autor postupně odkrýval minulost a souvislosti.A co víc, druhá část se mi líbila asi trochu víc, stylem psaní a atmosférou mi tak nějak připomněla Mornštajnovou.Roman Bureš roste s každou další knihou a nezbývá než si to pořádně užít.

24.03.2021 4 z 5

Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Jasně, tahle dvojice skrývající se pod pseudonymem Kepler je naprosto skvělá.Kdysi jsem četl Písečného muže a Stalkera a tak jsem už věděl,že dostanu zatraceně dobrý thriller,ale tohle jsem opravdu nečekal.Možná je to tím,že jde o první knihu ze série,nebo jsem prostě nebyl dostatečně připravený,ale tahle kniha,to je opravdu jízda.Skvěle napsané,bez vaty, strhující děj a přitom natolik originální,že strčí většinu podobných knih hravě do kapsy.Kratší kapitoly sekají děj právě tak akorát, abyste si řekli "tak ještě jednu dám". Velmi dobré, tohle je diamant mezi thrillery.

03.12.2020 5 z 5

Bivoj běsobijce Bivoj běsobijce Juraj Červenák

Vždycky jsem si říkal,že staroslovanské legendy a mýty by byly skvělým zdrojem pro originální fantasy.A bum,pak jsem v knihovně narazil na tuto knihu! Příběh jsem si obrovsky užil,a byť nejsem úplným fanouškem takovýchto hrdinských fantasy,knihu jsem přečetl jedním dechem.Autor dokázal vymyslet příběh doslova nabitý akcí,zabydlet jej úžasnými tvory,postavami a starými bohy, svádějícími mezi sebou líté boje,to všechno v naprosto strhujícím tempu.A posledních zhruba 40 stran!? Pro mě doslova vyšperkované vyústění! Výborně, skvěle jsem se bavil!

10.11.2020 5 z 5

Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Slabounké, mdlé a neuvěřitelně předvídatelné.. Tohle je kniha,na níž si za týden ani nevzpomenu.A ten poslední twist na konci mi přišel ve stylu "A teď tam dáme nějaký zvrat, protože to se od nás čeká,ne?" Ztráta času, thrillerový podprůměr.

15.09.2020 2 z 5

Projekt Kronos Projekt Kronos Pavel Bareš

Výborné sci-fi!Kniha má spád,je akční a autorův styl psaní mi naprosto sednul.Postavy jsou plasticky vykreslené a i přesto že je jejich tu poměrně mnoho, žádná nehraje vysloveně prim a všechny dostávají dost prostoru,aby vynikly.Tahle dystopie se zatraceně dobře četla.

29.06.2020 5 z 5

V polévce miso V polévce miso Rjú Murakami

Strašně dlouho jsem se vyhýbal japonské literatuře v domnění, že bude natolik specifická a zvláštní,že pro mě bude prakticky nestravitelná.A bum ho, nakonec jsem se kousnul a co jsem dostal?? Velmi originální příběh, který i když je staršího data (rok vydání 1997) strčí většinu dnešních rádoby psychothrillerů snadno do kapsy.Trochu mi vadilo,že příběh negraduje,ale pohybuje se vpřed v jakési sinusoidě,ale to je asi tak jediné co tomu mohu vytknout.Zajímavý konec s odkazem byl osvěžující, stejně jako to,že viník nebyl potrestán- v dnešní thrillerech věc téměř neviděná.Určitě to nebyla moje poslední japonská kniha!

13.11.2019 4 z 5

Volání netvora Volání netvora Patrick Ness

Nádherný příběh.Jen dvě knihy mi vehnaly slzy do očí-Do tmy od Anny Bolavé a právě Volání netvora.Lidský a dojemný příběh o ztrátě,pocitu osamění a viny,o touze odvrátit neodvratitelné.Navíc kniha je nádherně ilustrovaná, opravdový klenot.Děkuji,pane Nessi, dokázal jste to-dotkl jste se mého zkornatělého srdce!!

16.10.2019 5 z 5

(M)Učednice (M)Učednice Ali Land

No tedy,musím říct za mě hodně velké zklamání.Možná,že jako krátká novela by to fungovalo,ale jako román je to bez napětí,nudné a opravdu hodně předvídatelné.Pro mě ztráta času a v tomto případě i ztráta peněz..Opravdu nechápu ty pochvalné recenze,mám pocit že jsem snad četl jinou knihu.. Pod pojmem "psychothriller" si vážně představuji něco jiného,tohle je čajíček

13.06.2018 2 z 5

Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Vůbec nechápu,jak mohl Písečný muž tak dlouho unikat mé pozornosti.Tahle kniha je skvělá!Brutální a zároveň chytrá,vtáhne vás a nepustí,nedá vám vydechnout do poslední řádky.To hodnocení zde je naprosto zasloužené.

14.02.2018 5 z 5

Příslib krve Příslib krve Brian McClellan

Pro mě obrovský překvapení! Je to originální, nepředvídatelný a neskutečně čtivý. Dějové linky jsou natolik odlišné, že bych se je nebál postavit sobě na roveň, a to samé platí i o samotných postavách.Výborné, bavil jsem se, už se nemůžu dočkat, až si šňupnu další díl. A ještě jedna věc.. Začátek knihy je v podstatě okopírovaná Francouzská revoluce včetně stětí Marie Antoinetty, všimli jste si? Ale autor sám píše, že se rád nechává inspirovat skutečnými událostmi, takže.. Proč ne, že?

16.09.2024 5 z 5

Královna ohně Královna ohně Anthony Ryan

Dějově je to stejně bohaté a akční jako druhý díl, ale.. Je toho už prostě moc. Obzvlášť Frentisova linka je zbytečně natahovaná se spoustou epizodních postav, z kterých se při čtení ( alespoň tedy pro mě) stávala těžko rozpoznatelná skrumáž.Celkové vyvrcholení také není ledajaké,mám pocit, že čachry se Spojencem se autorovi trochu vymkly z rukou.. Dávám čtyři hvězdy,je to důstojné zakončení trilogie,byť je to pro mě určitě nejslabší díl.

09.02.2024 4 z 5