exitus komentáře u knih
Ještě lepší než Tisíce planoucích sluncí, které jsem četla první. A to už je co říct. Příběh přátelství a boje za otcovskou lásku se vším dobrým a zlým, co k tomu patří, mne již několikrát naprosto rozebral. Postava Hasana je neuvěřitelná, měla bych chuť ho obejmout a nepustit. Zároveň oceňuji, že se člověk stejně jako ve Sluncích dozví spoustu zajímavých informací o Afgánistánu. Velmi emocionální prožitek.
Velmi čtivě napsaná kniha a je vidět, že autorka výzkumem strávila neuvěřitelné množství času. Příběhy nejen bohyň jsou podány působivě, až má člověk chuť prožít aspoň nějaký čas v tomto prostředí. Nicméně, očekávání způsobená chválou okolí byla vysoká a ne tak docela vyplněna.
Ve své podstatě naprosto typický Stephen King, zároveň ale velmi odlišný. Velice pěkně zpracovaná myšlenka o cestování časem, kniha, která chytne a nepustí. Napětí, které se Kingovi podařilo vybudovat v určitých pasážích knihy, by mu mohl závidět kdejaký režisér. Milá je i romantická linka. A překvapivě dobrý byl i závěr, kde se toho dalo hodně pokazit. Jednička s hvězdičkou a přesně takový King, jakého mám ráda.
Od Stephena mám raději obsáhlejší díla, ale musím uznat, že v této sbírce je několik skutečně povedených povídek, kde autor i na malém prostoru ukázal svoje přednosti - umí perfektně vykreslit charaktery, umí vybudovat napětí, píše tak, že máte zároveň husí kůži a zároveň se chcete smát a rozhodně své postavy nešetří.
Většinou mám od Kinga ráda povídky, které nejsou až tak strašidelné, ale v této sbírce se mi právě ty děsivé líbily nejvíc (Silniční virus míří na sever, Jízda na střele). Dobrý výběr, i když asi jen na jedno přečtení.
Opět dobrá, čtivá kniha, ale při čtení jsem si několikrát pomyslela, že autor trochu vykrádá sám sebe. Dost věcí už se objevilo v lewiské trilogii, čemuž se vzhledem k tématu asi nejde vyhnout. Část v minulosti byla tentokrát skutečně hodně v minulosti a chvílemi mi to přišlo moc násilně naroubované na současný příběh. Vraha jsem netušila, nicméně celé propojení minulosti a přítomnosti bylo dost jasné. Možná by se mi příběhy více líbily oddělené. Plusem je určitě představení zajímavého období skotské historie, o kterém jsem neměla tušení.
Kdysi mě film Madisonské mosty hodně zasáhl, považuji ho za jeden z nejsilnějších romantických filmů, takže jsem se na knížku moc těšila. Musím říct, že Clint je borec, že z takové červené knihovny udělal pěkný film. Neříkám, že byla kniha špatná, ale bohužel zde papír nesnesl tolik patosu jako film. Naprosto souhlasím s Ivanem F ohledně té působivé scény rozhodování na konci, na tu jsem se po zkušenosti z filmu, kdy jsem bulela jak želva, strašně těšila a nic... Nicméně příběh je to krásný a síla jejich lásky mě určitě dojme ještě několikrát.
Moc jsem se na román Gerron těšila a jsem skutečně ráda, že očekávání se vyplnila, protože se to ne vždy povede. Kniha je napsaná krásným způsobem, kdy se vypravěč dívá na svět, na to, co se mu v životě stalo a na to, co se kolem něj děje, jako by to byl film a jako by někdo jen napsal špatný scénář nebo nesprávně rozestavil kulisy. Tohle pojetí mě moc bavilo a navzdory tématu mě kniha několikrát dokázala rozesmát. Bohužel ale jinak vyvolává spíše opačné emoce. Nevím, kolik věcí v příběhu je domyšlených, nicméně i tak je to velmi silný příběh, který Vás znovu přinutí přemýšlet o tom, jak to všechno mohlo být dopuštěno a doufat, že se už nic takového nebude opakovat.
První zkušenost s Reacherem, chvílemi mi připadal trochu moc jako pan dokonalý, který všechno zvládne, což ale hezky narušil konec. Kniha se od začátku perfektně čte, je to taková napínavá oddechovka. "Pana Zlého" jsem uhodla a nevím, jestli je to dobře, či ne. Vzhledem k otevřenému konci asi zkusím ještě navazující knihu a uvidím, zda mně koncept bude bavit i dál.
Nesmírně zajímavá kniha, opakování jmen mi nevadilo (vždyť je to běžné i v českých rodinách), naopak mi to přišlo super zábavné a krásně to vytvořilo ten pocit opakování a koloběhu života. Magie mi v knize vůbec nevadila, naopak jsem se přistihla, že ji vnímám stejně přirozeně jako hrdinové knihy. Na jednu stranu náročné čtení, ale na druhou se kniha čte sama a je plná půvabných i smutných momentů. Jako život.
Příběh to byl bezesporu fascinující a kniha měla hodně silných, emotivních momentů, ale přesto mě nedokázala tolik zaujmout a četla jsem ji docela dlouho. Myslím si, že už se na ní, bohužel, trochu podepsal čas. Přesto pan Kožík napsal pěkné dílo a pana Deburau bych moc ráda viděla v divadle.
Mám pocit, že ve Svědectví spousta lidí opět hledá to, co tam není. Ano, náboženský podtext tam je, čehož jsem se po přečtení komentářů dost bála, protože to není můj šálek čaje, ale rozhodně jsem neměla pocit, že je mi něco vnucováno, že si musím vybrat mezi dobrem a zlem. Koneckonců, ve Vegas nebyly jen typy jako Loyd a Trashcan Man, že? Dobro a zlo je v každém z nás a jen závisí, kam se rozhodneme jít a to tu bylo moc pěkně vyjádřeno. Co se týče příběhu, samozřejmě měl slabší stránky, ale například celý první díl Captain Trips je naprosto špičkový. Systematické šíření choroby je popsáno velice sugestivně. Hlavní hrdinové, kterých je tu požehnaně, jsou úžasné charaktery (ne pouze ti dobří), jediné s čehož kritikou mohu souhlasit je zvláštní, rychlé vyřešení zápletky. S tím má King dlouhodobě problém a po 1400 překonaných stránkách to trošku zamrzí. Nicméně i tak se jedná o jedno z nejlepších apokalyptických děl, jež jsem zatím měla čest číst.
Průměrná Kingovka, které by asi slušel širší formát. Příběh byl velmi zajímavý, ale všechno mi to přišlo takové rychlé. Avšak konec byl velmi pěkný, což u Stephena Kinga rozhodně není jistota.
Kniha, které čas vůbec neubírá na vtipu a kouzlu. Překvapila mně, jak byla krásně ironická a ve své době musela postava Elizabeth působit opravdu velmi nezávisle. Dějová linka je trošku chatrnější a vede k jasnému cíli, ale četba je rozhodně potěšením. Jen jsem si nemohla odpustit přemýšlení: "dělaly ty mladé holky tenkrát vůbec něco jiného, než u vyšívání čekaly na ženicha?" A samozřejmě, pan Darcy byl báječný, možná k tomu přispěl fakt, že jsem si ho představovala jako Colina Firtha.:)
Vtipná, odpočinková kniha, ale moc mě "nedostala". A na to jsem u Steinbecka zvyklá.
Souhlasím, že je napsána jednoduchou angličtinou, což je bonus, ale nevím, jestli v češtině by mi právě ta jednoduchost nevadila. Nicméně velmi zajímavý a dojemný příběh.
Tak si asi nebudu hrát na intoše, který tvrdí, že rozumí Kafkovi. Nerozumím a tohle dílko jsem přečetla povinně a jen díky tomu, že to bylo relativně krátké.
Pro fanoušky povinnost, i pro ostatní velká zábava. Fanánek se umí perfektně vyjadřovat, jeho pubertální a postpubertální léta jsou podána s odzbrojujícím humorem. Nové vydání je obohaceno o popis toho, jak Fanánek přišel o nohu. Kupodivu i to je vlastně vtipná historka.
Knhu jsem četla kdysi jako dítě, vím, že se mi líbíla a docela jsem se u ní bála. Po shlédnutí Zemanova filmu jsem se rozhodla se ke knize vrátit s tím, že nejspíš bude "moc dětská a jednoduchá". Příběh je o dost bohatší v knize než ve filmu, čte se to krásně, ačkoliv úplně dětské čtení to není, má to báječné poselství - a bát se u toho dá i dneska:-). Krása!
Z počátku při líčení celé zkázy špičková, postupně ztrácí dech. Ale i tak čtení, po kterém, když vyjdete na ulici, vás překvapí, že je venku všechno v pořádku.
Zpočátku velmi zábavné, pak už se z toho stalo hlavně to, co bylo zamýšleno, popis cesty. Řekla bych, že velmi podobné Saturninovi - ten je však o kapku lepší.